23. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 8. 2004

Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Zástupce Výboru pro legální obranu uvězněného prezidenta Saddáma Husajna navštívil 12. července 2004 francouzského ministra zahraničí Rolanda Dumase, který požádal, aby byl rovněž považován za jeho člena. V současné době se výbor snaží navázat kontakty v Nelsonem Mandelou a bývalým americkým generálním prokurátorem Ramseyem Clarkem, který veřejně vyhlásil svou ochotu hájit Saddáma Husajna, bude-li o to požádán.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 14. srpna 2004

Situace ve Fallúdže a okolí

Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam bojovníci iráckého odporu zahájili ráno prudkou raketovou střelbu na americké postavení u Fallúdže. Šesti RPG bylo zasaženo velitelské stanoviště východně od města. Přesně ve 12:20 dopadly dvě rakety na kontrolní stanoviště pod dálnicí. Zjistit rozsah amerických ztrát nebylo možné.

K nebývale prudkým bojům došlo, když mudžáhidové zaútočili na americké vojáky na dálnici jižně od průmyslové zóny a severně od čtvrti 'Askarí; bojovalo se také ve čtvrti Nazal. Po půlhodinových bojích americký letoun bombardoval čtvrti 'Askarí a Nazal, přičemž zničil asi osm domů. V domech byli patrně zraněni lidé, ale korespondent neměl ve chvíli odesílání zprávy v 16:25 přesnější informace. Podle černého kouře bylo také možno soudit, že na americké straně byla zasažena vojenská vozidla. Byla také bombardována čtvrť Šuhadá'. Bylo přitom zabito 10 a zraněno 13 lidí, vesměs civilistů, mužů, žen i dětí. Někteří ze zraněných, dopravení do hlavní městské nemocnice, byli přitom v kritickém stavu.

Fallúdžští bojovníci zasáhli severně od města americkou kolonu směřující z Bagdádu do Ramádí a způsobili jí těžké ztráty. Korespondent z ní viděl po útoku na sedmi místech stoupat černý kouř. Za několik posledních dní jde již o sedmou kolonu, která byla odporem přepadena, čímž bylo okupantům znemožněno doplnit zásoby.

Zdroj blízký hnutí odporu informoval agenturu Quds Press o pokusu velitele "národní gardy" ve Fallúdže, podplukovníka Salmána, pozatýkat představitele hnutí odporu, kteří měli poradu v mešitě Mu'adídí. Odporu se však podařilo Salmána zajmout. Američané dali mudžáhidům 72 hodin na jeho propuštění, ale Salmán byl mezitím vyslýchán, přiznal se ke kolaboraci a byl popraven. Většina členů tzv. národní gardy pak z Fallúdže uprchla.

Americké velení přiznalo, že dva američtí vojáci byli v pátek zabiti v západním Iráku. Jeden z nich, příslušník námořní pěchoty, byl zabit "při operaci", druhý utrpěl smrtelné zranění při jiné srážce v provincii Anbar.

Bombardování měst Samarrá' a Hillá

Americké síly shazovaly přes půl hodiny bomby na řadu míst ve městech Samarrá' a Hillá, přičemž zabily nebo zranily řadu lidí. Podle íránské TV al-'Álam bylo v Samarrá' zabito nejméně 13 lidí a 84 zraněno. Podle zdrojů z loutkové policie bylo zničeno více než 40 domů a řada osobních aut. Amplióny na mešitách vyzývaly obyvatele, aby darovali krev a zachránili tak raněné.

V Hillá bylo podle loutkového ministerstva vnitra zabito 43 Iráčanů, podle nemocničních zdrojů šlo jak o mahdisty, tak o civilisty. V Hillá propukly v pátek a znovu za svítání v sobotu boje mezi Mahdího armádou a loutkovou policií, jíž pomáhali polští okupační vojáci. Tři policisté byli během pátečních bojů zabiti.

Situace v Nadžafu

Po kolapsu rozhovorů s mahdisty v Nadžafu loutková bagdádská vláda ústy tzv. poradce pro otázky národní bezpečnosti Muwaffaqa ar-Rabí'ího, který se vyjednávání za vládu účastnil, v pátek oznámila, že vojenské útoky na Nadžaf byly obnoveny. V sobotu došlo k novým bojům mezi americkými okupanty a loutkovou policií na jedné a mahdisty na druhé straně.

