2. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 3. 2009

Umění rétoriky a umění boje

Obvykle se snažím dodržovat zásadu "nikdy se nevysvětluj a nikdy se neomlouvej", ale budu ji muset porušit, zrovna tak jako jsem už mnohokrát na stránkách BL porušil zásadu "diskutuj pouze s těmi, kteří umí diskutovat".

Ladislav Žák ve svém článku předvedl něco, o čem si myslím, že stojí za krátkou analýzu. Podařilo se mu totiž přenést mé námitky vůči amatérismu současné české zahraniční politiky do roviny dojemných klišé o vlastenectví, osobní statečnosti a právu na vlastní názor a to v míře, že jedno oko opravdového Čecha, vlastence, humanisty a idealisty nemůže zůstat suché.

A to, zdá se mi, je úspěch. -- Stranou toho, že je to dokonalá ukázka demagogie a manipulace, s kterou se dnes můžeme setkat na Internetu každý den.

Pan Žák mě samozřejmě necituje, někdo by si mohl mé články vyhledat a přečíst a porovnat je s tím, co říká a naznačuje, ale pouze mě parafrázuje ... Což je mimochodem symptom pasivní agresivity.

"Musím se přiznat, že trochu nerozumím tomu, proč se tak často objevují názory, že si máme být jako Češi vědomi svého místa a postavení ve světě a podle toho se prostě chovat. Dokonce je to doporučováno i našim politikům s tím, že za jejich případné vykročení z řady bude trpět celý národ. "

Povšimněte si kursivou vytištěného textu v první větě a srovnejte ho s tím, co jsem napsal já, v emailu panu Hoškovi:

"Bylo by omylem, kdybyste si myslel, že Jan Čulík nebo já nebo kdokoliv jiný z tzv. emigrantů (v hantýrce L.Žáka weltmani a světáci všeho druhu ) se snažíme ochcávat ČR a že musíte Čechy před námi bránit. To není pravda. Jediné co se snažíme říct je toto: Bylo by načase, aby si Češi uvědomili, kde v pořadí moci a bohatství na světovém žebříčku stojí a začali podle toho jednat. (To není nic, zač je nutné se stydět. To by ve skutečnosti mohl být první krok ke skutečně prosperitě v ČR.)" A pokračuji ... "Já žiju ve městě, které má zhruba stejný počet obyvatel jako ČR. Ekonomické statistiky tohoto města (LA) si jistě můžete najít - ověřit sám. (*) Jinými slovy... Američani, ať se vám to líbí nebo ne, si nemusí dělat starosti se schopnosti se vyjadřovat v němčině či francouzštině, protože jsou světová velmoc a protože angličtina je latina moderní doby. Co s tím chcete nadělat?"

Vidíte, co se stalo? Panu Žákovi se vytržením věty z kontextu a výměnou slova jednat za slovo chovat podařilo naznačit, zejména těm méně pozorným nebo inteligentním čtenářům, že autor, tedy já a ostatní, kteří mají podobné názory, doporučuje Čechům, aby drželi hubu a krok.

Necháme-li stranou fakt, že tohle je poslední věc, kterou bych komukoliv doporučil, navrhnout někomu, aby se v svém jednání řídil realitou a fakty není totéž jako mu doporučit, jak se má chovat. Když se chcete naučit jak se chovat , tak si kupte nějakou příručku od Gutta Jarkovského, když se chcete něco dozvědět o tom jak jednat , přečtěte si něco o Alexandru Velikém. Nebo alespoň Clausewitze či Napoleona.

A teď si povšimněte kurzívou vytištěného textu v druhé větě, která se vztahuje k článku Bijci: "Za jejich případné vykročení z řady bude trpět celý národ."

Za jejich případné vykročení z řady? Kde se v mém textu objevilo nějaké vykročení z řady? Český národ nebude (bude-li) trpět za to, že čeští politici vystoupí nebo vystoupili z nějaké imaginární řady, ale za jejich politickou neschopnost. Politika, specielně zahraniční politika, je umění dosáhnout svých cílů skrz vyjednávání, kompromisy, umění obrátit své nedostatky do předností. Politická imbecilita je, opakuji znovu, plivat do sklenice lidem, které budete zítra potřebovat a na kterých jste závislí. Politici nejsou od toho, aby na mezinárodním fóru předváděli a bránili své ego, ale aby hájili zájmy svých voličů. Názory se dají vyjádřit mnoha způsoby.

