Až Čína ztratí důvěru v dolar, ten zkolabuje

7. 5. 2009

Vznikající ekonomiky, jako je Čína a Rusko, požadují alternativy k dolaru jako rezervní měně. Je to proto, že americká Federální rezervní banka volně rozmnožuje dolarové oběživo ve snaze podpořit americký bankovní systém a americké domácnosti, potácející se v obrovských dluzích. Vzhledem k tomu, že jsou nesplatitelné dluhy ve finančním systému obrovské , stejně jako přehnaná zadluženost amerických domácností, Federální rezervní banka bude možná nucena tisknout velké množství nových dolarů, což by mohlo vyvolat hyperinflaci a vážně poškodit země, které udržují své rezervy zahraniční měny v dolarech, varuje v deníku Financial Times finanční analytik ze Šanghaje Andy Xie.

Hovoří se o možných alternativách vůči dolaru právě proto, že jsou státy, které nashromáždily téměř 10 000 miliard dolarů zahraničních rezerv, většinou v dolarech, nespokojené s americkou měnovou politikou.

Globální status dolaru dosud funguje jen ze dvou důvodů: jednak proto, že v dolar a v americkou moc a odpovědnost stále ještě věří Čína, zadruhé proto, že země v Perském zálivu, které závisejí na americké vojenské ochraně, mají obrovské zásoby petrodolarů. Až polovinu dolarových rezerv zřejmě na světě vlastní etničtí Číňané, ať už žijí v Číně, v Hongkongu či jinde.

Spojené státy by mohly napravit svou finanční situaci prodejem kapitálu a finančními transfery, neměly by jen tisknout peníze, varuje čínský autor. Například finanční deficit ve výši 2000 miliard dolarů mohl být poskytnut zadluženým domácnostem k snížení jejich dluhů a nikoliv k pochybnému zachraňování bank. Až poklesnou ceny nemovitostí a akcií, zahraniční poptávka, zejména od etnických Číňanů, silně vzroste. Amerika by také mohla odprodat své obrovské přírodní bohatství.

Tím, že Federální rezervní banka tiskne peníze, způsobuje, že kurs ostatních měn roste. To donutí ústřední banky i jiných zemí tisknout peníze, aby i jejich měny devalvovaly. Důsledkem bude inflace a záporné úrokové míry - velmi špatné prostředí pro majitele úspor. Bohužel, největší množství úspor mají etničtí Číňané.

Zničení čínských úspor ve snaze zachránit americké banky a zbankrotované domácnosti zničí globální status dolaru. Politika Spojených států tlačí Čínu k vytvoření alternativního finančního systému. Čína plánuje proměnit Šanghaj do roku 2020 v globální finanční centrum. Pokud bude globální stagflace pokračovat, což je pravděpodobné, donutí to Čínu zrychlit své reformy a vytvořit jednotný, nezávislý a tržně orientovaný finanční systém. Až k tomu dojde, dolar zkolabuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

11. 9. 2003 Je to divný svět: jak komunistická Čína financuje Spojené státy ZDE

4.12.2006 James Wolfensohn: Světu budou vévodit Čína a Indie ZDE
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům ZDE
3. 8. 2008 Amerika si musí odvyknout finančním dotacím z Číny ZDE
28. 11. 2008 Panarin: další proroctví o těžkostech amerického dolaru ZDE
27. 3. 2009 Stiglitz, Chu i Lula chtějí nahradit dolar ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.5. 2009