Mediální organizace lobbují ve Štrasburku proti "hrozbě svobodě projevu"

1. 4. 2010

Aktivisté usilující o svobodu projevu a mediální organizace ve středu lobbovali Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku proti tomu, co jejich právník nazývá "nejvážnější mediální hrozbou tiskové svobodě v Evropě".

Stavějí se proti poždavku Brita Maxe Mosleyho, který požaduje, aby novinářům přikázal zákon, aby osobu, o niž chtějí psát něco negativního, museli o tom nejméně dva dny předem informovat, aby mohla získat soudní příkaz k jejich umlčení. Mosley se nedávno úspěšně soudil s Murdochovou společností News International, která vydala článek o jeho sadomasochistické sexuální praxi.

Právní zástupce mediálních organizací George Robertson požaduje, aby soud omezil svou definici soukromí, aby nemohla být zneužívána k potlačování investigativní novinářské práce ve veřejném zájmu. Dodal, že názory na sexuální morálku se v každé evropské zemi odlišují.

Mark Stephens, zástupce Evropské rady vydavatelů, zdůraznil: "Znamenalo by to, že by bývali britští poslanci měli možnost zabránit Daily Telegraphu, aby zveřejnil podrobnosti o jejich podvodných dietách, protože informace o těchto věcech byly získány ilegálně a bylo by možno je považovat za porušení soukromí.

Když byla r. 1950 vytvořena Evropská konvence, všechny státy hlasovaly, aby se "pověst" vyloučila z definice soukromí, avšak Robertson argumentoval, že evropští soudci v poslední době to rozhodnutí bez vysvětlení zvrátili. Rozhodli, že podle zákona o soukromí mají veřejné osobnosti právo chránit svou pověst potlačováním skutečností o sobě. Tak se jim podařilo vyhnout se zákonu o pomluvě, v němž je pravda vždycky obranou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.4. 2010