Pomoc Nadžafu

Pěší průvod více než 500 lidí vyrazil v pátek odpoledne z Násiríje se zásobami na pomoc Nadžafu. Čtyři autobusy, z nichž byla vyndána sedadla, vezly zásoby a potraviny. V sobotu korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že příchod pochodujících se očekává v neděli ráno.

Napětí v Násiríji

Po obnovení bojů v Nadžafu vzrostlo večer napětí v Násiríji. Vzrostl počet mahdistů i zesílených hlídek loutkové policie. Asi 13 hlídek přecházelo most Zajtún v západní části města, ale na druhém konci téže ulice si zřídili velitelské stanoviště mahdisté. Pěstní boje mezi mahdisty a policisty přešly v ozbrojené srážky a bylo slyšet tři výbuchy, u nichž však nebylo jasno, zda pochází od minometů nebo amerických bomb. Americká letadla na dovršení napjaté atmosféry přelétala nad městem.

Útok na kolaboranty v Basře

Korespondent Mafkarat al-Islam z Basry oznámil, že odbojová organizace zvaná Brigády Farúq zasáhla v 17:00 místní sídlo tzv. Irácké národní dohody Ijjáda 'Álawího a úplně je zničila.

Odpor zapálil plynovod v přístavu Umm Qasr

Bojovníci iráckého odporu neustále kontrolují tok ropy z Iráku. Podle baserského korespondenta Mafkarat al-Islam zapálil odpor v sobotu v 19:00 dvěma raketami ropovod v přístavu Umm Qasr v Perském zálivu. Jeden z ropovodů byl úplně zničen a plameny z něho šlehaly až do nedělního rána.

Zákaz vycházení v Bagdádu

Loutková "vláda" vyhlásila na neděli zákaz vycházení v okupovaném iráckém hlavním městě, aby usnadnila konání tzv. národního kongresu. Zákaz byl vydán pro okrsky Šajch Ma'rúf a Karach na osm hodin, počínaje 8:00. V některých místech pak platil více než 20 hodin denně.

Prohlášení výboru na obranu Saddáma Husajna

Výbor pro legální obranu uvězněného prezidenta Saddáma Husajna pod vedením Muhammada Rašdána vydal prohlášení o své činnosti. V něm se uvádí, že výbor získal souhlas Svazu iráckých právníků působit jako právní zástupce při iráckých soudech. Výbor uspořádal četné schůzky s iráckými prokurátory, kteří naléhali, aby se také mohli stát jeho členy. Zaslal několik e-mailů soudci Sálimu Šalabímu, americkému generálu, zodpovídajícímu za interview s iráckými vězni a organizacím lidských práv, v nichž na ně apeloval, aby legalita soudu se Saddámem Husajnem byla dodržována.

Výbor dále oznámil, že má k dispozici dokumenty Mezinárodního červeného kříže, podle nichž Saddám Husajn utrpěl v minulých týdnech lehká zranění způsobená uvězněním, že navzdory mentální aktivitě ztratil na váze a že jeho práva jsou po sedm měsíců vazby porušována, takže celkový zdravotní stav není dobrý. Žádal proto vyslání lékařského týmu. Oznámil, že 90 iráckých právníků projevilo zájem obhajovat Saddáma Husajna, proto vytvořili výbor, který spolupracuje s Výborem pro legální obranu. Bylo rozhodnuto uspořádat počátkem září legální jednání za účasti nejméně jednoho zástupce z každé arabské země, který by projednal způsob obhajoby Saddáma Husajna a seznámil s jejími podklady všechny arabské státy a celý svět.

Zástupce výboru navštívil 12. července 2004 francouzského ministra zahraničí Rolanda Dumase, který požádal, aby byl rovněž považován za jeho člena. V současné době se výbor snaží navázat kontakty v Nelsonem Mandelou a bývalým americkým generálním prokurátorem Ramseyem Clarkem, který veřejně vyhlásil svou ochotu hájit Saddáma Husajna, bude-li o to požádán. Výbor jednal s jordánskými politickými stranami, které všechny chtějí různými způsoby podporovat obranu bývalého prezidenta. Všechna dosavadní prohlášení výboru byla vydána jeho informačním výborem s hlavní úřadovnou v jordánském Ammánu. Výbor poděkoval za všechny projevy solidarity a podpory, především Výboru na obranu Saddáma Husajna, založenému právníky v Súdánu.

