Systém především

6. 9. 2010 / Bohumil Kartous

Měl jsem možnost účastnit se prezentace výzkumného projektu jedné nadnárodní korporace, který se zaměřil na stav českého základního a středního školství. Reprezentativní prostor evokující vážnost a autoritativnost události, rota hostesek ve velmi konzervativních kostýmech, profesionální catering od firmy, která v ČR obsluhuje elitu.

Osazenstvo velmi dobře doplňovalo atmosféru navozenou prostorem, hosteskami a cateringem. Top manažeři, byznysmeni, ekonomičtí poradci politických špiček, vedení ministerstva školství, další politicky zainteresovaní. Koncentrace ekonomické moci byla na velikost sálu enormní, příště bych doporučil sportovní halu, která by byla schopna to absorbovat. Byl tam zástupce jedné učitelské oborové asociace, ale jeho manšestrové sako se mezi obleky od Huga Bosse vyjímalo jako ojedinělé.

Britský univerzitní učitel:

Francouzské školství ponižuje žáky

6. 9. 2010

Britský učitel na jedné z nejvýznamnějších vysokých škol v Paříži vyvolal ve Francii velkou veřejnou diskusi. Ostře totiž kritizoval francouzské školství. Poukázal na to, že francouzské školy ponižují žáky a mohly by se o mnohém poučit z jiných zemí, včetně Británie.

Peter Gumbel, který vyučuje na pařížském Ústavu politologie, vydává v těchto dnech knihu s názvem Děti se také střílejí . Kritizuje v ní kulturu ve francouzských školách, které žákům vštěpuje, že nestojí za nic. Gumbel tvrdí, že je to kontraproduktivní a je to v rozporu s francouzskými republikánskými tradicemi.

BRITÁNIE:

Obrovský skandál týkající se premiérova šéfa pro komunikaci s médii

6. 9. 2010

Andy Coulson, bývalý šéfredaktor tvrdě bulvárního britského deníku News of the World, vlastněného firmou Ruperta Murdocha News International, se octl uprostřed vážného skandálu: údajně totiž žádal reportéry, aby ilegálně hackersky pronikali do soukromých rozhovorů čelných britských politických osobností. Skandál vrhá velmi špatné světlo i na současného britského konzervativního premiéra Davida Camerona. Kritikové, poukazují na to, že Cameron prokázal nedostatek soudnosti, když jmenoval Coulsona šéfem oddělení pro komunikaci s médii, tedy svým "spin doctorem".

Fašismus Paroubkovy ČSSD aneb proč už nebudu tuto stranu volit

6. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Bývalý předseda ČSSD, dnes poslanec Jiří Paroubek nikdy nepochopil ideovou základnu stany, které po nějaký čas šéfoval. Nepochopil, že pendreková represe neřeší příčiny negativních jevů a nepochopil, že politická strana se musí umět k lidem, spadlým na sociální a mnohdy i psychické dno postavit jen prevencí - musí se umět postarat, aby se z lidí nestali bezdomovci nebo narkomani, případně jinak "nepřizpůsobiví". Paroubek se ovšem zastává represivního programu sociální demokracie pro komunální volby na Praze 5, který sází zejména na pendreky (městské) policie. Sociálfašismus je z historie dobře znám... Demokracie i sociální spravedlnost ale nemůže být pouze pro "slušné" občany. Buď je a je pro všechny, nebo není.

Německo: Jaderná energie ještě nejméně do roku 2036

6. 9. 2010 / Marie Saša Lienau

Šéf SPD Sigmar Gabriel označil základní vládní dohodu o odstupňovaném prodloužení provozu "černým dnem pro energetickou politiku". - Místopředsedkyně frakce Zelených Bärbel Höhn oznámila, že se její strana zasadí o to, aby bylo toto rozhodnutí zvráceno. "Spolková vláda dnes postavila vlastní politickou soudržnost na bezpečnost obyvatelstva a blaho budoucích generací ", vyčetla CDU a FDP. Šéfka strany Die Linke Gesine Lötzsch shledala: "Atomová lobby se prosadila v zásadních otázkách. Spolková vláda pod kancléřkou Merkel ukázala, že ji lze vydírat."

