5. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 10. 2005

Ostrava

Budou o Karolině místo odborníků rozhodovat politici?

Zastupitelé jako jeden muž odhlasovali záměr změny územního plánu na území bývalé průmyslové aglomerace na Karolině. Po měsících bouřlivých diskusí, které odstartovalo zejména odmítnutí výsledků mezinárodní soutěže, jde do tuhého.

Karolinou v Ostravě se zabývá pořad ČT Nedej se ZDE

Území bývalé koksovny Karoliny v bezprostřední blízkosti centra města vzbuzuje minimálně v regionálních médiích v posledních měsících nebývalou pozornost. Oprávněně, neboť žádné jiné město v republice nemá ve svém středu k dispozici tak velkou prázdnou plochu určenou k zastavění. V roce 2000 proběhla na budoucí urbanistickou podobu šedesátihektarové plochy mezinárodní soutěž. Možná se hodí podotknout, že soutěž proběhla v době, kdy na ostravské radnici vládla ODS, ale následnou změnu územního plánu si od vítězného polského týmu objednalo již sociálnědemokratické vedení města. Nad výsledky soutěže zavládla v Ostravě všeobecná spokojenost. Vize nového centra města s harmonicky zastoupenými funkcemi bydlení, administrativy, možností nákupů a zábavy s ústředním motivem zeleného "městského pole" slibovala kvalitní zužitkování obrovské šance, jakou Karolina je.

Svůj zájem o Karolinu začali postupně formulovat i investoři. Prvním a nejdiskutovanějším z nich byla německá developerská společnost ECE, která je u nás známá jako stavitel brněnské Vaňkovky. Ostraváci však již nejsou z nákupních center tak nadšení, jako v dobách, kdy se u nás začaly objevovat jako žhavé novinky. Čerstvou zkušeností je protest obyvatel ostravského sídliště proti stavbě nového diskontu Lidl. Sami obavytelé okolních domů odstartovali petiční akci s prostým vzkazem: "nový supermarket nechceme, protože bychom přišli o zelenou plochu, na které si hrají naše děti, a navíc ho nepotřebujeme, protože opodál už jeden stojí". Ani na obvodu ani na městě však těmto důvodům nechtěli porozumět a jeden z obvodních zastupitelů dokonce prohlásil, že protestující nedokázali jasně vysvětlit, proč Lidl nechtějí.

Jako nechutná třešnička na dortu pak zapůsobil "krok vstříc", kdy střecha supermarketu nebude červená, ale zelená, aby tolik nedráždila oči. Nedávným příkladem nepochopitelného vycházení vstříc obchodním řetězcům ze strany města je nákupní centrum Karolína (rozdíl pouze v dlouhém "í") v sousedství území bývalé koksovny. Vyrostlo na místě bývalého autobusového nádraží, jehož plocha má v územním plánu určenou funkci dopravy a drobné zeleně. Změna územního plánu na občanskou vybavenost, která stavbu supermarketu umožňuje, probíhá teprve ex post.

Dalším zklamáním, na které Ostraváci nezapomněli je prodej pozemků společnosti Bauhaus. Ta zde dostala příležitost postavit svůj obchod v centru města výměnou za slib, že opraví chátrající objekt bývalých městských jatek, který spolu s pozemkem také koupila. Kulturní památka chátrá dál, Bauhaus spokojeně prodává hřebíčky a památkové odbory úřadů nedělají nic. Tolik ke vztahu ostravských politiků k obchodním řetězcům a přiblížení důvodů nedůvěry obyvatel města vůči nákupní galerii ECE na Karolině, jejíž prospěšnost obhajoval na dubnové veřejné debatě uspořádané Sdružením za starou Ostravu hlavní architekt města teorií o vysávání drobných obchodníků v tomto znění: "My jsme pozadu za světem, a to je naše výhoda, protože se od něj můžeme učit. Takové velké obchodní galerie vysávají drobné obchodníky z center měst, a tím vznikne pozitivní zákaznický spád. Odsátá města pak žijí hluboko do noci gastronomií."

Záměr změny územního plánu, který zastupitelé 21. září odhlasovali, staví Karolinu znovu na startovní čáru. Dosavadní plány mají být odmítnuty a Karolina se má stát znovu "tabulou rasou" v očekávání návrhů. Ty však nemají pocházet od nezávislých architektonických týmů, ale přímo od investorů. Zastupitelstvo se navíc rozhodlo zmenší původní šedesátihektarové území na polovinu nejblíže centru, která je ve vlastnictví města. Hlavní architekt Jaroslav Sedlecký pro tento krok uvedl dva důvody. "Při podrobnější diskuzi jsme zjistili, že bude vhodné rozsah té změny zmenšit na tu rozlohu, kde jsou pozemky ve vlastnictví města a přes jejichž hranice víme, že nejbližších dvacet nebo pětadvacet let rozvoj Karoliny nepůjde, a to díky nutnosti zachovat na jejím jižním okraji trasu báňské dráhy," vysvětloval.

Na již poněkolikáté zopakovaném argumentu se železniční vlečkou je zajímavé to, že když se v roce 2000 řešila mezinárodní soutěž, o žádné nutnosti zachovat ji nebyla řeč. Vítězný tým jednal s OKD Doprava a byl ujištěn, že s vlečkou nemusí počítat. Najednou je trať, která sloužila k přepravě uhlí z dnes již neexistujících dolů na Slezské Ostravě z nějakých důvodů důležitá! Na již zmiňované dubnové debatě o Karolině kontroval náměstek primátora Petr Kainar tím, že vlečka má sloužit jako záložní trať pro přepravu oceli z Mittalu do Vítkovic, ovšem již pouhý pohled na mapu města dokazuje, že to je velmi krkolomná varianta.

