"Skandál" ohledně proplácených výdajů britských poslanců

11. 5. 2009

Britský konzervativní deník Daily Telegraph získal podrobné údaje o tom, jaké výdaje si poslanci britských parlamentních stran nechávají zaplatit od státu. Zaplatil prý až milion liber za cédéčko obsahující informace o proplacených výdajích všech britských 646 poslanců v Dolní sněmovně. Tři dny po sobě list publikoval údaje týkající se proplacených "výdajů" labouristických poslanců a ministrů, členů vlády Gordona Browna, nyní začíná publikovat informace i o proplacených výdajích konzervativních poslanců, především Cameronova stínového kabinetu.

Nejzávažnějším zjištěním, které objevil Daily Telegraph, je praxe tzv. "přehazování" jednotlivých nemovitostí. Poslanec většinou vlastní nemovitost v místě svého bydliště, ve svém volebním okrsku, a pak druhou nemovitost v Londýně. Podle předpisů, podle nichž má poslanec nárok na 24 000 liber "dodatečných výdajů" pro svou druhou rezidenci, musejí poslanci sdělit úřadům, který z jejich příbytku je jejich hlavní příbytek a který je příbytek vedlejší. Pak mají právo na státní dotaci na koupi nábytku, na činži a úroky ze splácené hypotéky pro svou druhou rezidenci. Daily Telegraph zjistil, že celá řada poslanců si svůj první a druhý dům "přehodili", takže jim to umožnilo zařídit si i druhý dům z peněz daňových poplatníků.

Zatím na základě zveřejněných informací žádný poslanec neodstoupil: všichni tvrdí, že neporušili žádné předpisy, i když je zjevné, že jich využívali až na samou hranici legálnosti. Nicméně zveřejnění informací o tom, že poslanci žádají o proplacení výdajů od státu za neuvěřitelné osobní drobnosti - i velké věci - vedlo podle britských médií k podstatnému rozčarování nad politiky. Vláda se proti tomu snaží zasáhnout - bylo oznámeno, že zřejmě už v pondělí vznikne nový, zcela nezávislý výbor, který podrobí od nynějška proplácení poslaneckých výdajů přísné kontrole. Práce výboru bude stát 600 000 liber (18 milionů korun) ročně... :)

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.5. 2009