20. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 10. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. října 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Webová stránka Albasrah.net oznámila, že irácké kmeny žijící v provincii Anbár se na shromáždění usnesly vyhnat ze svého středu čtyři kmenové vůdce, kteří se sešli s "premiérem" Málikím a zástupci okupačních sil a dohodli se s nimi na boji proti partyzánům.

Shromáždění se sešlo 30. září v domě jednoho z šajchů kmene Mahámida, usídleného v oblasti od Ramádí po Fallúdžu, jehož člen, šajch Umar Hadíd, je jedním z partyzánských velitelů. Rozhodnutím shromáždění byli vyobcováni šajchové Sattár Mází ar-Rišáwí z kmene Bú Rišá, Hamíd Farhán z kmene Bú Dhijáb, Ámir Alí as-Sulajmán z kmene Bú Ásaf a šajch Chaláf at-Tarmúz z kmene Bú Ghaním spolu s dalšími pěti osobami, které je na setkání doprovodily. Rozhodnutím shromáždění může být jejich krev prolita, kdykoli vstoupí na území provincie Anbár; jejich výrokům nemá napříště nikdo přikládat důležitost; jsou považováni za zrádce vlasti a víry v Boha a jejich děti a příbuzní se od nich musí do tří dnů distancovat; místo nich budou do týdne určeni noví šajchové; dohoda, kterou uzavřeli s okupanty a kolaborantskou vládou, je považována za neplatnou.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Od začátku muslimského postního měsíce ramadán na konci září se počet útoků v irácké metropoli zvýšil o 22 procent, uvedl dnes v Bagdádu mluvčí armády Spojených států v Iráku generálmajor William Caldwell.

Novinky: Operace proti násilí v Bagdádu se nepovedla, přiznaly USA ZDE

Neděle 1. října 2006

Ramádí: kmeny vyobcovaly čtyři šajchy, kteří jednali s loutkovým premiérem

Webová stránka Albasrah.net oznámila, že irácké kmeny žijící v provincii Anbár se na shromáždění usnesly vyhnat ze svého středu čtyři kmenové vůdce, kteří se sešli s "premiérem" Málikím a zástupci okupačních sil a dohodli se s nimi na boji proti partyzánům.

Shromáždění se sešlo 30. září v domě jednoho z šajchů kmene Mahámida, usídleného v oblasti od Ramádí po Fallúdžu, jehož člen, šajch Umar Hadíd, je jedním z partyzánských velitelů.

Rozhodnutím shromáždění byli vyobcováni šajchové Sattár Mází ar-Rišáwí z kmene Bú Rišá, Hamíd Farhán z kmene Bú Dhijáb, Ámir Alí as-Sulajmán z kmene Bú Ásaf a šajch Chaláf at-Tarmúz z kmene Bú Ghaním spolu s dalšími pěti osobami, které je na setkání doprovodily. Rozhodnutím shromáždění může být jejich krev prolita, kdykoli vstoupí na území provincie Anbár; jejich výrokům nemá napříště nikdo přikládat důležitost; jsou považováni za zrádce vlasti a víry v Boha a jejich děti a příbuzní se od nich musí do tří dnů distancovat; místo nich budou do týdne určeni noví šajchové; dohoda, kterou uzavřeli s okupanty a kolaborantskou vládou, je považována za neplatnou.

Bagdád

Loutková armáda zahájila dopoledne razie v severobagdádském okrsku Hurríja, který byl v posledních dnech svědkem ozbrojených srážek. Prohledávali jeden dům po druhém a konfiskovali zbraně, které našli.

Krátce před 22:00 vtrhli šíitští ozbrojenci v uniformách sil Magháwir v 10 pickupech do čtvrti Ámil, uzavřeli ulici u výrobny hamburgerů a odvlekli odtud 26 sunnitských dělníků.

Bajdží

Američtí vojáci dopoledne ve městě zahájili palbu na auto s civilisty, které pronásledovalo další vozidlo. V pronásledovaném autě palbou tři lidi usmrtili a čtvrtého zranili, proti druhému autu naproti tomu nijak nezasáhli.

Sebevražedné útoky

Na severním okraji Fallúdže narazil fidá`í autem do amerického kontrolního stanoviště. Silná exploze byla slyšitelná po velké části města. Američané spěšně celé okolí uzavřeli a znemožnili zjištění způsobených škod a ztrát. Krátce předtím explodovalo nedopatřením poblíž fallúdžské mešity Siddíq jiné auto, připravené k podobnému útoku. Při tomto výbuchu zahynuli tři lidé v autě a jedna žena, která právě procházela kolem.

V západním Bagdádu najel další fidá`í do kolony loutkové armády a usmrtil dva vojáky.

Ozbrojené akce odboje

Kolem 15:00 zaútočilo asi sedm partyzánů v centru Bagdádu na americkou pěší hlídku a pět vojáků zabili. Jak sdělil korespondentu Mafkarat al-Islam jeden z místních křesťanů, několik mahdistů se snažilo překazit partyzánům po útoku ústup z místa, aby je zbývající američtí vojáci mohli zabít nebo zajmout. Jeden z partyzánů však mahdisty postřílel.

Asi 15 partyzánů zaútočilo před půlnocí na americké kontrolní stanoviště v Mahmúdíji 30 km jižně od Bagdádu, zabili tři příslušníky námořní pěchoty a další americké vojáky zranili. Jedno z amerických vozidel při útoku shořelo. Když se partyzáni po útoku stahovali, nečekaně na ně zahájili palbu loutkoví vojáci a tři z nich usmrtili.

Ostřelování vojenských cílů, sestřelení letounu

Kolem 13:00 sestřelili partyzáni v Tárimíji asi 30 km severně od Bagdádu americký špionážní bezpilotní letoun a zmocnili se jeho vraku.

Při západu slunce zasáhlo několik minometných střel bývalý učitelský ústav na západě Hítu, z něhož si americká armáda udělala svůj štáb. V nočních hodinách provedli Američané razii v hítské čtvrti Džám`ija, při níž odvedli desítky lidí do dalšího štábu v zabrané budově nádraží.

Bombové útoky

V 7:00 explodovala v Hítu pod americkým Humvee mina, zabila v něm jednoho a zranila tři vojáky.

Výbuch silné bomby zničil v bagdádské čtvrti Džámi`a americké Humvee a zabil jeho čtyřčlennou posádku. O síle exploze svědčí i to, že v řadě domů v celé čtvrti vyrazila dveře z pantů a rozbila okna.

Pondělí 2. října 2006

Fallúdža

Od 6:00 až do 17:00 proběhla ve  velké části města rozsáhlá razie. Čtvrti Džumhúríja, Andalús, Mu`tasim, Rusafi, Džawlan, Šuhadá a Andalús al-Ulá obsadily americké tanky a Humvee, američtí a loutkoví vojáci nařídili uzavřít některé obchody a školy. Během akce bylo zatčeno 81 lidí včetně starších osob a lidí částečně invalidních. Zajatci byli dopraveni na americkou základnu východně od města, kde měli pravděpodobně sloužit jako lidské štíty, které partyzánům zabrání v ostřelování základny.

Ozbrojené akce

Ráno zaútočila v Hwajdžát al-Ubajd u Kirkúku skupina partyzánů na soustředění amerických sil. Překvapené vojáky zasypali kulkami a ručními granáty a pak bleskurychle zmizeli a zanechali za sebou mrtvé a zraněné, jejichž počty se však svědkům nepodařilo určit.

V Tal Afáru se asi před týdnem objevil nový ostřelovač (jeho předchůdce Abú Muhammad as-Su`údí padl před časem v bojích o město) a během několika dní stihl zasít strach a vztek do řad amerických a loutkových vojáků tím, že zastřelil osm Američanů. Američané změnili své dosavadní pěší hlídky na jízdní a jejich vojáci přestali při jízdě vystrkovat hlavy z tanků a Humvee. Jak oznámil Mafkarat al-Islam, Američané a jejich sluhové tvrdí, že střelec opět pochází ze Saúdské Arábie, ale místní lidé jsou přesvědčeni že jde o člena odbojové organizace Islámská armáda Iráku.

Ostřelování

Na americkou základnu nedaleko města Ána na severozápadu Bagdádu vypálil irácký odboj 14 minometných střel, které způsobily řadu silných explozí provázených sloupy hustého kouře.

Bombové útoky

Kolem 8:00 zasáhl výbuch silné bomby v Bajdží americké Humvee a zabil jeho čtyřčlennou posádku. Americké síly pak uzavřely průmyslovou zónu města, v níž k výbuchu došlo, a zatkly 15 tamních lidí.

Výbuch auta vedle projíždějící americké kolony zničil v 9:00 v Abú Ghurajb jedno z vozidel; o osudu jeho posádky nebylo nic známo.

V 10:15 zničila exploze bomby v Tikrítu jednu z konvoje amerických cisteren s naftou, v níž usmrtila dva řidiče.

V Saqlawíji u Fallúdže explodovala bomba pod americkou pěší hlídkou, jednoho vojáka zabila a dalšího zranila.

V poledne narazila v Mosulu na bombu hlídka loutkových vojáků, pět jich zahynulo včetně jednoho nadporučíka.

