O rušení přechodů pro chodce

11. 5. 2009

Rušenie prechodov rozoberá nejedno fórum preberajúce dopravné stavby, napr. TU, upozorňuje Štefan German:

Vysvetlenie postupu Prahy 7 (zo sekcie Otázky a odpovědi na http://www.praha7.cz):

Otázka: Zrušení přechodu pro chodce (Lenka Kučerová 16.4.2009 9:32)

Zajímalo by mne, proč byly zrušeny přechody pro chodce v ulici Partyzánské (před Pražskou teplárenskou a.s.) a v ulici Na Zátorách. Denně zde přecházejí stovky lidí a to nejen zaměstnanců přilehlých firem, ale i tělesně a zrakově postižení občané docházejíci do úřadu Rady tělesně postižených, která zde sídlí. Přechod byl dříve osazen dokonce semaforem, dnes byl v tomto frekventovaném místě odstraněn i přechod. PROČ???? Lenka Kučerová

Odpověď: (Vitásková Miloslava 16.4.2009 10:38)

Dobrý den, paní Kučerová, je to příkaz Ministerstva dopravy, aby se dodržela vyhláška č. 30/2001 Sb. § 19. Pokyn splnil odbor dopravy MHMP. Takto by měly být zrušeny všechny přechody pro chodce, které jsou přes tramvajovou trať a nejsou signalizované. Úřad městské části Praha 7, odbor dopravy, se tomuto nesmyslnému nařízení brání a žádá o změnu tohoto §, ale zřejmě marně. Budeme muset splnit literu zákona a nechat všechny přechody přes tramvajovou trať zrušit.

Otázka: Přechody přes tramvaje a platná vyhláška (osvold 16.4.2009 16:34)

No to mi nedá, abych na tohle nezareagoval. Přečetl jsem si Vaší odpověď na otázku paní Kučerové ohledně přechodu a přesto, že jsem si myslel, že mne nemůže nic překvapit, tak jsem se mýlil.

Fascinuje mne, že v tomhle nesmyslném případě se chcete vyhlášky striktně držet, v jiných ale na platné znění rozumných zákonů a vyhlášek kašlete (namátkou jmenujme například ústrojní kázeň městských policistů, ochranu osobních údajů, nařízení EK o podpoře de minimis, způsob účtování odtahů, opakované neoprávněné obohacení úřadu na úkor občanů, protiprávní přerušení účinnosti ZPS, parkování policajtů v ZPS atd. atd.)

Existuje nějaký systém v tom, kdy se rozhodnete, coby samospráva vyhlášku nebo zákon dodržovat a kdy se chováte protiprávně?

Dále, předpokládám tedy, že zrušíte všechny přechody přes třídu Milady Horakové a necháte v zásadě jen ty dole na Štrosmajeráku a nahoře na Letenském náměstí, je to tak? Kdy k téhle lapálii dojde?

Díky předem za odpověď.

Odpověď: (Vitásková Miloslava 17.4.2009 7:08)

Vážený pane Osvolde,

psala jsem, že se bráníme tomu zrušit přechody přes tramvajovou trať a poslali jsme žádost na DPO MHMP o zrušení tohoto §. Zatím jsem pokyn pro zrušení přechodů nepodepsala, což ale neznamená, že nebudu muset podepsat. Tato činnost není v samosprávné činnosti, ale ve státní správě a prvně se nedržím vyhlášky, což může mít i neblahé následky. Se zrušením přechodů nesouhlasí ani Dopravní komise, jako samospráva, ale Ministerstvo dopravy striktně nařídilo přechody přes tramvajovou trať, kde není světelně signalizované zařízení, zrušit.

V případě, že odpověď bude negativní, zůstanou jen ty přechody, které mají signalizaci. Bohužel i vyjádření odborníků z bývalého ÚDI nyní TSK, kde jsem požadovali podporu, že přechody jsou nutné, tak i jejich vyjádření je, že zrušením nedojde ke kolizi.

Přeji Vám hezký den Milena Vitásková

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.5. 2009