Debata o ekologičnosti a (ne-)bezpečnosti jaderných elektráren rozděluje v Německu již tradičně i politickou scénu, ale jinak než v Česku. Pravicové strany a strany pravého středu z velké většiny atomovou energii podporují, levý střed až levice včetně Zelených odmítají. Koaliční vláda sociální demokracie se Zelenými v minulosti prosadila postupné odstavení jaderných reaktorů do roku 2022. Včerejší noční jednání nynější vládní pravicové koalice toto usnesení zvrátilo -- čistě ve prospěch atomové lobby, jak tvrdí široká levice.

Jak to bylo doopravdy...?!?

6. 9. 2010 / Ladislav Žák

Pokud se mezi námi ještě najdou lidé, kteří se dokážou kriticky zamýšlet nad úrovní zpravodajské práce v našich masmédiích, dovolím si jim předložit možná docela názornou pomůcku. Před týdnem jsme se dozvěděli, že muž ozbrojený automatickou zbraní postřílel v Devínské Nové Vsi blíže nespecifikovaný počet svých spoluobčanů a poté spáchal sebevraždu. Přes veškerou tragičnost je to příběh jednoduchý jako facka, protože stačí vědět, kdo střílel, čím střílel, na koho střílel, proč střílel a jaký toho všeho byl výsledek. Více parametrů tenhle příběh jako zpravodajské téma prostě nemá. Kromě odpovědi na motiv, tedy na to, proč vlastně střílel, jde u všeho ostatního o odpovědi více než prosté, protože popsat útočníka, stejně jako oběti a zbraň, je za daných okolností záležitost velice jednoduchá.

Pokus zbavit ministra zdravotnictví svéprávnosti

6. 9. 2010 / Josef Mrázek

Zaslouženou pozornost vyvolala zpráva, že po předvolání na vedení TOP 09 ministr Heger pod nátlakem ustoupil od svého záměru zmírnit následky navržených úprav ve zdravotnictví a přistoupil naopak na jejich zostření. To, bohužel, naznačilo, že naděje vyvolané ministrovými umírněnými projevy nebyly na místě.

K rozhovoru s Jochem

6. 9. 2010 / Boris Cvek

Když jsem v pátek ráno poslouchal Radiožurnál, dozvěděl jsem se ve výběru z českého tisku, že to nejzajímavější, co v ten den vyšlo, je prý rozhovor s Romanem Jochem v příloze Hospodářských novin (závdavek naleznete ZDE). To mne nakonec přimělo k tomu, abych si po dlouhé době koupil (tyto) noviny a přečetl si je. Autorem rozhovoru je Petr Honzejk. V úvodu je dobře zdůrazněno o Jochovi následující: "Sálá z něj racionalita. Zdůrazňuje, že se ke všemu podstatnému pročetl, promyslel. Nic neprocítil. Ani víru ne." Zde bych hned dodal, že v křesťanské tradici je zcela nemožné chápat víru jako něco, k čemu dospějete rozumem, co neprocítíte a zejména neprožijete. U Jocha a mnoha jemu podobných je víra postavena na Chestertonovi, čili na strachu, co všechno by se mohlo stát, kdybychom pozměnili tradiční hodnoty a nenásledovali předsudky "selského rozumu".

Čína v globalizujícím se světě

6. 9. 2010 / Milan Valach

Úvod

Zygmunt Bauman vypráví ve své knize Tekutá modernita příběh, který prožil se svou známou. Když jej vezla z letiště do hotelu, trvala cesta velmi dlouho, neboť vedla přes rušný a dopravou ucpaný střed města. O pár dní později jel zpět na letiště a použil taxík. Cesta trvala necelých 10 minut. Ovšem vedla přes velmi zanedbané části, obývané chudinou. Bauman z toho usuzuje (Bauman, s. 168), že jeho známá, pocházející z bohaté rodiny, podvědomě tuto část města vymazala ze své mentální mapy města. Podle jeho interpretace si všichni nevědomky vytváříme takové mentální mapy světa, v němž žijeme.

