"Podezřelé" popáleniny civilistů:

Při bojích v Afghánistánu byl možná použit bílý fosfor

11. 5. 2009

KD│Nader Nadery, představitel afghánské nevládní organizace Nezávislá komise pro lidská práva, sdělil médiím, že po amerických náletech na dvě afghánské vesnice v provincii Farah jeho organizace hovořila s "podezřele" popálenými pacienty. Komise nyní prošetřuje možnost, že v bojích, při nich zahynulo více než 120 lidí - patrně nejvyšší jednorázové ztráty mezi civilisty od roku 2001 - byl nasazen bílý fosfor. Bojové použití této extrémně chemicky agresívní a toxické látky je zakázáno mezinárodními úmluvami (přestože USA tyto úmluvy nepodepsaly, představují normativní tlak). Legálně lze fosforem pouze osvětlit bojiště, vytvářet dýmovou clonu nebo značkovat cíle. Americká armáda odmítla možnost, že by fosfor použila "jako zbraň", ale nevyloučila, že ho údajně mohl nasadit Talibán. Zprávy o možném použití této látky nicméně hrozí dále vyhrotit krizi ve vztazích mezi USA a Karzáího kábulskou vládou, s odvoláním na AP a vlastní zdroje informuje pákistánský list The Frontier Post.

PŘEDNOST SE DÁVÁ AUTOMOBILŮM:

V Praze se ruší přechody pro chodce

11. 5. 2009 / Lucie Bottaro

V Praze začaly mizet přechody. Zjistila jsem to, když jsem se minulý týden marně snažila přejít Bělehradskou, abych odvedla děti do hudebky. Chodím zásadně po přechodech, protože kromě toho, že z jedné strany vedu šestiletého a z druhé čtyřletou, před sebou tlačím ještě kočárek s ročním dítkem. Takto naložená si skutečne netroufám přejít jinde než po vyznačené zebře. Leč přechod byl odstraněn. A stejně tak i na náměstí Bratří Synků.

O rušení přechodů pro chodce

11. 5. 2009

Rušenie prechodov rozoberá nejedno fórum preberajúce dopravné stavby, napr. TU, upozorňuje Štefan German:

Vysvetlenie postupu Prahy 7 (zo sekcie Otázky a odpovědi na http://www.praha7.cz):

Otázka: Zrušení přechodu pro chodce (Lenka Kučerová 16.4.2009 9:32)

Zajímalo by mne, proč byly zrušeny přechody pro chodce v ulici Partyzánské (před Pražskou teplárenskou a.s.) a v ulici Na Zátorách. Denně zde přecházejí stovky lidí a to nejen zaměstnanců přilehlých firem, ale i tělesně a zrakově postižení občané docházejíci do úřadu Rady tělesně postižených, která zde sídlí. Přechod byl dříve osazen dokonce semaforem, dnes byl v tomto frekventovaném místě odstraněn i přechod. PROČ???? Lenka Kučerová

Odpověď: (Vitásková Miloslava 16.4.2009 10:38)

Serďukov: Selhání raket Bulava nezpůsobili Američané

11. 5. 2009

LVI│ USA nemají vůbec nic společného s několika neúspěšnými odpáleními nové ruské ponorkové balistické střely Bulava, řekl 6. května 2009 v interview pro noviny Rossijskaja Gazeta ruský ministr obrany Anatolij Serďukov. Reagoval na nedávné spekulace některých ruských médií, že Američané mohli nasadit své nejnovější elektromagnetické zbraně ze základen na Aljašce, v severní Evropě a Grónsku, aby testy narušili.

"Američané s tím neměli co dělat," uvedl Serďukov a dodal, že testování balistické střely pro účely zařazení do operační služby je zdlouhavý a komplikovaný proces.

"Skandál" ohledně proplácených výdajů britských poslanců

11. 5. 2009

Britský konzervativní deník Daily Telegraph získal podrobné údaje o tom, jaké výdaje si poslanci britských parlamentních stran nechávají zaplatit od státu. Zaplatil prý až milion liber za cédéčko obsahující informace o proplacených výdajích všech britských 646 poslanců v Dolní sněmovně. Tři dny po sobě list publikoval údaje týkající se proplacených "výdajů" labouristických poslanců a ministrů, členů vlády Gordona Browna, nyní začíná publikovat informace i o proplacených výdajích konzervativních poslanců, především Cameronova stínového kabinetu.

Mediální vědec věří v technologiemi nastolenou mentální revoluci:

Jak se člověk mění v hmyz

11. 5. 2009

KD│Jsem dosažitelný, tedy jsem: Příští společnost bude propojena informačními sítěmi. Implantované čipy umožní přímou mezimozkovou komunikaci - s drastickými důsledky pro lidstvo, tvrdí mediální vědec Norbert Bolz v článku pro Spiegel Online.

