Murdoch: Současný model internetu brzy zanikne

7. 5. 2009

Globální miliardářský magnát Rupert Murdoch očekává, že jeho firma News Corporation začne do roka čtenářům účtovat poplatek za přístup ke svým deníkům na internetu. Murdoch tak chce opravit "nefungující" podnikatelský model.

Murdoch považuje za pozitivní, že jsou čtenáři ochotni platit za přístup k jeho listu Wall Street Journal a že počet plateb za přístup k tomuto deníku na internetu výrazně rostou. Murdoch ve středu zdůraznil, že v tisku se v současnosti vede "epochální" debata ohledně toho, zda za přístup k novinám na internetu požadovat poplatek.

"Že je možné účtovat poplatek za články zveřejněné na internetu, je zjevné ze zkušenosti listu Wall Street Journal, dodal.

Na dotaz, zda Murdoch plánuje účtovat poplatek za přístup k svým britským deníkům Times, Sunday Times, Sun a News of the World, odpověděl: "Studujeme to." Dodal, že poplatky hodlá zavést tak do roka a zdůraznil: "Současná éra internetu brzo skončí."

Klesající příjmy denních tisků znamenaly, že čtvrtletní operační zisky News Corporation poklesly o 47 procent na 755 milionů dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

(Čtenářské reakce v deníku Guardian k tomuto článku a k Murdochovým snahám začít na internetu za přístup k svým deníkům účtovat peníze, jsou nesmírně sžíravé. WSJ je podle čtenářů úplně jiný případ než normální noviny, protože je to hospodářský deník, za který podnikatelé platí ze svých oficiálních výdajů; Murdoch podle čtenářů vůbec nerozumí internetu; zavedení plateb pro deníky, jako jsou Timesy, povede k výraznému poklesu jejich čtenosti, a tedy k poklesu jejich atraktivity pro zadavatele reklamy; účtovat poplatky za přístup k svým článkům se pokusili mnozí, před časem například deník Independent, vedlo to k výraznému poklesu jeho čtenosti; pokles vlivu "nekvalitních" Murdochových tiskovin (má pověst jako v ČR Vladimír Železný) může být pro veřejný zájem jen dobrou věcí; je dobré, že má Murdoch problémy se zisky; "budu od nynějška od čtenářů požadovat poplatek za to, aby se mohli podívat na můj exkrement", uzavřel jeden čtenář.)

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.5. 2009