Kolik vydrží akademické centrum pro studium resilience (odolnosti)?

6. 9. 2010

Ve volném putování, kde se autor snaží zachytit ozvěny významných událostí spojených s narůstajícím povědomím o naší neblahé situaci, se tentokrát dostaneme do Švédska. Zdejší Stockholm Resilience Centre (pro slovo resilience se nabízejí překlady pružnost, odolnost, houževnatost, nezlomnost) je natolik důležitou institucí, že se k ní na těchto stránkách ještě navrátíme, napsal Tomáš Hyjánek.

Rwandská genocida ve světle aktuální zprávy OSN

6. 9. 2010 / Daniel Veselý

Aktuální zpráva OSN viní rwandskou armádu ze spáchání válečných zločinů a možná i genocidy na hutuském obyvatelstvu v Demokratické republice Kongo v 90. letech. V čele rwandské armády stál rwandský prezident Paul Kagame, který v nedávných volbách svůj úřad obhájil. Jde o prozápadního politika, jenž se přízni mezinárodní komunity (tedy především Spojených států a jejich spojenců -- pozn. aut.) těší od počátku 90. let, což je na vrcholového afrického předáka celkem dlouhá doba. Zároveň se jedná o jednoho z nejbrutálnějších hrdlořezů světového kalibru.

Čingischán, zakladatel mongolské říše.

Zrození mongolské říše

6. 9. 2010 / Lev Nikolajevič Gumiljov

<= Čingischán, zakladatel říše Mongolů

Muži s novými názory pak odcházeli ze svých kurení do lesů a do hor. Živili se lovem nebo krádežemi koní a ovcí svých sousedů. Sousedé na ně samozřejmě pořádali štvanice a narušitele tradic likvidovali, avšak počet lidí opouštějících svá sídliště se stále zvyšoval. Říkali si "lidé dlouhé vůle".

Velká step

Třinácté století bylo bezpochyby nejobtížnějším stoletím ruských dějin. Žádná jiná epocha nezrodila větší množství dějinných mýtů, než toto poslední století existence Kyjevské Rusi. Byly k tomu dosti závažné důvody: etnogeneze Rusi, jak již bylo řečeno, vstoupila ve 13. století do obskurační fáze. Pokud by se vše omezilo na nerušený rozvoj etnického systému, zaznamenali bychom v takovém případě pouze hrůzný nárůst destruktivních tendencí, které se začaly projevovat už ve druhé polovině 12. století. Avšak etnogeneze Kyjevské Rusi byla navíc ztížena etnickými kontakty s představiteli naprosto odlišných superetnosů: mongolského ulusu 1) a "křesťanského světa".

Hodnocení tatarského vlivu na ruský superetnos z perspektivy nomádského myšlení

6. 9. 2010 / Karel Dolejší

Lev Gumiljov si v kapitole knihy Od Rusi k Rusku věnované vzniku mongolské říše připravuje pozici pro výklad podle něj zásadně pozitivního vlivu ruského spojenectví s následnickým útvarem Čingischánovy říše - tatarskou Hordou, jež později uzavřel Alexandr Něvský (pasáž věnovanou těmto událostem přineseme zase jindy). Otevření se tatarskému vlivu v době, kdy pasionarita v Kyjevské Rusi upadala, podle Gumiljova zachránilo ruské etnikum před kolonizací a faktickým vstřebáním katolickou Evropou, která pravoslavné Slovany nepovažovala v plném slova smyslu za lidi.

Anketa Romano hangos: Francouzská vláda začala po několika incidentech vypovídat bulharské a rumunské Romy a rušit jejich tábořiště

Můžete porovnat vztah k Romům v cizině se vztahem k Romům v ČR? A jakou máte zkušenost s "cizími" Romy?