Odpoledne narazila na bombu americká hlídka na bagdádské ulici Palestina. Ve zničeném Humvee byl jeden voják usmrcen a tři zraněni, z toho dva podle svědků pravděpodobně smrtelně.

Atentát

V pondělí partyzáni poblíž čerpací stanice v bagdádském okrsku Báb aš-Šarqí zastřelili plukovníka Chalíla Íd al-Hasana z výzvědného odboru tzv. ministerstva vnitra.

Úterý 3. října 2006

Provincie Anbár

Plukovník loutkové armády a její mluvčí v provincii Anbár Anwár al-Džawrání se ráno v Ramádí sešel s loutkovým guvernérem provincie Ma`múnem Sámím Rašídem a při setkání kritizoval snahu Američanů vyčerpat odboj zbraněmi a municí. Tento postup prohlásil za vážnou chybu, protože odboj trvá už tři roky, a to nejen v provincii Anbár. V rozhovoru pro Mafkarat al-Islam pak plukovník otevřeně přiznal, že odboj vypálí denně na základny americké a loutkové armády v provincii Anbár minimálně 40 raket a minometných střel různé ráže. Zkušenosti vojenských velitelů odboje se v pokračujících srážkách s okupačními a loutkovými vojáky zvyšují, takže se možnost jejich porážky stává stále problematičtější. Připustil, že zprávy o akcích kmenů v provincii proti odboji byly nepravdivé a zdůraznil jejich nelogičnost vzhledem k tomu, že členy odbojových skupin jsou právě členové těchto kmenů.

Ramádí

Kolem poledne došlo ke srážce partyzánů s americkými vojáky v centru města, v němž bylo zničeno americké transportní vozidlo i s posádkou.

Kolem 22:00 bombardovala americká letadla obytné okrsky Sadžáríja, Súfíja a Džazíra. Z amplionů mešit se ozývalo volání Alláhu akbar!, které se snažilo přehlušit hřmot bomb a raket, spolu s výzvami, aby lidé přišli darovat krev a aby dobrovolníci pomohli vyhrabávat ženy a děti z trosek zasažených domů.

Bagdád

Po půlnoci se partyzáni střetli v převážně sunnitské čtvrti A`zamíja s americkými vojáky, přičemž shořelo jedno Humvee. Další informace nebylo vzhledem k zákazu vycházení možno zjistit. Dopoledne ostřelovali čtvrť neznámí útočníci z minometů. Podle sdělení tzv. ministerstva vnitra spadla jedna střela mezi obytné domy ve čtvrti Sakání, zabila dva civilisty a dva zranila.

Už třetí den pokračovala razie v Zafaráníji na jihozápadě Bagdádu. Prostřednictvím amplionů slibovali finanční odměnu za udávání a pro zastrašení obyvatel bez ustání stříleli do vzduchu a zavírali lidi v jejich domech.

Podobná akce proběhla dopoledne v Ghazálíji, kde vojáci bez jakéhokoli vysvětlení či obvinění sebrali 32 obyvatel starších 20 let.

Mosul

Večer ostřelovala hlídka loutkových vojáků na zdejším Pátém mostě přes Tigris auto, v němž tři civilisty usmrtili a čtvrtého zranili. Policie pak oznámila, že šlo o "omyl".

V Kirkúku zabit kolaborantský velitel

Súfijská brigáda Abd al-Qádira al-Džiláního, která před časem (viz zpravodajství z 23. 8. 2006) oznámila svůj vznik, uskutečnila ráno svou první akci. Byl jí úspěšný atentát na Muhsina Abd al-Latífa al-Džábirího, kirkúckého šéfa proamerické strany Da'wa, zodpovědného za vydání zdejšího vojenského arzenálu a udání řady mudžáhidů americkým silám.

Sebevražedný útok

Kolem poledne narazil v Abú Ghurajb fidá`í s autem do americké hlídky čtyř obrněných vozidel, úplně zničil dvě z nich a usmrtil celé jejich posádky.

Ozbrojené akce

V Dawru ležícím asi 150 km severně od Bagdádu zaútočili v noci partyzáni na kontrolní stanoviště loutkových vojáků a policie, zabili policejního důstojníka a několik dalších osob zranili.

Ke srážce partyzánů s policejní hlídkou došlo odpoledne v Mosulu. Po boji zasáhl ostřelovač jednoho policistu; zřejmě chtěl tímto zásahem ulehčit mudžáhidům stažení z bojiště.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 82 mm zasáhly kontrolní stanoviště tzv. národní gardy, zřízené před několika dny ve Fallúdže na silnici do Ámiríjat al-Fallúdža.

Odpoledne dopadlo několik minometných střel na policejní stanici v Mosulu, kde zranily čtyři policisty.

Krátce před západem slunce dopadlo na britskou základnu v centru Basry několik minometných střel nebo raket, které způsobily pět silných explozí.

Bombové útoky

Exploze bomby v Iskandaríji poškodila dopoledne kontrolní stanoviště tzv. národní gardy.

V Latífíji bylo výbuchem bomby zneškodněno americké Humvee a zraněn jeden příslušník námořní pěchoty.

Odpoledne došlo v Ámiríji na západě Bagdádu k explozi bomby pod americkou hlídkou. Výbuch vyřadil jedno Humvee z provozu; o osudu jeho posádky se nepodařilo získat informace.

Hlídku americké námořní pěchoty zasáhl výbuch bomby v Saqlawíji asi 15 km severozápadně od Fallúdže. V poškozeném Humvee byli zraněni dva vojáci.

V Rijádu ležícím asi 60 km jihozápadně od Kirkúku zasáhl večer hozený ruční granát americkou hlídku a poškodil jedno její vozidlo.

Dánští vojáci zůstanou v Iráku ve jménu "svobody a demokracie" nadále

Dánský premiér Rasmussen odmítl v televizním projevu, proneseném v souvislosti s pohřbem pátého dánského vojáka zabitého v Iráku sdělit, do kdy zůstanou dánské síly v zemi nasazeny. Podle jeho názoru je dánská účast na okupaci Iráku součástí boje "za svobodu a demokracii". Dánští vojáci v Iráku jsou součástí "boje mezi rozumnou osvíceností a fundamentalistickou zmateností, mezi demokracií a diktaturou, mezi svobodou a tyranií". Irácké partyzány označil za teroristy, kteří "se bojí svobody" a proto stále bojují proti cizím armádám.

Středa 4. října 2006

Američané otrávili vodu v Tigridu

V oblasti kolem Bajdží, ležícího 200 km severně od Bagdádu byly ve vodách Tigridu nalezeny stovky mrtvých ryb a vodních ptáků. Hromadný úhyn způsobily jedovaté látky a chemikálie, které americká armáda vypouští do vody. Protože velká část populace je závislá na získávání potravy z řeky, lze očekávat, že tato ekologická katastrofa bude mít neblahý dopad na obyvatelstvo. Ředitel městské nemocnice dr. Muhammad Umar uvedl, že město uzavřelo stanici na čerpání tekoucí říční vody v obavách, že by použitím vody mohlo dojít k hromadné otravě obyvatel. To ovšem způsobilo, že jsou všichni odkázáni na nákup balené vody, což znamená další finanční zatížení, které se citelně dotkne chudších obyvatel.

Miqdádíja

Obyvatelé města popřeli zprávy loutkového režimu, podle nichž policie v blízké vesnici Tajih wa-az-Zawr zatkla 11 arabských zahraničních bojovníků. Zprávu přinesla odpoledne TV al-Iráqíja s tím, že šlo o devět Syřanů, jednoho Jemence a jednoho příslušníka Saúdské Arábie.

Očití svědkové však korespondentu Mafkarat al-Islam tvrdili, že bylo zatčeno 34 osob, vesměs však Iráčanů. Vesnice má pouze 2 000 obyvatel, kteří byli velice překvapeni tím, že by se mezi nimi zdržovalo tolik cizinců, o nichž by vůbec nevěděli.

Ramádí

Během dne podnikli partyzán několik útoků na kontrolní stanoviště ve městě a devíti raketami zasáhli budovu provinční správy s americkým štábem. Fidá`í s autem naloženým výbušninou tu najel do bývalého mládežnického střediska, nyní společné americko-irácké základny. Po poledni propukl v západní části Ramádí boj mezi Iráčany a americkou námořní pěchotou. Podle příslušníka loutkové armády bylo za celý den ve městě zabito nebo zraněno 11 vojáků americké námořní pěchoty a 23 kolaborantů.

Američané zatkli místního zpravodaje listu New York Times Wisáma ad-Dulajmího a další zahraniční korespondenty, kteří se snažili o dění ve městě informovat.

Podle svědectví jednoho místního občana vykřikoval jeden z amerických mariňáků arabsky, že "Muhammad je prorok teroristů, Muhammad je posel krve" a další urážky. Námořní pěchota projížděla městem, opakovala podobné výkřiky jako: "Vy mizerní muslimští otroci, Čtvrtá divize smete vaši ostudu z povrchu země" a střílela po obytných domech. Místní obyvatelé už mají zkušenost, že k podobným hysterickým výlevům dochází vždy, když americké síly utrpí větší ztráty.

