Jak to, že premiérův poradce Roman Joch hlásá protidemokratické názory?

16. 8. 2010 / Václav Adam

Učitel: Jak se jmenuje náš režim?

Žák: Reprezentativní vláda.

U: Správně. A jak se jmenoval ten úpadkový režim předtím, který jsme zrušili?

Ž: Demokracie.

U: Ano, správně.

O tom, že ředitel Občanského institutu Roman Joch se stal poradcem premiéra Petra Nečase, již informovaly Britské listy i Deník Referendum. V poradním týmu premiéra bude mít na starosti oblast lidských práv a zahraničí. Někteří autoři již citovali některé výroky pana Jocha. Aby Roman Joch nenechal nikoho na pochybách, zda to nebyla jen mladická nerozvážnost, uveřejnil na svém blogu na idnes.cz dne 14.1. 2010 článek Proč demokracie zanikne.

In English: Jan Čulík, "Roman Joch, Czech PM's new advisor for human rights and foreign affairs, predicts the demise of democracy" CLICK HERE

PROČ JE V ČR TAK DRAHO?

Lidl je "levný", ale ne v ČR

16. 8. 2010 / Radek Mokrý

Dokáže někdo vysvětlit, proč jsou ceny velkého množství zboží v supermarketech v ČR často podstatně dražší než v různých západních zemích, přestože je kupní síla českého obyvatelstva daleko menší?

Pro získání představy o cenové politice řetězce např. diskontních prodejen LIDL netřeba cestovat do zahraničí, stačí srovnat aktuální akční nabídku na www.lidl.cz a www.lidl.co.uk.

An English version of this article is in CLICK HERE

Protestujeme proti rostoucí islamofobii v Česku

16. 8. 2010

tisková zpráva

Jménem Libertas Independent Agency o.s., sdružující české muslimy a přátele muslimských národů, vyjadřujeme znepokojení nad vzrůstajícími projevy náboženské netolerance a islamofobie v české společnosti.

Se znepokojením sledujeme například aktivity KDU-ČSL před komunálními volbami, kdy některé místní organizace této strany otevřeně prohlašují za hlavní bod svého programu "svatou válku" proti českým muslimům (například KDU-ČSL Mladá Boleslav, Mladí křesťanští demokraté). Se stejným znepokojením sledujeme snahu některých islamofobních skupin, například nátlak na komunální politiky v Teplicích a Hradci Králové proti otevření islámských center.

An English version of this article is in CLICK HERE

Koncept Kalouskova strašidelného domu

16. 8. 2010 / Ivo Šebestík

Nevýhodou přítomného času je, že jevy, které právě probíhají nelze nahlížet historickou perspektivou. Bývají nenápadné, podléhají aktuálním popisům, jsou manipulovatelné, selektované, zastřené, rozmazané, nekompletní a existují mimo souvislosti. Teprve, když uplyne nějaký čas, začnou se roztříštěné střepiny skládat v nějaký celek, jaký lze snad i vcelku objektivně vyložit.

Paroubek mile překvapil

16. 8. 2010 / Boris Cvek

V nedělních Otázkách V. Moravce mne mile překvapil Jiří Paroubek. Ani ne tak klidem svého projevu, což u něj po jeho odchodu z čela ČSSD není neobvyklé, a už vůbec ne chlubivou sebestředností, když mluvil o svých třech připravovaných knihách, protože ta je pro něj typická od první chvíle ve vysoké politice, ba možná ještě dříve.

An English version of this article is in CLICK HERE

ČSSD je opět v médiích, Paroubek a Rath opět promluvili...

16. 8. 2010 / Ladislav Žák

Opravdu už je velmi těžké si představit situaci, za které by z oranžového tábora vypadlo něco, co by opravdu stálo za povšimnutí. Kritika vládního prohlášení byla z její strany obsahově i formálně na úrovni táborů lidu za sociální práva a bohorovné mlčení vlády její bezzubost a míjení se s realitou jen podtrhlo. Problém není v tom, kolik mám aktuálně ve sněmovně hlasů, problém je v tom, jestli tomu hlasu někdo vůbec rozumí a hlavně v tom, aby to byl hlas k věci. ČSSD se zabývá výhradně sama sebou a nedává si vůbec pozor na to, aby si toho voliči nevšimli.