Ernst Jünger si v románu Heliopolis z roku 1949 vymyslel komunikační médium "Phonophor". Šlo o všeobecný komunikátor, který spojoval každého s každým a naplnil tak technickou implementaci starého ideálu nepřetržitého fóra, permanentního zasedání. Umožnil planetární lidové shromáždění, stejně jako spontánní lidové hlasování. Phonophor nahradil osobní legitimaci, hodinky a kompas, přenášel programy všech vysílačů a zprávy všech agentur - a prostřednictvím centrálního archívu poskytl přístup ke všem textům uloženým v elektromagnetické podobě. Takže sloužil jako noviny, knihovna a lexikon.

Občanská válka celebrit

11. 5. 2009 / Miloslav Štěrba

České „celebrity“ zatroubily do útoku proti „bulváru“ výzvou podepsanou Markem Vašutem a Michalem Vieweghem. Nechtějí už být více „spojováni s těmi, kteří bulváru vycházejí vstříc a dobrovolně s ním kolaborují“. Dokonce jimi pohrdají. A nebudou s nimi žádným způsobem spolupracovat. Vždyť práva této menšiny jsou „za lhostejné asistence státu bulvárem denně porušována.“ Jsou tím už dlouho „znechuceni a pobouřeni“. Mnozí z této menšiny se soudí s vydavateli bulváru – jenže „soudy nás pokaždé odkáží na paragrafy...“

A copak byste si tak přáli, dámy a pánové, připojující své podpisy pod výzvu? Navrhujete bojkotovat bulvár. Vy, kteří tvrdíte, že jste „v životě něco dokázali“.

Úsměvná "petice proti bulváru"...

11. 5. 2009 / Jan Čulík

"Umělci bojkotují bulvár, proti jeho praktikám sepsali petici", píše pondělní Mladá fronta dnes. Podle jejích informací si "umělci" vydali tuto petici v Lidovkách a v MFD jako inzerát.

Citujeme:

Signatářům petice vadí zejména "nevkus, netaktnost, vulgarita, polopravdy vydávané za pravdu, provokace, fotomontáže, smyšlené rozhovory, bezohlednost a neskrývaný novinářský hyenismus", jež jsou podle nich českým bulvárním deníkům a magazínům vlastní. "Soudy nás pokaždé odkážou na paragrafy o údajném veřejném zájmu, který jsme prý coby 'celebrity' povinni snášet, přestože jediným opravdovým, do očí doslova bijícím zájmem je tu finanční zisk zmíněných vydavatelů," posteskli si autoři petice. "Odmítáme nadále mlčky přihlížet tomu, jak nejrůznější neumětelové každý den anonymně a beztrestně špiní jména lidí, kteří v životě něco dokázali (podtrhla redakce BL)," dodali autoři výzvy.

Opravdu zábavné je, jak se signatáři "petice" nezapomněli v jejím textu pochválit, jak jsou dokonalí. :) To je určitá, dosti výrazná netaktnost. Skromnost celebritám prostě chybí. Avšak petice je sporná z mnoha jiných důvodů:

Proč jsou rozsudky českých soudů plné gramatických chyb

11. 5. 2009

Napsal nám jeden pracovník českého soudnictví v souvislosti s tímto článkem:

No, těžko mě považovat za nezaujatého, tak si jen dovolím řečnický dotaz: co byste očekávali za výstup, kdyby vám korektury Britských listů dělaly pracovní síly na hlavní pracovní poměr s cca 11tis. hrubého platu? Soudci sami nepíší spis, leckdy ani sami nepřepisují rozsudky (natož méně závažné soudní listiny), popř. je už po přepisu nekontrolují, i když to je už nežádoucí výjimka, protože té chybovosti administrativy si je každý dobře vědom...

Takže je to trochu dryáčnický odsudek soudců, kteří nemají na personální obsazení soudu administrativou vůbec žádný vliv, kolikrát ani na to, kdo jim bude zapisovat a plnit referáty.

Byl bych pro omezenou suverenitu ČR, ale...

11. 5. 2009 / Michal Vimmer

Dobrý den, pane JČ, všema deseti byl bych pro jakoukoli "omezenou suverenitu", třebas by se jmenovala "Lisbon Treaty", kdyby Nás toto další zločinné ujednání "O Nás bez Nás" připravilo o ty tři papundeklové pilíře české pseudostátní nemoci (zkorumpovaný parlament, nečitelná justice a povolná vláda) a zavedlo rozumné a vymahatelné právo ...

Jenže od toho tady ta Unie není a nebude, míní Michal Vimmer.

Zrovna tohle se zaručeně nestane, slušné chování Nám nikdo nenadeleguje, vždyť "plnoprávnými" členskými státy jsou i země, které jsou na tom s kulturou věcí veřejných ještě hůř (viz okolí Bruselu, tzv. Belgie, o nástupnických státech říše otomanské nemluvě ...)

Z Bruselu žádný zázrak nepřišel v roce 2004 a nepřijde ani napřesrok, ani s Lisabonem. Nám stačí hrát si své domácí celebritní frašky s peticemi, tomu rozumíme, vždyť je to jenom hra, ale hlavně ať Nám někdo nevykládá, co to je ta funkční demokracie (nejdřív by to musel někdo přeložit), a to My si líbit nenecháme. Má úcta!

