Ruská armáda se vrací do Afghánistánu

27. 10. 2010

Rusko souhlasilo, že se vrátí do války v Afghánistánu, na žádost západních států, které před 21 lety pomohly mudžahídům vyhnat ze země ruskou armádu. Moskva se podílí v současnosti na výcviku afghánské armády a protidrogových jednotek a souhlasila, že organizaci NATO poskytne pro Afghánistán několik desítek vrtulníků.

Rusko už prodalo Polsku, čelnému členu západní koalice v Afghánistánu, celou řadu letadel pro používání v Afghánistánu. Nyní vyjednává NATO s Ruskem o dodávkách dalších ruských vrtulníků, o výcviku pilotů a o tom, aby Rusko dovolilo dopravu zbraní a munice přes ruské území.

Dohoda o těchto záležitostech má být zveřejněna na summitu NATO v Lisabonu, kterého se bude účastnit ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Oplátkou za pomoc v Afghánistánu požaduje Moskva větší spolupráci od NATO. Barack Obama už zrušil výstavbu prvků protiraketové obrany v Polsku a v Česku, proti nimž Moskva protestovala, a NATO souhlasilo, že ve věci protiraketového systému nové generace bude Rusko konzultováno.

Moskva by také chtěli aby NATO přijalo situaci v Gruzii, kde ruská vojska zůstávají v Jižní Osetii a v Abcházii. Američtí a evropští činitelé to odmítají jako okupaci cizího území.

Ruské vrtulníky mají být používány afghánskou armádou jako součást strategie odchodu Západu z Afghánistánu.

Afghánští mudžahídové vyhnali ruské jednotky z Afghánistánu především prostřednictvím raket Stinger, které jim dodávala britská a americká rozvědka. Jimi sestřelovaly ruské vrtulníky.

Afghánsko-ruská válka, kterou obě strany vedly s brutalitou, zanechala v Afghánistánu trpké vzpomínky a zpráv, že se na konfliktu má znovu podílet ruská armáda, bude jistě proti Západu silně využívat Taliban.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.10. 2010