Ozbrojené akce

Při prohledávání čtvrti Saraj na severu Fallúdže byl jeden z příslušníků námořní pěchoty USA zabit ostřelovačem. Podle svědků vyšel výstřel z osobního auta, které pak okamžitě odjelo. Američané prohledali řadu obchodů v okolí a několik obchodníků zatkli. Pak vtrhli i do několika obytných domů, mj. i do domu šajcha kmene Džamíla a zatkli jednoho z jeho synů.

Pozdě večer zastřelili partyzáni v Bagdádu jednoho z velitelů mahdistických milic, známého pod jménem Abú Alí spolu s jeho čtyřmi strážci.

Bombové útoky

Ráno došlo v severní části Fallúdže k explozi bomby, jež zasáhla americkou hlídku, poškodila vozidlo a zranila jednoho vojáka v něm.

V bagdádské Ámiríji zasáhl výbuch bomby americkou hlídku a zneškodnil její Humvee. Další bomba zničila v bagdádské čtvrti Zujúna Humvee okupační hlídky, dva vojáky v něm usmrtila a dva zranila.

Večer zničil výbuch bomby v Isháqí asi 85 km severně od Bagdádu obrněné vozidlo americké hlídky, v němž zabil celou, nejméně čtyřčlennou posádku.

Pokus o atentát

Dopoledne explodovalo na jihovýchodě Bagdádu zaparkované auto a vzápětí nato vybuchla také několik metrů od něho uložená bomba. Exploze zasáhly kolonu loutkového ministra průmyslu. Podle údajů ministerstva bylo zabito několik osob, mezi nimi tři ministrovi strážci, zraněno bylo více než 50 osob včetně 11 dalších strážců, "ministr" sám však zůstal nezraněn.

Čtvrtek 5. října 2006

Hadítha

Krátce po půlnoci obklíčili američtí a loutkoví vojáci vesnice Alús a Bú Hajját u Hadíthy a v obou vyhlásili časově neomezený zákaz vycházení. Hrozili přitom zatčením každému, kdo by s nimi nespolupracoval a nepodal jim informace o partyzánech, kteří podle tvrzení okupantů přišli do obou vesnic ve středu odpoledne.

Kolem 15:00 propukly v řadě hadíthských čtvrtí boje. Podle líčení svědků byly nejprudší za celý rok, na ulicích leželo plno mrtvých a zraněných amerických vojáků a vítězné volání partyzánů Alláhu akbar! se odráželo od trosek zničených amerických vozidel.

Kolem 21:00 najel ve čtvrti Askarí fidá`í s autem do americké kolony dvou Humvee následovaných pěší hlídkou. Exploze zabila nejméně deset Američanů, další byli zraněni.

Ramádí

Kolem 13:30 provedli partyzáni organizovaný útok na všechna americká kontrolní stanoviště ve městě současně. Během akce byla čtyři stanoviště úplně vypálena a jejich posádky pobity. Současně dopadlo několik minometných střel na sídlo provinční správy, v jejíž větší části si Američané zřídili štáb. Kolem 19:00 začali Američané své síly z objektu a přilehlých budov evakuovat a stěhovali se na základnu Warrár na západě města.

Jordánský "dar lidu provincie Anbár" byl déle než rok prošlý

Irácká celní služba zabavila na jordánské hranici kamion naložený léky s déle než rok prošlou dobou použitelnosti označenými jako "dar lidu provincie Anbár". Kamion byl vybaven oficiálním jordánským povolením; jeho jordánský řidič byl zadržen.

Fallúdža

V centru města začala americká hlídka střílet na civilisty, protože se jí zdálo, že jí dost rychle neuvolňují cestu. Zranili přitom jednoho muže a ženu, která po převozu do nemocnice zemřela.

V Zawbi'í u Fallúdže přepadli Iráčané kolonu čtyř pancéřovaných vozidel a dvě z nich zapálili. Pak hodlali neprodleně uniknout, ale Američané na ně začali z krytů střílet, pak přijela jejich posila a Iráčany obklíčila. V krátkém boji padlo deset partyzánů, mezi nimi dva zahraniční dobrovolníci, na druhé straně byli zabiti dva Američané. Silniční policie dopravila deset mrtvých partyzánů do fallúdžské hlavní nemocnice, ale vzápětí nato dorazily okupační síly, nařídily těla vydat a odvezly je na svou základnu.

Baghdádí

Po rozednění zaútočili partyzáni na bránu společné americko-irácké základny ve městě, dostali se dovnitř a zabili nejméně deset kolaborantů. Desítky dalších byly zraněny. Podle tvrzení svědků trval boj přes dvě hodiny a američtí vojáci do něho nezasáhli. Mezi zabitými byl rovněž policejní důstojník.

Takřka současně došlo ve městě k explozi bomby pod americkou vojenskou kolonou, z níž bylo zničeno obrněné vozidlo a čtyři vojáci v něm usmrceni.

Zabit generál loutkové irácké policie

Večer v ramádské hlavní nemocnici zemřel policejní velitel Baghdádí brigádní generál Ša`bán al-Aní na následky zranění, která utrpěl při raketovém útoku na policejní stanici v centru města, kde právě jednal s Američany a důstojníky loutkové armády o situaci ve městě. Spolu s ním bylo zabito osm dalších důstojníků.

Bagdád

Za svítání podnikla americká letadla nálet na několik čtvrtí na severu Bagdádu a současně do nich vpadla tzv. národní garda s obviněním, že jsou "baštou al-Qá`idy". Výsledkem společného útoku bylo nejméně 15 mrtvých civilistů a dalších minimálně 50 zraněných, většinou žen a dětí.

Do řídce obydlené převážně sunnitské čtvrti Hurríja na severu města dopadly odpoledne dvě rakety Kaťuša, zabily čtyři místní obyvatele a šest zranily.

Odboj uvítal Riceovou tajně přilétající do okupovaného Bagdádu

Kolem 13:45 ostřeloval odboj bagdádské mezinárodní letiště silnými raketami Grad, které odpaloval z některého okrsku uvnitř Bagdádu. Ve stejnou dobu přilétala na neohlášenou návštěvu Iráku Condoleezza Riceová. Její letadlo muselo proto 40 minut čekat na povolení k přistání. Před příletem do Iráku navštívila Saúdskou Arábii, Egypt, Jordánsko a sionisty okupovanou Palestinu. V Bagdádu se měla sejít s loutkovými vládními činiteli včetně "premiéra" Málikího.

Šíitští kolaboranti vyrabovali vesnici

Nejméně 60 šíitských kolaborantů ve vozidlech loutkové armády vpadlo dopoledne do vesnice Šajch u Chán Bání Sa`d. Jejich velitel nařídil obyvatelům opustit domy a jít na okraj vesnice, "aby mohlo být prohledáni". Jakmile však lidé domy opustili, šíité do nich vpadli a kradli zlato, peníze, elektrické přístroje a další věci. To jim zřejmě nestačilo, proto pak některé domy obložili náložemi a domy odpálili.

Bombové útoky

V 9:00 zničil výbuch bomby na severozápadě Fallúdže americké Humvee, v němž tři vojáky usmrtil a čtvrtého vážně zranil.

Na jihu Bagdádu zničila exploze auta tři vozidla z kolony loutkové armády, v nichž zabila nebo zranila 11 kolaborantů. Tři ze zraněných přitom utrpěli vážná zranění.

V poledne zničil výbuch bomby v Hítu americké Humvee, v němž jednoho vojáka usmrtil a tři zranil.

Pátek 6. října 2006

Okupanti blokují města a vesnice

Za rozbřesku rozšířili Američané blokádu měst a vesnic na horním Eufratu dále na západ a po uzavření vesnic Alús a Bú Hajját u Hadíthy zablokovali také vesnice Džubba, Tulajhíja, Ra`s al-Gharbí a města Ána a Rawu. V celé oblasti byl vydán zákaz vycházení, američtí vojáci a jejich slouhové ji postupně prohledávali a přitom zatkli desítky lidí, ač se jim podařilo najít jen jediný kulomet. Při razii napadali Američané v některých případech i ženy, tloukli a je a kopali do nich; prohledávané domy samozřejmě také vykrádali.

Pokus o atentát na loutkového guvernéra provincie Anbár

V ramádské čtvrti Bú Alwán podnikli partyzáni útok na dům loutkového guvernéra provincie Anbár Ma`múna Sámího Rašída. Při pokusu dostat se do domu se utkali s guvernérovou stráží, po příletu amerických vrtulníků se však museli stáhnout. Dva z nich při akci utrpěli zranění, na něž jeden z nich později v nemocnici zemřel.

Sebevražedné útoky

V Ámiríji na západní straně Bagdádu najel ráno vzápětí po konci zákazu nočního vycházení fidá`í do kolony amerických Humvee a Abramsů, zničil jedno Humvee a druhé poškodil. Čtyři američtí vojáci byli přitom zabiti a pět zraněno.

V Chálidíji asi 80 km západně od Bagdádu najel fidá`í s automobilem do hlídky několika amerických Humvee, jedno zcela zničil, druhé zneškodnil, a zabil nebo zranil celé jejich posádky.

