Kdepak asi je ta bohatá nevěsta pro Jiřího Paroubka?

3. 4. 2010 / Miloslav Štěrba

Jiří Paroubek v sobotním rozhovoru s redaktorem Práva prohlásil, že není znepokojen úspěchy SPOZ? Proč taky. A potvrdil své tvrzení zdůvodněním, že "o úspěších se hovořit nedá, zemanovci mě neznepokojují. Jestli dosáhnou mezi dvěma třemi procenty, bude to jejich maximum."

Kdyby byl informovaný jako většina čtenářů Práva, tak by věděl, že v krajských pořadech Václava Moravce získává SPOZ buď více než 5 %, nebo 4,5 %. Jenže někdy je zřejmě lepší nevědět.... A čas nahrává Zemanovi, neboť teprve nedávno se konal ustavující sjezd SPOZ, Zemák krouží republikou, nejisté voliče ČSSD nevrátí do starých kolejí ani pietní vzpomínka na přebíhajícího ex-poslance R. Kopeckého.

Vyčítat Zemanovi, že ustavená SPOZ tu není k podpoře jeho strany....nu což, i to je důvod zamýšlet se, proč jsou někteří členové ČSSD přesvědčeni, že poměry ve velké straně dozrály k reformám. Přítel předseda je nejdříve vzýval, aby je posléze, když měla nastat první pravdivá zkouška -- přímá volba předsedy strany -- odmítl. Kampak s přímou volbou prezidenta, jak má SPOZ mezi hlavními prioritami?

Jiří Paroubek svůj vztah k přímé volbě vysvětluje v odpovědi na otázku: A raději byste byl zvolen parlamentem nebo lidem?

"Skutečně o tom neuvažuji. V našem programu je přímá volba prezidenta...." Tak jak je to ve skutečnosti? Proč vůbec uvažovat, když je přímá volba v programu. Je to samozřejmé. Po vítězných volbách ČSSD přijde za poslanci a senátory s návrhem na přímou volbu prezidenta. A basta.

Paroubek vyčítá zemanovcům, že "jejich projekt na navýšení mise v Afghánistánu a proti 13. důchodům a mladým lidem s dětmi není levicový".

Plete tu jablka s hruškami. Mise obecně nejde politizovat do té míry, aby se na nich dala politika členit na levicovou a pravicovou poté, co jsme tak ochotně navlékli na krk chomout členství v NATO. Že v tomto bodě nemají jasno ani Paroubkovi poslanci víme už dávno. Od chvíle, kdy si prohlíželi tichomořský radar a nezjistili na kůži žádné viditelné změny.

Do jaké míry je levicový příspěvek 2 400 Kč důchodcům ví nejlépe Jiří Paroubek. Proto ani tuto výplatu nepodrobím další kritice, abych se nemusel ptát, zda v tomto ohledu nepotřebuje ČSSD spíše přehodnotit Bohumínské usnesení. Stejně tak je zřejmé, že Zeman nemá rád mladé lidi, navíc ještě obklopené dětmi. Zvláště ty opatřené botičkami se zn. Dior.

To vše ale není vůbec důležité, protože přátelé z ČSSD jsou přesvědčeni o hlavní prioritě svého předsedy, zejména když Jiří Paroubek ví co říká. A nestrádá nedostatkem důvtipu. Když v ironické pobídce Jana Rovenského: "Vy se ovšem zase označujete za nejlepšího řečníka..." nalézl prostor pro zviditelnění: "Když něco umím, tak se to nestydím říct."

Paroubek slibuje, že svůj vztah k zemanovcům ČSSD "sdělí velmi hlasitě v poslední fázi volební kampaně". Kdy už bude jasno, že povolební spolupráce obou levicových nekomunistických pohrobků nebude možná, protože "chceme směřovat k situaci, která byla po krajských volbách, abychom mohli vytvořit koalici s takovým partnerem či partnery, s kterými uplatníme co největší část našeho programu". Jako občan Zlínska jsem zaznamenal, že vítězná ČSSD tu vytvořila koalici s ODS jak na krajské úrovni, tak ochotně vstoupila do koalice s ODS na zlínské radnici.

Autor je aktivistou zemanovců.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.4. 2010