Výbor upozornil na poslední americkou agresi proti Nadžafu, na hrdinský boj iráckého odporu ve Fallúdže, Nadžafu, Basře, Násiríji, Kútu, Mósulu, Ramádí, Samarrá', Ba'qúbě a dalších městech a provinciích, jehož zásluhou ztroskotají všechny komploty a manévry proti Iráku, arabskému národu a islámské obci.

Neděle 15. srpna 2004

Situace ve Fallúdže

Americké síly pokračovaly v útocích na civilní obyvatelstvo vzdorného města a od rána je opakovaně bombardovaly. Korespondent Mafkarat al-Islam z města oznámil, že od rána až do 12:00 docházelo k soustředěným náletům na čtvrti Šuhadá' a 'Askarí. Nálety těžce poškodily obytné domy. Ve zprávě odeslané ve 14:55 korespondent oznamoval, že bombardéry F-16 znovu zaútočily na obě čtvrti i na průmyslovou zónu.

Odpoledne útok vyvrcholil pokusem amerických vojáků dostat se do města, síly odporu však jejich ofenzívu zadržely a zatlačily je zpět, přičemž jim způsobily ztráty na mužích i materiálu. Ve čtvrti Šuhadá' odpor úplně zničil dvě americká obrněná vozidla a zabil jejich posádky, ve čtvrti 'Askarí bylo zapáleno další obrněné vozidlo a tři vojáci, kterým se z něj podařilo dostat, byli zastřeleni. Kolik vojáků zůstalo v hořícím vozidle, nebylo možno zjistit. V těchto vozidlech bývá obyčejně 3 - 8 vojáků, nejméně řidič a jeho pomocník, třetí voják obsluhuje kulomet. Poté, co útoky odporu získaly na intenzitě, používají americké síly k transportu vojáků obrněná vozidla, která jsou větší a lidí v nich bývá více.

Ve 14:30 zasáhl americký letoun mlékárnu v průmyslové čtvrti města na ulici Sadd. Podle korespondenta raketa naštěstí nevybuchla.

Večer kolem 19:30 při dalším pokusu o útok na čtvrť Šuhadá' zabili Američané sedm bojovníků odporu. Boj trval půl hodiny, informace o amerických ztrátách se korespondentovi nepodařilo získat.

Další ofenzíva kolem 22:00 způsobila smrt čtyř bojovníků odporu. Američtí ostřelovači pak bránili přenesení a pohřbení jejich těl, vojáci oblast uzavřeli, fotografovali mrtvá těla a nechtěli je vydat.

V noci zaútočili bojovníci odporu na obrněné vozidlo a dvě Humvee v oblasti Šarqíja východně od Fallúdže. Oběma Humvee se podařilo ujet a ponechaly obrněnec svému osudu. Mudžáhidové jej zničili a zabili jeho sedmičlennou posádku. Američané později podle svého zvyku oblast útoku uzavřeli, vrtulník Chinook zvedl vrak vozidla a odnesl jej i s mrtvými těly v něm.

Na silnici k 'Ámiríji jižně od Fallúdže došlo k prudkému boji, který očití svědkové popsali jako obzvláště úspěšný pro bojovníky odporu. Ti ukrytí za zátarasem kontrolního stanoviště přepadli americkou kolonu. Vozidlům se až na dvě podařilo ujet; obrněné vozidlo a Humvee odpor zničil, 11 vojáků v nich bylo zabito. Okupanti pak místo útoku bombardovali, bojovníci odporu však už zde nebyli.

V dalším střetu obránci města po západu slunce zničili ve čtvrti Šuhadá' dvě obrněná vozidla a jedno Humvee a jeden tank vyřadili z provozu. Zabiti byli všichni Američané v obrněném vozidle, jejichž přesný počet korespondent neznal, a pět vojáků v Humvee.

Američtí vojáci provedli neobratný pokus o zasetí nesvárů mezi obyvateli města. Rozhodili po městě letáky oznamující, že vůdcové a velitelé Fallúdže pomáhají "rebelům". Podle letáků mají Američané pro město připravených 65 miliónů dolarů, ale pokud se obyvatelé města nevzbouří proti svým vůdcům, dostane je někdo jiný. Letáky daly lidu Fallúdže do 15. října lhůtu na vyjádření jejich vztahu k Američanům.