Paroubkův "levicový" týdeník

16. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Podle jednozdrojové "zprávy" serveru Eurozprávy, který velmi často stínuje obsah serveru Parlamentní listy, se chce bývalý předseda Paroubek pustit do vydávání levostředového týdeníku. Oslovit ke spolupráci chce Paroubek bývalého předsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu a dle něj "rozumného komunistu" Jiřího Dolejše. Svobodu vyzývají křesťanští demokraté k vystoupení ze strany a Jiří Dolejš dle svých slov o spolupráci s Paroubkem nic neví. Nicméně říká, že "napíše klidně i do Lidových novin"...

Když si aktivní politik, navíc s ambicí vrátit se po bankrotu do první ligy, pořizuje vlastní média, zavání mi to berlusconizací... Paroubek přitom už jeden "levostředový" časopis vydával sedmnáct let, bez valného úspěchu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Pohled ekonomického diletanta:

Není žádný státní dluh!

16. 8. 2010 / Martin Škabraha

Od začátku debat o zadluženosti státu čekám, kdy to někdo řekne nahlas. Sám bych to udělal už dávno, kdyby ten názor nebyl tak vulgárně laický a já si jako akademický pracovník nemusel zachovávat alespoň zdání solidnosti. Ale co se dá dělat, říct to musím. Asi si vysloužím nálepku diletanta, ale tím je nakonec každý intelektuál. Má antiekonomická diletantská ignorance budiž protiváhou ignorance ekonomických expertů, kteří nám nyní vládnou, ba přímo nás NERVují.

K tomu: Martin Myant, "Čtyři ekonomické námitky proti Škabrahově argumentaci" ZDE

Čtyři ekonomické námitky proti Škabrahově argumentaci

16. 8. 2010 / Martin Myant

Škabrahův článek úmyslně zpochybňuje předpoklady a myšlení ekonomů, kteří ovlivňují politiku vlád. Také zpochybňuje názory, které zastává daleko širší spektrum ekonomů. Níže uvedené čtyři argumenty, víceméně bez dodatečného komentáře, naznačují, jak budou Škabrahův článek zřejmě kritizovat ekonomové, píše profesor Martin Myant, známý mezinárodní odborník na ekonomiky středo a východoevropských zemí, jehož požádaly Britské listy o vyjádření k Škabrahovu článku. Martin Myant zdůrazňuje, že níže uvedené nejsou nutně jeho názory, jde o neosobní informaci, která má ukázat, jaké budou vůči Škabrahovu článku hlavní argumenty ekonomů:

Metoda Kalouskovy složenky našla dalšího následovatele -- Českou pojišťovnu

16. 8. 2010

Vrátil jsem se docela unavený z povodněmi zkoušeného Frýdlantska do svého družstevního bytu v České Třebové.Odhadovali jsme škody na naší chalupě na Frýdlantsku, manželka otevírala dopisy a vyděsila se. Přišla nám faktura na částku 43 780,58 Kč za škody způsobené sousedovi havárií vody v našem družstevním bytě. "Co to je? Vždyť jsme snad nikoho nevytopili. Nechce se na nás někdo hojit?" toto nám problesklo hlavou. Tlak 190/105, jsem starší člověk, píše Václav Polák.

V hlavičce dopisu byla moje přesná poštovní adresa i s titulem. (Kopii jsem poslal do redakce BL, část zveřejňujeme níže).

