Úřad nemá být výdělečným podnikem, aneb Kdo za to může

31. 1. 2011

Již několik čísel BL se zabývalo některými zvláště hyenistickými kousky exekutorů. Po zuřivé privatizaci všeho možného došlo i na privatizaci státní správy v této oblasti, a zde je výsledek. Jestliže se výkon státní správy stane soukromým podnikáním, nelze očekávat nic jiného. Jestliže se vymahačská firma ze zákona nazývá úřadem, a svou činnost vykonává v souladu se zákonem tak, jak jsme na stránkách BL mohli číst, je nutné konstatovat, že zákon je špatný a poslanci, kteří jej vytvořili a schválili, by pod hrozbou exekuce měli vrátit svůj plat do státního rozpočtu, píše Jiří Wertz.

Poslanecká sněmovna o návrhu zákona o soudních exekutorech a exekuční činnosti hlasovala 26. 1. 2001 ve čtyři hodiny odpoledne. Ve středu jsme tedy mohli slavit desáté výročí tohoto blahodárného aktu.

Z přítomných 158 poslanců bylo 130 pro, proti 3. Ti tři proti byli z pravicové ODS. KDU-ČSL: všichni přítomní pro. "Levicová" ČSSD: dva se zdrželi, ostatní pro. Levicová KSČM: Všichni se zdrželi, čímž umožnili návrh zákona schválit. Unie svobody: všichni pro.

Se zákonem 120/2001 Sb. pak rychle souhlasil i Senát a 22. 3. 2001 jej podepsal prezident-lidumil Václav Havel, jako předseda Poslanecké sněmovny jej podepsal Václav Klaus (to nepřekvapuje), a pod zákonem nechybí ani podpis tehdejšího předsedy vlády Miloše Zemana -- profesionálního prognostika, jehož, doufejme, zrovna postihla věštecká indispozice.

Děsí mně podezření, že privatizátoři si brousí zuby na další pašalíky. I soudy by se daly...

Čím větší pálka, tím větší soudcovská odměna. Kdo se drží při dolní hranici trestní sazby, okrádá rodinu!

Úřad průmyslového vlastnictví by se také mohl převést do soukroma.

Za uznaný patent či průmyslový vzor 50 000 + úhradu nákladů, a Česká republika rázem potáhne vědeckotechnický rozvoj celé planety!

A co takhle Úřad pro jadernou bezpečnost? Zbytečně vysává státní rozpočet, a mohla by to být tak výnosná firma...

Každý národ má prý takovou vládu, jakou si zaslouží. No, nevím. Spanilé jízdy husitů jsou snad už promlčené a od té doby jsme nikomu nic neudělali...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.1. 2011