8. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 2. 2008

Rakousko se otřásá politickou aférou

V posledních dnech se plně odhalilo, jak ve skutečnosti vypadá v Rakousku demokracie založená na soutěži politických stran a jak vyhlížejí na tom stojící základy právního státu.

Jak poznamenal vídeňský "Der Standard", kdo si myslel, že po aféře s vytunelováním odborářské banky BAWAG a stále nových odhaleních o činnosti špičkových policistů může přijít ještě něco horšího, s údivem musí konstatovat: "Bažina v Rakousku je ještě hlubší". To vyplývá z obvinění bývalého šéfa Spolkového kriminálního úřadu Herwiga Haidingera. Ukázal před vnitropolitickým parlamentním výborem, jaké mravy vládly na ministerstvu vnitra a v policejních úřadovnách, a tím vyvolal nebývalý skandál. Podle některých politiků otřásl základy republiky, když z jeho výpovědi před poslanci vyplynulo, že získané policejní informace nejprve procházely přes stranický sekretariát lidové strany. Ten pak rozhodoval, které mají být použity v jejím zájmu, zejména pak aby nenarušily její snahu o volební vítězství v posledních parlamentních volbách v roce 2006.

Případ Nataši Kampuschové, kterou v deseti letech r. 1998 unesl a věznil osm let Wolfgang Priklopil, než mu v srpnu 2006 utekla, který je i v ČR nejvíce medializován, je přitom pouhá špička ledovce s každým dnem se prohlubujícího skandálu. Haidinger totiž odhalil, že její únosce Wolfgang Priklopil byl již označen policejním psovodem 14. dubna 1998 a jeho nadřízení tuto informaci zcela ignorovali a příslušného policistu ani nekontaktovali. Samotný Haidinger přitom již v roce 2002 odhalil slabiny při vyšetřování tohoto případu, a proto vytvořil zvláštní komisi, ale nikdo z jeho představených nebyl ochoten se s tím dále zabývat. Když se o tomto selhání Haidinger dozvěděl až osm let poté a oznámil to své představené, tehdejší dnes již zesnulé lidovecké ministryni vnitra Liese Prokopové, bylo mu řečeno, že policie "nepotřebuje krátce před parlamentními volbami žádný skandál". Tato hrubá chyba policejních náčelníků, kvůli které rodiče Kampuschové a ona samotná osm let zbytečně trpěli, byla tak zametena z čistě stranických důvodů pod koberec. Nataša Kampuschová po oznámení této informace vyslovila krajní rozhořčení a žádá morální a z toho zatím přesně nedefinované odškodnění. Dá se očekávat, že se v pondělí večer (11. 2. 08) na programu rakouské televize ORF 2 ke svému případu vysloví.

Herwig Haidinger byl pozván před parlamentní výbor přes odpor lidovců na základě žádosti opozičních stran, ke kterým se připojili i sociální demokraté. Nestalo se tak náhodou, protože tomuto 53 letému špičkovému policejnímu představiteli nebyla začátkem letošního roku obnovena pětiletá služební smlouva pro jeho názorové rozdíly s lidoveckým ministrem vnitra Güntherem Platterem. Do této funkce byl jako stoupenec rakouské lidové strany ÖVP jmenován jeho předchůdcem Ernstem Strasserem, když byl šéfem hornorakouské státní policie, kde v Linci začal tento vyučený mechanik svou kariéru. Později složil maturitu a studoval práva a projevoval se jako klidný profesionál.

To se potvrdilo i při jednání výboru, kdy jeho zelený předseda Peter Pilz citoval mail z 12. července minulého roku, ze kterého vyplynulo, že vysocí úředníci lidovci ovládaného ministerstva vnitra naléhali na Haidingera, aby urychlil vyšetřování skandálu kolem vytunelované odborářské banky BAWAG a získané materiály předložil napřed lidoveckému klubu a teprve poté parlamentnímu vyšetřovacímu výboru. Potřebné podklady žádali s cílem použít je proti sociálně demokratické straně, jejíž vysocí představitelé byli s touto bankou spjati. Haidinger potvrdil, že se tak skutečně stalo a aby tak učinil, vyvíjel na něho tlak šéf kabinetu ministryně vnitra Philipp Ita, kterému odpověděl, že tuto žádost musí nejprve přezkoumat a materiály lidovcům nepředal.

