Topolánek: Jsem hrdý, že jsem kritizoval Ameriku

7. 5. 2009

Odstupující český premiér Mirek Topolánek sdělil listu Financial Times, že nikterak nelituje, že odsoudil americkou hospodářskou politiku jako potenciální "cestu do pekel", navzdory tomu, že jeho výroky vyvolaly v Evropské unii silné pocity trapnosti, píše britský hospodářský list. V rozhovoru pro FT také Topolánek zdůraznil, že kdyby býval mohl, během čtyř měsíců svého předsednictví EU by omezil volnou středovýchodní diplomacii francouzského prezidenta Nicholase Sarkozyho.

Topolánek, jehož vláda padla v březnu, oficiálně odchází z úřadu zítra, připomíná britský deník. Financial Times dodává: Topolánkovo předsednictví EU bylo charakterizováno četnými kontroverzemi, ale málo z nich bylo tak explozivních jako ta, která vybuchla po Topolánkově útoku na americkou hospodářskou politiku, k němuž došlo pouhý týden před Obamovou první oficiální návštěvou Evropy ve funkci amerického prezidenta.

Topolánek řekl v Evropském parlamentu ve Štrasburku, že pokud budou Spojené státy provádět trvalou politiku vysoce deficitních výdajů spojenou s proamerickým ochranářstvím, bude to "cesta do pekel".

Topolánek sdělil listu Financial Times: "Tento názor zastává celý svět. Myslím si, že je to všeobecně přijímaný názor. Jsem na tento názor hrdý. Někdo to musel říct. Bylo pro mě velkou odměnou vidět ten výrok téhož dne citovaný ve Washington Post ve Financial Times i ve Wall Street Journal."

Topolánek, silný stoupenec těsných americko-evropských vztahů, dodal: "Považuju mnohá americká opatření za správná. Ale tato hospodářská krize byla do určité míry vyvolána americkou politikou. Bude obtížně vysvětlit Američanům, že budou muset víc šetřit, méně utrácet a mít menší dluhy."

Na otázku, zda by něco udělal jinak, Topolánek se zmínil o lednovém konfliktu v Gaze, kdy na Blízký východ cestovala česká diplomatická mise za EU a francouzská mise, v jejímž čele stál Sarkozy, a v podstatě si konkurovaly. "Možná bych se postavil tvrději vůči omezení činnosti Nicholase Sarkozyho. Vznikl dojem, že Francouzi dominují všemu," řekl. "Je to způsobeno pýchou ve francouzské politice, nikoliv Sarkozym samotným."

Topolánek dodal, že české předsednictví EU mělo od samého začátku problémy s některými západoevropskými členskými zeměmi EU, které měly podezření, že ČR nebude schopna EU vést. "Často byla tato očekávání záporná, a to, někdy, myslím záměrně," dodal.

Pokud má EU přežít, musí být podle Topolánka flexibilnější. Dnes se podle něho taková debata v EU považuje za svatokrádež.

Závěrem Topolánek zdůraznil: "Veškeré mé úvahy končí jedinou myšlenkou - Chci nebo nechci být v ruské sféře vlivu? Jsou závěry jaltské a postupimské konference z r. 1945 platné, nebo ne? Jsem ochoten si zaplatit za svůj lístek, tím, že přijmu Lisabonskou dohodu, abych se dostal do euroatlantické civilizace. A ta cena se mi zdá přijatelná. Nejsem v místnosti pro VIPy, ale jsem ve správné části stadionu."

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.5. 2009