Ozbrojené akce

V talafárské čtvrti Saraj usmrtil ráno ostřelovač příslušníka americké námořní pěchoty. Vojáci pak v 9:00 celou čtvrť uzavřeli a až do 12:00 ji prohledávali a bezvýsledně pátrali po střelci. Protože po zastřeleném vojákovi zůstala na ulici krvavá skvrna, umývali ji mariňáci horkou vodou z auta. Podobné odstraňování stop provádějí americké síly vždy v rámci snah o zatajování svých skutečných ztrát.

Dalšího amerického vojáka zasáhla dopoledne ostřelovačova kulka v Mosulu.

Podle oznámení velení dánských sil zemřel na následky zranění, utrpěná v boji s partyzány v obci Háritha asi 15 km severně od Basry dánský voják. Podle agentury Reuters byl voják vážně zraněn ve čtvrtek, kdy se dánští vojáci pokusili zabránit ostřelování ležení dánských a britských vojáků, a byl dopraven do britské polní nemocnice. Dánsko má v Iráku 470 okupačních vojáků.

V Isháqí přepadli večer partyzáni kontrolní stanoviště loutkových sil. Útok trval asi půl hodiny, podle policejní zprávy při něm padl jeden z partyzánů a zraněni byli tři loutkoví vojáci.

Ostřelování

Za úsvitu zasáhly čtyři minometné střely ráže 82 mm společný štáb amerických vojáků a sil Magháwir loutkového ministerstva vnitra.

Kolem 6:00 otřásla mohutná exploze americkou základnou západně od Qá`imu, nad níž se vzápětí nato objevily plameny. Původ výbuchu zůstal tentokrát neznámý, podle svědků nebylo tentokrát předtím slyšet zvuk vypálených raket.

Bombové útoky

Ranní výbuch bomby ve fallúdžské čtvrti Dubbat těžce poškodil americké vozidlo, zabil jednoho příslušníka námořní pěchoty a tři zranil.

Před 14:00 vybuchla na severu Ramádí silná bomba pod americkým transportním vozidlem Zeal, v němž usmrtila nejméně sedm vojáků.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby na hlavní silnici severozápadně od Hillá hlídku tzv. národní gardy, zničil jedno vozidlo, v němž usmrtil jednoho a zranil druhého gardistu.

Sobota 7. října 2006

Bagdád

Během 24 hodin bylo v Bagdádu nalezeno 53 mrtvých těl obětí šíitských sektářských gangů. Podle příslušníka policie, který si nepřál být jmenován, bylo pět z nich zastřeleno na policejní stanici v Madínat as-Sadr. Mezi dalšími byl též imám mešity Abú Bakra as-Siddíqa, šajch Umar al-Isáwí, unesený přede dvěma dny silami Magháwir.

Okupanti blokují Dulu`íju

V ranních hodinách vyhlásili Američané ve městě zákaz vycházení a město zcela uzavřeli. Důvodem k těmto opatřením byl výbuch silné bomby, který ve městě zasáhl americkou hlídku, dva Američany usmrtil a šest amerických a loutkových vojáků zranil.

Hawídža

Ve městě a okolních obcích zahájili američtí vojáci v doprovodu loutkových sil rozsáhlé razie a zatýkání pod názvem "Operace Klíč bezpečnosti". Do večera bylo v Hawídži a vesnicích Ubajd a Džabbúr zatčeno 155 místních lidí ve věku 17-50 let, mezi nimiž byli obchodníci, učitelé, rolníci i pravidelní návštěvníci mešit. Jejich zatýkání však probíhalo náhodně bez nějakého seznamu nebo na základě předem získaných informací.

Sebevražedné útoky

V Tal Afáru najel dopoledne fidá`í s autem poblíž kontrolního stanoviště do hlídky loutkové armády. Exploze auta zabila čtyři vojáky a další čtyři zranila.

Kolem 14:00 narazil na východě Hítu další sebevražedný útočník do americké vojenské kolony, jedno vozidlo zničil a druhé zneškodnil. Mohutný výbuch zabil šest a zranil pět amerických vojáků.

Ozbrojené akce

V 10:00 usmrtil v ba`qúbské čtvrti Tahrír výstřel ostřelovače amerického vojáka.

Asi ve 20:30 se na jihu Fallúdže asi 30 Iráčanů střetlo s velkým počtem amerických vojáků. Boj trval nejméně hodinu, z oblasti se ozývala střelba a exploze, bylo vidět hořící ohně; informace o následcích boje nebyly dosud k dispozici.

V Mosulu odpoledne partyzáni zastřelili člena proamerické separatistické Kurdské demokratické strany Abd al-Háfize Tawfíqa.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 120 mm zasáhly společný štáb amerických a loutkových sil v Karmě severně od Fallúdže.

Dvě minometné střely ráže 82 mm dopadly na štáb okupačních sil v Hítu.

Večer vypálil odboj minimálně 15 minometných střel na americkou základnu poblíž hadíthské hráze.

Bombové útoky

V 9:00 narazila v Sámarrá americká hlídka na bombu, která zničila Humvee, zabila dva a zranila tři vojáky.

V A`zamíji na severu Bagdádu zasáhl výbuch bomby americkou hlídku. Následky exploze se nepodařilo zjistit, protože Američané okamžitě uzavřeli rozsáhlou oblast kolem místa výbuchu.

V Ramádí zneškodnil dopoledne výbuch bomby Humvee, v němž zranil čtyři vojáky.

U hadíthské hráze na silnici z Hadíthy do Ána zničila bomba Humvee americké hlídky. Celé město Hadítha spolu s Haqláníjí a Barwánou byly od časného rána uzavřeny a paralyzovány zákazem vycházení.

Kolem 17:00, když se v Miqdádíji skupina policistů a amerických vojáků snažila zneškodnit nalezenou bombu, explodovalo vedle nich auto, zabilo dva Američany a tři zranilo. Zabiti byli rovněž dva iráčtí kolaboranti a dalších 12 zraněno.

Večer zasáhl výbuch bomby v Saqlawíji americkou kolonu, zneškodnil Humvee, zabil dva a zranil další dva Američany.

Neděle 8. října 2006

Saqlawíja

V Saqlawíji ležící asi 15 km severozápadně od Fallúdže zastřelili ráno američtí vojáci ukrytí v palmovém háji šajcha Abbúda Ahmada al-Hamdáního, jednoho z vůdců kmene Bú Hamdán, mířícího v autě do Fallúdže.

Hromadná otrava na základně loutkových sil v Numáníji

Na zdejší základně loutkových sil došlo k hromadné otravě asi 700 osob, kterou způsobilo jídlo z tamní kuchyně. U některých se otrava projevila vzápětí po jídle, další jí podléhali postupně. Asi 11 postižených dokonce na otravu zemřelo, další trpěli krvácením z nosu a uší. Postižení byli sanitkami a vrtulníky dopraveni do nemocnic v Numáníji a blízkém Kútu. Jídlo a vodu dodává na základnu australský dodavatel prostřednictvím iráckého subdodavatele. Vzorky jídla a vody byly odeslány k rozboru do Bagdádu.

Ozbrojené akce

V 11:00 zastavil výbuch miny v Ramádí americké obrněné vozidlo Bradley. Vzápětí po explozi na ně zaútočili partyzáni přímo, vozidlo zničili a jeho pětičlennou posádku zabili.

Na bagdádské ulici Hajfa usmrtil ostřelovač příslušníka tzv. národní gardy na kontrolním stanovišti.

V Isháqí odpoledne přepadli partyzáni americký zásobovací konvoj osmi kamionů, pět z nich zničili a zabili jejich řidiče -- jednoho Turka a čtyři Asijce.

Ostřelování

V poledne dopadlo nejméně 11 minometných střel na sídlo sil Magháwir ve čtvrti Džihád v západním Bagdádu.

Odpoledne vypálil odboj čtyři rakety Grad na americkou základnu v Habbáníji.

Večer dopadlo šest minometných střel ráže 120 mm na americkou základnu východně od Fallúdže. Vystřeleny byly po dvou ze tří různých směrů. Jako vždy, Američané nesdělili nic o následcích útoku; v pondělí se však ve Fallúdže objevilo množství okupačních vojáků.

Bombové útoky

U Saqlawíje explodovala bomba pod americkou pěší hlídkou. Když na místo dorazila americká posila v několika vozidlech, zneškodnil výbuch další bomby jedno z Humvee. Do třetice došlo večer v Saqlawíji k explozi bomby pod americkou zásobovací kolonou, z níž byl zničen jeden kamion.

Pondělí 9. října 2006

Hít

Během ranních modliteb prohledali američtí vojáci čtyři mešity ve městě, přičemž s sebou odvedli asi 50 věřících ve věku od 20 do 50 let.

Bagdád

Před 15:00 přepadli partyzáni sídlo útvaru bezpečnosti pro těžší zločiny v Ámiríji. Z objektu bylo slyšet střelbu a zvuky boje; podle svědků přelezla část policistů v pyžamech zeď objektu a utekla.