6. 9. 2010 / Pavel Pečínka

Helena Krobotová
Bývalá romská poradkyně v Jeseníku, nyní v Kanadě.
V zahraničí jsem žila - v Mexiku i v Kanadě, různě cestovala po Evropě. V cizině jsem nikdy nepocítila ty špatné pohledy a odstup, zaškatulkování podle mé barvy pleti při prvním jednání s lidmi tak jako v České republice. Lidé v cizině nejsou s prominutím takoví hulváti jako mnoho Čechů, u nichž se dá při prvním kontaktu poznat že nemají rádi Romy. V cizině to těm lidem většinou slušnost nedovolí, i když si třeba myslí občas taky něco špatného o Turcích a Indech. V ČR existuje stále živený rasismus přenášený z generace na generaci. Indové tady v Kanadě na mě mluví paňdžábským jazykem a berou mě za svou, samotní Kanadani mě berou za Indku a celkově tady v této velké zemi necítím žádný rasismus a xenofobii. Shrnutí -- pro českého Roma se v cizině žije lehčeji a lépe (když má práci a není na sociálních dávkách).

Rodokmen, geny a Buddhův zub

6. 9. 2010 / Jan Kadubec

Když Goethovi kněz uděloval poslední pomazání, umírající prý k němu pronesl: Pomažte mi ještě i boty, aby mi na tak dlouhé cestě nevrzaly.

Občas se dívám i na televizi. Když si připravuji něco k snědku, tak si ten debilizátor pustím skoro vždycky. Se zájmem sleduji dokonce i reklamy, připadají mi naprosto stupidní, no ale to je věc vkusu. Také tam velmi často vídám přenosy bohoslužeb, záběry z procesí k všelijakým posvátným místům a pořady o lecjakých svatých, blahoslavených apod. V rádiu zase slýchám náboženskou propagandu (to komunisti byli v tomto směru úplní žabaři) a také mockrát si poslechnu úvahy teologů o Božské Prozřetelnosti. Nenechávám si ujít nedělní ranní půlhodinku na Vltavě (od půl osmé do osmi), kde katoličtí, ale i ti protestantští, pravoslavní, řeckokatoličtí, a jiní profesoři a doktoři teologie vysvětlují jednotlivé věty z Písma svatého. V tiskovinách čtu všelijaká pojednání o víře. Nejvíce se mi líbí toto tvrzení: Celá Pravda nesmíchaná s omyly je jen v Církvi katolické. Proto to nejlepší, co člověk může udělat, je stát se katolíkem. (R. Joch, 26.4.2005).

Pár slov o sexuální výchově na školách

6. 9. 2010 / Josef Vít

Pan Fabiano Golgo otevřel Pandořinu skříňku svým článkem, ve kterém napadl Janu Bobošíkovou -- funkcionářku malé politické strany Suverenita -- za její podpis pod  konzervativní a podle něho zpátečnický dokument nazvaný Manifest D.O.S.T. Konzervativní Akce D.O.S.T. pořádala u příležitosti zahájení školního roku 1. září protestní shromáždění "Neexperimentujte s našimi dětmi!" na podporu Výboru na obranu rodičovských práv.

Pandur 8x8

Pandury nejen že neplavou, ale jsou rakvemi

4. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

Zjištění Mladé fronty Dnes, že s takovou slávou nakoupené Pandury ztratily přídavným pancéřováním, nutným pro pobyt v Afghánistánu, svou obojživelnost, ještě nic není. Ony ztratily i váhové limity pro leteckou přepravu a nikdy nezískaly schopnost obrany po případném zaseknutí automatické střelecké věže. Ta, protože je naprosto nepancéřovaná, je klíčem k zneschopnění celého transportéru.

