Jaderný odpad se hromadí, stojí americké daňové poplatníky miliardy dolarů

26. 3. 2010

KD│ Bushova administrativa podepsala smlouvy s několika subjekty, kterým slíbila zajistit skladování jaderného odpadu z jednadvaceti nových reaktorů. Avšak federální vláda dosud nedokázala splnit svůj závazek ohledně nalezení trvalého úložiště tohoto nebezpečného materiálu. Ministerstvo energetiky úložiště marně hledá již 35 let a nyní mu kvůli nereálným slibům hrozí pokuta ve výši více než miliardy dolarů, napsal pro Christian Science Monitor Mark Clayton.

Když v závěru roku 2008 ministerstvo energetiky podepisovalo smlouvu o odběru a trvalém uložení vyhořelého paliva, federální vláda již čelila mnoha žalobám subjektů, jejichž odpad vláda neodebrala v souladu s uzavřenými smlouvami. Místo toho tyto subjekty musejí skladování materiálu zajišťovat svépomocí ve vlastních dočasných úložištích. V době podpisu nové smlouvy již měla vláda zaplatit 565 milionů dolarů a hrozily jí další žaloby o 790 milionů dolarů.

Ministerstvo má v plnění svých závazků ohledně odběru vysoce radioaktivního vyhořelého paliva ze 104 amerických komerčních reaktorů nejméně desetileté zpoždění.

V roce 2020 budou podle odhadu Congressional Budget Office muset daňoví poplatníci zaplatit zhruba 12 miliard dolarů na pokutách, neboť ministerstvo energetiky nedokáže splnit své závazky ohledně trvalého úložiště vyhořelého jaderného paliva.

Nové smlouvy s jadernými energetickými společnostmi umožňují, aby samotný odběr a skladování vyhořelého paliva vláda zahájila až v roce 2068. Ale ani tolik času nemusí stačit, protože v té době už bude odpadu v USA tolik, že by více než dvakrát zaplnil plánované úložiště v Yucca Mountains, jehož výstavbu Obamova vláda zrušila počátkem března. Administrativa sice poskytuje na rozvoj jaderné energetiky záruky na půjčky, ale současně založila komisi, která má řešit problém hromadění jaderného odpadu. Komise se poprvé sešla tento týden, nicméně první zprávu vydá teprve za 18 měsíců.

"Vzhledem k tomu, že po 35 letech pátrání USA nedokázaly udělit licenci na jediné trvalé úložiště, je rozumné předpokládat, že umístění dvou nových úložišť si vyžádá přinejmenším 50 let, pokud ne 75 nebo 100 let," tvrdí zpráva watchdogové organizace Institute for Energy and Environmental Research (IEER). Ministerstvo energetiky reagovalo prohlášením, podle nějž závazky ohledně dlouhodobého ukládání jaderného odpadu trvají - aniž upřesnilo konkrétní způsob, jakým budou závazky údajně splněny. Uvedlo pouze, že v dočasných úložištích lze odpad skladovat po celá desetiletí.

V současnosti provozovatelé jaderných elektráren ročně platí zhruba 750 milionů dolarů za skladování jaderného odpadu, nicméně musejí ho skladovat ve vlastních zařízeních. Dosud do fondu na trvalé úložiště zaplatily více než 16 miliard dolarů, ale ministerstvo energetiky za to nedokázalo pořídit trvalé úložiště. Od roku 1998 ministerstvo neplní závazky ohledně odběru odpadu od energetických společností a ty proto začaly podávat žaloby.

Existující jaderné elektrárny v USA již vyprodukovaly kolem 63 000 tun vyhořelého paliva a existující reaktory za dobu své životnosti ještě dodají dalších 42 000 tun. Nových jednadvacet reaktorů k tomu přidá dalších 21 000 tun, takže celkem jde o nějakých 126 000 tun vysoce radioaktivního vyhořelého paliva, které není kam trvale uložit.

Třiapadesát let po zahájení provozu komerčních jaderných reaktorů USA dosud nemají k dispozici jediné bezpečné trvalé úložiště.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.3. 2010