Jednejte s Ruskem, nezapomínejte na Gruzii

11. 5. 2009

Britský hospodářský list Financial Times chválí zlepšující se vztahy mezi Západem a Ruskem ("Nemyslíme si, že je pro nás NATO ztraceno jako partner," řekl Dmitrij Rogozin, bojovný velvyslanec Ruska u NATO). Obama má podle FT nyní možnost jednat s Ruskem o svých prioritách - o Íránu, Afghánistánu a nešíření jaderných zbraní. Měl by se vyhýbat bilaterálním hádkám a vyhnout se marným pokusům poučovat Rusko o demokratických právech.

Arwen.

Budou "fantasy" díla novou biblí?

11. 5. 2009 / Anděla Horová

Ateista Uwe Ladwig odkázal ve své poznámce, v níž reagoval na mou větu o ateistech v článku Ne-teistické úvahy, všechny pokusy o důkaz existence bohů do říše lidské fantazie. Namítám, že i všechny pokusy o důkaz jejich neexistence je nutno odkázat do říše fantazie, ale o to v tuto chvíli nejde. Jeho poznámka mne přiměla spíše k "neteistické" úvaze o roli fantazie v umění, což pochopitelně není nic nového. Zejména mne napadlo, zda moderní (a módní) obliba všech fantasy románů či filmů (včetně Harryho Pottera a spol.) nevzniká jako určitá paralela nebo obdoba teistických "textů".

Ostrůvek amerického zdravotnictví u nás

11. 5. 2009 / Pavel Čižinský

Březnový pád vlády Mirka Topolánka znamená mimo jiné přerušení snah o tzv. reformu zdravotnictví. Nezdá se totiž politicky reálné, že by v dobách, kdy se regulační poplatky ve zdravotnictví fakticky zrušují, si někdo troufnul prosazovat opět třeba privatizaci zdravotních pojišťoven či omezování svobodné volby lékaře prostřednictvím tzv. řízené péče. Co však zřejmě nekončí, je pocit mnoha -- spíše mladých a zdravých -- lidí, že současný systém veřejného zdravotního pojištění je beznadějně socialistický či dokonce komunistický, že poskytování zdravotní péče je podnikáním jako každé jiné a že teprve plné promítnutí tržních vztahů do zdravotnictví vyřeší všechny problémy.

Věněk Šilhán

Tys nemohl zemřít, dědku

11. 5. 2009 / Štěpán Kotrba

prof. ing.Věňku Šilhánovi,CSc. *1927 |2009, na cestu

Hovořil jsi totiž vždycky moudře, stručně a k věci. Jako člověk, kterému nikdy nešlo o moc, o funkce, o slávu, ale vždy o lidi. Pro tebe bylo všechno pokorně podřízeno jedinému účelu, pokroku a službě těm, kteří něco uměli a živili se prací. Už dlouho ses nechtěl zaplétat do politiky, ale nikdy ti to nedalo, abys nekomentoval cokoliv, co s politikou mělo něco i jen vzdáleně společného. Poslouchat tě a polemizovat s tebou, bylo jako skládat zkoušku u přísného kantora.

Ani nevím, proč jsi mne vzal na milost a dovolil mi říkat ti dědku. Netvořil jsem s vámi dějiny této země. Nebyl jsem s vámi v srpnu 1968 na vysočanském sjezdu KSČ, protože mi tehdy bylo pět let. Nést tu tíhu za zatčeného Sašu Dubčeka jsi ale dokázal se ctí. Ukázal jsi všem, že existují poctiví komunisté, usilující o svobodu, humanitu o čest a suverenitu - i proti tisícům tanků. Nebyl jsem s vámi ani ve Federálním shromáždění v době, kdy se z některých lidí stávali noví disidenti, z jiných kurvy a ze zbytku zloději. I tehdy jsi odolal a držel jsi se svých zásad, neměl jsi rád placatá, prázdná nebo poloprázdná hesla. A šel jsi pomáhat sociální demokracii, a pak českému sklářskému průmyslu - kamsi do hor jako předseda správní rady podniku Preciosa. Jen občas ses stavil v Praze. V tvých očích jsem musel být mládě. Ale to, že jsi mi dokázal hodiny a hodiny vyprávět, jak dělat slušně a poctivě zámečnické řemeslo, kumšt i politiku, byla pro mne hodně vysoká škola. Nedovolil jsi mi ji ale absolvovat, a to ti neodpustím, protože jsem se tě nestihl na tolik věcí zeptat... Budu na tebe vzpomínat jako na opravdovýho, hrdýho chlapa, který dokázal bojovat za věci, kterým věřil. Který se nikdy nezlomil, neohnul, neměl potřebu se nikdy na nic vymlouvat. Který neměl potřebu ani emigrovat, ani převlékat kabát. Který neměl potřebu plivat - ani na režim bývalý, ani na režim současný. Nevím, jestli mají ateisté, kteří věří jenom v lidský rozum, nějaké nebe. Ale pokud ano, tak to tvoje ať zůstane bez mráčků. Nepodlehl jsi zbabělosti a zradě, nepodlehl jsi ani bezohledné, hrubé moci. Podlehl jsi až času. Ale národ potřebuje lidi, na které může být hrdý. I dnes, dědku.

