Rusko: Bezmoc boje proti terorismu

31. 3. 2010

Ani proměna celé země v jediný vojenský tábor v boji s extrémismem nezaručuje občanům bezpečnost. Poté, co sebevražené útoky atentátnic zabily v Moskvě takřka čtyřicet lidí, byla v Rusku značně zesílena bezpečnostní opatření. Zvláštní služby ve spolupráci v ministerstvem vnitra se pokoušejí změnit nejen hlavní město a Severní Kavkaz, ale doslova celou zemi v jediný protiteroristický tábor. Reakce je naprosto pochopitelná; otázkou ovšem zůstává, zda je k dispozici dost sil a prostředků - a jak dlouho může podobný režim fungovat, napsal v Nězavisimoj gazetě Vladimír Muchin.

Podle ministerstva vnitra byla zesílena bezpečnostní opatření prakticky ve všech důležitých objektech, v dopravě, jaderných a vodních elektrárnách, administrativních budovách, vojenských městečkách atd. Zapojeny jsou Federální bezpečnostní služba (FSB), policie ("milice"), jednotky zvláštního určení OMON a vojska ministerstva vnitra - celkem 78 000 příslušníků ozbrojeného personálu.

Podle generálplukovníka Anatolije Škirka, který v letech 1995-1996 velel uskupení vojsk ministerstva vnitra na Severním Kavkaze, je prakticky nemožné hlídat všechny cíle možných útoků. Zvláštní služby předvídaly možnost útoků a minulý týden provedly v Moskvě několik razií, ale zabránit atentátům se jim přesto nepodařilo. Účinnost preventivních opatření se tedy ukazuje jako dosti nízká.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 31.3. 2010