Hospodářská krize vedla k vzrůstu množství podvodů páchaných ve firmách

11. 5. 2009

Počet podvodů, které zaměstnanci páchají na vlastních firmách, v roce 2009 stoupl. Podle listu Financial Times to poskytuje důkazy, že hospodářská recese vede k vzrůstu zločinnosti.

Množství podvodné činnosti včetně krádeží, korupce a insider trading, o níž byly úřady informovány prostřednictvím udavačských telefonních linek, které v USA provozuje firma The Network, stouplo v prvním čtvrtletí roku 2009 na 21 procent veškerých udání na těchto linkách, ve srovnání s 16,5 procenty loni a jen 11 procenty před třemi lety. Udání, která se týkají všech úrovní manatementu, ukazují, jak velkou mírou podvodů trpí podnikatelský svět. K největšímu množství podvodů dochází v maloobchodě a ve finančních službách. Americké firmy přišly loni v průměru v důsledku podvodů o 7 procent svých zisků - celkem jde o 994 miliard dolarů.

Vzrůst počtu podvodů páchaných v podnikatelských firmách odpovídá obdobnému trendu v zemích, postižených hospodářskou recesí, v nichž stoupl také počet pouličních krádeží a krádeží v obchodech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.5. 2009