An English version of this article is in CLICK HERE

Pochvala pravicové vládě a levicovým hejtmanům

16. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Stává se mi to málokdy, abych chválil vlády pravicových koalic. Ale i mistr tesař, otesávající práva a jistoty občanů, se někdy utne. Stal ose tak ministryni spravedlnosti Vlastě Parkanové (KDU-ČSL, dnes TOP09), která dala příkaz ke zveřejnění údajů v obchodním rejstříku a tak umožnila zjištění většiny majetkových poměrů v České republice a ukončila aroganci boháčů. Dnes chci chválit pravicovou vládu Ivety Radičové za závazek zveřejnit všechny smlouvy státu s podnikateli na internetu a zveřejněním podmínit jejich platnost. Stejně tak je třeba chválit rozhodnutí televize Prima a Asociace krajů pod vedením Michala Haška (ČSSD) na nezávislé testování a zveřejňování, která pumpa prodává nekvalitní benzín. Česká obchodní inspekce odmítla výsledky svých zjištění zveřejnit a to i poté, co na ni televize Prima podala správní žalobu.

Strach a odvaha k životu

16. 8. 2010 / Jindřich Kalous

Nikdy nepřekážej nepříteli, když se ničí sám. (Sun-C')

Když všichni myslí stejně, nemyslí nikdo. (připisuje se Georgi Pattonovi)

What they can never kill/went on to organize. (Joan Baëz: Joe Hill)

Na záchranu systému je už pozdě, na postřílení těch zmetků, kteří mu vládnou, ještě brzo. (z jednoho anarchistického blogu)

V brázdách chudých lidí roste mnoho chleba. (Johannes Mario Simmel: Tajný chléb)

Svět patří nám. (Jiří Voskovec a Jan Werich: Rub a líc)

Může to vypadat jako nepříliš rozumný přístup hledat za veřejným děním těchto dnů jeho společnou skrytou příčinu, natož něco jako jediný pocit prostupující celou společnost, ale nemohu si pomoci, vnímám ho tam.

Je to strach.

Bojíme se všichni, každý něčeho jiného a o něco jiného a každý do míry, která závisí na tom, o co a o kolik toho může přijít.

SLOVENSKO: Zmena stratégie

16. 8. 2010 / Ľuboš Blaha

Dvaja významní svetoví ekonómovia, laureáti Nobelovej ceny, Joseph Stiglitz a Amartya Sen. Čo ich spája? Obaja sú veľkými kritikmi politiky laissez-faire, odmietajú neoliberalizmus a zväčša sa na nich vo svojich textoch odvolávajú ľavicovo orientovaní analytici. Na Slovensku ich však od 3. augusta spája ešte niečo -- obaja sa ako jediní citovaní ekonómovia objavili v programovom parlamentnom prejave novej premiérky Ivety Radičovej.

O reálném pesimismu

16. 8. 2010 / Ilja Herold

Socialismus (včetně Stalina) lhal: něco jiného sliboval a něco jiného dělal. Kdežto nacismus (včetně Hitlera), mluvil pravdu: krutými, nehumánními a nemilosrdnými němečtí fašisté být chtěli... a byli.

Chystal jsem větší studii o tom, kam směřuje svět. Záměr ale nevyšel a proto uklízím své přípravné noticky alespoň sem, i když bez hlubšího ladu a skladu a spíše jen jako provokaci.

Osm právních a lékařských expertů znovu žádá obnovení vyšetřování smrti zbrojního experta dr. Davida Kellyho

16. 8. 2010 / Jan Čulík

Osm právních a lékařských expertů poslalo dopis do deníku Times, aby byla znovu vyšetřena smrt zbrojního experta dr. Davida Kellyho, který byl r. 2003 nalezen mrtvý nedaleko svého domova v Oxfordu. Oficiální vysvětlení smrti bylo, že dr. Kelly spáchal sebevraždu, avšak experti nyní - stejně jako už několikrát předtím - poukazují na to, že na místě se nenašlo tolik krve, která by dokázala, že dr. Kelly zemřel vykrvácením. Zdůraznili také, že se nedělala analýza, kolik krve uniklo z Kellyho těla.

Patoložka: Kelly dostal infarkt

16. 8. 2010

Patoložka v důchodu dál zpochybnila okolnosti týkající se úmrtí zbrojního experta dr. Davida Kellyho, který r.2003 údajně spáchal sebevraždu. Kritizovala také, jak nedokonala se jeho smrtí zabývala zpráva lorda Huttona. Dr. Jennifer Dysonová se přidala k ostatním expertům, kteří zpochybnili oficiální výrok o Kellyho sebevraždě. Vyjádřila se, že je daleko pravděpodobnější, že devětapadesátiletý vědec dostal infarkt v důsledku stresu, v němž se octl.

