Patoložka: Kelly dostal infarkt

16. 8. 2010

Patoložka v důchodu dál zpochybnila okolnosti týkající se úmrtí zbrojního experta dr. Davida Kellyho, který r.2003 údajně spáchal sebevraždu. Kritizovala také, jak nedokonala se jeho smrtí zabývala zpráva lorda Huttona. Dr. Jennifer Dysonová se přidala k ostatním expertům, kteří zpochybnili oficiální výrok o Kellyho sebevraždě. Vyjádřila se, že je daleko pravděpodobnější, že devětapadesátiletý vědec dostal infarkt v důsledku stresu, v němž se octl.

Plné vyšetření okolností smrti Davida Kellyho požadoval v neděli dosud nejvýznamnější britský politik, totíž bývalý šéf Konzervativní strany Michael Howard.

Kelly požil určité množství prášků proti bolesti, které však byly neškodné, a pořezal se na levém zápěstí. Je neobvyklé, že Kellyho smrt nebyla předmětem koronerova vyšetřování. Namísto toho případ zkoumalo Huttonovo vyšetřování příčin války proti Iráku. Huttonova zpráva došla k závěru, že Kelly v podstatě zemřel na "krvácení z ran v pravém zápěstí, poté, co se sám pořezal u něho ležícím nožem". Hutton dodal, že Kellyho smrt byla urychlena 29 pilulkami, které spolykal, a jeho koronární srdeční chorobu.

Mnoho lékařských odborníků se ptalo, proč bylo na místě tak málo krve, a poukazují na to, že pořezání zápěstí samotné nemohlo způsobit Kellyho smrt. Konspirační teoretikové byli posíleni, když bylo zjištěno, že Kelly řekl přátelům, že "Jestliže dojde k invazi do Iráku, asi mě najdou mrtvého v lese."

Dr. Dysonová se vyjádřila: "Nevím, jestli přítomnost nože může být důkazem, že se chtěl usmrtit, ale zdá se, že měl v žaludku spoustu pilulek, což mě vede k názoru, že asi skutečně chtěl spáchat sebevraždu. Zdá se, že byl ve stresovém stavu, takže mám podezření, že zemřel na infarkt.

Deset důvodů, proč byl verdikt o Kellyho sebevraždě zpochybněn:

1. Předchozí zranění lokte způsobilo, že Kellyho pravá ruka byla příliš slabá na to, aby si pořezal žíly.

2. Těžko polykal, takže nemohl spolknout 29 pilulek.

3. Lékařská zpráva měla být utajena na 70 let, z čehož vyplývá, že je co skrývat.

4. Na noži na prořezávání stromů, jímž se Kelly údajně usmrtil, nebyly žádné otisky prstů.

5. Kelly předpověděl svou smrt, že "mě pravděpodobně najdou v lese mrtvého".

6. Lékaři pochybují, že by přeříznutí tepny vyvolalo dostatečnou ztrátu krve, aby Kelly zemřel na vykrvácení.

7. Detektiv, který nalezl Kellyho mrtvolu, strážník Graham Coe, uvedl, že na místě nebylo mnoho krve, tak jak mohl Kelly zemřít na vykrvácení?

8. Dva zdravotníci, kteří byli na scéně, se vyjádřili skepticky, že by rána na zápěstí mohla způsobit Kellyho smrt.

9. Neexistují důkazy, že byl v depresi, těšil se na svatbu své dcery.

10. Jeho úmrtní list nepodepsal lékař ani koroner a není na něm uvedeno místo úmrtí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 16.8. 2010