ČT nebude vysílat pořady s kandidáty do Sněmovny

26. 3. 2010

tisková zpráva České televize

Česká televize zahájí 14. dubna 2010, stejně jako v minulosti před volbami, embargo na vysílání pořadů, ve kterých vystupují lidé kandidující do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Výjimkou budou pouze zpravodajské pořady s aktuální tématikou a předvolební spoty vysílané podle zákona.

Česká televize pokračuje v tradici, která vychází z interních pravidel, a počínaje 14. dubnem 2010 nebude před volbami vysílat pořady (včetně archivních), ve kterých vystupují kandidáti usilující o poslanecké mandáty. Embargo se nevztahuje na aktuální zpravodajství a publicistiku. " Česká televize nemá zájem jakýmkoliv způsobem ovlivňovat předvolební boj a nechce zavdávat důvody ke spekulacím o možné podpoře některých kandidujících", říká generální ředitel České televize Jiří Janeček. Jedná o velmi náročné opatření, protože je potřeba prověřit stovky pořadů. U nově natáčených pořadů jsou vystupující požádáni, aby podepsali čestné prohlášení, že do Sněmovny nekandidují.

"Nejproblematičtější je kontrola u Archivních návratů, kde často nejsou k dispozici kompletní titulky účinkujících a bude nutné pořady celé prohlédnout", dodává ředitelka programu Kateřina Fričová. Velká odpovědnost tak bude na pracovnících programu, kteří budou hlídat, zda některý ze stovek kandidátů v pořadech ČT nevystupuje.

Podobné opatření jako Česká televize aplikuje ve vysílání také Český rozhlas.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.3. 2010