Medveděv: "Zničíme ta zvířata"

30. 3. 2010

"Jsou to jednoduše zvířata - nezáleží na tom, jaké motivy sledovali - to, co dělají, je trestné podle každých právních předpisů a každého systému hodnot. Najdeme je a zničíme," prohlásil ruský prezident Mědveděv, když pokládal květiny na stanici metra Lubljanka v centru Moskvy, jež se v pondělí 29. března během ranní dopravní špičky ráno stala jedním ze dvou terčů bombových útoků.

Druhý útok se konal v zastávce metra Park kultury. Oba útoky provedly sebevražedné atentátnice, zahynulo při nich nejméně 38 lidí a přes 60 jich bylo zraněno.

Ruské tajné služby pátrají po třech osobách - dvou ženách a jednom muži - které mohou být s výbuchy spojeny. Pravděpodobně šlo o útoky rebelů ze severního Kavkazu. Je znám popis muže a také jeho pravděpodobné jméno, které zní Matajev.

Prezident přijel na stanici Lubljanka s manželkou a moskevským starostou Jurijem Lužkovem. Položil tam kytici rudých růží svázaných černou stuhou.

Premiér Vladimir Putin po svém návratu z letiště Krasnojarsk šel rovnou do jedné z moskevských nemocnic, kde pobývá třináct osob zraněných při bombových útocích v metru. Ruský premiér již předtím prohlásil, že pachatelé útoků budou zničeni.

Podrobnosti v polštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.3. 2010