Boje v Bagdádu

V neděli v 15:00 mekkánského času bagdádský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že propukly prudké boje na ulici Hajfa poté, co po ní projela kolona amerického vojenského velitele. Boje začaly blízko mostu vedoucího k Báb al-Mu'azzam a pokračovaly až do západu slunce. Irácké loutkové síly, které bojovaly na straně Američanů, v nich ztratily sedm automobilů Nissan a více než 50 mužů, Američané přišli o více než 10 vojáků, jedno obrněné vozidlo a jedno Humvee. Ulice Hajfa patřila k okrskům, na něž se vztahoval zákaz vycházení.

Od 13:00 američtí vojáci po několik hodin nepřetržitě ostřelovali čtvrti Madínat as-Sadr a Karbalá'.

Večer pak po zprávách o intenzivních bojích v Nadžafu propukly boje ve čtvrtích Šu'la a Madínat as-Sadr. V těchto těžkých bojích americká strana nasadila tanky i letadla. Podle zprávy odeslané ve 23:00 bylo zabito asi 32 Američanů, což potvrdil i zdroj z loutkové policie. Místní obyvatelé pozorovali, jak mrtvé a zraněné odvážely dva vrtulníky Chinook. Odporu se podařilo zničit jedno transportní vozidlo a dva tanky.

Ve 20:15 zaútočili Iráčané na malou americkou hlídku jedoucí k bývalému Saddámovu mezinárodnímu letišti severně od Bagdádu. Odporu se podařilo hlídku rozdělit a zapálit dvě Humvee, v nichž zemřelo nejméně 11 vojáků. Zbytek hlídky dal přednost ústupu před konfrontací s bojovníky.

Zasedání tzv. iráckého národního kongresu

Kongres byl zahájen v neděli ráno za velkých bezpečnostních opatření. Sešlo se tu asi 1 300 zástupců politických stran, občanských asociací a náboženských skupin kolaborujících s okupačními silami. Sunnitská rada ulamá a ší'itské hnutí Muqtady as-Sadra se zúčastnit odmítly. Podle AFP krátce po zahájení "velká skupina" účastníků jednání kongresu opustila na protest proti obnovené americké agresi vůči Nadžafu.

Američany řízené zasedání má diskutovat o divadelním "předání moci" jedním Američany dosazeným režimem druhému Američany dosazenému režimu a tím dovršit zaprodání země americkým firmám. Vše samozřejmě pod hlavičkou "rekonstrukce země" a "lidských práv", hájených Spojenými státy na takových místech, jako je Abú Ghurajb a další koncentrační tábory po celé zemi.

Kongres má být ukončen volbou tzv. iráckého národního shromáždění, v němž mají být Američany preferované skupiny zastoupeny 81 členy. Zbývajících 19 bude obsazeno členy bývalé prozatímní vládní rady, vytvořené na jaře 2003.

Jednání kongresu bylo narušeno boji, které zatím probíhaly v hlavním městě. TV al-Arabíja oznámila, že dvě střely spadly do areálu tzv. Zelené zóny a vybuchly velmi blízko kongresové haly. Třetí spadla na dvůr hotelu Rašíd naproti ní. Po explozích američtí vojáci přikázali všem účastníkům kongresu a novinářům, aby se pro větší bezpečnost shromáždili v jednom z vyšších pater budovy.

Zabit nizozemský voják

Nizozemské ministerstvo války oznámilo, že jeden nizozemský voják byl zabit a pět dalších bylo vážně zraněno kulometnou palbou při útoku na jejich vozidlo v oblasti Rumajtha, kde má základnu 1 200 nizozemských vojáků. Nizozemský premiér na důkaz loajality k Washingtonu později potvrdil, že jeho země ponechá své vojáky v Iráku a prohlásil, že mrtvý voják zemřel rukou Iráčanů, kteří "byli proti rekonstrukci své země".

NATO posílá do Iráku 50 vojáků

V sobotu večer bylo v Neapoli oznámeno, že kontingent 50 vojáků NATO vedený nizozemským generálem přijel do Iráku, aby tu sloužil americkým okupantům při výcviku iráckých "bezpečnostních sil".

Zabit ukrajinský voják

Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že jeden jejich okupační voják v Iráku byl zabit při explozi miny. K explozi podle oznámení došlo, když vojáci vezli vodu. Výbuchem byl zraněn jejich kapitán, který později zemřel. Ukrajina má v Iráku 1 600 vojáků.

