Topolánkova vláda má plnou hubu antikomunismu, ale co oběti?

Není vám stydno, pane ministře?

27. 3. 2010

Z aktuálních důvodů znovu vydáváme článek, který původně vyšel v BL v roce 2008 ZDE

Postižený občan: Od 25. 8. 2005 jsem uznán plně invalidním. Po čtyřech měsících čekání a ujišťování o prošetřování mi ČSSZ sdělila, že nárok na invalidní důchod nevznikl. Zůstal jsem zcela bez prostředků. ....
.... Můj otec byl v r. 1952 zatčen StB, odsouzen za velezradu na 11 let. V listopadu 1953 ve vězení
(v uranových dolech, pozn. red.) na leukémii zemřel. V roce 1991 byl plně rehabilitován. Jako pozůstalý mám nárok za každý měsíc jeho věznění na 20 Kč k důchodu. Tato částka mi stále nepřichází. ČSSZ vyřízení trvá déle než vlastní rehabilitace. ...

Petr Nečas, po roce: Nevyhovuji vaší žádosti ze dne 22. 1. 2007 o odstranění tvrdosti, která se podle Vašeho názoru vyskytla při provádění sociálního zabezpečení. Nárok na přiznání invalidního důchodu vám nevznikl.

Britské listy mají k dispozici pozoruhodnou korespondenci.

Starejte se o maminku, přijdete o invalidní důchod

17. 7. 2010 / Jan Čulík

Z aktuálních důvodů znovu vydáváme článek, který původně vyšel v BL v roce 2006 ZDE

"Česká správa sociálního zabezpečení vám zamítá žádost o invalidní důchod pro nesplnění podmínek. Doba pojištění potřebná pro nárok na invalidní důchod činí pět roků. Vy jste však získal jen 3 roky a 264 dní pojištění," sdělila Vojtěchu Voříškovi (59) nepořádně napsaným úředním dopisem (nesmyslně v něm opakuje některá slova) "ing. Nováková Marie" za "odd. 422" z České správy sociálního zabezpečení, Křížová 25, Praha 5.

Vyšlo v pondělí 21. srpna 2006 v deníku Metro.

ODS má nyní v čele (zase) lháře

26. 3. 2010 / Petr Nachtmann

Nynější lídr ODS Petr Nečas veřejně lhal 12 dní před volbami v roce 2006 o regulačních poplatcích ve zdravotnictví, k dispozici je videozáznam

21. května 2006, tedy 12 dní před volbami, místopředseda ODS Petr Nečas veřejně tvrdil, že ODS nechystá zavádění poplatků ve zdravotnictví.

Nečas: "My chceme zavést individuální účty, čili tam se nebude platit, nechceme zvyšovat poplatky. My chceme úplně změnit zdravotnický systém do systému osobních zdravotnických účtů..." (Otázka moderátora, zda tedy zůstane bezplatné zdravotnictví.) Nečas: "Ano, to je ústavně garantováno."

Pozn. JČ: Předchozí šéf ODS Mirek Topolánek byl také přistižen při veřejném lhaní. Viz např. "Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz."ZDE

Topolánkův odchod byl překvapením

27. 3. 2010 / Boris Cvek

Odchod Mirka Topolánka z čela ODS je pro mne velkým překvapením. Aféra, která propukla po jeho spíše buranských než opravdu xenofobních výrocích pro gay časopis LUI, mi přišla od začátku velmi umělá. Nový gay časopis si chtěl udělat reklamu, a tak pustil do éteru i hospodské řeči bývalého premiéra. Řekl bych, že na ně byl v médiích za tu dobu, co Topolánek vedl ODS, zvyklý každý redaktor a nikdo ze zavedeného tisku by to dále nešířil. Proč taky?

Vždyť se vždycky bojuje především o principy a programy!

27. 3. 2010 / Miloš Dokulil

Oba čelné české deníky (jak LN, tak DNES) měly v pátek (26. 3.) na čelní straně modř; ta z Lidovek byla nafialovělá (takže spíše už do barvy "půstu"?). Nebudu se pokoušet o žádný komentář jiných komentářů nebo o dohady, co to udělá v příštích předvolebních průzkumech. Asi je vhodné si ovšem připomenout, co a jak tomu "zemětřesení" či vnitřnímu tragickému pádu jednoho čelného politika (který nicméně zůstává šéfem ODS) předcházelo. Vždy ten, kdo je v čele, musí počítat, že má nejednoho ohaře za zády, kdo by ho moc rád vystřídal (není zbytečné zde jmenovat?). Ani ve sportovních kláních není problematická až ta "bramborová" medaile. Také ve sportu by každý soutěžící chtěl dosáhnout na zlato; a být přede všemi na výsluní jako první (a psát takto dějiny; a něco si takto -- nic ve zlém -- dokonce přivydělat, že?).

