"Že by důchodce zvítězil? Ale ve Svazu důchodců ani pes neštěkl"

6. 1. 2010

K případu invalidy Miroslava Cyroně, bydlícího v Domově důchodců Dobrá Voda v jižních Čechách, nám napsat Pavel Ján Buvala, krajský předseda Svazu důchodců ČR z Liberce. K jeho příspěvku musíme dodat: pan Miroslav Cyroň je sice invalida, ale je mu kolem čtyřiceti. Přesto, samozřejmě, by se jeho situace mohla a může týkat každého důchodce, bez ohledu na věk. V tomto smyslu je pozoruhodné, jak píše pan Buvala níže, že se Svaz důchodců, jak se zdá, příliš nezajímá ani neangažuje tím, v jaké situaci žijí starší lidé, zejména v domovech důchodců. Proč ale ne? Jaký by mohl být jiný účel existence této organizace? Ale dejme slovo panu Buvalovi:

Před chvílí jsem se OPĚT z Britských listů dověděl, že prý se panu Cyroňovi internet zatím vypínat nebude; že tak rozhodl p. hejtman Jihočeského kraje. Že by opět pravda a lidskost zvítězila nad lží, zlobou a neschopností? Nedalo mi a musím poděkovat i touto cestou celé redakci BL, že jako jedno z mála médií se ujaly skutečných potřeb skutečně potřebného a po vědění toužícího českého důchodce. Tedy : DĚKUJI PĚKNĚ; pánové!

Ale po pořádku. Včera 4. ledna 2010 jsem se z BL dověděl, že prý "Domov důchodců Dobrá voda - smrt vysvobozuje" jak uváděl titulek. Zarazilo mne to, a tak jsem nelenil a přeposlal jsem texty všem členům Výkonné rady Svazu důchodců ČR o.s. coby osobujícímu si moc vrcholní orgánu celostátního. Kromě kol. Němcové z Kladna ani pes neštěkl! Ať již z Č. Budějovic, Prahy kde žijí členové tohoto ORGÁNU a či z Frýdku-Místku, kde ráčí bydlet slovutný p.předseda SDCR Ing. Oldřich Pospíšil.

Naproti tomu velice pružně zareagovali: majitel www.pozitivni-noviny.cz (PN) pp. Pavel Loužecký; šéfredaktor www.Sedesatka.cz (60) Vojvodík a kolega předseda Krajské rady Pardubice SDCR: Matyska Adolf, šéfredaktorka Fragmenty Ivana Haslingerová. Všichni verbálně i písemně. Radou i činem; a výsledek - že by se dostavil? Že by se šestá velmoc dokázala prosadit v podpoře tzv. vyloučených, důchodců apod. bez nároku na bakšiš?

Proč jsem si dal tu práci a obtěžuji ct. čtenářstvo vyjmenováváním lidí. KAM SE PODĚLI POLITICI; POSLANCI; kde je stát? Partaje? Muselo to až tam dojít? Asi ano. Takže pouze BL & PN ze všech médií zaujímá skutečně problematika života nás důchodců bez penězovodů; bez parazitování na nás? Víte, p. šéfredaktore Čulíku, zvedl jste asi stavidlo, a doufejme že nebudu osamocen jak pouštní beduín v Lysé nad Labem vyzývat : Senioři, k počítačům! Doposud to byly pouze PN & www.vll.cz, jež daly plnou podporu ideji IT vzdělanosti nás, dříve narozených a nenosících již slipy na půl žerdi... Blahé paměti to byl P.T. Vladimír Mlynář (v té době minstr ČR), jenž se svým NPPG zahájil kampaň vzdělávání českého národa - byť nemoho,vitého finančně a vládnoucího potenciálem inteligenčním. To bylo!

Chci věřit, že právě případ Miroslav Cyroň, kolega to " ve zbrani IT", ukázal potřebnost vzdělávání nás, důchodců, pensistů, seniorů, či jak nás všichni ony potomkové nazývají, aby naši záštitou penízky dostávali, zaměstnání měli. Určitě by již byl vypnut internet a p. Cyroňovi by nezbylo než koukat "do pláfónu", jako mojí matce v Tisovci (SR), než jsem jí velitelsky PROSADIL alespoň telefonní spojení na pokoj.

To bylo v minulém století. Dnes máme internet sice na celém světě, ale v myšlení některých "také vedoucích" DD; DPS; etc. furt zůstala v srdcích socialistická potřeba "být zaměstnána", protrpět ten čas tam stanovený a nějaké sociální cítění, sociální předpoklady, LIDSKOST... co to jsou? Ony mají svůj OUŘAD a -- kdo je víc!

Děkuji ještě jednou Vám všem výše jmenovaným; pomohli jste člověku, aby byl nadále Homo Sapiens. Snad se slovutní VR SDCR o.s. "chytne za nos" a přestane si hrát na něco, na co nemá. Klubová činnost a svazové úkoly -- toť přece diametrální rozdíl, není-liž pravda.

Děkuji i Vám, p. Miroslave Cyroni, za Vaši "bejčí" vytrvalost a ukázku, co umí a dokáže člověk vzdělaný, jehož "IQ je dnešního datumu". Ujme se ale "důchodcovských" problémů i člověk za to pobírající nemalý plat, anebo stále bude platit naše: "Důchodci důchodcům; aby člověk nikdy nebyl sám"? Uvidíme - budu vás, milí čtenáři těchto řádků, o věcech nesporně informovat. Na to se spolehněte!

Pavel Ján Buvala

předseda SDCR KR Liberec

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.1. 2010