Zcela upřímně, nemyslím si, že Ladislav Žák je tak hloupý, aby nepochopil, o čem jsem mluvil. Jeden se nedostane do funkce vedoucího oddělení ÚV SSM a ÚV KSČ, aniž by ovládal několik základních rétorických triků, ale připusťme možnost, že to nebylo záměrné, že možná četl mé texty na záchodě, jinými slovy nepozorně, nebo že je to prostě moje vina, že jsem podcenil důležitost expozice a kontextu.

Tady je kontext pro ty, kterým mohl uniknout.

Zakladatel aikida, Morihei Ueshiba, potomek staré samurajské rodiny, po letech studia bojových umění došel k názoru, že násilné, agresivní řešení konfliktů (a do toho patří i konflikty verbální, konflikty názorů atd.) nikam nevede. Nepůjdu do detailů jeho filosofie harmonie a strategií, kterými lze harmonii dosáhnout, jenom stručně zjednoduším a shrnu: ultimativním cílem studia aikida, je naučit se předvídat a řešit konflikty ještě dřív, než se stačí plně materializovat a stanou se pro obě strany nebezpečné. Když se to nepovede, je nutné se snažit konflikt vyřešit způsobem, který neantagonizuje protivníka (přesný opak toho, co právě dělám), tzn. nepokoří, nezraní a neurazí druhou stranu a tak nevytvoří půdu pro konflikty budoucí. Lidé jsou mstivá zvířata.

Co se zmiňovaný učitel snažil vysvětlit svému studentovi alegorickým příběhem je přesně tato filosofie. Naučit se rvát, řešit konflikty násilím, vede buď do nemocnice, nebo do márnice, v nejlepším případě k tomu, že se na čas stanete tak silný a obávaný bijec, že s vámi nikdo nechce mít nic společného. Lekce, která uniká Spojeným státům, o Rusku nemluvě.

Co je na tom nejsmutnější je, že se mi zdá, že tento typ myšlení, které pan Žák tak přesvědčivě demonstroval, je v Čechách rozšířen víc, než by bylo zdrávo. Všechno má své místo a čas, jak říká staré klišé. Je čas na to se někomu postavit a je čas na to ustoupit a vyhnout se otevřenému konfliktu. Češi ve své zahraniční politice mají historicky problém správně aplikovat tyto dvě alternativy a jejich variace. Když přijde čas se něčemu postavit, obyčejně se vzdají a kolaborují, a když přijde čas najít kompromis nebo prostě na chvíli držet hubu a čekat, až se situace změní, tlučou se v prsa, vzývají ideály a pak si stěžují, když je někdo silnější rozšlápne jako žábu.

To nemá co dělat s důstojností a s věděním toho, co je třeba udělat, jak říká pan Žák, to je amatérská politika a projev naprostého nepochopení taktiky a strategie. Možná, že by se na českých školách měl povinně začít vyučovat Sun Tsu a jeho tisíce let staré Umění války. Nebo možná, že by Češi měli alespoň poslat všechny své děti na pár let do aikida. (Ačkoliv tím vlastně dělám reklamu jednomu svému příteli.) Protože jinak se budou do nekonečna pohybovat v začarovaném kruhu mezi cinkáním klíčů, kradením klíčů a popřípadě žebráním nebo prostitucí pro klíče.

* Tohle je pouze odkaz na dotazy čtenářů: Los Angeles má podle odhadu 3.9 milionů obyvatel, ale celé metropolitní area má kolem 12.8 milionů obyvatel. Kdyby Los Angeles bylo stát, byla by to 16. největší ekonomika na světě. ČR, se svými zhruba 10 miliony obyvatel, je v současné době asi na devětatřicátém místě.

