Vrhači vajec a česká politika

27. 5. 2009 / Boris Cvek

Necítím žádné velké sympatie k "vrhačům vajec", která míří proti předsedovi ČSSD Paroubkovi - a zrovna v rámci evropských voleb budu nejspíše volit socialisty (pro mne jinak nevolitelné ve sněmovních volbách, jež mají být letos na podzim), píše Boris Cvek.

Cítím s panem Řezáčem, rozumím jeho rozhořčení, nicméně různé politické protesty mladých lidí, ať už v Paříži v roce 1968 nebo nedávno v Řecku, nikdy neprobíhají příliš vybraným způsobem. Jiří Paroubek, i když zavřu obě oči a budu jen poslouchat jeho projevy, je typickým příkladem předlistopadového bafuňáře, jemuž - jak mnohokrát výslovně řekl - nečiní problém přivést sociální demokracii do jednoho bloku (povolebního) s komunisty.

Kromě toho je Paroubek populista, nemá žádný opravdový politický program, který by mohl hájit pro jeho podstatu proti proměnlivému veřejnému mínění. Karel Schwarzenberg, muž obeznámený se západními sociálně demokratickými stranami velmi dobře, řekl výstižně v rozhovoru pro Aktuálně.cz, že v ČSSD nejsou sociální demokraté, a že posledním sociálním demokratem v Česku byl Vladimír Špidla (musím přiznat, že žádného politika jsem nikdy nevolil s takovým přesvědčením jako Vladimíra Špidlu, jenž mne zároveň nikdy nezklamal).

Vzpomínám si dobře, jak se v post-normalizačním Česku v době Špidlovy vlády povídalo, že je to slaboch a hňup. Šly proti němu odbory a nakonec i vlastní strana, která si vybrala místo Špidly Grosse a po něm Paroubka. <úp>

Paroubkovi se přitom podařilo vyvolat konflikt s "mladými" už v krizi kolem CzechTeku v létě 2005. Jeho nabubřelé chování, ostrá konfliktní politická kampaň ve sněmovních volbách 2006, neschopnost přijmout volební výsledek, jeho chování během politické krize do sestavení druhé Topolánkovy vlády, jeho důraz na poplatkovou a protiradarovou hysterii jako základní politická témata, to všechno ho musí prostě odcizovat mnoha mladým lidem, ba včetně těch, jimž vyhovoval jako užitečný idiot v boji za "světový mír".

Je také otázka, jak vlastně dnešní generace kolem dvaceti let věku uvažuje, zda jsme si všichni příliš nezvykli na svět včerejška (jehož je Paroubek typickým reprezentantem), který se v našich hlavách tváří, že bude trvat věčně.

Osobně si myslím, že "vrhači vajec" míří proti Paroubkovi a ne proti ČSSD a jejich případné výkřiky o rovné dani neznamenají jejich politický program (kdo měl tu čest setkat se někdy s hnutím "mladí konzervativci", potvrdí mi zřejmě, že tito lidé, často opravdu ideologicky vyhranění a předčasně zestárlí, by nikdy vejce nevrhali, protože to s politikou myslí mnohem vážněji, odhodlaněji, a tím jsou více nebezpeční), nýbrž pouze potřebu provokovat a dráždit. Paroubek to zjevně nedává a jeho reakce, kdyby padly mezi žáky někde ve třídě, musí vést k naprosté ztrátě autority a nezdolnému pokušení provokovat dále a více.

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.5. 2009