Putin: Rusové se ve vládě děsivě hádají

27. 5. 2009

Ruský premiér Vladimír Putin se rozhodl psát komentáře pro měsíčník Ruský pionýr. Jeho první sloupek má titul "Proč je obtížné lidi propouštět".

Podle britského deníku Independent je to první otevřené přiznání Vladimíra Putina, jak šíleně se v Kremlu ruští vládci během osmi let jeho prezidentského úřadu hádali.

"Konflikty uvnitř týmu, zejména uvnitř velkého týmu, vznikají vždycky," píše Putin. "K tomu dochází každou minutu, každou vteřinu -- prostě protože mezi lidmi je vždycky střet zájmů."

Většina analytiků se podle Putina domnívá, že během Putinova prezidentství zuřila v Kremlu tvrdá bitva o moc a vliv mezi liberály a dogmatiky. Pokračuje to i dnes, kdy relativně liberální prezident Dimitrij Medvěděv a jeho stoupenci bojují proti snahám konzervativních bývalých činitelů z KGB, kteří chtějí uchvátit moc. Putina někdy přiřazují k těmto konzervativcům, avšak mnoho analytiků se domnívá, že Putin ve skutečnosti hrál roli velmi důležitého, vyvažovacího faktoru, který zabránil oběma rivalizujícím skupinám, aby mezi nimi vznikla otevřená válka.

Tyto konflikty se málokdy dostávaly na veřejnost a Putin se o nich nyní zmínil úplně poprvé. Zdá se, že potvrdil nejradikálnější možnou interpretaci. "Mohu říct upřímně, že kdybych jako prezident do určitých situací nezasáhl, dávno by v Rusku přestala existovat vláda."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.5. 2009