30. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 11. 2007

(Nejen) o zdravotnictví v ČR a v Americe

Kupředu s odbouráváním byrokratických přežitků

aneb "Jak dohnat a předehnat USA"

Jak píše pan Partyk, "..kdekdo se 'musí' ... prokazovat výpisem z rejstříku trestů... Na Pankráci, na malém vršíčku, je stále plno žadatelů o výpis. Tamní úřednice se ztráty zaměstnání věru obávat nemusejí". Na úřadech jsou trvale fronty, zvláště když si tam cizinci musejí chodit prodlužovat viza. Američani vůbec nechápali, co se po nich chce.

V USA se to totiž dělá jinak. Žádné fronty, žádné bumážky.

Ve Státech si od Vás místní policie, nebo místní vláda, nebo třeba i zaměstnavatel, pokud jde o citlivá místa, vezme otisky prstů a pošle je centrále FBI. Ta ty otisky srovná se svou kartotékou a oznámí místní policii, že vše je v pořádku, anebo že není. Tím to hasne, žádné bumážky, žádné fronty. Taky se to nedá zfalšovat. Jen pokud zaměstnavatel neumí ty otisky prstů odebírat, musíte zajít do místního vězení a tam Vám ty otisky vezmou a zdarma. Žádné fronty v té šatlavě nejsou, to vím, neb jsem tam sám jednou byl, i když zdůrazňuji, že jen pro ty otisky.

I v ČR by to šlo. Občan by dal svolení a zaměstnavatel by si potřebné údaje ověřil sám, snad i bez těch otisků, s použitím rodného čísla, přes internet. Kolik těch bumážek už jsem se nanosil, výpisy z katastru, potvrzení od soudu o s.r.o. atd, vždy ne starší než tři měsíce.... To vše by odpadlo, fronty by nebyly a většinu těch úřednic bychom mohli propustit.

Kdože je ministrem informatiky? Už není? Jo takhle. No tak bumážky musej být.

No ale většinou tam na Pankrác chodit nemusíte, většinou to můžete odmítnout: Zaměstnavatel to smí žádat jen výjmečně, pokud to má dopad na práci, třeba u učitelů a řidičů. Ovšem pokud odmítnete, nemusí Vás přijmout do práce. Takže toto, stejně jako jiná nařízení proti diskriminaci, je pro kočku. Pokud Vám zaměstnavatel nepodepíše, že Vás nepřijal kvůli konkrétně zakázané diskriminaci (věk, národnost, sexuální orientace, odmítnutí požadavků jež nežádá zákon..) tak jste namydlený. Pokud Vám to podepíše, jste taky bez místa, protože byste jistě nechtěl pracovat pro takové pitomce.

Ovšem v Americe to taky není vždycky taková legrace, jak to vypadá ve filmech. Takové to "pif-paf" a naskočit do připraveného bouráku a už se jede 160 mil za hodinu, Vy vpředu a policajti za Váma. To je většinou filmovej efekt, který se točí trikama. Teda netočí, v Americe se totiž filmy střílí. Pořádek musí bejt a tohle je zde pro poučení mládeží. Koukám totiž že v tomto fóru mládež debatuje o životě v Americe ve světle filmu Sicko. To je dobře, že debatuje. Budou v tom jednou žít.

Poučme se od velkého bratra

V Americe, některé firmy vyžadují dokonce detektor lži než Vás přijmou. (V Evropě se detektor lži nepoužívá, protože je známo, že jeho výsledy jsou nespolehlivé, pozn. JČ.) Stát to nemůže zakázat, neb se jedná o kontrakt mezi dvěma soukromými osobami (zájemce o práci je jedna osoba, zaměstnavatel je právnická osoba). Federální vláda sama detektory lži neužívá, a to ani pro citlivá místa, jako je práce v národních laboratořích, práce na zbraních a tajných programech. V tom článek pod obrázkám vpravo kecá. I když vláda to neužívá, nemůže ve svobodné zemi ani zakázat, ani nařídit.

Takže v Americe to není jako u nás, kde ministr zdravotnictví rozhoduje, kolik bude občan platit u lékaře nebo DOKONCE kolik bude lékař platit pojišťovně, jako pokutu, (až 50000 Kč), když ten poplatek,(v Americe zvaný co-pay) nevybere. Kdyby tohle nějaký ministr chtěl zavádět v Americe, to by s ním Cato Institute pěkně vyběhl. Cato Institute je v USA soukromý pravicový think-tank, který žije z příspěvků lidí a firem, něco jako český CEP, a stará se o to aby vláda lidi zbytečně nebuz.. Pardon, aby vláda nestrkala do všeho nos a nevyhazovala zbytečně peníze poplatníků. No, třeba se CEP do toho vloží.