Za to jej doslova Ita, jak řekl, "seřval" a Haidinger, aniž by na to reagoval, raději beze slova odešel a svůj postoj nezměnil. Upozornil přitom, že Ita pod vlivem alkoholu způsobil svým autem dopravní nehodu. Ačkoliv to vědělo mnoho lidí z jeho resortu, byla celá záležitost uzavřena "zjištěním", že jeho náraz do sloupu osvětlení způsobilo cizí vozidlo, které jej ze silnice vytlačilo.

Jak se dalo očekávat, výpovědi Haidingera před parlamentním výborem zapůsobila, jak někteří účastníci prohlásili, jako bomba . Bývalý prezident nejvyššího účetního dvora Franz Fiedler, který je dnes předsedou poradního sboru Transparency International, vyjádřil rozhořčení nad zjištěnými informacemi. V rozhovoru s rakouským rozhlasem žádá co nejrychlejší objasnění těchto kauz, protože není možné je ponechat v klidu. Především proto, jaký dopad na důvěru obyvatelstva bude mít zjištění, že policie postupuje s ohledy na zájmy politických stran.

Nedůvěra postihne celou výkonnou moc, a proto je nutné proti této zjevné korupci vyvodit jasné politické závěry. Fiedler proto navrhuje změny ve strukturách ministerstva vnitra, aby umožnily co nejširší parlamentní kontrolu. Odhalení pozadí o vyšetřování BAWAGu podle novináře Andrease Schnaudera postavilo soudce tohoto případu před 68. dnem procesu, který právě probíhá, před nový problém. Justice si může za této situace vybrat jen, jak napsal, mezi "morem a cholerou". Pokud bude žádat nové zpracování obžaloby bez politicky motivovaných podkladů, proces se neúměrně protáhne. Pokud tak neučiní, pak jí již nyní hrozí, že proti rozsudku budou podána odvolání. Z toho bude muset vyvodit poučení.

Opozice hovoří o "rakouském Watergatu" a vyzývá ke zřízení vyšetřovacího parlamentního výboru . Šéf strany Zelených Alexander Van der Bellen žádá odstoupení lidoveckého ministra vnitra a pokud se tak nestane, přednese v parlamentě návrh usnesení na vyjádření nedůvěry. Předseda vnitropolitického výboru, kterým je poslanec za Zelené Peter Pilz, mezitím zveřejnil další obvinění na tiskové konferenci, a to v záležitosti advokáta azylantů Georga Bürstmayera.

V roce 2004 totiž žádal kabinet tehdejšího lidoveckého ministra vnitra Strassera o zaslání tzv. "odborného posudku" státnímu zastupitelství od Úřadu pro boj proti převaděčství na tohoto advokáta, ačkoliv to konstatovalo, že proti němu nemá žádné trestní důkazy. Pilz obvinil opět ÖVP ze zneužití ministerstva pro své stranické zájmy a vyzval sociální demokraty, aby souhlasili se zřízením vyšetřovacího výboru. Rakouská televize marně žádala předsedu lidovců nebo ministra vnitra o rozhovor. Ti poslali na obrazovku pouze bývalého generálního tajemníka strany poslance Helmuta Kukacku. Ten na otázku známého moderátora Armina Wolfa, co budou lidovci dělat, když sociální demokraté budou souhlasit s vytvořením vyšetřovacího výboru, přímo řekl, že by to byla "Casus Belli " k vyvolání koaliční války.

Co by to znamenalo, ptají se média, "vypovězení koaliční smlouvy a vyhlášení předčasných voleb"" Tato hrozba na pozadí dalších střetů mezi sociálními demokraty a lidovci ještě více zostřila situaci uvnitř velké koalice. V současné době se nemůže dohodnout, jakým způsobem odškodnit obyvatelstvo za vysokou inflační vlnu. Zatím co sociální demokraté žádají každé chudé rodině vyplacení jednorázového příspěvku ve výši 100 euro, lidovci to rozhodně odmítají, protože by to údajně narušilo rozpočtovou politiku, za kterou odpovídá jejich předseda Wilhelm Molterer jako ministr financí.

