Moorův film O kapitalismu s láskou a jeho význam pro ČR

30. 3. 2010

Tento dokumentární film jsem viděl, a proto jej doporučuji všem shlédnout. Je nejen o americké společnosti, lobbingu, nadnárodních korporacích a penězích, které mizí v nenávratnu, píše Ruda Vondřich.

Film (USA, 2009, 127 min) se promítá v ČR od 4.2. 2010 pouze ve čtyřech kopiích v omezeném počtu kin, většinou pouze jednou denně. Film v současné době ještě hrají v následujících kinech ZDE.

Informace a recenze k filmu "O kapitalismu s láskou" byly již v BL publikovány vícekrát, např. "Michael Moore: Capitalism: A Love Story" , "Kapitalismus: Milostný příběh: Dojemný, hluboce podvratný film", "Filmy Michaela Moora "nebudou v Praze dráždit americké turisty" a "Je načase zmocnit se zase naší země" ze dne 25.3. 2010.

V publikovaných v textech však zatím nezazněla myšlenka - jaká by byla odpověď na otázku :" Je možné využít náměty k odebrání "demokracie" korporacím a lobbistům se kterými přišel M. Moore také u nás?"

Poučení získané zhlédnutím filmu má podle mého názoru obecnou platnost a je možné je využít také i při výběru zastupitelů v nadcházejících volbách v ČR. Je možno zmapovat náměty a inspirace nejen z filmu, ale také MM využití dostupných internetových technologií k aktivizaci veřejnosti jako jsou např. osobní web MM, Myspace a server MoveOn.org.

Jsem přesvědčen o tom, že pokud by se podařilo po vzoru MM i v ČR zorganizovat lidi tak, aby se sešli a podívali se na jeho film, věřím, že většina diváků by mohla začít také naléhavě hledat odpověď na otázky:

Kdo jsme a proč se chováme tak, jak se chováme? Jak dlouho to může ještě pokračovat, než se celý systém zhroutí? Je opravdu nějaká naděje pro občany ČR, kteří přijdou o své domovy díky exekuci a vidí vymetení svých úspor nevídaným tempem? Kde jsou naše peníze? Co se vlastně stalo během minulých 20 let vývoje v ČR?

Hledání odpovědí na výše uvedené otázky by mohlo vyústit ke zformulování představy o společnosti a státu, ve kterém chceme v blízké budoucnosti žít.

K tomu by přispělo hledání odpovědí i na následující otázky: Co by podle Vás měl umět a znát člověk ve veřejné funkci ?

Jaké kvality a zkušenosti by měl mít ?

Co byste chtěl/-a vzkázat kandidátům na veřejnou funkci ?

Už jste se rozhodli zda půjdete letos k volbám ?

Už jste se rozhodli koho budete letos volit ?

Jste rozhodnuti podpořit změny také v místě Vašeho bydliště ?

Každý z nás nese svůj díl odpovědnosti za obecné poměry, za stav společnosti a její budoucí vývoj. Stane se jen to co chceme, aby se stalo, nebo to co dovolíme, aby se stalo.

Zkusme zcela změnit své srdce, mysl a ducha. Vezměme na sebe odpovědnost a podpořme změnu všemi svými silami v co největším počtu ke prospěchu všech. Začněme s tím hned teď.

Ing.Ruda Vondřich (*1942)

PS: Mé jednání s vydavatelem o vydání české verze filmu na DVD ještě před květnovými volbami v ČR nebylo doposud úspěšné. Zůstává termín vydání 14.6. 2010 v zatím uvažovaném nákladu 1-2000 ks.

Možná, že by čtenáři BL mohli svými hlasy podpořit změnu termínu vydání i zvýšení nákladu?

DVD s českou verzí filmu "O kapitalismu s láskou" si můžete již nyní předobjednat za předběžně odhadnutou cenu v rozmezí cca od 199 do maximálně 300,-Kč + balné a poštovné podle tarifu České pošty e- objednávkou ZDE .

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.3. 2010