Můžete namítnout, že v Americe vláda negarantuje zdravotní péči všem občanům, a tak se do toho nemusí vkládat. Amerika nemá Článek 31 LISTINY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD který říká: Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.

Obávám se toho, že pan Julínek tvoří kočkopsa, spojením dvou neslučitelných filosofií. Kočkopes bude mít nevýhody obou tvorů, a výhody žádné. Pokud nemáte právo na bezplatnou zdravotní péči děláte to, co Michael Moore ukazuje ve svém filmu. Pokud máte právo, můžete si stěžovat a dostat odpověď do 30ti dnů. A pak se můžete odvolat, do 30ti dnů ..... Toto se již děje v tak zvané deregulaci nájemného, kde "ekonomové" vytváří o-sto-šest formulky, o kolik které město může zvýšit nájemné aby se dosáhlo de-regulace.

Takové formulky v tržní ekonomii nejsou potřeba. Trh určuje ceny. Je třeba si vybrat, psa, kočku, nebo psa i kočku, ale ne kočkopsa.

Moorův film doporučuji. Není to film dokumentární, ale je to film poučný a zábavný. Od pravdy se odchyluje ani ne v popisu, jak je americká situace ve zdravotnictví špatná, ale spíš v tom, jak je v Evropě dobrá. Nevím jak ve Francii, ale v USA není neobvyklé projevit svou vděčnost pozorností pro pana primáře.

Tak jak je to? Jak dozvíme, zda nás filuta Moore, ten dojič emocí, tahá za nos? Takhle: Srovnáme protichůdné názory. To je totiž další věc, která je v Americe jiná. Tam nejsou všechny noviny majetkem dvou pravičáckých německých firem, a tak je tam pestrost názorů, která by českého čtenáře zbytečně mátla.

Levici představují listy jako Daily kos. Pravici zase WSJ , který, také ovládá Hospodářské noviny, a byl právě zakoupen panem Murdochem, kterému paří i Fox News.

Takže pokud se tyhle dva, WSJ a Daily Kos, na něčem shodnou, může to být pravda. A vida. Shodnou se na mnohém. Historky osobních problémů jsou podobné a neliší se od toho, co ve svém filmu ukazuje Moore.

Obvyklé téma je tak zvané vybírání třešniček a zbavování se citronů (cherry picking a lemon dropping), což vypadá jako legrace, dokud se sami z třešničky nestanete citronem. Třešnička je ten, kdo platí, ale nic nepotřebuje, zatím co citrony si vyžadují nákladnou péči.

Zde je pár faktů, na nichž se levice a pravice shodují: Asi 50 milionů lidí, tedy šestina Američanů si nemůže dovolit lékařské pojištění. Lékařské účty jsou nejčastější příčinou bankrotu u občanů. (Druhá příčina jsou rozvody, takže kdyby zdravotnictví nestačilo k tomu předběhnutí, mohli bychom zavést i "rozvod po Americku" jak to už kdosi navrhuje.)

Z peněz, které se vynaloží na lékařskou péči, jde v USA 30% na administrativu, v Kanadě je to 17%. V Česku, podle začátku této glosy, bych čekal že to bude 120%, Na všechno budou bumážky a každý bude schovávat účtenky, aby mohl dokázat že už utratil ba těch na zdravotnictví oněch 5000 kč do hranice, anebo že na víc nemá.

Tak si myslím: Možná jdeme na to rušení přežitků od špatného konce. Já bych doporučoval, jako další krok reformy, zrušit ministerstvo zdravotnictví. Julínek by mohl dostat vzkříšenou informatiku. Počitačům asi nerozumí, ale po své zkušenosti z likvidací zdravotnictví, které celkem fungovalo, a funguje v mnoha evropských zemích, možná bude vědět co je potřeba, abychom se neutopili v bumážkách. A to je to důležité.