Kam s ním?

26. 3. 2010 / Lukáš Jelínek

Nic než disharmonické tóny od čtvrteční výkonné rady ODS čekat nešlo. Strana má zásadní problém se svým předsedou. Sama by ráda konzervativně hrála Bacha, ovšem Mirek Topolánek jí nutí psychotické techno. Co s tím?

Na úpravy kandidátních listin je již pozdě, lze pouze škrtat. Otázka zněla: vyšoupnout Topolánka, zašít do azylu v bytě ministra Slamečky, nebo na něj jen do voleb hodit deku?

Hra ODS na předvolebního otloukánka

26. 3. 2010 / Karel Dolejší

Vývojář firmy Microsoft John Hopson popsal na svém blogu laboratorní pokus, který shodou okolností lépe než co jiného ilustruje motivaci stojící za právě zveřejněným plánem ODS na zavedení "spravedlivého sociálního systému", jenž se v první řadě zaměřil na postih romské minority v Litvínově a Chomutově.

Očekáváme, že svět dává smysl, že je logicky bezrozporný. Pokud se v něm objeví poruchy, začínáme být nedůtkliví a hledáme někoho, komu bychom připsali vinu. Pokus popsaný Hopsonem ukazuje, že to nemusí být výlučná vlastnost člověka. Dva holubi byli během experimentu umístěni do klece. Jeden z nich byl připoután vzadu, zatímco druhý se mohl volně pohybovat. Každých třicet vteřin se pootevřela násypka a uvolnila malé množství potravy. Volný holub mohl potravu sezobat, kdežto připoutaný nikoliv. Zhruba hodinu poté, co z násypky každou půlminutu padala potrava, se však režim změnil. Přísun krmiva se naráz zastavil. Volný holub ještě chvíli v pravidelných intervalech kontroloval, zda se násypka přece jen neotevře - a když si uvědomil, že s přísunem potravy je patrně konec, přesunul se dozadu do klece a začal klovat připoutaného kolegu. Ten přirozeně neměl s ukončením přísunu potravy nic společného - jenže frustrace dosud dobře živeného holuba byla zcela reálná a našla si tedy odreagování cestou nejmenšího odporu.

Krize v katolické církvi

Vatikán bojuje o Benedikta

27. 3. 2010

Vatikán se zoufale snaží bránit papeže Benedikta, kolem něhož vznikl nový skandál, když vyšlo najevo, že Benedikt rozhodl dovolit knězi pedofilovi, aby převzal pastorální roli ve své bývalé diocézi.

Vatikánští činitelé zahájili za poslední dva dny už druhou vlnu energické obrany papeže. Ten je terčem dvou samostatných skandálů v Německu a ve Spojených státech. Papeže hájí i vysocí italští politikové.

Kreml: Podpis smlouvy s USA 8. dubna v Praze, platnost do roku 2020

26. 3. 2010 / Karel Dolejší

Agentura RIA Novosti dnes informovala o vyjádření tiskového oddělení Kremlu, které potvrzuje zprávy o podpisu nové americko-ruské smlouvy o strategických útočných zbraních 8. dubna v Praze. Platnost smlouvy vyprší již za deset let. To mj. znamená, že pokud USA realizují své plány na zvyšování parametrů antiraket Standard SM-3, tak jak byly oznámeny po zrušení původního projektu zahrnujícího mj. radar v Brdech, za deset let bude systém mezinárodní bezpečnosti zhruba ve stejné nestabilní situaci, kde měl být podle plánů George Bushe v roce 2012.

Pražské jaro Medveděva a Obamy?