Američtí vojáci znásilňují irácké kolaboranty, kteří s nimi žijí na základnách

Podle informace lékařských zdrojů byli tři příslušníci amerických speciálních sil, operujících v prostoru Nadžafu, obviněni ze sexuálního zneužití tří loutkových vojáků, k němuž došlo v noci na společné základně Bahr an-Nadžaf. Vojáci byli tajně dopraveni do nemocnice, protože jeden z nich byl ve špatném stavu.

Mafkarat al-Islam ke zprávě poznamenal, že znásilňování loutkových vojáků americkými je v Iráku rozšířeno na všech základnách, kde jsou umístěni společně vojáci obou armád. Není prakticky týdne, aby k takovým případům nedošlo, loutkový režim však veškeré zprávy o podobných incidentech zakázal.

Sebevražedné útoky

Ráno zamířil v Tal Afáru fidá`í s autem k bezpečnostnímu zátarasu loutkových sil u policejního ředitelství. Dříve než do něho stačil narazit, zasáhl auto výstřel jednoho z policistů, takže auto explodovalo těsně přes zátarasem. Výbuch usmrtil střílejícího policistu a další dva zranil.

Večer zaútočil fidá`í na irácko-jordánské hranici na komplex Turajbíl a odpálil se u kontrolního stanoviště vedle budovy pasové kontroly. Výbuch zranil čtyři loutkové vojáky, jednoho z nich těžce. Hraniční přechod byl po útoku přechodně uzavřen.

Ozbrojené akce

Kolem 9:00 usmrtil výstřel ostřelovače vojáka z americké pěší hlídky, procházející obchody s česanou bavlnou v Tal Afáru. Američané okamžitě uzavřeli celou čtvrť Saraj, prohledali ji a zatkli pět místních lidí.

Na kontrolním stanovišti v Chálisu zasáhl další ostřelovač amerického vojáka, který byl se zraněním hrudi odvezen na americkou základnu.

V Kirkúku odpoledne zaútočili partyzáni z jedoucího auta střelbou na policejní kontrolní stanoviště a zabili policejního důstojníka.

Ostřelování

Kolem poledne zasáhly tři minometné střely důkladně střeženou bagdádskou tzv. Zelenou zónu.

Bombové útoky

V 8:00 zasáhl v centru Ramádí výbuch bomby americkou hlídku, zničil Humvee a usmrtil jeho čtyřčlennou posádku.

Na hlavní silnici spojující Kubajsá s Qá`imem zničil ráno výbuch bomby americké pancéřované vozidlo s pěti americkými civilisty, pravděpodobně důstojníky zpravodajské služby. Auto shořelo i s pasažéry; americká vozidla, která auto doprovázela, místo pomoci lidem v hořícím autě z místa ujela.

Kolem 15:00 explodovalo vedle kolony amerických vojáků a kurdských pešmergů v Mosulu zaparkované auto a zabilo nebo zranilo 12 vojáků, tři z mrtvých byli Američané. Zničeno bylo jedno Humvee a dvě vozidla pešmergů. Podle kapitána policie se kolona pohybovala pomalu, proto byly její ztráty poměrně vysoké.

V 17:00 zničil výbuch bomby ve městě Ána, ležícím asi 300 km severozápadně od Bagdádu, americké Humvee, v němž zahynuli čtyři vojáci.

Úterý 10. října 2006

Bagdád

Kolem půlnoci z úterý na středu bombardovala americká letadla na několika místech irácké hlavní město. Exploze bylo slyšet z oblasti kolem mostu Bajjá a ze čtvrti Ámil, bomba zasáhla jeden dům v Sajjidíji.

Kirkúk

Američtí vojáci vtrhli v doprovodu loutkových sil do domu šajcha sunnitského kmene Ubajd ve vesnici Šamsíja asi 30 km jižně od Kirkúku. Dům prohledali, šajcha Turkího Hadžíma al-Ubajdího a pět členů jeho rodiny zatkli a odvedli do svého štábu k výslechu. Příslušníci tohoto kmene žijí v několika iráckých provinciích, především v Ta`mím a Saláh ad-Dín.

V několika posledních dnech byl Kirkúk s okolím svědkem americké "bezpečnostní operace" s názvem "Klíč bezpečnosti", jíž se zúčastnilo přes 14 000 loutkových vojáků a policistů a bylo zatčeno na 150 obyvatel města. Jejím cíle mělo být zastavení aktivit partyzánů.

Sebevražedné útoky

V Abú Ghurajb na dálnici do Bagdádu narazil dopoledne fidá`í do kontrolního stanoviště tzv. národní gardy, zabil šest gardistů a nejméně deset dalších vážně zranil.

U baládského nádraží najel do americké hlídky další fidá`í. Výbuch jeho auta zapálil jedno americké vozidlo, v němž patrně zahynula celá posádka.

Ozbrojené akce

Na západním okraji Fallúdže zaútočili partyzáni na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy, usmrtili jednoho kolaboranta a pak se beze ztrát stáhli. Večer došlo k útoku na jedno z amerických ležení ve městě; nepodařilo se však zjistit jeho následky.

V Hítu zabil ostřelovač amerického vojáka na strážní věži americké základny.

Také v Ramádí usmrtil ostřelovač loutkového vojáka, stojícího na stráži na pozorovatelně společné americko-irácké základny.

Kolem 16:30 usmrtil ostřelovač v centru Hadíthy dalšího amerického vojáka, stojícího před tamní nemocnicí. Vojáci pak nemocnici uzavřeli a po několik hodin prohledávali všechny budovy v jejím okolí.

Ostřelování

Krátce před 14:00 dopadlo 11 minometných střel na americkou základnu Ghazlání v Mosulu.

V 16:00 zasáhlo americký štáb ve Fallúdže několik raket Kaťuša. Tento objekt byl od neděle, kdy jej zasáhlo šest raket, vypálených postupně v 10minutových intervalech, pravidelným terčem útoků, a to vždy ve stejnou hodinu.

Několik minometných střel zasáhlo sídlo sil Magháwir v západní části Bagdádu.

Bombové útoky

Kolem 8:30 zničil výbuch dvou bomb pozorovatelnu u policejního kontrolního stanoviště v Bagdádu, údajně však nezpůsobil žádné ztráty.

Výbuch bomby v Tárimíji zneškodnil v 9:00 americké Humvee, zabil jednoho Američana a tři další zranil.

Na jihu Fallúdže zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, těžce poškodil Humvee a zranil tři vojáky v něm.

Pokus o atentát

V Tikrítu ráno partyzáni přepadli kolonu velitele 3. brigády irácké loutkové armády, který se vracel z návštěvy jednotky. Velitel však útok přežil, zabit byl jeden z jeho vojáků a dva utrpěli zranění.

Středa 11. října 2006

Zničení americké muniční základny Camp Falcon v Bagdádu

V úterý 10. října kolem 22:40 provedli iráčtí povstalci raketový útok na americkou základnu v Durá na jihu Bagdádu. Základna Saqr okupanty nazývaná Camp Falcon je největším arzenálem zbraní a munice americké armády v Iráku. Po zásahu raketami Grad a Kaťuša začala skladiště munice postupně explodovat a vznikl požár, jaký asi bagdádská historie nepamatuje. Americké letectvo reagovalo ostřelováním a bombardováním různých částí města ve snaze zasáhnout místo, odkud byly rakety odpalovány. Dunění výbuchů bylo slyšet na vzdálenost 5 kilometrů od středu města ještě dvě hodiny po útoku. Výrazný pach střelného prachu zaplavil velkou část Bagdádu a třetinu města zakryl hustý černý kouř.

Zdroj z řad zaměstnanců iráckého loutkového režimu korespondentu Mafkarat al-Islam potvrdil, že arzenál zasáhly rakety a sdělil, že při explozích byly zabity nebo zraněny desítky amerických vojáků, a že se Američanům nijak nedaří inferno plamenů nijak redukovat a zamezit dalším explozím. Americký plukovník Jonathan Withington ještě před půlnocí na dotaz agentury AFP tvrdil, jak je americkým zvykem, že k žádným ztrátám nedošlo a všichni na základně byli bez jediného zranění evakuováni, připustil pouze, že na základně stále hoří: "Máme tu požár. Oheň zasáhl prostor s municí. Je to na naší operační základně ve čtvrti Rašíd. Jsou tam tankové a dělostřelecké náboje a munice do lehkých zbraní." Podle něho šlo o zásah minometnou palbou.

Podle zprávy agentury Reuters, jehož reportéři napočítali na 30 explozí, přinesla záběry plamenů šlehajících z hořící základny k nebi irácká prorežimní televizní stanice al-Iráqíja. Přinesla i vystoupení některých iráckých představitelů, kteří žádali zachování klidu a zamezení různým fámám.

V časných ranních hodinách se prostřednictvím internetu k útoku přihlásila odbojová organizace Islámská armáda v Iráku -- prohlásila, že arzenál zasáhla dvěma raketami Kaťuša a třemi minometnými střelami, které "z milosti Boží dopadly mezi hory munice".