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Reakce na Kinské, jak se žilo a žije ženám a dva fenomény: Husák a Gott

11. 5. 2009 / Josef Brož

Klišé. Všichni to známe. Zdravý rozum vám říká, že jste žili ve světě, který se podobal věznici, ale jsou lidé, kteří se měli dobře. Bohužel je tomu ale i naopak. Sebeprožívání jednoho života může zabránit vidění jiných životů těch, kteří prostě tyto zkušenost nemají. Banalita prožitku se promění v užitečné klišé, které se poté stává vyprázdněným obratem, který ztratil původní smysl. Platí to pro více kategorií myšlení v současnosti, kterých jsem byl svědkem v poslední době.

Českým senátem prošla Lisabonská smlouva:

Hádanka týdne: Co mají společného Cohn Bendit, Klaus a Obama?

11. 5. 2009 / Michal Vimmer

O Lisabonské smlouvě je obecně známo, že vysvětlit její obsah a význam průměrnému Evropanovi není možné. Takových věcí je na světě čím dál víc, vzpomeňme mikroprocesor, laser, internet, mobilní telefonii, globální oteplování, jadernou energetiku, České dráhy ...

Naštěstí všichni máme v tomto stále komplikovanějším světě nárok na vstupenku do rezervace, kde jednoduchost zelená se věčně a květy má jen černé a bílé: hromadné sdělovací prostředky.

Těžký život antikomunisty v Čechách

11. 5. 2009 / Miloslav Štěrba

Asi takhle nějak zapřemýšlel Vladimír Kučera a jal se uvádět věci na pravou míru. (MF Dnes 9. 5. 2009 - „Antikomunismus přece není žádný hřích“). Autor není žádným řadovým publicistou. Moderátor, redaktor a publicista - stálý spolupracovník České televize. Spoluautor a dramaturg pořadů Historie.cs a Politické spektrum Působení v seriálu Historie.cs z něj učinilo doslova "znalce" historie a pravidelné komentáře k aktuálním otázkám pak "vlivného" novináře. S úctou zaznamenávám jeho pokoru před K. H. Borovským v internetovém medailonku.

Slavné májové dny

11. 5. 2009 / Josef Vít

Tak už máme za sebou opět "slavné" májové dny, ve kterých slavíme konec války. Ano, už neslavíme vítězství nad fašismem a už vůbec ne osvobození z područí německé říše za druhé světové války. Jenže 8. květen, to pro Čechy nebyl konec války. V Praze ještě stále umírali lidé v boji za svobodu. Praha byla osvobozena až 9. května Rudou armádou, ale až 12. května byly poraženy poslední nacistické hordy, snažící se probít se zbraní v ruce do amerického zajetí. Oslavy konce války 8. května proto vypadaly tak, jak vypadaly. President Klaus si stěžoval, že na oslavách nejsou žádní lidé. A opravdu lidi tyto oslavy nezajímaly - to nebyly jejich oslavy - to je jen seberepresentace prodejných politiků, snažících se překroutit dějiny. A při tom jim štafáž nikdo dělat nebude.

Hitler v Brně - foto archív MZM Brno.

Sedmdesát let od nacistické okupace Brna

11. 5. 2009 / Pavel Pečínka

Na 15. březen před sedmdesáti lety vzpomínají brněnští pamětníci jako na nevlídný, studený den s mírným sněžením. Nebe mělo pochmurně šedomodrou barvu stejně jako uniformy vojáků, kteří se před polednem objevili nejdřív ve Vídeňské ulici a pak zaplavili celé město. Nacistická okupace začala.

Papierové hlavy

11. 5. 2009

Ústav slavistických a východoevropských studií FF UK si Vás dovoluje pozvat na promítání (staršího) celovečerního dokumentárního filmu o období komunistické diktatury slovenského režiséra Dušana Hanáka Papierové hlavy.

Účast v následné diskusi přislíbili:

PhDr. Michal Stehlík, Ph.D., děkan FF UK, Prof. Peter Michalovič (Bratislava), Prof. Bogusław Bakula (Poznaň), , Prof. Miroslav Petříček, Prof. Vladimír Svatoň, Mgr. Michael Hauser, Ph.D.

místo promítání: posluchárna č. 217, Hlavní budova FF UK, Palachovo náměstí 1, Praha 1

středa 13. 5. 2009 v 16.00 hod.

K pietním shromážděním na připomenutí rostoucího násilí a extremismu ve společnosti, které v Chomutově přerušili neonacisté

11. 5. 2009

Kocáb: "Chomutovská radnice nezvládla zajistit ochranu pokojnému shromáždění, primátorka stále hraje nečistou hru"

V neděli 3. května 2009 se na čtrnácti místech naší země konala pietní shromáždění proti extremismu a neonacismu. Cílem bylo také vybrat co nejvíce peněz pro oběti žhářského útoku z 19. dubna z Vítkova u Opavy. Většinu vystoupení podpořili také starostové obcí a měst.

