Papež Benedikt odsoudil své kritiky

29. 3. 2010

V kázání na začátku velikonočního Svatého týdne dal papež Benedikt XVI najevo, že se nenechá zastrašit svými kritiky ohledně pokračujícího skandálu sexuálního zneužívání dětí, který ohrožuje jeho církev.

Ve svém kázání na Květnou neděli zaútočil Benedikt na ty, kdo požadují, aby vysvětlil svou předchozí roli jako vatikánský vyšetřovatel obvinění z kněžské pedofilie. Poukázal na to, že kristus "měl také odvahu nenechat se zastrašovat nepodloženými tvrzeními ani převládajícím míněním" a hovořil o tom, že člověk někdy dokáže "padnout na nejnižší, vulgární úroveň" a "zapadnout do bažiny hříchu a nepoctivosti".

Avšak rostoucí skandál o sexuálním zneužívání dětí katolickými kněžími v Evropě, v Irsku a v Severní Americe způsobil, že je Vatikán nyní ve velmi defenzivním postavení. Obětí sexuálního zneužívání požadují, aby Benedikt zveřejnil dokumentaci Kongregace pro doktrinu víry, jejíž by po více než dvacet let ředitelem, a dokázal, jak se Benediktovo oddělení vypořádalo z obviněními týkajícími se sexuálního zneužívání dětí.

Každý týden však vycházejí najevo další skandály po celém světě a činitelé katolické církve mají velký problém jak zabránit tomu, aby toto téma nedominovalo mezinárodní agendě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 29.3. 2010