26. 3. 2010

KD│ Během dneška by se měl uskutečnit telefonický rozhovor mezi prezidenty USA a Ruské federace Barackem Obamou a Dmitrijem Medveděvem. Redakci ruského listu Nězavisimaja gazeta to sdělil nejmenovaný zdroj uvnitř Kremlu. Prezidenti by měli dospět ke shodě ohledně detailů ceremonie podpisu nové Smlouvy o omezení strategických útočných zbraní (známé jako START, rusky ДСНВ). Pravděpodobně k tomu dojde osmého dubna v Praze, ale konečné odsouhlasení data a místa ještě závisí na rozhodnutí samotných prezidentů. Středeční vyjádření anonymního zdroje v Kremlu, že všechny potřebné dokumenty jsou již schváleny, vyvolalo ve Washingtonu údiv. Moskva zase navzdory euforii v Praze nespěchá s potvrzením místa a data podpisu smlouvy.

Televizi "rozhodně nedůvěřuje" pouze 6% občanů

26. 3. 2010

ŠOK│ Češi nejvíce důvěřují televizi (62%), rozhlasu (59%) a armádě (56%). Nejméně důvěřují neziskovým organizacím (40%), odborům (37%), církvím (25%). Církvím "rozhodně nedůvěřuje" 34% a "rozhodně důvěřuje" pouze 6% občanů.

CVVM: Důvěra některým institucím veřejného života ZDE

Generace na přelomů věků

26. 3. 2010 / Petr Sak

Referát přednesený na Česko-slovenské sociologické konferenci

Od devadesátých let neustále akcelerují ve společnosti procesy, které jí zásadním způsobem proměňují. Jedná se o komputerizaci společnosti, kterou tvoří vybavování společnosti hardwarem a softwarem informačních a telekomunikačních technologií, osvojování počítačové gramotnosti populací a využívání informačních technologií v tradičních i nových aktivitách a oblastech lidské činnosti. Výsledkem komputerizace je posun od industriální k informační společnosti.

Prvoinstanční soud musí znovu přezkoumat zranění na CzechTeku 2005

27. 3. 2010

Obvodní soud pro Prahu 7 se bude muset znovu zabývat oprávněností žaloby, kterou se Tomáš Pavlacký domáhá na ministerstvu vnitra náhrady škody za utrpěné zranění oka na technoparty CzechTek v roce 2005. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. V úterním neveřejném jednání zrušil prvoinstanční verdikt, kterým obvodní soud Pavlackého žalobu uznal. Případ vrátil k novému projednání s tím, že rozsudek nelze přezkoumat.

24. 3. 2010, ČT24: Prvoinstanční soud musí přezkoumat zranění na CzechTeku ZDE

8. 7. 2009, ČT2: Odpovědnost za zranění muže na CzechTeku nese stát ZDE

14. 11. 2005, BL, Štěpán Kotrba: Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" ZDE

02. 08. 2005 Ládis Kylar: CzechTek 2005 - Můžete zastavit párty, ale nedokážete zastavit budoucnost ZDE
04. 08. 2005 Czechtek: Amnesty International kritizuje českou vládu ZDE
08. 08. 2005 Zdeněk Štefek: CzechTek 2005: Nejsou to děti současnosti, která je takto vychovává? ZDE
08. 08. 2005 Štěpán Kotrba: CzechTek 2005: Zákon platí pro velící důstojníky, tiskovou mluvčí i pro mužstvo ZDE

DIY, tekno a CzechTek TÉMA BL

Důchodci odstrašujícím příkladem společenského neúspěchu?

29. 3. 2010

reakce na článek Štěpána Kotrby "Jaká je mládež? Taková, jakou jsme ji vychovali."

Vedle politických úvah mně v článku chybí zmínka o souvislosti mezi médii (resp. dospělými lidmi, kteří mládež ovlivňují), prezentující hodnoty úspěch, síla, mládí, krása či peníze a životním "stavem" důchodců, kteří přesně tato kritéria nesplňují. Není se co divit, že jsou pro mládež odstrašujícím příkladem společenského neúspěchu a zmínka mladých o tom, že se raději zabijí, než aby byli staří, ukazuje, že u starých lidí skutečně nevidí žádné vlastnosti či zkušenosti, ke kterým by chtěli dozrát, píše čtenář Karel Barták.

Přijímačky přes SCIO aneb zkouška servilnosti a ochoty platit

26. 3. 2010

V sobotu 20. 3 jsem se zúčastnil tréninkového dne Scio, abych se lépe připravil na národní srovnávací zkoušky z OSP (obecné studijní předpoklady), které mnoho českých vysokých škol (FSV UK. Právnická fakulta) akceptuje jako právoplatnou přijímací zkoušku, anebo jako první kolo přijímacího řízení, píše čtenář Erik Dohnálek.

