Papežův kazatel: Kritika církve za pedofilii je "jako antisemitismus"

2. 4. 2010

Osobní kazatel papeže Benedikta srovnal jeho kritiku a kritiku katolické církve ohledně sexuálního zneužívání dětí s "kolektivním násilím", jakým trpěli židé.

Otec Raniero Cantalamessa promluvil při modlitbách na Velký pátek v bazilice sv. Petra. Bohoslužeb se účastnil i papež. Cantalamessa se vyjádřil, že mu jeden židovský známý řekl, že mu obviňování papeže připomíná "ostudnější aspekty antisemitismu".

Cantalamessovy výroky rozhněvaly židovské organizace a osoby, zastupující oběti církevního sexuálního násilí.

Např. Stephan Kramer, generální tajemník Ústřední rady židů v Německu charakterizoval Cantalamessovy výroky jako urážlivé a odporné.

"Zatím jsem neviděl, že by byl Svatý Petr podpálen, anebo že by lidi páchali násilné útoky proti katolickým kněžím. Nemám slov. Vatikán se nyní snaží proměnit pachatele v oběti." Peter Isely, mluvčí za skupinu amerických obětí kněžské pedofilie SNAP, zdůraznil, že Cantalamessovo kázání bylo "drzé a neodpovědné". "Oni si tam pěkně sedí v papežském paláci, zažívají trochu nepříjemností, a chtějí se srovnávat s tím, že je někdo zatýká a posílá v dobytčácích do Osvětimi? To snad nemyslí vážně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 2.4. 2010