                 
Obsah vydání       30. 11. 2007
30. 11. 2007 Nechtěli nám schválit zdražení a teď to máte! Pavel  Houdek
2. 12. 2007 Čurdová z Ruska: Nízká účast a nová konzervativní strana
30. 11. 2007 Daj-li medajli reportérovi České televize - a mně se chce něco říct...
30. 11. 2007 Infekce Václav  Hrabě
30. 11. 2007 Jací jsme
1. 12. 2007 Vláda bez mandátu Ivan  Kytka
1. 12. 2007 Václav Klaus odstoupil z funkce premiéra
1. 12. 2007 Deset let od pádu Klause: Deset let stará hydra, která za pár let nepůjde zničit Štěpán  Kotrba
1. 12. 2007 Česká politika roku 1997: politikaření a plané, bezkoncepční spory. Změní se to nyní? Jan  Čulík
1. 12. 2007 ČTK 1997: "ČR vstupuje do roku 1998 se stínem doposud největší vládní krize
30. 11. 2007 Sponzorský skandál kolem Šrejberových peněz a konta ODS ve Švýcarsku - radikální změna českého myšlení, naděje pro budoucno? Jan  Čulík
30. 11. 2007 Putin podepsal zákon pozastavující účast Ruska ve smlouvě CFE
30. 11. 2007 Jesle jako norma? Ne. Jesle a školky jako pomocná ruka Anna  Čurdová
30. 11. 2007 Robert Gates: S Íránem se nevyjednává Simone  Radačičová
30. 11. 2007 Advent aneb jak žít na plné pecky Zdeněk  Bárta
30. 11. 2007 Informace o příslušnících extremistických hnutí v řadách Armády ČR jsou závažné Petr  Hulinský
30. 11. 2007 Být dnes kritický k Parkanové znamená obvinit nepřímo Tvrdíka, Kostelku, Grosse i Grulicha Štěpán  Kotrba
30. 11. 2007 Miliardy utopené v kanáloch Kamil  Márovský
30. 11. 2007 Štěstí Václava Hraběte
1. 12. 2007 Šťastné to ženy Anna  Čurdová
30. 11. 2007 Mejstřík ve Sněmovně dostal zprava i zleva. Nejvíce to ale bolelo od křesťanů... Štěpán  Kotrba
30. 11. 2007 Záchodová hygiena a politika čistých rukou Miloš  Kaláb
30. 11. 2007 Knihovna nemá kolečka, má ale vílu
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký
29. 11. 2007 Strana zelených tajně kritizuje Martina Bursíka
30. 11. 2007 Nešťastné deti -- realita súčasnosti Jakub  Topol
30. 11. 2007 Babybooom? Michal  Rusek
30. 11. 2007 O soudcích, justici, právu a spravedlnosti Pavel  Kopecký
1. 12. 2007 Citát dne (včerejšího)
30. 11. 2007 Odsouzení učitelky za medvídka nemá moc společného s islámem
30. 11. 2007 Co se nám stoupenci islámského "práva" snaží namlouvat?
30. 11. 2007 Muslimové se nemají divit a svalovat vinu na jiné, když mlčí
30. 11. 2007 Země blahobytu, země lidí bez úspor, aneb Proč by se nemělo pomáhat jen občanské menšině Uwe  Ladwig
30. 11. 2007 Tajné finanční dary Labouristické straně bude vyšetřovat policie
30. 11. 2007 Učitelé ZŠ Campanus v Praze 4 protestují proti náhlému odvolání svého ředitele
29. 11. 2007 Kdo platí proradarové aktivisty? Tomáš  Stýblo
30. 11. 2007 Kupředu s odbouráváním byrokratických přežitků Petr  Frish
29. 11. 2007 Další únik utajovaných informací z BIS a VZ do České televize?
29. 11. 2007 Britská učitelka v Súdánu odsouzena k 15 dnům vězení
29. 11. 2007 Udělali boudu na hlupáka, odnáší to Paroubek. Tentokrát neprávem. Štěpán  Kotrba
29. 11. 2007 Jak souvisí Rowlingová, Bursík a Greenpeace? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2007 Harry Potter a relikvie smrti vychází v češtině 31. ledna 2008 poprvé na ekologicky certifikovaném papíře
29. 11. 2007 Dánsko: Demokracie, svoboda, důvěra a soudržnost Egon T. Lánský
29. 11. 2007 Je to všechno trochu složitější: signatáři Pražské výzvy chápali, že ke sjednocení Evropy nedojde zbrojením a instalováním nových raket Jan  Kavan
29. 11. 2007 Pákistánské otazníky Daniel  Veselý
29. 11. 2007 Co zbylo ze zelených? Martin a Džamila Jan  Keller
29. 11. 2007 Když kritizuju, mám něco i vymyslet aneb jak sladit pracovní a rodinný život jinak, než Topolánkova milenka? Anna  Čurdová
29. 11. 2007 Násilí jako komunikační strategie "bezmocných" Jan  Paul
17. 11. 2007 Hospodaření OSBL za říjen 2007