Ministr Michael Kocáb se svým týmem se rovněž účastnil. Vybral shromáždění v Litvínově, který byl postižen násilnostmi ze strany pravicových extremistů vloni na podzim. Po skončení Kocáb odjel do Chomutova, kde pokojná demonstrace přerostla ve střet s neonacisty a organizátoři ji proto předčasně ukončili.

Shromáždění se pokusilo narušit zhruba 80 pravicových radikálů z organizace Autonomní nacionalisté. Policie, která viditelně s příchodem neonacistů nepočítala, udělala pořádek až po delší době. O plánu narušit pietu přitom předem informovaly neonacistické servery.

Pane primátore, přiznejte svou vinu na růstu dopravního kolapsu Prahy a napravte ji!

11. 5. 2009

Vaši reakci na udělení Ropáka 2008, zveřejněnou na informačním serveru radnice, je nutno v případě řešení silničního okruhu odmítnout. Píšete, že "stavba městského i silničního okruhu je souboj s časem -- jestli stihneme okruhy postavit dříve, než se město definitivně zahltí dopravou a zalkne smogem". Nezbytnou podmínkou pro nezahlcení a "nezalknutí" je ve skutečnosti správné pořadí výstavby okruhů v severozápadním kvadrantu města: napřed vnější -- silniční a pak vnitřní -- městský.

Vy ale děláte pravý opak: nedodržel jste strategický plán Prahy z roku 2000 schválený zastupitelstvem, který stanovil prioritní výstavbu severní části silničního okruhu, jehož absence nyní způsobuje zahlcení i Jižní spojky, a na severu stavíte napřed městský okruh. Opakujete tak historickou chybu severojižní magistrály prvořadou výstavbou komunikace uvnitř města a přinejmenším v Holešovičkách tím připravujete poškození životního prostředí, které je trestným činem. Tady nejde jen o "hru na Ropáka", ale o odpovědnost před zákonem.

Co především činí romský problém neřešitelným?

8. 5. 2009 / Miloš Dokulil

Asi není nutné příliš rozvádět, že tento problém tu skutečně existuje a že není citlivým jenom pro Česko. Je to palčivá otázka k řešení mezinárodně a pro nejeden stát od balkánského jihu až po Střední Evropu, ne-li odtud zase zpátky na jih, až na Pyrenejský poloostrov. Navíc se nevynořila teprve v tyto dny nebo poměrně nedávno. Po celá staletí -- když byli v celé Evropě nazýváni jenom "cikáni" -- putovali z místa na místo jako kočovníci. Živili se přitom vždycky všelijak. Výjimečná bývala u nich mnohdy znalost všeho, co souviselo s koňmi. Mnozí z nich byli zdatní kováři, jiní ovládali další práce s kovem, jako třeba nožířství. Také se uměli živit třeba opravami nádobí, ale i deštníků. Nejednou byli i podomními obchodníky s všemožným drobným zbožím. Také jejich hudebnost se stala příslovečnou. Pokud se však objevil jejich vůz někde za vesnicí, selky hned sháněly domů všemožně za humny rozběhlou drůbež, aby třeba o nějakou slepici či husu nepřišly. Cikánky se vždycky uměly vnutit se svým hadačstvím z ruky nebo z karet. Teprve za druhé světové války muselo na území ovládaném tehdejší Velkoněmeckou říší jejich kočovnictví přestat. Byli dokonce jako údajně méněcenní lidé umísťováni do koncentračních táborů a v nemalém počtu likvidováni. Po válce zůstal jejich statut vesměs problematický. Také jich na našem území přibylo; válečná fronta jich nemálo zahnala až k nám. Jen část z nich se uměla po přesunu do pohraničí v těch zvláštních poválečných poměrech lidsky důstojně uchytit.

Korálky.

Bílá žena se svého úkolu nevzdává

8. 5. 2009 / Karel Dolejší

Chomutovská primátorka Ivana Řápková se ohradila proti dopisu nevládních neziskových organizací zaslanému ministrovi vnitra, krajskému řediteli policie a jí osobně. Dopis protestoval proti skutečnosti, že Policie ČR nezasáhla vůči násilně jednajícím neonacistům narušujícím nedělní antirasistické shromáždění konané v rámci celostátní řetězové demonstrace na náměstí 1. Máje. Primátorka veřejnosti sdělila, že Romové by žádná veřejná shromáždění v souvislosti s extrémismem pořádat neměli, protože takové akce doprovází násilí, a že napadené shromáždění mělo "etnický nebo rasový důvod". Nevládní organizace žádaly, aby Řápková upustila od snahy rozhodovat o tom, kdo smí v Chomutově demonstrovat, neboť jí ze zákona taková pravomoc nepřísluší. To ovšem neznaly železnou lady českého severu. Zákon nezákon, necouvla ani o píď - a navrch ještě dala nahlédnout do útrob svého "civilizačního poslání".

