ČSSD je opět v médiích, Paroubek a Rath opět promluvili...

16. 8. 2010 / Ladislav Žák

Opravdu už je velmi těžké si představit situaci, za které by z oranžového tábora vypadlo něco, co by opravdu stálo za povšimnutí. Kritika vládního prohlášení byla z její strany obsahově i formálně na úrovni táborů lidu za sociální práva a bohorovné mlčení vlády její bezzubost a míjení se s realitou jen podtrhlo. Problém není v tom, kolik mám aktuálně ve sněmovně hlasů, problém je v tom, jestli tomu hlasu někdo vůbec rozumí a hlavně v tom, aby to byl hlas k věci. ČSSD se zabývá výhradně sama sebou a nedává si vůbec pozor na to, aby si toho voliči nevšimli.

Všímají si toho ovšem média, která dobře vědí, že vládě nejlépe poslouží, když ukážou pravdu o oranžovém přátelství v ČSSD v celé kráse. Stačí pozvat bývalého předsedu ČSSD do televize, ten pronese pár silných slov o tom, kdo je a kdo není kandidát na předsedu, v další hodině pak dostane tento kandidát velký mediální prostor, a už nám Hybernskou ulicí teče moravský testosteron. Jedny z opravdu klíčových voleb, ve kterých vážně hrozí, že pravice potvrdí brejk z voleb do Sněmovny, jsou zapomenuty, jen když si mohou oranžoví bohatýři vyřizovat přes média své účty. Tyto volby jsou už za dva měsíce. Když se zeptáte v ČSSD na cokoliv, tak se vám dostane ujištění, že nikdo neví, co a kdy bude, ale že to bude určitě jinak, než za Paroubka.

Radost z toho, že to bude jinak než za Paroubka, a vidina prázdného předsednického stolce, jsou dva pocity, které ovládají Lidový dům. Mezitím jde život dál a můžeme se dočkat toho, že s ČSSD přestane mluvit nejen vláda, ale postupně i veřejnost. ČSSD stále ještě volí pětina voličů této země. Při její celostátní politice nulového koaličního potenciálu, to je volební lístek hozený do kanálu. V obecních volbách tomu je jinak, tam hlasy nepropadnou, protože v obcích jsou lidé rozumnější než v Lidovém domě a vědí, že jde o prosazení programu a ne o to, kdo utekl z KSČ dříve.

Bohužel ve velkých městech budou lidé volit hodně pod vlivem celostátní politiky a tam není ČSSD prakticky vidět. Tedy pokud jí neutečou na Kavčí Hory Paroubek s Rathem...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 16.8. 2010