Už ve středu 1:00 přiletěla na americkou leteckou základnu v Habbáníji první tři velká transportní letadla označená červeným křížem doprovázená bitevními letouny. Z nich byly během 20 minut vyloženy první mrtvé a zraněné oběti. Převzala je zdejší americká vojenská nemocnice, jejíž otevření 12. května tohoto roku si vynutily rostoucí americké ztráty. Kolem 2:30 přiletěla další dvě taková letadla, opět v doprovodu bojových letadel, bojová letadla pak po dobu vykládání mrtvých a zraněných kroužila nad základnou. Do 7:00 přistála na základně ještě další čtyři transportní letadla, celkem tedy šlo o devět letadel plných mrtvých či zraněných. Obyvatelé okolních vesnic sdělili korespondentovi Mafkarat al-Islam, že základna byla celou noc neobvykle osvětlená a nad okolními oblastmi kroužily svazky vrtulníků, jejichž úkolem bylo zabránit případnému útoku povstalců. Zákaz nočního vycházení byl v Habbáníji a okolí prodloužen o dvě hodiny až do 8:00.

Přes to všechno američtí představitelé i nadále popírali, že by útok na arzenál měl za následek jakékoli lidské ztráty.

Zdroj z řad irácké loutkové armády korespondentovi potvrdil, že k ošetření do nemocnic bylo během noci dopraveno též minimálně 90 iráckých vojáků. To potvrdil i dr. Umar Abdalláh z nemocnice v Ramádí, v níž Američané nařídili vyklidit pro jejich převzetí celé jedno křídlo.

Podle informace zaměstnance iráckého "ministerstva obrany" začaly ve středu americké a loutkové irácké síly vyklízet Camp Falcon, který podle něho připomíná "vypálenou pustinu bez budov" a nebude již v budoucnu použitelný. Dodal, že američtí vojáci stále až do odpoledne intenzívně hasili vodou zbytky muničního skladiště. Američané sami přiznali, že jejich největší irácký arzenál je zcela zničen.

Podle generálmajora irácké loutkové armády Bilála Ahmada al-Itháwího, jenž zničenou základnu ve středu ráno navštívil, přesahují hmotné ztráty americké armády miliardu dolarů. Šlo o největší americký arzenál v centrálním Iráku a výchozí bod vojenských okupačních operací. Kromě munice a zbraní tu bylo více než 50 tanků, řada děl, přistávací dráha vrtulníků Chinook, z nichž několik bylo rovněž zničeno. Itháwí připustil, že po celou noc byli iráčtí představitelé zmítáni velkými obavami, zda nebyly v arzenálu uskladněny též americké nukleární či chemické zbraně, jejichž zničení by bylo znamenalo katastrofu.

V odpoledních středečních hodinách odvezlo 13 obřích amerických transportérů z trosek základny ohořelé zbytky asi 30 amerických tanků a obrněných vozidel. I tento průvod doprovázely vrtulníky a Humvee. Cestu kolony provázela přísná opatření, byla zřízena kontrolní stanoviště, veškerý jiný provoz byl zakázán a obyvatelům podél cesty byly zkonfiskovány mobilní telefony vybavené videokamerami. O něco později vyrazil na cestu další průvod s 8 - 12 zničenými tanky.

Večer irácké "ministerstvo obrany" vydalo rozkaz dvěma praporům irácké armády působícím v Kútu,, aby se do 24 hodin přesunuly do jižního Bagdádu a nahradily tam decimované americké síly.

Video: media.3112.net/archive/2006/10/11/3112.net_60b51a6376bd44afdee653c3d866edd9.wmv

Fallúdža

Po poledni zasáhla raketa vystřelená americkým letounem dům na severu města, v němž zabila jeho majitele al-Hadždže Chálida, jeho matku, ženu a malou dcerku.

Řádění okupantů v Mahmúdíji

V noci provedlo více než 50 amerických vojáků bleskovou razii v místních domech a obchodech, přičemž zatkli řadu místních lidí. Vpadli do čistírny vody, zabili jejího strážce, staršího muže jménem Házim Husajn al-Gharírí, jeho tělo pak polili benzínem, zapálili, a zbytky pak vhodili do nádrže s pitnou vodou.

Ozbrojené akce

Skupinka partyzánů podnikla před 15:00 odvážný útok na americké síly pouhý kilometr od přísně střežené tzv. Zelené zóny. Poté, co americkou hlídku zastavil výbuch bomby, asi čtyři mudžáhidové zaútočili na vozidlo a zabili vojáky, kteří výbuch přežili.

Kolem 23:00 zničili partyzáni před mešitou Abú Hanífy an-Nu'mána v bagdádské A`zamíji vozidlo z americké kolony, v němž tři vojáky zabili a čtvrtého pravděpodobně smrtelně zranili. Zatímco vozidlo hořelo, zbytek kolony zběsile ostřeloval mešitu a okolní domy.

Ostřelování

Kolem 5:00 zasáhlo několik raket Kaťuša americkou základnu v Ridwáníji jižně od Bagdádu.

V Musajjibu zasáhl ráno výbuch bomby americkou vojenskou kolonu, zneškodnil Humvee a zranil jeho čtyřčlennou posádku.

Večer zasáhlo několik minometných střel ráže 120 mm kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Latífíji.

Před 22:00 dopadly tři minometné střely na americkou základnu v Habbáníji asi 70 km západně od Bagdádu.

Krátce před 23:00 zasáhlo několik raket Grad a Kaťuša americkou základnu Ghazlání v Mosulu.

Bombové útoky

Ráno vybuchlo v Bagdádu u budovy loutkového ministerstva práce a sociálních věcí zaparkované auto, jež údajně nezpůsobilo žádné škody. Když se na místě shromáždili policisté, došlo k výbuchu druhého auta, který dva policisty usmrtil a nejméně 14 dalších zranil.

V 10:00 zasáhl výbuch bomby v ramádské čtvrti Ta`mím americkou hlídku a zničil Humvee, v němž zabil tři a zranil jednoho vojáka.

Exploze auta v Baládu zasáhla projíždějící americký zásobovací konvoj, z něhož úplně zničila jeden kamion a usmrtila vojáky, kteří v něm jeli.

Krátce před 23:00 zničil u Baghdádí výbuch bomby vozidlo z americké kolony, v němž usmrtil čtyři vojáky. Ačkoli byla noc, místní lidé vystoupili na střechy svých domů a pozorovali plameny šlehající z hořícího vozu.

Čtvrtek 12. října 2006

Fallúdža

Za rozbřesku vtrhl oddíl amerických vojáků do domu šajcha Walída Nádžího aš-Šamarího, imáma mešity ve vesnici Karaghul nedaleko Fallúdže. Rozmlátili veškeré zařízení domu, provokativně strašili ženy a děti, pak zatkli šajcha a dva z jeho bratrů a odvedli je pryč.

Ramádí

Za úsvitu odřízli američtí vojáci uzavřením mostu ve čtvrti Ta`mím i dálnice město od okolního světa.

Kolem 14:00 podnikli partyzáni v severní části města v okrsku Súfíja útok na americkou pěší hlídku. Během 7-10 minut zabili čtyři příslušníky americké námořní pěchoty včetně jednoho důstojníka a pět dalších zranili. Do okrsku se pak stáhly silné obrněné síly a začaly jej prohledávat a zatýkat obyvatele.

Před 15:00 najel na hlavní ulici v centru města fidá`í do americké vojenské kolony, a zničil dvě vozidla a způsobil ztráty v jejich posádkách.

Jen o pár minut později sestřelili partyzáni nad čtvrtí Džám`ija americký bezpilotní špionážní letoun. Jakmile stroj dopadl na zem, zmocnili se jeho vraku. Američané krátce nato celou čtvrť uzavřeli a vydali zákaz vycházení.

Američané stále odvážejí vraky z Camp Falcon

Kolem 17:30, v době večerních modliteb, odvezly americké síly obřími transportéry za doprovodu ostrahy v Humveech dalších sedm vraků ohořelých tanků. Truchlivý konvoj mířil z jihu Bagdádu na mezinárodní letiště. Čas přesunu byl vybrán záměrně -- na ulicích bylo poměrně málo lidí, po modlitbách, označujících konec denního ramadánového půstu, se většina lidí doma zabývala přípravou jídla.

Asi ve 22:30 zasáhlo více než 12 minometných střel zbytky zničené základny, kde ženisté s jeřáby stále vytahovali z trosek vraky vozidel.

Mosul

Krátce po západu slunce došlo na obou březích Tigridu ve městě k bojům mezi partyzány na jedné straně a americkými a loutkovými vojáky a kurdskými pešmergy na druhé straně. Pokračovaly až do noci, městem čas od času otřásly silné výbuchy a z ulic bylo slyšet střelbu.

Ozbrojené akce

Asi v 8:30 zabil v centru Tal Afáru ostřelovač amerického vojáka. Ostatní vojáci naložili jeho tělo do Humvee a jali se prohledávat okolní domy, ale po střelci nenašli ani stopy.

Odpoledne zaútočili v Hítu partyzáni na americké obrněné vozidlo Bradley, které zastavil výbuch bomby, a zabili v něm pět vojáků. Američané pak jako trest zatkli sedm místních mužů.

V centru Hadíthy přepadli večer partyzáni americkou pěší hlídku. Jaké ztráty jí způsobili, nebylo možno zjistit, protože vojáci pak stříleli kolem sebe tak, že zničili dvě auta a zapálili jeden obchod.