PŘEDVOLEBNÍ AGITKA

Koalice snů

26. 3. 2010 / Michal Kuklík

ministerský předseda

Petr Nečas (ODS)

Ministerstvo pro místní rozvoj

Radek John (Věci veřejné)

Ministerstvo životního prostředí

Lenka Andrýsová (Věci veřejné)

ČT nebude vysílat pořady s kandidáty do Sněmovny

26. 3. 2010

tisková zpráva České televize

Česká televize zahájí 14. dubna 2010, stejně jako v minulosti před volbami, embargo na vysílání pořadů, ve kterých vystupují lidé kandidující do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Výjimkou budou pouze zpravodajské pořady s aktuální tématikou a předvolební spoty vysílané podle zákona.

Jak Hřebejk bojuje s antikomunismem

26. 3. 2010 / Jan Čulík

Ve filmu Kawasakiho růže se zabývají scénárista Petr Jarchovský a režisér Jan Hřebejk znovu svým oblíbeným tématem, totiž potřebou smíření po dlouhém období totalitního útlaku, v němž si lidé navzájem činili nejrůznější kruté křivdy. Film je svým způsobem odpovědí na ani po dvaceti letech neutuchající antikomunismus některých "pravicových" aktivistů. Podobně jako Hřebejkův film Musíme si pomáhat, který se prvoplánově zabývá útlakem v době nacistické okupace, ale jeho význam se zjevně týká obecněji totalitarismu, i Kawasakiho růže argumentují, že motivace lidí, kteří za komunismu udávali, byla rozporná, a ve filmu se vyskytne i známý, po dvaceti letech demokracie relativně přesvědčivý argument, že nikdo ze zpětného pohledu po dvou desetiletích a více nedokáže zrekonstruovat, co se vlastně tehdy v jednotlivých případech událo.

Není Topolánkův skandál načasován tak, aby zachránil Langera a Béma?

25. 3. 2010 / Petr Nachtmann

Není náhodou Topolánkův skandál načasován, aby překryl Langerovu ostudu s kmotrem Mrázkem? Nebo Bémovy maléry s Opencard a s Janouškem?

Skandál s Topolánkovými bláboly propukl o víkendu, na pondělí byla přitom naplánována výpověď bývalého elitního policisty Karla Tichého o spolupráci Ivana Langera se zavražděným kmotrem Mrázkem

Nyní se vedení ODS handrkuje s Topolánkem a o Topolánka, Langerovu aféru to naprosto přebíjí, hezky je to vidět na clusterech zpráv ZDE

Ještě jednou o koncentraci energie

27. 3. 2010 / John Michael Greer

To nakonec znamená, že rozdíl mezi průmyslovou civilizací a tím, co nazýváme civilizací ekotechnickou, nespočívá prostě v tom, že použijeme jiný energetický zdroj namísto ropy nebo jiných fosilních paliv. Nejde dokonce ani o zmenšení existujících technologií tak, aby se vešly do skromnějšího energetického rozpočtu. Jde o to znova promyslet celkový přístup k technologii a začít uznáním skutečnosti, že velmi skromná nabídka zdrojů koncentrované energie, kterou můžeme očekávat po konci věku fosilních paliv, by měla být rezervována pro ty úkoly, které dosud musejí být vykonány a nelze je vykonat jiným způsobem než právě takto, a že cokoliv, co lze vykonat s pomocí zdrojů difúzní energie, je třeba vykonat s nimi, aby to vůbec bylo vykonáno.

KD│ Od zveřejnění minulého příspěvku američtí politici a učenci zahájili další kolo mlácení do Číňanů, zatímco trvají na tom, že manipulace Číny s měnou je pro nás nepřijatelná. Jelikož USA se svou měnou manipulují přinejmenším stejně bezostyšně, váha takové argumentace je pochybná; jak zjišťuji, skutečný důvod sporu spočívá v tom, že čínské manipulace byly o dost úspěšnější než naše. Tón posledního proudu denunciací může být doložen nedávným titulkem: "Čína využívá obchodních dohod ve svůj vlastní prospěch". Hm, myslel si někdo, že Číňané využijí těchto dohod výhradně v náš prospěch?

