Kdo prosadí změnu privatizace?

26. 10. 2010 / Ivo Bubeník

Reaguji na článek pana M.Polreicha: "Společenské alternativy pohledem ekonomů -- těžké zadání", píše Ivo Bubeník.

Pan Waltr Komárek má dost pravdy především toho, co se týká výsledků a důsledků privatizace. Jenže neříká, že byl také přitom. Stejně jako i celá soc.dem. Řešení jak je opět vidno tento nestor ekonomie bohužel stejně nevidí. Mnohem více předpověděl dávno ekonom jiný: František Nepil, "Je Česká republika na cestě k bankrotu?"

Vyjímám z celé debaty toto Nepilovo řešení, které dávno zapadlo v zapomnění a pravděpodobně nebude použito nikdy. K naší škodě.

"Dnes nevidím žádný jiný způsob opravy, než konstitucionální cestou, cestou zákonodárství. Možná o tom nevíte, ale vláda dělá tyto privatizace a restituce na základě určitých zákonů, a ty zákony jsou z mého hlediska naprosto protiústavní. Ovšem poslanecká sněmovna odsouhlasila určité dodatky k těmto zákonům, které tvrdí, že tyto zákony se nesmí zpochybnit, nikdy, ústavně. To znamená, že se předem pojistila, že zákony, které jsou protiústavní, se nesmí zrušit. Ale to je nakonec otázka zájmu lidí, a když řekněme za pár let, nebo za pár desítek let, se další nová generace rozhodne, že tyto zákony jaksi nebyly příliš spravedlivé, tak je může zrušit, a to vidím jako jediné řešení této situace.

Mně se jedná hlavně o tu opravu. Protože, jak víte, kapitál je věc budoucích příjmů. To znamená, že v okamžiku, kdy dojde k opravě, se všechny budoucí příjmy mohou zase vrátit zpátky k jejich právoplatným vlastníkům. Takže mně se nejedná o to, aby byl někdo potrestán, i když si myslím, že hodně lidí by si asi zasloužilo být potrestáno, ale mně se jedná o to (MK: O optimum.) aby se opravila struktura české ekonomie, aby zkrátka se dosáhlo stejné struktury, jaká je řekněme tady nebo v jiných vyspělých kapitalistických zemích".

Jenže ruku na srdce. Která strana či pol.uskupení jednou doroste, pochopí tuto zásadní otázku a bude se snažit navrhnout a prosadit takové nové zákony? Zatím není ani vidu po diskuzi.

Máme po volbách, zavedly se škrty proti zadlužování. A je jasné, že to těžko bude stačit. Nyní se díky odporu veřejnosti přeoraly Modré radnice a ODS skončila debaklem. Ze Změn a Morální očisty radnic i Senátu je velká sláva.

Jenže mocenské centrum Kalouska více financí do regionů nepošle. Snad jen svým kámošům. A bude jen dál zdražovat a škrtat. Takže nezbývá než vést celonárodní snahu za vytvoření strany, která vše pochopí a prosadí Změnu privatizace.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.10. 2010