Ostřelování

Tři rakety zasáhly večer americkou základnu u Hadíthy.

Bombové útoky

Kolem 6:00 zničil nedaleko Habbáníje výbuch miny americké Humvee. Hořící vozidlo vojáci neúspěšně hasili půl hodiny, dokud nepřijela jejich hasičská jednotka a požár neuhasila. Z vraku pak vytáhli čtyři ohořelá těla.

V bagdádském okrsku Báb aš-Šarqí explodovalo ráno auto vedle skupiny policistů. Výbuch zranil několik lidí, mezi nimi tři policisty.

V Abú Gharq 5 km severně od Hillá vybuchla dopoledne bomba pod autem se čtyřmi zaměstnanci americké bezpečnostní společnosti. Podle očitých svědků auto shořelo a pracovníci ambulancí, které na místo přijely, z něj vytahovali mrtvá těla.

Kolem 13:00 vybuchla ve vesnici Fallahát u Fallúdže bomba pod americkým Humvee. Vozidlo se zřítilo do říčky, odvádějící slanou vodu z polí, široké asi šest a hluboké čtyři metry. Tři vojáci zahynuli při explozi bomby, čtvrtý byl z vody vytažen s vážnými zraněními.

Večer zasáhla severně od Tikrítu exploze bomby hlídku loutkové armády, dva vojáky usmrtila a pět zranila, dva z nich vážně.

Rovněž v Ghazálíji v západním Bagdádu vybuchla večer bomba pod tzv. národní gardou, zničila její Humvee, usmrtila dva gardisty a dva zranila.

Na západní straně Bagdádu se terčem bombového útoku stala také americká kolona. Zničeno bylo rovněž Humvee a celá jeho posádka byla usmrcena nebo zraněna.

Atentát

Severně od Hillá zasáhl výbuch bomby kolonu generálmajora Qajse al-Ma`múrího, velitele městské policie, zranil řidiče a jednoho z generálových strážců a poškodil auto; generál zraněn nebyl.

Pátek 13. října 2006

Hít -- Baghdádí -- Ána - Rawa: další okupační operace

Za rozbřesku zahájili Američané v západním Iráku další vojenskou operaci. Desítky vojenských vozidel obklíčily Hít a Baghdádí a uzavřely hlavní dálnici spojující tato města s Bagdádem na východě a Qá`imem na západě. Další americké síly obklíčily města západně od Hadíthy včetně měst Ána a Rawa, a dále vesnice Kubajsá a Bú Hijját.

Kolem města Ána se Američané jali stavět tři metry vysokou betonovou zeď. Pod dohledem příslušníků námořní pěchoty ji najatí dělníci začali stavět na východní straně města, pak má stavba pokračovat po celém obvodu. Zeď má znemožnit, aby se do města kdokoli, ať jízdní čí pěší, dostal jinak než několika zřízenými bránami. Její dokončení bude možná vyžadovat celý měsíc. Duchovní vůdci ve městě vydali fatwu, jíž prohlásili, že je legitimní postavit se na odpor každému, kdo okupantům ve stavbě pomáhá.

Rodiny tlumočníků zabitých v Camp Falcon protestují, že USA tají jejich smrt

Člen Americko-iráckého koordinačního výboru, který si z logických důvodů nepřál být jmenován, sdělil pro Mafkarat al-Islam, že rodiny 11 iráckých tlumočníků, kteří na zničené základně pracovali pro Američany a byli výbuchem usmrceni, zaslaly americké ambasádě v Bagdádu protestní list, v němž protestovaly proti "malému znepokojení amerických záchranných týmů nad životy jejich blízkých při explozi". Šest z tlumočníků je sice stále vedeno jako "nezvěstní", nelze však předpokládat, že by byli mohli z ohnivého pekla vyváznout či snad být ještě naživu pod troskami.

Odboj obsadil většinu Sámarrá

Kolem 21:00 provedli partyzáni soustředěný útok na řadu policejních stanic ve městě. Pod kontrolu odboje se dostala větší část města, přičemž američtí vojáci se ani nepokusili zasáhnout a omezili se na přerušení veškerého spojení města s okolním světem. Jejich vrtulníky pak létaly nad městem, ale ve značné výšce, aby je nemohla zasáhnout střelba.

Mosul

Ráno vyhlásily americké síly v tomto druhém největším iráckém městě v reakci na noční boje mezi partyzány a americkými vojáky i jejich loutkovými pomahači úplný zákaz vycházení. Podle policejních údajů bylo během noci zabito 12 příslušníků loutkových sil včetně důstojníka, zničeno bylo americké Humvee a zabito či zraněno pět amerických vojáků.

Navzdory tomu kolem 16:00 propukly v několika čtvrtích nové boje, v nichž podle prvních zpráv ztratili Američané dvě obrněná vozidla, jejich posádky byly zabity nebo zraněny. Boje pokračovaly až do večera, zabit byl mj. také poručík místní policie.

Sebevražedný útok

Jižně od Kirkúku najel fidá`í s autem naloženým výbušninou do kontrolního stanoviště loutkové armády na silnici vedoucí do Tikrítu, kde podle sdělení policie zranil jednoho vojáka. Silnice je místem častých útoků partyzánů na projíždějící vojenské kolony, proto byly podél ní rozmístěny loutkové síly, aby se snažily partyzánským akcím bránit.

Ozbrojené akce

Po 22:00, v době zákazu vycházení, se ve Fallúdže střetli partyzáni s americkými vojáky. Z oblasti, kde je nejvíce kontrolních stanovišť a největší místní americká základna, bylo slyšet exploze a zvuky přesouvajících se tanků a obrněných vozidel. Nad nimi v malé výšce přelétaly americké vrtulníky a letadla.

Bombové útoky

Noční exploze bomby pod americkou obrněnou kolonu poškodila v Hítu obrněné vozidlo, které vzápětí nato zasáhla a zcela zničila vypálená raketa. Zabito či zraněno bylo několik vojáků.

Na fallúdžském mostě ve čtvrti Wahda došlo večer k výbuchu bomby pod americkým transportním vozidlem. Zničil celé vozidlo a zabil všech pět vojáků v něm. O síle výbuchu svědčí i to, že několik policistů, kteří byli od exploze vzdáleni 50 metrů, bylo zraněno šrapnely a letícími kusy amerického vozidla.

Atentát

Kolem 10:00 usmrtil výbuch silné bomby v Hillá plukovníka Saláma Tarráda al-Ma`múrího, velitele brigády Škorpión sil Magháwir loutkového ministerstva vnitra. Tato brigáda je zodpovědná za smrt desítek iráckých sunnitů v Mahmúdíji a Latífíji. Výbuch současně usmrtil devět dalších důstojníků a členů brigády.

Sobota 14. října 2006

Bagdád: tlumočníci v Camp Falcon podávali informace odboji

Podle informace, kterou zdroj z řad loutkové armády poskytl agentuře QudsPress, začali Američané vyšetřovat, odkud získal irácký odboj podrobné informace o rozmístění objektů na základně Falcon, aby na jejich základě zasáhl s maximální přesností právě muniční arzenál. Dodal: "Americké síly si jsou jisty, že dva z iráckých tlumočníků, kteří pro ně pracovali, vyzradili přesné informace. Mají podezření, týkající se třetího tlumočníka, který základnu opustil den před útokem a už se nevrátil." Irácký zdroj agentuře potvrdil, že na základně byly zabity desítky amerických vojáků, i když to americké velení vytrvale popírá a dodal, že mrtvoly šesti tlumočníků, vytažené z trosek, odmítli Američané bez udání důvodů vydat jejich rodinám.

Během několika posledních dní převezli Američané asi 50 vězňů ze svých základen v Hítu a Baghdádí na základnu na bagdádském mezinárodním letišti, kde mají být dále vyslýcháni a pak "předáni soudu", jemuž se mají zodpovídat z odporu proti okupaci své země.

V Ámiríji byl bez jakéhokoli zdůvodnění vyhlášen zákaz vycházení na dobu od 9:00 do 16:00, doplněný obvyklou hrozbou, že bude zastřelen každý, kdo vyjde na ulici.

Američané se pomocí technologie snaží obejít bez arabských tlumočníků

Protože tlumočníci nejen na základně Falcon, ale i v mnoha jiných případech podávali informace odboji, Američané už jim nedůvěřují a snaží se bez jejich služeb obejít. Mezi okupačními vojáky jsou zaváděny různé nové typy překladatelské technologie. Jako první obdržely podobné přístroje americké speciální síly, postupně jím mají být vybaveni ostatní vojáci. Vedle typu užívaného v Afghánistánu pod názvem Phraselator se zavádí i nový typ IraqComm, vyvinutý společností SRI International.

Hít

Na tržišti na východní straně města se stala americká hlídka terčem několika výstřelů z lehkých zbraní. Okupační vojáci odpověděli divokou palbou nejen ve směru, odkud na ně kulky přilétly, ale kolem dokola, přičemž zastřelili tři civilisty a další tři zranili. Mezi mrtvými byl majitel malého kiosku na tržišti a řezník, který byl náhodou na tržišti.