POZVÁNKA

Čulík a psychologie moci aneb Ve smyčce

25. 3. 2010

ŠOK│ V rámci předmětu Psychologie na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha uslyšíte vysokoškolského pedagoga z Glasgow University, bohemistu, publicistu a šéfredaktora Britských listů, mj. editora a spoluautora knih Jak Češi jednají, Jak Češi myslí a Jak Češi bojují.

Dr. Jan Čulík
Psychologie moci

a projekce filmu BBC

In the Loop

The fate of the world is on the line
105 min., režie Armando Iannucci

ve středu 31. 3. 2010 15:00-19:00

Praha 5, U Santošky 17. Přijďte včas. Po začátku nebude nikdo vpuštěn!
plakát ve formátu PDF ZDE
pozvěte své přátele z Facebooku ZDE

Patrik Benda píše Vilému Prečanovi:

Jste zaujatým účastníkem sporu o ÚSTR

26. 3. 2010 / Patrik Benda

Vážený pane profesore,

vím, že jste patřil k důležitým zastáncům vzniku Ústavu pro studium totalitních režimů, o to více mě mrzí, že jste se nyní s takovou razancí ve svém otevřeném dopise řediteli ÚSTR z 22. 3. t. r. pustil do jeho kritiky, včetně některých radních. V obhajobě svého náhledu, co a jak je v práci této instituce chybné a jak by měla dále fungovat, přitom pracujete i s nepřesnými a zavádějícími informacemi. Zároveň to, co nejvíce vyčítáte svým oponentům, činíte do určité míry sám: nepředkládáte jednu vizi proti druhé, ale tu svou považujete za jedinou možnou. Potíž je možná v tom, že nejste nezaujatým pozorovatelem, ale aktivním účastníkem sporu o další směřování ÚSTR.

Jde o mé dobré jméno

26. 3. 2010 / Vilém Prečan

Vážený pane Bendo,

dostal jsem Váš otevřený dopis z 25. března t. r. Děkuji za upřesňující informaci o tom, že při mém schvalování za člena VR dva členové Rady ÚSTR hlasovali proti a proč. Neměl jsem se to odkud dovědět. Ředitel Žáček o tom vědeckou radu na ustavující schůzi pokud se pamatuji neinformoval a v Závěru z jednání rady 7. července 2008 týkajícím se složení VR, zveřejněném na internetové stránce ÚSR, není tato okolnost uvedena. -- O Vaši adresu jsem požádal mluvčího ústavu, neopověděl mi; nemám ji ani nyní. -- Budeme-li spolu někdy mluvit mezi čtyřma očima, vysvětlím Vám, proč jsem byl poněkud kryptický a použil eufemismu "šedá eminence".

Eurozóna odsouhlasila plán pomoci Řecku

26. 3. 2010

Země eurozóny se shodly na záchranném programu pro Řecko, který bude kombinací půjček od vlád ostatních členských zemí a Mezinárodního měnového fondu. Portugalský premiér Jose Socrates řekl novinářům, že šestnáctka nalezla odpověď na řeckou dluhovou krizi, a jeho slova potvrdila mluvčí špaňelské vlády Cristina Gallach.

Řecký premiér Geórgios Papandréou označil plán za "velmi uspokojivý".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

V dnešní době se ukazuje, že svět i USA se neobejdou bez jaderné energetiky

27. 3. 2010 / Vladimír Wagner

Dovolil bych si doplnit zprávu o hromadění jaderného odpadu v pátečních Britských listech. Týká se otázek kolem vytvoření nové komise pro rozhodnutí, co s vyhořelým jaderným palivem. Bohužel, odkaz uvedený pod článkem je chybný, takže nevím, jestli jsem našel správný. Myslím, že se jedná o tento článek tento článek Marka Claytona v Christian Science Monitor. V Britských částech se objevily jen části informace z článku, a to překladatelem Karlem Dolejším dost jednostranně vybrané. Tedy ty, kde Mark Clayton citoval aktivisty z protijaderné organizace Institute for Energy and Environmental Research (IEER). Mark Clayton ovšem cituje i informace Ministerstva energetiky (DoE)...