Včera pak překvapivě odmítli sociálně demokratický návrh platby důchodců za receptné omezit na dvě procenta jejich příjmů se zdůvodněním, že by to bylo příliš administrativně náročné. Sociální demokraté, jak konstatuje rakouský rozhlas, nasadili za této situace lidovcům palečnici a přitahují její šrouby. Šéf parlamentního klubu strany Josef Cap oznámil podmínky, za kterých by sociální demokraté zabránili zřízení zvláštního vyšetřovacího výboru.

Především projednání tento čtvrtek vzniklé situace v horní komoře parlamentu a rozšíření komise ministra vnitra pro zjištění obvinění Haidingera o nezávislé osoby. Lidovci, kteří se ocitli v defenzivě, již přistoupili na její rozšíření o bývalé prezidenty ústavního soudu Ludwiga Adamoviche a nejvyššího dvorního soudu Johanna Rzceszuta a právničky Susanne Reindl-Krauskopfové. Cap však žádá další změny, a to odvolání předsedy této komise sekčního šéfa ministerstva vnitra Mathiase Vogla, protože "patří mezi podezřelé" a jeho nahrazení Franzem Fiedlerem. Lidovci vyslali do televize šéfa svého poslaneckého klubu, bývalého spolkového kancléře Wolfganga Schüssela, který se snažil popřít prohlášení svého předchůdce Kukacky o "vyhlášení války", kdyby sociální demokraté podpořili vytvoření vyšetřovacího výboru.

Obvinil přitom Armina Wolfa, že Kukacku k tomu vyprovokoval, protože "nikdo vás nenutil, abyste pokládal takovou otázku". Obvinění, že lidovci se pokoušeli v roce 2006 zastřít případ Kampuschové kvůli nadcházejícím volbám, označil za "směšné". Dotaz, zda velká koalice vydrží do roku 2010 nebo dojde li k předčasným volbám, odbyl prohlášením, že veřejnost má již těchto střetů "plné zuby". K politické odpovědnosti za případ Kampuschové se nechtěl vyslovit.

Politologové poukazují na to, že oba straničtí šéfové dobře vědí, že ustavení vyšetřovacího výboru by neslo v sobě velké nebezpečí pro další existenci velké koalice. Proto se zatím velmi opatrně vyslovují. Šéf sociálních demokratů kancléř Alfred Gusenbauer prohlásil, že jeho strana "zatím zůstane u dobré tradice a bude čekat na vysvětlení příslušných instancí. Když z toho vyplynou politické konsekvence , pak budeme o tom diskutovat.

Ale nyní o tom musí jednat justice a potom se podíváme, co z toho vyplyne". Šéf lidovců vicekancléř Wilhelm Molterer prohlásil, že nyní očekává od státního zastupitelství, aby vyšetřilo, co je pravdy na vystoupení sesazeného šéfa spolkového kriminálního úřadu Haidingera. "Mohu k tomu jen říci křišťálově čistě: Vyšetřit, vyšetřit, vyšetřit! a čekám od všech zúčastněných, že s nejvyšším úsilím budou na tomto vysvětlení pracovat." Haidinger se v pátek dostavil na vídeňské státní zastupitelstvo, kde po šest hodin vypovídal o svých obviněních. O podrobnostech odmítl novinářům vypovídat, stejně tak jako státní zástupce Peter Gildemeister. Pouze prohlásil, že "co řekl, je pravda". Konzervativní list "Die Presse" k jeho kauze suše podotkl, že ukázala, "jak zrezivělý je systém této republiky".

