Česká vláda nevládne v zájmu státu

27. 10. 2010

Obávám se, že článek Jana Čulíka Pozoruhodná arogance české vlády" přesně popisuje stav, kdy vláda nějakého státu chce vládnout v zájmu toho státu. Toto ale není případ ČR, t.č. pod vládou pánů Kalouska a Nečase, míní Karel Hampl.

Tady je jasná kontinuita v úsilí, jak stát dostat do potíží škrcením příjmů se současným škcením výdajů na špatných místech a podporou výdajů tam, kde to není nutné (např. léky).

Když vezmeme v potaz, jak lstivě dosáhl ministr Kalousek "vyrovnaného" rozpočtu za rok 2008 tím, že rozpustil rezervy vytvořené v předchozích letech, mohla to být náhoda, může to mít osobní důvody.

Náhodou ale už nemohlo být sestavení rozpočtu na rok 2009. To jsou logické kroky v úsilí o dosažení strategického cíle - dostat státní a nižší rozpočty ale i rozpočty zdravotních pojišťoven do neřešitelných schodků, objem vyplacených důchodů nad objem vybraných zdrojů na ně.

Nedovedu si představit, že by jinak bylo možné privatizovat veřejné zdravotní pojištění, průběžný důchodový systém a dál i to ostatní, co státu ještě zbývá; privatizovat třeba zdravotní pojišťovny s rezervami a přebytky by se přeci jenom obtížněji podávalo i sympatizantům s úplně vymytými mozky.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.10. 2010