David Kelly

Pochybnosti o přirozených příčinách smrti experta Kellyho má i koroner. Po sedmi letech...

16. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Když jsem už v červenci 2003 cynicky naznačil, že smrt britského zbrojního experta Kellyho nebyla náhoda a vše, co se okolo ní dělo v britských médiích i při policejním vyšetřování, byla odvážná hra hlavního viníka dezinformací, Blairova PR asistenta Alastaira Campbella, obvinil mne šéfredaktor z typicky české paranoie, dané apriorní nedůvěrou v "postkomunisticky" prolhané politiky. Stal jsem se "konspiračním teoretikem". Napsal jsem tehdy:

Budeme tvrdit, že nezávislost existuje, případně že existuje "západní demokracie"... Bude to realita stejně pravdivá, jako jsou zprávy v médiích pro 83 % české populace, která jim VĚŘÍ. V té šťastné zemi pak všichni rádi uvěří, že vládní expert, který desítku let spolupracoval s vojenskou rozvědkou a mnohokrát jezdil do zemí, kde zítra znamená včera, si vzal život sám poté, co hodinu předtím komunikoval o programu na příští dny. "Nezávislé" soudní vyšetřování je v tom - jak jinak - utvrdí... Nezávisle. Ve státním zájmu. Ten britský vědec - poradce věděl. Věděl až příliš mnoho. Na mnoho lidí. A kdo nemá žaludek na dodržení smlouvy s ďáblem, nemá ji podepisovat. Má zůstat doma a nemá chodit dobrovolně do pekla se dívat na plameny."

Divide et impera!

16. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Průtrž mračen dokáže strhnout mosty a rozdělit obce či města na dvě stejně postižené části, ale tisková konference stále kontroverzního ministra dopravy naopak může paradoxně spojit v blahém uspokojení velkou část jinak rozeštvané republiky. Stačí pokračovat v rozestavěných stavbách dálniční sítě.

An English version of this article is in CLICK HERE

Podivuhodné jsou cesty božího sluhy...

16. 8. 2010 / Miloslav Štěrba

Daniel Herman se stal novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. Podle svých slov chce uklidnit tamní situaci. K tomu mu požehnal i kardinál Vlk. Ten uklidňoval situaci kolem chrámu sv. Víta, takže se můžeme spolehnout na jeho erudici.

An English version of this article is in CLICK HERE

Rozpory uvnitř latinskoamerické levice

16. 8. 2010 / Immanuel Wallerstein

V Latinské Americe zaznamenala světová levice v první dekádě jedenadvacátého století výrazný úspěch, a to ve dvojím smyslu. Největší pozornost vyvolala skutečnost, že levicové nebo levostředové strany dosáhly v tomto desetiletí pozoruhodnou řadu volebních vítězství. Latinskoamerické vlády poprvé kolektivně zaujaly výraznější odstup od Spojených států. Na světové scéně se Latinská Amerika stala relativně autonomní geopolitickou silou.

Společné cvičení orlů

16. 8. 2010

ČTK│ Ruské, americké a kanadské vzdušné síly si rozdělily oblast severního Pacifiku na "zóny odpovědnosti", v nichž budou zasahovat v případě pokusů o únosy letadel. Oznámil to dnes v Moskvě po skončení společného rusko-amerického protiteroristického leteckého cvičení vrchní velitel ruského letectva Alexandr Zelin.

Dohoda o společném postupu proti únoscům letadel je součástí programu protiteroristických opatření, která Spojené státy spolu s Ruskem zavádějí na základě smlouvy NATO-Rusko. O společném cvičení Vigilant Eagle psaly 9. 8. jako jediné české médium Britské listy.

Prezidenti už nechtějí být prezidenty

16. 8. 2010

ŠOK│ Ramzan Kadyrov odmítl post prezidenta Čečenska. Prezidenti severokavkazských republik se z iniciativy hlavy Čečenska Ramzana Kadyrova obrátili na Státní dumu s návrhem na přejmenování svých pozic. "Vycházíme ze skutečnosti, že v Rusku by měl být nazýván prezidentem jen vůdce země", řekl Kadyrov.

