Osm právních a lékařských expertů znovu žádá obnovení vyšetřování smrti zbrojního experta dr. Davida Kellyho

16. 8. 2010 / Jan Čulík

Osm právních a lékařských expertů poslalo dopis do deníku Times, aby byla znovu vyšetřena smrt zbrojního experta dr. Davida Kellyho, který byl r. 2003 nalezen mrtvý nedaleko svého domova v Oxfordu. Oficiální vysvětlení smrti bylo, že dr. Kelly spáchal sebevraždu, avšak experti nyní - stejně jako už několikrát předtím - poukazují na to, že na místě se nenašlo tolik krve, která by dokázala, že dr. Kelly zemřel vykrvácením. Zdůraznili také, že se nedělala analýza, kolik krve uniklo z Kellyho těla.

Dr. Kelly byl hlavním zbrojním odborníkem a zbrojním inspektorem v Iráku před britsko-americkým útokem na tuto zemi. Před válkou v Iráku vyjádřil svou skepsi v soukromém rozhovoru s reportérem BBC Andrewem Gilliganem, avšak Gilligan jeho jméno prozradil.

Když se naposledy osm právních a lékařských expertů obrátilo na britskou vládu se žádostí o nové vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho letos v lednu, bylo jim sděleno, že případ byl uzavřen a uložen mezi tajné materiály na příštích 70 let.

Nyní je však u moci v Británii jiná vláda než labouristická a není vyloučeno, že nynější ministr spravedlnosti Kenneth Clarke případ znovu otevře.

Dokud však případ nebude oficiálně vyšetřen, nelze bez důkazů usuzovat, jak naznačuje Štěpán Kotrba, že byl dr. David Kelly usmrcen, zřejmě "tajnými službami". Konspirační teorie v BL nepěstujeme.

Zdroj v angličtině ZDE

K tomu: BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku TÉMA BL

BL, 13.2. 2004: Lékaři: Oficiální verdikt o Kellyho smrti protiřečí důkazům ZDE

BL. 25.2. 2007: Smrt dr. Davida Kellyho "nebyla sebevražda", tvrdí britský poslanec ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 16.8. 2010