Události v Nadžafu

Po kolapsu jednání o příměří mezi mahdisty a zástupci loutkové vlády vyzval velitel nadžafské loutkové policie Ghálib al-Džaza'irí na tiskové konferenci všechny novináře - domácí i zahraniční - k opuštění města s výhrůžkou, že tomu, kdo neodejde, "nelze zaručit jeho bezpečnost". Saúdská agentura WAS informovala, že důstojníci loutkové policie pak přišli do hotelu, kde byli novináři ubytováni, a nařídili jim okamžitě opustit město, jinak budou pozatýkáni. Informované zdroje se obávaly, že USA plánují genocidní operaci proti přívrženců Muqtady as-Sadra ve městě a chtějí se zbavit mediálních svědků.

Mafkarat al-Islam informoval, že bojovníci odporu, pravděpodobně Brigáda Farúq, vypálili v 10:30 dvě silné rakety Grad na britský okupační štáb ve čtvrti Šu'ba. Z budovy stoupal hustý černý kouř.

Události v Basře

Baserský korespondent Mafkarat al-Islam odpoledne oznámil, že britská hlídka se kolem 11:00 stala nečekaně terčem útoku ve čtvrti Barrádi'íja. Dvě Humvee byla zničena a podle očitých svědků u nich zůstala dvě ohořelá těla. Další dva vážně zraněné vojáky Britové odvezli. Prudkost ohně nedovolovala zjistit, kolik členů hlídky v něm zůstalo.

Za svítání zaútočil irácký odpor raketami na baserskou stanici loutkové policie Hamdán. Protože okupační i loutkové síly se snaží tajit rozsah svých ztrát, nepodařilo se zjistit, byly-li nějaké škody a jestli ano, jaké.

Mafkarat al-Islam oznámil, že Brigády Farúq provedly během tohoto dne v Basře čtyři operace proti okupačním silám. K jedné z nich došlo ve východní čtvrti Ša'bíja, terčem dalšího byla bývalá budova irácké rozvědky ve čtvrti Tuwajšá.

ZdrojZDE

                 
Obsah vydání       23. 8. 2004
23. 8. 2004 Nelítostná spravedlnost Zdeněk  Jemelík
23. 8. 2004 Soudy nejsou odpovědné za naše smýšlení Bohumil  Kartous
23. 8. 2004 Je správné, aby truchlící matka určovala debatu o Iráku?
22. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky - definitivní text
23. 8. 2004 Programové prohlášení vlády selhává ve všech oblastech Jiří  Velebný
20. 8. 2004 Obrodný proces v Semilech Ludvík  Vaculík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné
20. 8. 2004 Dva tisíce slov
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University
23. 8. 2004 Dle Kotrby by se stydět měla Svobodná Evropa, ne KSČ Radko  Kubičko
23. 8. 2004 Pan Kubičko by se měl taky stydět Martin  Štumpf
23. 8. 2004 Titanic - nádherný biják, anebo též skrytá manipulace? Otakar  Král
23. 8. 2004 Den sil podpory a výcviku Armády ČR "Cihelna 2004" pošesté Jaroslav  Hlaváček
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
23. 8. 2004 České odbory jsou tu pro sebe - ne pro zaměstnance Jan  Faltýsek
23. 8. 2004 Když CHKO, turisté a podnikatelé válčí Ivo  Bystřičan
22. 8. 2004 Polsko chce své jednotky z Iráku "co nejdříve stáhnout"
23. 8. 2004 Netvoři versus my a naši bratři Sergej  Chelemendik
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004
23. 8. 2004 Preston: první anglické město s bezdrátovým internetem pro všechny
23. 8. 2004 New York zavádí bezdrátový přístup na internet pro celé město
22. 8. 2004 Ukraden Munchův obraz Výkřik
23. 8. 2004 Ukradený Munchův Výkřik nebyl pojištěn
20. 8. 2004 Lékaři ve vězení Abu Ghraib věděli o mučení vězňů
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí
7. 8. 2004 Hospodaření OSBL za červenec 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. a 15. srpna 2004   
20. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 12. a 13. srpna 2004   
18. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 11. srpna 2004   
16. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. - 8. srpna 2004   
13. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. a 5. srpna 2004   
12. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 2. - 3. srpna 2004   
3. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 28. července 2004   
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
13. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 7. července 2004   
8. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 27. - 30. června 2004   
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
18. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 9. - 13. června 2004