Zlatého leoparda v Locarnu získal čínský režisér

16. 8. 2010

Hlavní cenu na filmovém festivalu v Locarnu ve Švýcarsku, který skončil 14 srpna, získal režisér Li Hunki za film Zimní prázdniny. Spolu s hlavní cenou rovněž obdrží peněžní odměnu ve výši 90.000 švýcarských franků. Zvláštní cena poroty byla udělena rumunskému režisérovi Marianu Crisannovi za francouzsko-rumunsko-maďarský film Ráno. Cenu za nejlepší režii dostal kanadský filmař Denis Cote za film Curling.

Locarno International Film Festival ZDE

Chamber howl

13. 8. 2010 / Ondřej Macl

mrtvému Allenu Ginsbergovi

I/

Slyšel jsem hlavy nejstarší generace –

- rakovinu práce během okupace,
děti války, děti na stará kolena –
- bezzubě kvíleti v podělaných plenách
s výrazy „nás, mouchy, si snězte“

Americký profesor: Spojené státy zbankrotovaly

13. 8. 2010

Spojené státy zbankrotovaly, argumentuje profesor ekonomie na Boston University Lauence Kotlikoff na ekonomickém serveru Bloomberg.

Minulý měsíc zveřejnil Mezinárodní měnový fond svou výroční zprávu o americké hospodářské politice. MMF v podstatě dospěl k závěru, že jsou Spojené státy v bankrotu. Ve zprávě se píše: "Americký fiskální schodek spojený s dnešní federální fiskální politikou je obrovský, takže nejsou možné realistické diskontní míry." "Likvidace fiskálního schodku vyžaduje trvalé každoroční hrazení výdajů ve výši asi 14 procent amerického HDP."

ANALÝZA příčin historické porážky levice v České republice

Budoucnost sociální demokracie a levice vůbec v globálně-kapitalistickém neřádu

13. 8. 2010 / Martin Pleva

Výsledek letošních parlamentních voleb je jednoznačnou a strašlivou porážkou levice, to je třeba přiznat zcela otevřeně a bez vytáček. Nelze souhlasit s názorem J. Pehe v textu Vítězství pravice je povolební mýtus, že počet hlasů pro pravici a levici se v zásadě nezměnil – možná se lidé neposunuli v názorech na řadu konkrétních otázek, kde, ano, převládají dokonce levicové postoje – ale titíž lidé vhodili do urny hlas stranám a silám, které nám předvedou neoliberální rodeo, o jakém se nám ani v (černých) snech nezdálo. Věci veřejné, o nichž J. Havel trefně poznamenal, že neváhaly napsat do předvolebních sloganů hesla, za jaká by se ani radikální levičák nemusel stydět, budou ochotně a pilně sekundovat nové neoliberální agendě.

Demokracie jako ztráta času?

13. 8. 2010 / Jiří Jírovec

Při současném poměru hlasů v Poslanecké sněmovně je jasné, že pravice prosadí jakýkoli zákon kromě změny ústavy. Pravice prý bude s opozicí spolupracovat, ale ministr Drábek již v Otázkách Václava Moravce naznačil, jak to bude vypadat: Opozice může podat svoje připomínky, ale ty nic nezmění, protože koaliční dohoda se nemůže jen tak měnit.

Středoevropští bezdomovci se v Londýně živí opékanými krysami a pijí dezinfekci

13. 8. 2010

Charitativní organizace upozorňuje, že přistěhovalci ze středovýchodní Evropy, kteří nemají nárok na sociální podporu, žijí na ulici za otřesných okolností

Bezdomovci ze středovýchodní Evropy, žijící v Londýně, kteří nemají právo na britskou sociální podporu, jsou tak chudí, že jedí krysy a pijí jedovatou směsici alkoholických dezinfekčních prostředků, varuje britská charitativní organizace zabývající se problémem bezdomovectví.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.