Jaderný odpad se hromadí, stojí americké daňové poplatníky miliardy dolarů

26. 3. 2010

KD│ Bushova administrativa podepsala smlouvy s několika subjekty, kterým slíbila zajistit skladování jaderného odpadu z jednadvaceti nových reaktorů. Avšak federální vláda dosud nedokázala splnit svůj závazek ohledně nalezení trvalého úložiště tohoto nebezpečného materiálu. Ministerstvo energetiky úložiště marně hledá již 35 let a nyní mu kvůli nereálným slibům hrozí pokuta ve výši více než miliardy dolarů, napsal pro Christian Science Monitor Mark Clayton.

Barbarství a dobrá brandy

24. 3. 2010 / John Michael Greer

Znamená to, že solární energie je zbytečná? Vůbec ne. To co to znamená je, že relativně nízkoexergetický zdroj energie jakým je sluneční záření nemůže být jednoduše použit k náhradě relativně vysokoexergetického zdroje jakým je uhlí... Jestliže je koncentrovaná energie vzácná, místní produkce relativně rozptýlené energie určené k místní spotřebě představuje v řadě případů mnohem schůdnější přístup. Ten dovolí, aby zbylé vysoce koncentrované energie byly nasměrovány k aplikacím, jež je doopravdy potřebují, a současně chrání místní komunity před selháním nebo úplným kolapsem centralizovaných systémů.

KD│ Pokud píšete o energetice v úpadkových letech civilizace definované na jedné straně marnotratným využíváním energie a na straně druhé pochybnou logikou, již k ospravedlnění této marnotratnosti používá, je vhodné kultivovat svůj smysl pro ironii. Jedna z věcí, se kterou za takových okolností můžete najisto počítat, totiž je, že pokaždé, když zmíníte falešné představy, jež pomáhaly zahnat civilizaci do rohu, řada čtenářů odpoví komentáři, jež předvedou zmíněné falešné představy v mnohem čistší podobě než kterýkoliv z příkladů, které jste předložili.

Je načase zmocnit se zase naší země

25. 3. 2010

Tento víkend se budou konat ve více než tisíci amerických domovech večírky, na nichž se bude promítat nejnovější film Michaela Moora O kapitalismu s láskou, píše Michael Moore ve svém hromadném mailu stoupencům.

Moore pokračuje: Server MoveOn.org zahajuje velkou kampaň ve snaze odebrat demokracii korporacím a lobbistům. Jsem velmi potěšen, že se rozhodl zahájit svou kampaň tím, že zorganizoval lidi, aby se sešli a podívali se na můj film.

Junioři -- senioři. A kde jsme my?

25. 3. 2010 / Věra Říhová

Už od doby, kdy jsem napsala článek "Od babičky z Ratibořic ke gravidním hopsandám", o tomto problému přemýšlím. Máme ty generace nějaké pomíchané. Každopádně nám chybí nová slova pro označení jednotlivých generací a nejen pro ně.

Řekneme si, máme děti, rodiče, prarodiče a další pra-. Pokud se ale bavíme o generačních problémech, hovoříme o juniorech (období puberty a studií -- už to nejsou děti), seniorech (důchodcích) a střední generaci. Jenomže ta střední generace jsou generace 2-3. Vyvolává to zmatek.

Bílý dům: USA a Rusko se blíží dokončení smlouvy o strategických útočných zbraních

25. 3. 2010 / Karel Dolejší

Rusko a USA jsou velice blízko dokončení nové smlouvy o strategických útočných zbraních, ale dokončovací práce nebudou definitivně hotovy, dokud nedojde k rozhovoru obou prezidentů, vyjádřil se tiskový tajemník Bílého domu Robert Gibbs na středeční tiskové konferenci. K jednání prezidentů kvůli dokončovacím pracem a odstranění "některých nedodělků" by mělo dojít v nejbližších dnech. Toto vyjádření se liší od dřívějšího středečního vyjádření zdroje v Kremlu pro agenturu RIA Novosti, podle nějž jsou již všechny potřebné dokumenty odsouhlaseny.

Pomáhají či škodí průzkumy volebních preferencí soutěži politických stran?

25. 3. 2010 / Ján Mišovič

Diskuse týkající se míry užitečnosti provádění výzkumů veřejného mínění a zveřejňování jejich výsledků, se objevují prakticky od začátků jejich pravidelného konání. Úvahy podobného typu jsou s větší frekvencí publikovány zejména v období častějšího uskutečňování předvolebních šetření. Na existující pochybností, které se spojují s procesem dotazování, i na dopad získaných výsledků na společnost poukázal George Gallup a Saul Rae ve své knize The Puls of Democracy (1940) a současně takové argumenty vyvrátil.

