Ve volbách zabodovali Mádl a Issová

31. 5. 2010 / Karel Dolejší

Podle exit polls agentury SC & C voliči ve věku 18-21 let odevzdali ve víkendových volbách 28,6% hlasů pro TOP 09, 18% hlasů pro ODS, 15,2% pro Věci veřejné, 12,6% pro další strany - a pouze 10% pro ČSSD (graf ZDE). Zdá se tedy, že předvolební "průzkum" mezi středoškoláky organizovaný Člověkem v tísni opravdu zafungoval a autoři videa Přemluv bábu Mádl s Issovou mohou oslavovat: Téměř třetina lidí s minimem životních zkušeností hlasovala pro to, aby zemi ze současných rozpočtových problémů vyvedli právě lidé, kteří tyto problémy během působení ve vládních funkcích sami způsobili... (Pozn. JČ: Ale není jasné, kolik mladých lidí v této věkové kategorii skutečně hlasovalo. Podle tvrzení agentury, provádějící exit polls, průzkumy u východů z volebních místností, jich bylo sedm procent voličů, tedy přesně tolik, kolik je jich v populaci. Že by se k volbám dostavili skutečně všichni? )

Velmi stručnou, ale výstižnou analýzu toho, co lze od příští vlády pravicové koalice preferované nejmladší generací čekat, zveřejnil v deníku Referendum Vladimír Špidla. Stojí za to zde citovat alespoň jeden její bod plus závěrečné shrnutí:

Ve vojenské oblasti můžeme očekávat větší angažovanost v Afganistanu a dalších misích. V oblasti výzbroje pak nepochybně dojde k příklonu k USA, včetně výzbroje letectva... Po čtyřletém volebním období bude mít Česká republika oslabené veřejné instituce, zvětší se rozsah privátní sféry zejména v oblasti sociální ochrany a svou celkovou strukturou se Česká republika přiblíží USA. Prostě bude to jiná země.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.5. 2010