                 
Obsah vydání       8. 2. 2008
10. 2. 2008 Vypráskat je od koryt aneb Maminko, maminko, kdybys to věděla, ty by si si odplivla Jiří  Jírovec
10. 2. 2008 Směšní advokáti posvátných rituálů Bohumil  Kartous
10. 2. 2008 Kdo jak hlasoval při volbě prezidenta Michal  Škop
10. 2. 2008 Rakousko se otřásá politickou aférou Richard  Seemann
9. 2. 2008 Putin: Vznikají nové závody ve zbrojení
10. 2. 2008 Proč nevyhrál Klaus? František  Řezáč
10. 2. 2008 Béčkové zpravodajství televize Nova
9. 2. 2008 V první volbě nebyl prezident zvolen Bohumil  Kartous
9. 2. 2008 Přes 3 infarkty vzhůru k prezidentskému stolci Vladislav  Černík
9. 2. 2008 Abstraktní pravidla jsou důležitá Boris  Cvek
9. 2. 2008 Studio ČT poskytuje podporu Václavu Klausovi Bohumil  Kartous
9. 2. 2008 Být ukázněný je dobré, aneb monolit z mrákotínské žuly Michal  Kuklík
9. 2. 2008 Zachraňte Pečínku Bohumil  Kartous
8. 2. 2008 Zachraňte důstojnost prezidentské volby! A proč? Bohumil  Kartous
8. 2. 2008 Volba prezidenta ČR: K čemu je neaktuální Český rozhlas? Jakub  Rolčík
9. 2. 2008 ... a proč? František  Řezáč
8. 2. 2008 CIA o hrozbách světové stabilitě a americkým zájmům
8. 2. 2008 Pomalá zpráva Johna Pilgera o odsunutém obyvatelstvu Čagoských ostrovů Daniel  Hrabina
8. 2. 2008 Zdravotnictví se nesmí stát kšeftováním se zdravím
8. 2. 2008 Tajná volba vylučuje korupci ... pokud je opravdu tajná Jan  Hošek
8. 2. 2008 Prezidentští kandidáti a zahraniční politika Miroslav  Polreich
8. 2. 2008 Prohlášení ČRo k vyjádřením redaktora Miroslava Konvaliny
8. 2. 2008 Čtenář: Proč se stal Kotrba stoupencem Švejnara? Kotrba: Protože analyzuje fakta, nikoliv předsudky Štěpán  Kotrba
8. 2. 2008 Klaus - Švejnar: o tuhle špinavou politiku se nezajímám, ale...
8. 2. 2008 Odložené školné. Komu pomůže?
8. 2. 2008 Rada Českého rozhlasu: pořad "Volejte ředitelce, volejte Barboře Tachecí" byl porušením Kodexu Štěpán  Kotrba
8. 2. 2008 Ženy na plese JIří  Šotola
8. 2. 2008 Ještě jednou povídání o pejskovi a kočičce Sandra  Wain
8. 2. 2008 Konvalina chce vysvětlení svého odvolání? Může ho mít. Štěpán  Kotrba
8. 2. 2008 Nejsem komunista a jsem proti radaru: Česká média to nedokážou pochopit?
8. 2. 2008 Hyenismus: Uplatnění morálky zákon vylučuje Jaroslav  Klíma
8. 2. 2008 Arcibiskupství pražské: Vlk se distancuje od Tachecí
8. 2. 2008 Český rozhlas online ze Španělského sálu o volbě prezidenta
8. 2. 2008 Hledám slušnost
8. 2. 2008 My máme maso, ó jak se máme! Jan  Paul
7. 2. 2008 Medvědář Jakl svému pánovi medvědí službu dělá
8. 2. 2008 Tři a půl roku věznění bez soudu
7. 2. 2008 Lekce tržní ekonomiky
8. 2. 2008 Končím diskuzi s Britskými listy Stanislav  Kliment
7. 2. 2008 Česká televize se distancuje od aktivit Adama Komerse
7. 2. 2008 Prezidentské sviňárny Jan  Potůček
7. 2. 2008 Lípa nebo Palcát - volba mezi dvěma prezidentskými možnostmi Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Nejde přece o nic, jen je to s ústním vyjadřováním stále horší Miloš  Dokulil
7. 2. 2008 Důstojnost prezidentské volby Boris  Cvek
7. 2. 2008 Příběh Rostislava Roztočila: Před Listopadem jako po Listopadu Zdeněk  Jemelík
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?
7. 2. 2008 Americký systém protiraketové obrany by zvýšil pravděpodobnost vzniku jaderného konfliktu
10. 2. 2008 Sherbetmassacre.net
30. 11. 2007 Jací jsme
2. 1. 2008 Hospodaření OSBL za prosinec 2007