Topolánkův odchod byl překvapením

27. 3. 2010 / Boris Cvek

Odchod Mirka Topolánka z čela ODS je pro mne velkým překvapením. Aféra, která propukla po jeho spíše buranských než opravdu xenofobních výrocích pro gay časopis LUI, mi přišla od začátku velmi umělá. Nový gay časopis si chtěl udělat reklamu, a tak pustil do éteru i hospodské řeči bývalého premiéra. Řekl bych, že na ně byl v médiích za tu dobu, co Topolánek vedl ODS, zvyklý každý redaktor a nikdo ze zavedeného tisku by to dále nešířil. Proč taky?

Copak se dalo očekávat, že Topolánek by mohl padnout po pár větách na úrovni bonmotů Miloše Zemana? Zdá se však, že v ODS pod tlakem nepříznivých průzkumů veřejného mínění sílí nervozita.

O tom svědčí už to, že jinak zbabělý a neiniciativní Přemysl Sobotka (v jehož iniciativní vliv na politiku ODS jsem kdysi vkládal naději) na Topolánka zaútočil a žádal jeho odchod. Za koho šéf Senátu vlastně mluví? Za frakci kolem Jančíka a Béma? Za černé duše z regionů, jež se ve střetu Gandalovič-Topolánek zdály sešikovány za Gandalovičem?

Nebo Sobotkovi prostě jen "tečou nervy", protože místo jeho vysněné cesty na Hrad ODS zřejmě v Senátu ztratí své postavení a Sobotka padne na dno stranické existence?

Za svou bezvýraznou a zbabělou politiku (kdo vlastně za tu dobu, co je předsedou Senátu, ví, jaká byla jeho politická agenda a za jakou politiku to vlastně voličům ručí?) si Přemysl Sobotka ani nic jiného nezaslouží.

Jak už v Britských listech upozornil Petr Nachtmann, "aféra Lui" zakryla hrozící - a mnohem závažnější - skandály pánů Béma a Langera.

Petr Nečas jako volební lídr ODS, třetí z někdejších poklausovkých aspirantů na vedení ODS (vedle tehdy neznámého Topolánka a ambiciózního Zahradila), nemá žádný mandát: ani z nitra strany, ale už vůbec ne jako zástupce ODS před voliči pro nadcházející volby.

Je nouzovým řešením, a i kdyby ODS pod jeho vedením vyhrála volby 2010, Nečas se nemusí vůbec stát novým předsedou strany a premiérem. Volič ODS je tedy nyní v situaci, že volí klubko klik, jež se vzájemně perou o pozice a koryta v bahně otřesných skandálů zakrytých na předvolební čas potřebou nového gay časopisu udělat si reklamu. Ecce, česká politika!

Uvažoval jsem dlouho - se skřípěním zubů - že bych v letošních volbách volil ODS. To jsem ale vůbec netušil, že to jsou ještě mnohem větší hlupáci, než jsem si myslel.

Stoický klid mi vnáší do duše ovšem přesvědčení, že ať budeme hlasovat jakkoli, vždy vznikne takový či onaký pat, slabá vláda nebo velká koalice.

Zítra se podívám na Otázky VM, kde má být první místopředseda Vodrážka. Asi nejbezbarvější politická loutka, již česká politika kdy měla. Jak se vůbec mohl stát prvním místopředsedou největší "pravicové" strany?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.3. 2010