Transportér totiž nemá, na rozdíl od OT 64 SKOT či BVP boční střelecké průzory a tak se po eliminaci střelecké věže nemůže jakkoliv bránit útoku pěchoty...

Gentlemani v ohrožení

3. 9. 2010 / Michal Rubáš

Naše ekonomická prosperita, stále znovu zakládaná na trojjedinosti nízké ceny práce, nízkých sociálních výdajů a podfinancovanosti veřejného sektoru, je v důsledku krize, kterou nikdo z domácích politiků vůbec nezavinil a nemohl předvídat, už zase ohrožena.

Podle ekonomických analytiků, ratingových agentur, představitelů Měnového fondu, členů vládního Nervu a jiných nezávislých zástupců soukromých investorů má naše demokratická společnost před sebou stále tutéž ambiciózní volbu: snižovat cenu práce, sociální výdaje a omezit veřejný sektor. Vláda Nečasových gentlemanů tak bude čelit nelehkému úkolu -- přijmout tuto morální výzvu a ještě více přiblížit těmito opatřeními Českou republiku socioekonomické situaci Spojených států těsně před vypuknutím krize.

Xenofobie na všech stranách?

3. 9. 2010 / Immanuel Wallerstein

Podle slovníku je xenofobie "strach z neznámých osob nebo cizinců nebo z čehokoli neznámého nebo cizího nebo nenávist vůči neznámému nebo cizímu". Zdá se, že tato pohroma se endemicky vyskytuje po celém světě. Velké počty lidí však nakazí jen někdy. V takové době právě žijeme.

Obamův projev o ukončení bojových akcí v Iráku, aneb Dějiny píší vítězové

3. 9. 2010 / Daniel Veselý

Nemohu si pomoci, ale úterní projev amerického prezidenta o de facto ukončení všech bojů v Iráku a stažení početného kontingentu vojsk byl po intelektuální a obsahové stránce asi na stejné úrovni, jako projevy jeho předchůdce. Obama nemluvil o nepředstavitelném utrpení Iráčanů, jemuž je jeho vlast v průběhu posledních dvaceti let vystavovala, zmínil se pouze o jejich "houževnatosti". Obama snad hovořil o úplně jiné zemi, kde krváceli hlavně američtí "hrdinové", a o válce, již zahájily nějaké neznámé vnější síly. Nemluvil o zemi bombardované Washingtonem v průběhu První války v Zálivu, sužované drakonickými sankcemi a invazí, která je podle tzv. norimberských principů "největším válečným zločinem" a jež zahrnuje veškeré zlo jí rozpoutané.

Přehodnocuje Polsko podporu americké zahraniční politice?

3. 9. 2010 / Karel Dolejší

Probíhající postupná změna mocenských poměrů v Evropě patrně přináší revizi základních premis polské zahraniční politiky. Severní soused ČR, donedávna považovaný za spolehlivou součást bushovské "nové Evropy", po dlouhou dobu bez námitek podporoval naprostou většinu klíčových amerických rozhodnutí - ať už šlo o invaze do Afghánistánu či Iráku, nebo o protiraketovou obranu v Evropě. Ne že by Polsko bylo někdy tak servilní jako ČR; vždy současně sledovalo vlastní zájmy a snažilo se pozice spolehlivého klientského státu využít k zajištění vlastního mezinárodního postavení. Teď ovšem Varšava z role spolehlivého klienta poslušně dodávajícího požadované kontingenty do misí, jež sama neplánuje a na nichž nemá žádný zájem - krycí název "spolehlivý spojenec" - zřetelně vypadla a naznačuje, že se bude muset začít více starat sama o sebe. Polský prezident Bronisław Komorowski totiž ve středu během setkání s generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem naprosto otevřeně prohlásil, že rostoucí náklady na válku v Afghánistánu nepříjemně zpomalují modernizaci polských ozbrojených sil.

Funguje zpoplatnění deníku The Times na internetu?