Chomutovská radnice se snaží Romům pomáhat. Pořádáme neustále různé kurzy a školení, pomáháme jim najít práci, učíme je základním hygienickým návykům, pomáháme jim bránit se lichvářům, organizujeme speciální romské pracovní čety. Vznikne-li jakákoliv romská iniciativa, která vede k bohulibému cíli, rádi jí pomáháme.

Český velvyslanec v Gruzii Ivan Jestřáb odsoudil "útok na policejní stanici"

8. 5. 2009

KD│Český velvyslanec v Gruzii, stále ještě velvyslanec předsednické země EU, ve čtvrtek prohlásil, že středeční "útok na policejní stanici byl trestným činem, v demokratické společnosti absolutně netolerovatelným", zaznamenal server Givil Georgia. Jestřáb hovořil s novináři po setkání se dvěma náměstky gruzínského minsterstva zahraničí, Alexandre Nalbandovem a Davitem Džalagoniou. Při středečním střetu u policejní stanice, v níž jsou údajně mučeni tři opoziční aktivisté, bylo zraněno přinejmenším třicet lidí - naprostá většina z nich jsou příznivci opozice - a údajně došlo i k použití gumových projektilů ze strany zvláštních jednotek ministerstva vnitra.

"Je velice podivné, pokud velvyslanci vydávají taková prohlášení, zvláště bez předchozího setkání s námi a pravděpodobně bez možnosti učinit si úplnou představu o tom, co se tam stalo," reagovala na Jestřábovo vyjádření bývalá předsedkyně parlamentu a jedna z vedoucích představitelů opozice Nino Burdžanadzeová.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Tajemství německých zemědělců, aneb Veškeré subvence by měly být zveřejňovány

8. 5. 2009 / Uwe Ladwig

Němečtí zemědělci, majitelé pozemků a zemědělský průmysl dostanou z EU dohromady subvence ve výši zhruba 6,7 milionů eur. Německá vláda se souhlasem EU rozhodla, že zatím nezavede povinnost zveřejnit výši individuálně vyplacených subvencí. V této poznámce pojednávám o postoji Německého svazu rolníků (Deutscher Bauernvernband) a o rozumném požadavku, který by měl být politikům předložen...

Až Čína ztratí důvěru v dolar, ten zkolabuje

7. 5. 2009

Vznikající ekonomiky, jako je Čína a Rusko, požadují alternativy k dolaru jako rezervní měně. Je to proto, že americká Federální rezervní banka volně rozmnožuje dolarové oběživo ve snaze podpořit americký bankovní systém a americké domácnosti, potácející se v obrovských dluzích. Vzhledem k tomu, že jsou nesplatitelné dluhy ve finančním systému obrovské , stejně jako přehnaná zadluženost amerických domácností, Federální rezervní banka bude možná nucena tisknout velké množství nových dolarů, což by mohlo vyvolat hyperinflaci a vážně poškodit země, které udržují své rezervy zahraniční měny v dolarech, varuje v deníku Financial Times finanční analytik ze Šanghaje Andy Xie.

Evropský kout hanby

7. 5. 2009 / Oldřich Adamec

Motto:

Když z Čech odjížděl po několika měsících

jeden cizinec, na otázku co si myslí o Čechách, řekl,

že ho šokovalo, že tady není nic hanba.

V městečku Sadská, 37 km na východ od Prahy, směrem na Poděbrady, je na kopci kostel sv. Apolináře a v jeho blízkosti triangulační bod, o kterém se říká, že zde je střed Evropy. Možná by stálo za úvahu postavit zde Evropský kout hanby. Veliký dvanáctiúhelník, prosklené stěny a na zemi vrstva hrachu. Jako v pohádce o dvanácti měsíčkách by i zde byly měsíční kouty hanby.

Mám adepta na duben.

Galbraith: Obamův ekonomický tým opakuje některé Bushovy chyby

7. 5. 2009

Podle nesmlouvavého keynesiána Jamese K. Galbraitha jeho strana v teoretickém sporu zvítězila, avšak došlo přitom ke značným vedlejším škodám.

KD│ Ekonomové chodí každý den do práce na univerzitách, ve finančních institucích, think tancích a vládních kancelářích, připraveni k boji. Bojují s použitím historických modelů, statistiky, veřejných prohlášení a složitých počítačových algoritmů. Jejich válka je skutečnou válkou; bojují o vliv na světové lídry, kteří řídí běh dějin.

Tato válka zůstává kdesi skryta, dokud neudeří katastrofa, bezprostředně nehrozí kolaps a ekonomové nejsou vytíženi vysvětlováním toho, co se stalo. To se stalo po burzovním krachu v roce 1929 a následné Velké depresi - a děje se to opět dnes.

Podle nesmlouvavého keynesiána Jamese K. Galbraitha jeho strana v teoretickém sporu zvítězila, avšak došlo přitom ke značným vedlejším škodám. Za magazín Truthout s ním hovořil Matt Renner.

