"Mimořádně přátelský vztah" Británie k USA skončil

29. 3. 2010

Během několikaleté epizody, kdy se americký prezident George Bush snažil postavit radar v Brdech, se prozápadní politikové a aktivisté utěšovali, že prý existuje jakýsi "mimořádně přátelský vztah" mezi Spojenými státy a Českou republikou. Tu představu před několika měsíci brutálně zničil v rozhovoru s Českou televizí Zbigniew Brzezinski.

Avšak během londýnského Chilcotova vyšetřování okolností války v Iráku vyšlo najevo, že neexistuje ani žádný "mimořádně přátelský vztah" mezi Británii a Spojenými státy, ačkoliv by se to tam snad mohlo v důsledku kulturní příbuznosti předpokládat. Britští diplomaté Chilcottovi svědčili o tom, že Spojené státy si během celé doby dělaly výlučně jen to, co samy uznaly za vhodné, a veškeré britské návrhy zcela ignorovaly.

Nyní rozhodl všestranický poslanecký výbor pro zahraniční vztahy britské Dolní sněmovny, že britská vláda má zaujmout tvrdší přístup vůči Spojeným státům a výrazu "mimořádně přátelský vztah s USA" se od nynějška vyhýbala. Výbor konstatoval, že vliv Británie na USA bude v budoucnosti slábnout. Výraz "mimořádně přátelský vztah" s USA je podle britského parlamentního výboru potenciálně zavádějící. Jeho používání vede podle výboru Dolní sněmovny k vytváření nerealistického očekávání ohledně prospěchu, jaký Británie ze vztahu s USA může mít.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 29.3. 2010