3. 9. 2010

Poté, co začátkem července vlastník deníku The Times a týdeníku Sunday Times zpoplatnil přístup na internetové stránky těchto listů, poklesla jejich čtenost podle odhadů o 90 procent. Někteří inzerenti prostě přestali v těchto denících inzerovat. "Pokud to nikdo nečte, nemá přece smysl tam dávat inzerci," konstatoval Rob Lynam jeden z ředitelů mediální agentury MEC.

Vědci navrhli "nezničitelný" beton

3. 9. 2010

Beton může získat schopnost sám zacelit mikroskopické trhliny ve svém povrchu - podobně jako kost - pokud do něj budou přidány vhodné bakterie. Za běžných okolností trhliny umožňují, aby s vodou do betonu vstupovaly agresivní chemikálie, které ho rozrušují, vysvětluje Henk Jonkers z Technologické univerzity v nizozemském Delftu.

Jediné, co Blair dokázal, bylo umrtvit Labouristickou stranu a přijmout thatcherismus

3. 9. 2010

Tony Blair byl politik velkého talentu, ale zoufale špatný premiér. Své zemi udělal velkou službu, ale jedině před tím, než se stal r. 1997 premiérem. Tehdy totiž Blair umrtvil Labouristickou stranu a udělal ji svým výtahem k moci. Blair přijal thatcherismus a učinil ho v Británii nezvratitelným. Britská levice to dosud odmítá připustit.

Když kandidoval r. 1982 mladý Anthony Blair do parlamentu, podporoval Kampaň za jaderné odzbrojení, byl proti britským jaderným ponorkám Trident a chtěl, aby Británie vystoupila z Evropské unie. (Nic z tohoto v jeho memoárech uvedeno není.) Když se r. 1983 Blair dostal do parlamentu, energicky podporoval princip znárodnění zprivatizovaných podniků. Odbory se neměly omezovat a privatizace měla být okamžitě zastavena. Blair požadoval, aby se nejvyšší pásmo zdanění v Británii zvýšilo na 60 procent, píše v deníku Guardian Simon Jenkins.

Vysocí pákistánští vojenští činitelé zrušili cestu do USA, poté, co si je bezpečnostní orgány spletly s teroristy

3. 9. 2010

Osm vysokých činitelů pákistánské armády, včetně jednoho námořního admirála, cestovalo letecky do USA na jednání s ústředním velením americké armády. V pondělí nastoupili v USA do letadla společnosti United Airlines z Washingtonu do Tampy, ale byli donuceni z letadla vystoupit kvůli tomu, co dlouhou cestou unavený vojenský činitel v letadle řekl: "Doufám, že tohle je poslední letadlo k cíli." Zaslechla to žena, která seděla vedle něho, usoudila, že je to atentátník, a propadla panice.

Mluvčí pákistánské armády generálmajor Athar Abbas uvedl, že posléze pákistánští důstojníci prošli bezpečnostními prověrkami.

Fidel Castro

Castro přiznal odpovědnost za pronásledování gayů

3. 9. 2010 / Štěpán Kotrba

reakce na článek Fabiana Golga "Cuba Libre? - Svobodná Kuba?" z roku 2004

Fidel Castro se přiznal. Přijal odpovědnost za pronásledování homosexuálů na Kubě v 60. a 70. letech a omluvil se. Byla to velká nespravedlnost, řekl v rozhovoru pro mexický deník La Jornada 84 letý bývalý kubánský prezident. Řekl, že on sám neměl předsudky proti homosexuálům , ale "pokud je někdo zodpovědný za jejich pronásledování, jsem to já. "

La Jornada: Soy el responsable de la persecución a homosexuales que hubo en Cuba: Fidel Castro ZDE

Reuters : Fidel Castro takes blame for 1960s gay persecution ZDE
iHNed: Za pronásledování gayů na Kubě můžu já, přiznal Fidel Castro ZDE

Péče a krmení pro stroje času

3. 9. 2010 / John Michael Greer

Tam, kde žiji nyní, na severu centrálního masivu Apalačských hor, mi stejně tak bylo zahradníky opakovaně řečeno, že čas k setí kukuřice nastal, když listí dubu dorostlo velikosti myšího ucha. Víte, nevím jistě, zda existuje nějaká standardní apalačská myš, jejíž uši všichni místní veteráni pečlivě měří, ale nejsem si jistý, jestli by mě to překvapilo.

