El Baradei kritizoval podporu Západu pro represivní režimy

1. 4. 2010

Západní vlády riskují, že vytvoří novou generaci islámských extremistů, pokud budou i nadále podporovat represivní režimy na Blízkém východě. Zdůraznil to bývalý šéf jaderného inspekčního úřadu OSN Mohamed ElBaradei.

ElBaradei, nositel Nobelovy ceny míru konstatoval v Káhiře, že strategie podpory autoritářských vládců ve snaze bojovat proti islámskému extremismu selhala a má potenciálně katastrofální důsledky.

"Je zapotřebí celou věc přehodnotit... představa, že jedinou alternativou pro autoritativní režimy je Usáma bin Ladin a jeho lidi, je falešná, avšak bude-li Západ pokračovat v dnešní politice, způsobí, že se toto proroctví splní," řekl ElBaradei.

"Jsem svědkem rostoucí radikalizace tohoto regionu a chápu, proč to je. Lidé mají pocit, že je utlačují jejich vlastní vlády, mají pocit, že s nimi vnější svět zachází neférově, ráno vstanou a vidí, jak jsou lidé zabíjeni - všechno jsou to muslimové z Afghánistánu, Iráku, Somálska, Súdánu, Darfuru."

ElBaradei dodal, že doufá, že poučení z Iráku si politikové v Londýně a v USA konečně začínají uvědomovat.

"Samozřejmě, že existují diktátoři, ale znamená to, že pokaždé, když se chcete zbavit diktátora, obětujete život milionu nevinných civilistů? Z londýnského Chilcotova šetření začíná vyplývat, že útok na Irák nebyl o žádných iráckých zbraních hromadného ničení, ale že k němu prostě došlo proto, že Washington a Londýn chtěli Saddáma svrhnout. I já se ptám znovu na tutéž otázku: kde je zakotvena změna režimu v jiné zemi v mezinárodním právu? A pokud došlo k porušení mezinárodního práva, Kdo je za to zodpovědný?"

ElBaradei, který je potenciálním konkurentem egyptského prezidenta Hosniho Mubaraka, který v Egyptě vládne diktátorsky už třicet let, zdůraznil, že západní vlády musejí zrušit svou nekritickou podporu pro diktátory, kteří jsou považováni za hráz proti extremismu.

Zdůraznil: "Západní politika v této části světa je absolutním selháním. Není založena na dialogu, na porozumění, na podpoře pro občanskou společnost, na poskytování moci občanům. Je založena na podpoře autoritativních režimů, pokud ropné pumpy dál pumpují.

Pokud založíte svou politiku na podpoře jednotlivců a ne lidu, selžete. A západní politika je právě založena na podpoře jednotlivců, kteří nemají podporu svého lidu. Západní politika by měla být: 'Zajímáme se o vás, zajímáme se o to, jak žijete, zajímáme se o vaše lidská práva.

Západ hodně mluví o volbách v Íránu, ale tam se aspoň volby konaly. Kde jinde se v arabském světě konají volby? Pokud o tom Západ nehovoží, jak může mít jakoukoliv důvěryhodnost?

Teprve když dáte moc liberálům, když dáte moc umírněným socialistům, když dáte moc všem vrstvám ve společnosti, teprve tehdy budou extremisté odsunuti na okraj."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.4. 2010