FESTIVAL SPISOVATELŮ PRAHA O ALBERTU CAMUSOVI

Albert Camus: Prostě rebel

5. 1. 2010

Festival spisovatelů Praha v současnosti pořádá Týden Alberta Camuse, který tragicky zahynul před padesáti lety. Další informace viz níže:

4. ledna 1960 našli Alberta Camuse mrtvého v autě, které sjelo ze silnice na přehledném, rovném úseku. V kapse měl jízdenku na vlak, kterým měl původně jet. A v kufru nedokončený rukopis Prvního muže, své autobiografie.

"Narodil jsem se mezi sluncem a bídou, přesně uprostřed", napsal Albert Camus ve své první sbírce, Rub a líc. Celé jeho dílo nese známky všudypřítomnosti tohoto základního, prvotního rozchodu. Narodil se v Alžírsku (1913) v chudé rodině, sirotek po otci, později začíná se studiem filozofie, které musel ze zdravotních důvodů přerušit. Po letmém průchodu Komunistickou stranou (1935-36) zakládá a vede dva divadelní sbory za účelem přiblížení klasických i současných dramat publiku z nižších sociálních vrstev. V roce 1937 vydává svoje první dílo, Rub a líc, sbírku literárních esejů, v které se již objevuje většina jeho pozdějších velkých témat: smrt, slunce, Středozemí, opuštěnost, úděl člověka, blízkost mezi beznadějí a štěstím...

Pokračování ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.1. 2010