                 
Obsah vydání       2. 3. 2009
2. 3. 2009 Svoboda shromažďovací dostává v Praze zabrat
2. 3. 2009 Americká pojišťovna zaznamenala ztráty 61,7 miliard dolarů
2. 3. 2009 Izrael plánuje na západním břehu Jordánu výstavbu 73 300 nových domů
2. 3. 2009 Nacionální bolševik Limonov bude kandidovat na ruského prezidenta
2. 3. 2009 Začíná válka podrazů mezi Topolánkovou vládou a Romy Štěpán  Kotrba
2. 3. 2009 Dahrendorfova vakcína proti nesvobodě Karel  Dolejší
2. 3. 2009 Bursík a Jacques napadli petiční stánek Iniciativy Ne základnám
2. 3. 2009 Michael  Marčák
2. 3. 2009 Být Čechem nebo prostě jenom člověkem...?!? Ladislav  Žák
2. 3. 2009 Umění rétoriky a umění boje Jiří  Drašnar
2. 3. 2009 Měli by si být Češi vědomi svého místa ve světě? Jan  Čulík
2. 3. 2009 Dopisy, pochybnosti nad Pochybami, předběžný Jiří David a Zlatica Na telo Josef  Brož
2. 3. 2009 Kalousku, vrať nám nemocnici Adam  Rykala
2. 3. 2009 K diskuzi o potřebě angličtiny Miloslav  Štěrba
2. 3. 2009 S angličtinou má Jan Čulík pravdu Jan  Rovenský
2. 3. 2009 Michael  Marčák
2. 3. 2009 Ano, Češi neumějí anglicky
1. 3. 2009 Proč mluví Norové nebo Holanďané velmi dobře anglicky
2. 3. 2009 Proč Češi nemluví dobře anglicky
2. 3. 2009 Opatrně dobrá zpráva Milan  Daniel
28. 2. 2009 Trochu o ekonomice a o postavení ČR ve světě Jan  Hošek, Jiří  Drašnar
2. 3. 2009 Ti zločinní komunisté... Přemysl  Janýr
2. 3. 2009 Zločinní Češi jsou komunistickým rasistickým kontrarevolučním národem :-) Karel  Dolejší
2. 3. 2009 Česká spořitelna trestá své klienty Petr  Valenta
2. 3. 2009 Rakouští katolíci se rozštěpili kvůli Vatikánu Richard  Seemann
2. 3. 2009 O legitimitě schvalování Lisabonské smlouvy Michal  Petřík
2. 3. 2009 Mravenčení Martin  Škabraha
2. 3. 2009 Kooperující Írán a politika jednoho azimutu
2. 3. 2009 Čínská družice se úspěšně srazila s Měsícem
2. 3. 2009 Jeden za všechny, všichni za Topolánkem Miloslav  Štěrba
2. 3. 2009 Lidé nečtou Josef  Vít
2. 3. 2009 Ignoranty přesvědčovat nebudu, že ČR není Čečensko Patrik  Nacher
27. 2. 2009 Investorská iluze John Michael Greer
28. 2. 2009 O Bergsonovi, velbloudech a přeceňování zeměpisu Karel  Dolejší
2. 3. 2009 Vědecký objev ukončil dilema týkající se používání kmenových buněk
2. 3. 2009 Jak být v životě šťastný: Dejte volný průběh své zuřivosti
2. 3. 2009 Tak existuje střední Evropa, jinak též "Central Europe" nebo ne???
28. 2. 2009 Ale ono přece na tom nezáleží, kde ČR je... Jan  Čulík
27. 2. 2009 Dopis Evropě lze poslat i česky Štěpán  Kotrba
28. 2. 2009 Slovní fetišismus František  Řezáč
1. 3. 2009 Nejen angličtina Karel  Košťál
1. 3. 2009 Kreml zprovoznil radar v Armaviru
1. 3. 2009 Irská vláda chce před hlasováním o Lisabonu reformu financování politických stran
1. 3. 2009 O krizi chápání
1. 3. 2009 Potvrzeno: Obama přijede do Prahy 5. dubna
25. 2. 2009 Facebook a Bebo infantilizují lidskou mysl
28. 2. 2009 Ty jazyky jsou opravdu nutné
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod
28. 2. 2009 Deutsche Bank zvažuje ústup od angloamerického modelu řízení
28. 2. 2009 Mimořádně velký pokles ohrožuje Obamovy plány na oživení ekonomiky
28. 2. 2009 Psychologové hledají evoluční kořeny morálního znechucení Karel  Dolejší
28. 2. 2009 America, Empire of Liberty
28. 2. 2009 Prozření Topolánka: už čelíme krizi, která nemá obdoby
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009