ČEZ: Emise CO2 jsou neškodné

25. 3. 2010

Životní prostředí lidí v Severočeském kraji je poškozováno každý den. Neškodí mu CO2, jak tvrdí někteří demagogové, ale emise síry a dusíku. Proti těm chce ČEZ tvrdě zasáhnout rekonstrukcí elektrárny Prunéřov. Brání mu v tom však kampaň zelených aktivistů a odklady ministerstva životního prostředí. Vědci sice vedou diskusi o tom, zda CO2 způsobuje globální oteplování, v lokálním měřítku je to však naprosto neškodný plyn, který dýchají rostliny a který tvoří bublinky v nápojích.

An English version of this article is in CLICK HERE

JAK NOVINÁŘI MANIPULUJÍ

Někdo je vinen. Ale kdo? A čím?

25. 3. 2010 / Štěpán Kotrba

Dělnická strana a její symboly. Vděčný objekt vytváření negativního obrazu, strachu a odporu občanů vůči nepřijatelnému politickému názoru, vůči neonacismu a extrémnímu xenofobnímu neonacionalismu. Z hlediska společenské poptávky je logický postup, jestliže novináři upozorňují na chování politického subjektu, který vychází z tradic a idejí nacionálního socialismu s úmyslem diskriminovat etnické, náboženské, sexuální či kulturní menšiny.

Problém nastane, jestliže zaostříme pohled na způsoby, kterými se tak v médiích děje.

Stále "se hodně zapomíná"

25. 3. 2010

Pán Petr Jánsky nám v článku Vítězný únor pripomína niekoľko informácii, ako reakciu na súhlas Jána Čulíka s tvrdením Jiřího Pernesa, že "vládu KSČ nikdo nevnutil, naši lidé si ji zvolili a vybrali dobrovolně", píše Martin Mocko. Síce explicitne neuvádza aké stanovisko touto zbierkou informácii podporuje, ale na základe celkového tónu článku, bodu 9, a najmä jeho predchádzajúceho článku je zrejmé že s ním nesúhlasí. Dokonca s týmto tvrdením nesúhlasí až natoľko, že kvôli nemu rozhovor na ktorý publikuje reakciu vraj ani nedočítal. Poďme si teda pozrieť niektoré tvrdenia, ktoré by Pernesov výrok mali vyvracať.

Kocovina

24. 3. 2010 / Přemysl Janýr

K závěru spějící dvacetiletí se přinejmenším v jednom ohledu odlišuje od těch předchozích: přes pokročilé stádium rozkladu se dosud nikde nerýsuje žádná nová jednoduchá a mobilizující vize nového pořádku. Ani kritická bilance těch dosavadních nenabízí přijatelný záchytný bod. Z dvacetiletí nacionalistické demokracie zbyl potupný trest za rozbití mnohonárodnostní monarchie. Z dvacetiletí budovatelského socialismu zbyly jizvy z likvidace demokracie.

Z dvacetiletí reálného socialismu zbyla pachuť bezduché občanské prostituce. A z dvacetiletí trhu bez přívlastků zbyla kocovina z výsledků bezbřehého egoismu.

Jaký je dnešní život v Británii

23. 3. 2010 / Jan Čulík

Británie současnosti tedy nabízí rozporuplný obraz. Dosud převažující pevný hodnotový systém, který společnost ve své většině uznává, se sice postupně stává obětí politické korektnosti a byrokratických kontrol, které vedou k tomu, že instituce přestávají reagovat na společenskou realitu a vstupují do interakce pouze s kontrolami, nikoliv se životem. Na druhé straně, tento proces nepostoupil, zdá se, ještě tak daleko, že by občanům znepříjemňoval život více, než je tomu v jiných evropských zemích. Co není, jistě může být.

Jak jste poznali, když jste dočetli tuto knihu, Lolita komplex francouzského fotografa, překladatele, tvůrce komiksů a spisovatele Romaina Slocomba (nar. 1953) je řemeslně dobře zvládnutý a čtivý text z oblasti zábavné literatury. Kniha má rysy thrilleru i erotického románu, přitom je to však zajímavý hybrid.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2010

24. 3. 2010

V únoru 2010 přispělo finančně na Britské listy 205 osob celkovou částkou 57 833.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2010 částku 69 402.42 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.