BRITÁNIE:

Obrovský skandál týkající se premiérova šéfa pro komunikaci s médii

6. 9. 2010

Andy Coulson, bývalý šéfredaktor tvrdě bulvárního britského deníku News of the World, vlastněného firmou Ruperta Murdocha News International, se octl uprostřed vážného skandálu: údajně totiž žádal reportéry, aby ilegálně hackersky pronikali do soukromých rozhovorů čelných britských politických osobností. Skandál vrhá velmi špatné světlo i na současného britského konzervativního premiéra Davida Camerona. Kritikové, poukazují na to, že Cameron prokázal nedostatek soudnosti, když jmenoval Coulsona šéfem oddělení pro komunikaci s médii, tedy svým "spin doctorem".

Londýnská policie se v neděli vyjádřila, že obnoví vyšetřování hackerských akcí listu News of the World, pokud vyjdou najevo nové informace. Politikové zuří, zejména bývalý náměstek labouristického premiéra John Prescott, že jim jejich soukromé či profesní rozhovory odposlouchávali novináři z listu News of the World.

Andy Coulson obvinění, že jako šéfredaktor listu News of the World používal odposlechy mobilů politiků, popírá.

Minulý týden se však Coulson octl znovu pod tlakem poté, co bývalí novináři sdělili listu New York Times, že praxe odposlouchávání mobilních telefonů politiků a jiných veřejných osobností byla daleko rozšířenější, než list News of the World předstírá.

Jeden reportér - Sean Hoare - uvedl, že mu osobně nařídiil šéfredaktor Coulson, aby odposlouchával telefony. Londýnská policie informovala, že požádala list New York Times, aby jí poskytl veškeré nové informace, které k této věci má.

Andy Coulson také zřejmě bude čelit novému parlamentnímu slyšení v této věci. Požadují ho labourističtí poslanci.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 6.9. 2010