Víme, že zabíjíme nevinné lidi

7. 5. 2009

Skutečností je, že mezinárodní právo zakazuje armádám, aby divoce střílely do hustě obydlených domů a divoce bombardovaly vesnice - i když jsou přítomni nepřátelští vojáci. Na to se ale zapomnělo od našeho bombardování Iráku r. 1991 a v Bosně a ve válce NATO proti Srbsku i v našem afghánském dobrodružství r. 2001 i r. 2003 v Iráku.

Samozřejmě, že se bude konat vyšetřování. Mezitím nám bude řečeno, že všichni ti mrtví afghánští civilisté byli zneužívání Talibanem jako "lidské štíty" a oficiální místa se vyjádří, že "hluboce litují", že došlo k usmrcení nevinných lidí. Avšak dodají, že je to všechno vina teroristů, nikoliv našich hrdinských pilotů a amerických speciálních jednotek, jejichž příslušníci hledají cíle kolem Bala Baluku a Gandžabadu, píše v deníku Independent Robert Fisk.

Reportáž Marka Švehly z Gazy:

Respekt potvrzuje tvrdou proizraelskou linii

7. 5. 2009 / Daniel Veselý

Musím se přiznat k tomu, že jsem při čtení článku bývalého šéfredaktora Respektu Marka Švehly "Vězení Gaza" marně potlačoval vztek. Přestože je třeba pamatovat na to, že různí lidé mají různé názory, a to je, a konec konců i nás, činí bohatšími. Některé skutečnosti uvedené ve Švehlově textu zaslouží peprně okomentovat, byť jsem neměl jeho výsadu spatřit Gazu po izraelské agresi ze vzduchu a země a v přetrvávající izolaci na vlastní oči. Ačkoliv autor popisuje přechod hranic do Pásma, zpovídá místní obyvatele a dokonce se ocitá v jednom z pašeráckých tunelů na pomezí Gazy a Egypta, soustředím se i na jeho interpretaci izraelsko-palestinského konfliktu, která v Respektu zosobňuje většinu příspěvků publikovaných na toto téma. Při čtení Švehlova očitého svědectví mi mimoděk na mysli vytanula návštěva G. B. Shawa v SSSR během velkého hladomoru na Ukrajině a inspekce Červeného kříže v nacistických vyhlazovacích táborech.

Murdoch: Současný model internetu brzy zanikne

7. 5. 2009

Globální miliardářský magnát Rupert Murdoch očekává, že jeho firma News Corporation začne do roka čtenářům účtovat poplatek za přístup ke svým deníkům na internetu. Murdoch tak chce opravit "nefungující" podnikatelský model.

Murdoch považuje za pozitivní, že jsou čtenáři ochotni platit za přístup k jeho listu Wall Street Journal a že počet plateb za přístup k tomuto deníku na internetu výrazně rostou. Murdoch ve středu zdůraznil, že v tisku se v současnosti vede "epochální" debata ohledně toho, zda za přístup k novinám na internetu požadovat poplatek.

Topolánek: Jsem hrdý, že jsem kritizoval Ameriku

7. 5. 2009

Odstupující český premiér Mirek Topolánek sdělil listu Financial Times, že nikterak nelituje, že odsoudil americkou hospodářskou politiku jako potenciální "cestu do pekel", navzdory tomu, že jeho výroky vyvolaly v Evropské unii silné pocity trapnosti, píše britský hospodářský list. V rozhovoru pro FT také Topolánek zdůraznil, že kdyby býval mohl, během čtyř měsíců svého předsednictví EU by omezil volnou středovýchodní diplomacii francouzského prezidenta Nicholase Sarkozyho.

Topolánek, jehož vláda padla v březnu, oficiálně odchází z úřadu zítra, připomíná britský deník. Financial Times dodává: Topolánkovo předsednictví EU bylo charakterizováno četnými kontroverzemi, ale málo z nich bylo tak explozivních jako ta, která vybuchla po Topolánkově útoku na americkou hospodářskou politiku, k němuž došlo pouhý týden před Obamovou první oficiální návštěvou Evropy ve funkci amerického prezidenta.

Sexistické prasátečko

7. 5. 2009

tisková zpráva

NESEHNUTÍ Brno, program Ženská práva jsou lidská práva,

si Vás dovoluje pozvat na následující akci konanou v rámci kampaně "Stop sexismu v ulicích":

KDY? úterý 12. května 2009 (od 14:00 do 18:00 hod.)

KDE? přímo v centru Brna (na náměstí Svobody u kašny)

CO? zahájení soutěže o Sexistické prasátečko

Soutěž má za cíl upozornit na nejvíce sexistické reklamy v našem okolí.

Američané usmrtili v Afghánistánu desítky civilistů

7. 5. 2009

Americké letecké údery zabily desítky Afghánců, včetně žen a děti, konstatoval ve středu Mezinárodní Červený kříž. Rohul Amin, guvernér provincie Západního Farahu, kde došlo k americkému bombardování v pondělí a v úterý, konstatoval, že se obává, že přišlo o život 100 civilistů. Šéf provinční policie Abdul Ghafar Watandar uvedl, že počet mrtvých může být ještě vyšší.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Boží nazemvstoupení, neboli Lidská fantazie nemá mezí

7. 5. 2009 / Uwe Ladwig

V "neteistických úvahách" Anděly Horové jsem našel zajímavou větu, která se stala důvodem mé dnešní poznámky. Horová se zdá být tak jistá, když píše: "Jistě ani nejzarytější ateista dnes nepoužije naivní tvrzení, že lidstvo si neumělo vysvětlit třeba blesk a bouřku, a proto vzniklo náboženství." Proto se ptám, co to asi bylo, co Bůh nechal vstoupit na Zem...

