Sereš mi, dědku

27. 5. 2009 / František Řezáč

"Takový dědkove, jako si ty, mi serou, proto jsem tady...," upřesnil mladík ze skupiny provokatérů, kteří přišli rušit úterní předvolební mítink ČSSD na plzeňské náměstí Republiky. Jinak vypadal dosti slušně a měl s sebou i slečnu. Ta slova mi zašeptal do ucha, aby to dívka neslyšela. Také stál poblíž policista a tak musel být opatrný. Nahlas vykřikoval cosi o nutnosti diskuse a svobody slova, které prý ohrožuje ČSSD spolu s komunisty. Tato hesla měli na balicím papíru i jeho kolegové - prý se jednalo o studenty - a křičeli a křičeli. Nu, měli by se zamyslet, kdo tu svobodu ohrožuje a proč.

Jinak poklidné shromáždění, podobné tomu, o kterém jsem zde psal před deseti dny, se jim opravdu podařilo pokazit.

Tentokrát se důkladně připravili. Projevy Jiřího Paroubka, Bohuslava Sobotky i senátorky Gajdůškové přehlušovali řevem, který přecházel i do vulgarit.

O ta vejce, kterých si přinesli dost a která tak fascinují některé komentátory médií, už ani tak nešlo, s tím se počítalo.

Šlo o ten křik, který je pro tyto vzdělané mladé lidi patrně onou diskusí. Přitom měli možnost minulý týden diskutovat s lídrem kandidátky ČSSD pro volby do Evropského parlamentu Jiřím Havlem přímo na vysoké škole.

Asi jim to nestačilo a tak si přišli zabouřit na náměstí. Skoro přesně tam, kde se v listopadu 1989 také demonstrovalo. Zajímavé bylo, že když přišla v projevech řeč na daně, začali skandovat: Rovnou daň, rovnou daň...

Takže ty dohady, kdo asi za provokacemi stojí, jsou nyní bezpředmětné - škoda že si toho nevšiml pan Železný z ČT, který si pozval Jiřího Paroubka ten večer na kobereček do pořadu Události a komentáře. To mu to jeho lidé neřekli?

Po zklidnění ke konci mítinku, když se lidé rozcházeli, jsem se dvěma mladíky chvíli hovořil. Byli překvapeni, že nejsem komunista a že nepíšu do "Rudého práva", jak se jeden vyjádřil a prozradil tak mimoděk stav svého politicko-mediálního rozhledu. Ten nepřesahuje, bohužel, úroveň Mladé fronty Dnes, k jejíž pilné četbě se studentík hrdě přiznal.

Ach, kde jsou ty časy, kdy platilo totéž. Kdy se mládeži doporučovalo číst stranický a mládežnický tisk, který měl podle Václava Kopeckého nahradit univerzitu. A kdy se chodilo křičet na schůze demokratických stran, také před volbami a také se svatým zápalem pro dobrou věc. Ještě, že se ta historie nemůže opakovat. A když už, tak jako fraška. I s těmi vajíčky...

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.5. 2009