Prezidenti už nechtějí být prezidenty

16. 8. 2010

ŠOK│ Ramzan Kadyrov odmítl post prezidenta Čečenska. Prezidenti severokavkazských republik se z iniciativy hlavy Čečenska Ramzana Kadyrova obrátili na Státní dumu s návrhem na přejmenování svých pozic. "Vycházíme ze skutečnosti, že v Rusku by měl být nazýván prezidentem jen vůdce země", řekl Kadyrov.

Institut prezidentství byl v Čečenské republice zaveden v roce 2003. Prvním prezidentem byl otec Ramzana Kadyrova Achmed Kadyrov. Druhým prezidentem se po smrti Kadyrova v roce 2004 stal Alchanov, který byl v roce 2007 nahrazen Ramzanem Kadyrovem.

Kadyrov projednal koncept přejmenování dosavadních prezidentů s hlavou Kabardino-Balkarie Arsenem Kanokovem, prezidentem Ingušska Junus-Bekem Evkurovem a prezidentem Dagestánu Magomedsalamom Magomedovem. Přidal se i nejvyšší představitel Karačajevsko-čerkeské oblasti Boris Ebzeev. V Severní Osetii, kterou vedl Taimuraz Mamsurov, se úřad prezidenta oficiálně přejmenoval na "hlavu republiky" už v roce 2005 a od roku 2004 se tak nazývá šéf Kalmycka Kirsan Iljumžinov. Stejně tak už dříve odmítlo značení prezident vedení Severní Osetie. Arsen Kanokov současně vyzval oficiálně k přejmenování i "republikové dumy" tam, kde existují. Podobně se vyjádřil i mluvčí dumy Astrachánského kraje Alexander Klykanov a mluvčí dumy Stavropolského území.

Dosud institut prezidenta zůstává v Adygeji, Baškortostánu, Burjatsku a Tatarstánu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 16.8. 2010