MONARCHISTICKÝ PARAZITISMUS V DOBĚ KRIZE:

Politikové na londýnském summitu G20 projedli a propili za jediný den skoro 15 milionů Kč

7. 5. 2009

Když se minulý měsíc sešli v Londýně politikové států skupiny G20, aby řešili hospodářskou krizi, to, co tam snědli a vypili (včetně drahých vín) stálo britské daňové poplatníky skoro půl milionu liber, v přepočtu celých 15 milionů Kč.

Série recepcí v předvečer summitu pro úředníky a politiky stála více než 66 000 liber. Během summitu hosté vypili 136 lahví vína za celkovou cenu 6000 liber. Některé víno stálo až 140 liber (4200 Kč) za jedinou láhev.

Občanský zákoník -- pojďme se tedy bavit

7. 5. 2009 / Petr Bezouška

Pan Křeček se pokusil o kritiku návrhu občanského zákoníku. Vystřelil a netrefil, kulka se mu vzpříčila v hlavni. Ukázal několik věcí -- 1) umí pracovat s bloky (tedy používat klávesy CTRL+C a CTRL+V), neboť některé pasáže jsou totožné s jeho dřívějším literárním pokusem, 2) naučil se několik svých populárních jednotlivostí, které donekonečna opakuje, přičemž není schopen analyzovat celek, 3) nečte diskuse pod svými články (ono by to chtělo silný žaludek), protože pak by alespoň mohl opravit chyby, kterých se opakovaně dopouští. Pojďme po jejich stopách... tedy alespoň těch nejhrubších chybách a zkreslujících informacích.

Šéfovi britských konzervativců už podruhé ukradli jízdní kolo

7. 5. 2009

Šéfovi britských konzervativců už podruhé za posledních deset měsíců ukradli jeho milované jízdní kolo značky Scott, tentokráte od plotu před jeho domem v západním Londýně.

Poprvé zmizelo Cameronovo kolo, když si ho před deseti měsíci nepořádně zamkl k pouze metrovému železnému patníku před supermarketem Tesco v Notting Hillu. Tehdy zasáhl místní labouristický podnikatel, který využil svých místních kontaktů a kolo Cameronovi zloději vrátili.

Hey there! blisty is using Twitter!

6. 5. 2009

Twitter is a free service that lets you keep in touch with people through the exchange of quick, frequent answers to one simple question: What are you doing? Join today to start receiving blisty's updates.

Twitter je služba, která vám umožňuje být ve styku s lidmi prostřednictvím výměny krátkých a častých odpovědí na jednoduchou otázku: Co právě děláte? Připojte se hned dnes, abyste dostávali okamžité aktualizace článků, které vycházejí na Britských listech!

Britské listy jsou od nynějška na Twitteru ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2009

4. 5. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V dubnu 2009 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 935.43 Kč. Příjem z reklamy byl 4 000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 4. 2009 částku 27 264.36 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Barack Obama a jeho politika | Globální oteplování | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Plynovod Nabucco | Šanghajská organizace spolupráce | "Entropa" Davida Černého | Zdravotnictví a reformy | Radar v Brdech - klíčové argumenty | Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi | Povstalecká hnutí | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Evropská ústava a Lisabonská smlouva | Sociální vědy aplikované do života | Knowledge society - znalostní společnost | Hacking, hackeři a bezpečnost sítí | Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě | Autorské právo | Softwarové patenty | Telematika a elektronické mýtné | Sdělovací prostředky | EBU - Evropská unie médií veřejné služby | Radio Wave na vlně 100,7 FM | Tak trochu jiná reality show Odhalení | Competitive intelligence | Sankt Peterburg prosinec 2008 | Ptačí chřipka | Nezávislost Kosova | Slobodan Miloševič, Srbsko a válka v Kosovu | Zaznamenávání osobních dat občanů | Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze | Teroristická hrozba a politické hry | Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů | Policejní násilí | Šikana od Cizinecké policie | T. G. Masaryk a odkaz Republiky československé | Karl Marx | Rosa Luxemburgová | Erich Fromm | Jacques Derrida | Liberalismus | Katolická církev | Joseph Ratzinger - papež Benedikt XVI. | Rakousko | Německo dnes | Srbská Lužice - národní obrození v 21. století | Ukrajina | Francie | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Írán | Čína | Pákistán | Severní Korea | Japonsko | Brazílie a Luiz Inácio da Silva, zvaný Lula | Venezuela | Nikaragua a Daniel Ortega | Bolívie a Evo Morales | Ekvádor a Rafael Correa | Mexiko | Nový Zéland | Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem | Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl | Arktida | Antarktida | Svět 2050