KD│ Rozdíl mezi intenzivní a extenzivní produkcí potravin diskutovaný v posledním příspěvku má důsledky, které jdou daleko nad rámec toho, co je zřejmé. Když intenzivně zahradničíte na dvorku nebo na několika akrech, můžete ušetřit čas, energii a zdroje nutné k tomu, co nelze provádět na rozsáhlé farmě o výměře několika set akrů, a návratnost může být velkolepá.

Máme asi někde problém

2. 9. 2010 / Ladislav Žák

Díval jsem se na úterní odpolední zprávy na Nově a teprve zpětně jsem si uvědomil, jaké poselství mi tři po sobě jdoucí reportáže vyslaly. Ta první byla o tom, že v Brně tři policisté ukopali k smrti bezmocného Vietnamce a jako bonus do něj nechali kopat i dámu, která je k údajnému rušení klidu přivolala. Ta druhá mě informovala, že se v jakési základní škole uhnízdili hadi, ale podle stanoviska veřejné správy je nelze ze školy odstranit natož zabít, protože jsou chránění. Důvodem k odstranění respektive odbornému přenesení hadího hnízda může být až celková rekonstrukce školy. A do třetice jsem se dozvěděl, že snad v Pardubicích padají sloupy veřejného osvětlení, že jich už letos spadlo deset, vyměnit jich potřebují tisíce, ale dělat se to nebude, protože nejsou peníze.

Studie Bundeswehru varuje před katastrofálními dopady ropného zlomu na západní svět

2. 9. 2010 / Karel Dolejší

Studie thinktanku německé armády analyzuje možné dopady ropného zlomu na globální ekonomiku. Interní dokument, který unikl na internet, se odvolává na respektované předchozí studie jako například americkou Hirschovu zprávu a ukazuje, jak vážně německá vláda přistupuje k potenciální ropné krizi. Vyčerpání světových zásob ropy přinese permanentní krizi nabídky - a může spustit turbulence na komoditních trzích a burzách. Tým Oddělení analýzy budoucnosti (Dezernat Zukunftsanalyse) Centra pro transformaci Bundeswehru pod vedením Thomase Willa varuje před změnami v globálním rozložení sil, zformováním nových vztahů založených na vzájemné závislosti, úpadkem významu západních průmyslových národů a "naprostým kolapsem trhů", který by způsobil vážné politické a ekonomické krize.

O americké revoluci "návratu práce"

2. 9. 2010 / Miroslav Tejkl

Dne 16. 8. 2010 uveřejnil magazín CounterPunch kritický článek Imperiální extáze od Paula Craiga Robertse, který byl redaktorem Wall Street Journalu, autorem mnoha knih, náměstkem ministra financí pro hospodářskou politiku v Reaganově (!) vládě a přednášel politickou ekonomii na Stanfordově a Georgetownské univerzitě. Článek je radikálně kritický k vývoji ve Spojených státech a k politickým reprezentacím Republikánské i Demokratické strany a ukazuje k jaké výbušné, revolucionářské terminologii (zejména závěr Robertsova článku) přivedl politický a ekonomický vývoj člověka, který dřív sám působil ve velké politice -- a dokonce v tom konzervativním (v USA "červeném") týmu...

Husákova normalizace

2. 9. 2010 / Věra Říhová

Už jsem si několikrát všimla zajímavého faktu na Britských listech. Když se objeví nějaký článek od pana Čulíka, přečte si ho hodně lidí, ale když k tomu někdo napíše dodatek faktů nebo některá fakta vyvrací, nepřečte si to ani polovina čtenářů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.