Nedůvěryhodnost prvního důvodu navrhované změny územního plánu vyvažuje naprostá upřímnost důvodu druhého. "Dopad tohoto zmenšení rozlohy je především v časovém efektu. Jakmile bychom se při pořizování změny dostaneme mimo vlastnictví města, znamená to, že při veřejném projednání, kterým změna nejméně dvakrát projde, se dostává do hry daleko více účastníků, jejichž připomínky a následující dohadování by zřejmě tu změnu s velkou pravděpodobností výrazně pozdržely," upozornil Jaroslav Sedlecký. Vedení města prostě netouží po tom, aby jim do rozhodování o Karolině mluvilo příliš mnoho lidí.

Na příštím zastupitelstvu chtějí určit podmínky investorské soutěže. O tom, která z developerských společností nakonec na Karolině bude stavět, by pak namísto mezinárodní odborné poroty měli rozhodovat sami zastupitelé a odborný servis se jim k tomu chystá poskytnout útvar hlavního architekta. Primátor města Aleš Zedník se nechal slyšet, že když to půjde dobře, tak by se to mohlo stihnout do března. "Takže vlastně tím, že ten záměr dneska schválíte a že celý ten proces potom úspěšně zvládneme, vytváříte předpoklady, aby se sem ty investorské nabídky dostaly na stůl v opravdu široké paletě názorů a bylo z čeho vybírat," věštil zastupitelům Jaroslav Sedlecký.

V mezinárodní soutěži se před pěti lety sešlo 90 návrhů, takže oproti plánům deseti investorů bylo rozhodně z čeho vybírat spíše tehdy. V čem jiném, než v možnosti rozhodnout rychle a sami, je kouzlo nové strategie města? Na to, že by to přece jen nemuselo být tak jednoduché upozornila Ostraváky propadajícím poraženeckým náladám Česká komora architektů, která o Karolině v Ostravě jednala 20. září. "Existující územní plán má velký odborně politický mandát. Jakákoliv změna bude muset projít prověřovacím procesem, který se bude blížit kvalitě řízení, kterým byla architektonická soutěž," řekl její místopředseda Dalibor Borák. Zdůraznil, že ČKA chce sama svojí vahou přispět k tomu, aby všechna další rozhodnutí o Karolině proběhla transparentně a vypíchnul důležitost občanských aktivit. "Veřejněprávní projednání slibuje občanům města a jejich občanským sdružením možnost do jednání o územním plánu výrazně zasáhnout. Já sám jsem na vlastní kůži zažil situaci, kdy změna územního plánu byla velmi kvalitně připravena, trvala dva roky a právě občanské aktivity vedly k tomu, že se na základě veřejnoprávního jednání rozhodlo dobře," uvedl Dalibor Borák.

Každý krok města související s Karolinou je pod drobnohledem médií a místních občanských sdružení. Významné osobnosti podepisují otevřený dopis, který město nabádá k tomu, ať nepodlehne vábení rychlého zisku a myslí na velkou šanci, kterou Karolina pro Ostravu představuje. Projednávání záměru změny územního plánu teprve začíná a je na veřejnosti, aby se do něj zapojila.

Autorka je aktivistkou Sdružení za starou Ostravu

                 
Obsah vydání       5. 10. 2005
5. 10. 2005 Britská vláda kriminalizuje pokojné protesty
5. 10. 2005 Proč chce Jaromír Štětina zrušit komunisty? Jan  Čulík
5. 10. 2005 Josef Bouška: "Vy na Západě našemu antikomunismu nikdy nemůžete rozumět" Jan  Čulík
5. 10. 2005 Mea culpa Fabiano  Golgo
5. 10. 2005 Proč by měli mít homosexuálové stejná práva jako ostatní lidé? Fabiano  Golgo
5. 10. 2005 Xenofobie v Britských listech
5. 10. 2005 Post coitum Milan  Ohnisko
6. 10. 2005 Late towards the morning Karel  Hlaváček
5. 10. 2005 Budou o Karolině místo odborníků rozhodovat politici? Marta  Pilařová
5. 10. 2005 Michael  Marčák
5. 10. 2005 Chvála podivných teorií... Štefan  Švec
5. 10. 2005 Literárky bez Patočky Štěpán  Kotrba
5. 10. 2005 Miliarda lidí zemře na kouření
5. 10. 2005 Rakousko nezadržitelně rudne Richard  Seemann
5. 10. 2005 Tradice sociálních stran Oskar  Krejčí
5. 10. 2005 Laborem Exercens Jan  Pavel II.
5. 10. 2005 Spodní proudy Igor  Záruba
5. 10. 2005 Romové obviňují mezivládní organizaci ze zatajování informací a netransparentnosti
5. 10. 2005 Sin City -- skvělá forma s podprůměrným obsahem Milan  Černý
5. 10. 2005 V jakési Chimérii Petr  Pospíchal
5. 10. 2005 Francie: Armáda zasáhla proti námořníkům, přístavní dělníci se vzbouřili Petr  Jindra
5. 10. 2005 Nejsem českým intelektuálem, souhlasím s Klausem
5. 10. 2005 Péče o umírající je v ČR nedostatečná Jan  Paul
4. 10. 2005 Bude 21. století ve znamení Asie? František  Mrázek
4. 10. 2005 Opilí bezdomovci v Praze u Anděla? Nemusí to být problém... Jan  Čulík
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2005 Budou o Karolině místo odborníků rozhodovat politici? Marta  Pilařová
18. 4. 2005 Jak bude vypadat nové ostravské centrum?   
9. 4. 2004 Architektonická soutěž na novostavbu vědecké knihovny v Ostravě. Ano, nebo ne? Martin  Strakoš