Kirkúk

Okupační vojáci propustili šajcha Turkího Hadžima al-Ubajdího, jehož zatkli v úterý 10. října za svítání ve vesnici Šamsíja jižně od Kirkúku spolu s dalšími pěti členy jeho rodiny za výzvy k návratu Saddáma Husajna do prezidentského úřadu.

Mosul

V reakci na páteční sérii partyzánských útoků vyhlásili Američané ve městě zákaz vycházení do té doby, než se situace ve městě "uklidní".

Sebevražedný útok

V Qá`imu nedaleko fotbalového stadionu najel fidá`í autem do skupiny loutkových vojáků a policistů. Exploze auta zabila 12 a zranila šest policistů.

Ozbrojené akce

V Tal Afáru zabil kolem 10:00 ostřelovač vojáka z americké hlídky procházející kolem čistírny vody.

Večer došlo k dalšímu střetu partyzánů s okupačními vojáky v Ramádí, v němž bylo zničeno nejméně jedno americké vozidlo.

Ostřelování

Několik minometných střel ráže 120 mm dopadlo na sídlo sil Magháwir v bagdádské čtvrti Ámil.

Večer zasáhla raketová a minometná palba sídlo sil Magháwir v Nadžafu. Podle informace zdroje z řad tzv. federální národní policie vypukl v objektu požár a útok zanechal mrtvé a zraněné.

Tři minometné střely vypálil večer odboj na dům "národního bezpečnostního poradce" Muwaffaqa ar-Rubá`ího v bagdádské Kázimíji. Jak uvedla policie, jedna střela dopadla na náměstí vzdálené asi 300 metrů, druhé dvě však dům zasáhly. Nebylo však známo, zda byl Rubá`í v době útoku doma.

V noci zasáhly dvě minometné střely tábor tzv. Irácké národní gardy v sousedství největší americké základny ve Fallúdže.

Bombové útoky

V 8:00 zničila v Qá`imu exploze bomby americké Humvee a zranila v něm čtyři vojáky.

Přesně v 10:00 zasáhl 30 km severozápadně od Kirkúku výbuch bomby americkou kolonu, zničil Humvee a zabil tři americké vojáky a jejich vietnamského tlumočníka.

V Baládu došlo k výbuchu bomby pod hlídkou sil Magháwir, jejíž vozidlo bylo zcela zničeno a jeho posádka usmrcena.

Na silnici vedoucí z města Ána do Hadíthy poškodil výbuch bomby Humvee americké hlídky. Ána bylo už druhý den zcela uzavřeno, okupační síly zakazovaly komukoli do města vejít nebo je opustit.

Na hlavní ulici Fallúdže proti průmyslové zóně zničila exploze bomby americké transportní vozidlo Zeal, v němž usmrtila tři vojáky a několik dalších zranila.

V Chálidíji zničil výbuch bomby pickup Nissan hlídky tzv. národní gardy, která má v této oblasti několik ležení, a zabil tři gardisty.

Kolem 19:00 zneškodnila exploze miny na hlavní ulici vedoucí k pevnosti v Hítu americké vojenské vozidlo a zranila čtyři vojáky.

Neděle 15. října 2006

Ozbrojené akce

V ramádské čtvrti Džám`ija ve středu města zničila bomba americké Humvee, potom na Američany zaútočili povstalci přímo. Boj trval déle než dvě hodiny, Američané pak celou oblast uzavřeli tak, že nebylo možno zjistit podrobnosti.

Kromě toho usmrtil v Ramádí ostřelovač amerického vojáka stojícího na střeše amerického štábu v centru města.

Také v Qá'imu usmrtil ostřelovač amerického vojáka na střeše policejní stanice, z níž si okupační vojáci zřídili svůj štáb.

Bombové útoky

Na starém tržišti v centru Basry zranil ráno výbuch bomby tři lidi.

V Džurf as-Sachr 40 km jižně od Bagdádu zasáhl ráno výbuch bomby americkou hlídku. Vojáci pak začali pálit kolem sebe, zastřelili dva civilisty a postřelili třetího.

Výbuch auta naloženého výbušninou zničil v Abú Ghurajb Humvee americké hlídky, zabil jeho posádku a zranil tři irácké civilisty.

Odpoledne vyhodila bomba v centru Fallúdže do vzduchu Humvee americké hlídky.

V Túz Churmátú nedaleko Tikrítu zasáhl výbuch bomby kolonu tzv. národní gardy, těžce poškodil transportní vozidlo a usmrtil či zranil několik gardistů.

Americká hlídka narazila v mosulské čtvrti Rúmmána na bombu, která těžce poškodila tank a zranila několik vojáků v něm.

V 16:30 najela u Sámarrá na bombu americká kolona, z níž bylo výbuchem zcela zničeno jedno vozidlo a zabito pět vojáků.

Atentáty

V Mosulu večer neznámí ozbrojenci zastřelili vysokého úředníka provinční správy Ra`da Kámila al-Hajálího, když po nočních modlitbách vycházel z mešity ve čtvrti Bakr. Hajálí byl členem Islámské strany, která od roku 2003 kolaboruje s americkými okupanty.

V Basře zaútočila skupina ozbrojenců v uniformách sil tzv. ministerstva vnitra na dům Nazima al-Džábirího, tiskového mluvčího provinčního shromáždění. Jeho strážci však útočníky odrazili. Šlo o další ze série útoků na vysoké provinční činitele -- před několika týdny byl zavražděn guvernér; o něco později přežil podobný útok člen provinčního shromáždění a proamerického "Hnutí smíření".

Nedaleko univerzity Mustansiríja ve východním Bagdádu zasáhla exploze bomby kolonu Hály Šákira, zástupce loutkového ministra vnitra pro finanční záležitosti. Podle policejních údajů výbuch usmrtil několik civilistů a zranil několik dalších osob včetně zástupcových strážců, on sám však zůstal nezraněn.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       20. 10. 2006
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
21. 10. 2006 Po sečtení 95 procent okrsků vede ODS
20. 10. 2006 Myšlenková policie a svoboda projevu
20. 10. 2006 Nejtvrdší a nejšpinavější Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 VOLBY: Závislá nezávislost Irena  Ryšánková
22. 10. 2006 VOLBY: prodejní akce na videotechniku ve slepeckém ústavu Ladislav  Žák
20. 10. 2006 Kauza Péťa: Janek Kroupa i policie v TV Nova lhali
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Milan Kundera konečně svolil k vydání Nesnesitelné lehkosti bytí v ČR
19. 10. 2006 Je v České republice svoboda projevu? Jan  Čulík
20. 10. 2006 KSM je nebezpečná organizace
20. 10. 2006 Je Česká republika právním státem? Jakub  Rolčík
20. 10. 2006 Británie nezakazuje šílené myšlenky Jan  Čulík
20. 10. 2006 V demokracii nerozhodují o tom, co se smí říkat, úředníci Jan  Čulík
20. 10. 2006 Augiášův chlév po česku Jiří  Jírovec
20. 10. 2006 Zpráva o výzkumu organizace Gender Studies Věra  Říhová
20. 10. 2006 "Mlčeli jsme o mnoha věcech, ale o znásilnění mlčet nebudeme"
20. 10. 2006 Válku o Bagdád jsme prohráli, přiznávají Spojené státy
20. 10. 2006 ■ ■ ■ Ester  Fleischerová
20. 10. 2006 Google: Koho zajímá Havel a koho zajímá Bush Štěpán  Kotrba
20. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. října 2006
20. 10. 2006 Nejlíp se člověk učí s otevřenýma očima, a to na cestě Uwe  Ladwig
20. 10. 2006 Existuje jasná snaha spojit celou ČSSD s případem korupce
18. 10. 2006 Někdo si dělá Dobré ráno Bohumil  Kartous
17. 10. 2006 Úhonický starosta a potrefená husa Štěpán  Kotrba
19. 10. 2006 Tak se tedy jde volit -- a co dál? Petr  Kužvart
20. 10. 2006 Gorily získaly "divokého" Oskara Štěpán  Kotrba
19. 10. 2006 Amerika si konečně uvědomila děsivou realitu Iráku
19. 10. 2006 Topolánek a památná věta majora Zemana Irena  Ryšánková
19. 10. 2006 Like it or not, it's time to talk to dinos Irena  Ryšánková
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
19. 10. 2006 Evoluční teorie není zpochybněna Jiří  Černý
19. 10. 2006 Starého designera novým kouskům nenaučíš Stanislav  Mihulka
19. 10. 2006 Jak se liší katolická etika od katolické politiky František  Muška
19. 10. 2006 A Rainy Window Curtain Meike  Snijder
19. 10. 2006 Opona z deštivého okna Meike  Snijder
11. 10. 2006 Vynikající Taneční hodiny v Praze!
18. 10. 2006 Jak nejlépe vést v ČR volební kampaň? Václav  Drbohlav
6. 10. 2006 Hospodaření OSBL za září 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
20. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. října 2006   
16. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006   
29. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. září 2006   
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006   
23. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006   
16. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006   
25. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2006   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006   
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006   
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006   
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006   
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006   
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006