11. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 9. 2006

Krátce po útocích v londýnském metru loni v červenci jsem cestoval do Pákistánu . Interviewoval jsem tam kmenového náčelníka s těsnými styky s al Kajdou a s Talibanem. Když jsem poslouchal jeho tirády proti Západu, začalo být jasné, že jeho hlavním cílem je zastavit rostoucí soudržnost a provázanost moderního světa. Pro něho znamenala modernost "morální zkorumpovanost", nejistotu, chaos, změnu, likvidaci jeho způsobu života. Mezi jeho nepřáteli byly internetové kavárny, satelitní televize, levné lety i vzdělání pro ženy. Prostě všechno, co nemohl ovládat.

Po 11. září se vyjádřil Usáma bin Ladin, že "Probuzení začalo." Znovu to poněkolikáté zopakoval na videozáznamu, zveřejněném minulý týden. Bin Ladin míní, že útoky z 11. září byly vyvrcholením několika pokusů od konce devadesátých let, jejichž cílem bylo vyvolat celosvětové povstání muslimů. To se prý podle něho podařilo.

O pět let později je zjevné, že se mýlí, argumentuje Jason Burke, autor autoritativní knihy o al Kajdě:

Sloupek
Fráňa Šrámek

Ne, nenatrháš s nebe hvězd.
A přece věř, že natrháš.
V boj marný když se nevrháš,
tu za dnů vázneš v jílu cest
a večer, tiskna bradu v pěst,
svůj oheň čadit zříš a civíš v noc,
hluchého srdce němá stráž.

Ať cesty nikam nevedou,
tys po nich šel a šel jsi rád,
těch cest se nesmíš, nesmíš ptát,
snad není cest, jen lidé jdou
a jedna z hvězd je vždycky tvou
a z té ti zazní odpověď,
až přestaneš se ptát...

z knihy Básně, Praha, Československý spisovatel 1954 vybral Štefan Švec

Michael Marčák: Nebyl to dobrej nápad, víc bychom  je votrávili jako protiválečný aktivisti !
11. 9. 2006

11. 9. 2006

Deník Metro bez konzultace s autorem podstatně zkrátil v přesné délce objednaný článek od Jana Čulíka, přestože se s autorem jeho šéfredaktor Fabiano Golgo předtím dohodl na redakčních úpravách, které byly provedeny a článek byl do tisku v neděli dopoledne schválen ve verzi, kterou publikujeme níže. Tuto dohodu list nerespektoval a aniž by autora článku informovali, šéfredaktorovi podřízení publikovali z připravené a schválené analýzy pouze absurdní fragment. Bulvární praktiky listu jsou zjevné v pondělí i z propagandistického článku na první straně, který hrubě a bez důkazů uráží odstoupivšího premiéra ČSSD Jiřího Paroubka. Je jedno, že jsou to útoky na Paroubka, ale způsob těch útoků je nepřijatelný. Seriozní přístup by byl kritizovat racionálně stejnou měrou obě strany.

Níže je původní shrnující článek Jana Čulíka. V původní verzi byl článek vyvážený, tj. osciloval mezi dvěma protikladnými úhly pohledu na zpracovávané téma.

Neautorizované zkrácení článku dokazuje, jak cizí je některým novinářům v Čechách stále princip konfrontace dvojích, protikladných názorů: v Metru publikovali fragment textu, který obsahuje jen jediný úhel pohledu...:)

Verze, zveřejněná v deníku Metro na str. 7 PDF

11. 9. 2006

"Pod tržními cenami"

Nejméně deset španělsky mluvících a píšících novinářů na Floridě psalo roky v americkém žoldu protikubánskou propagandu pro Radio Martí či TV Martí. Oznámil to deník Miami Herald, který nevědomky zaměstnával tři z nich.

11. 9. 2006

Na této planetě žije přes šest miliard obyvatel. Všude, kde žijí, se něco děje.

Naše ČT 1 usoudila, že ze všech nejdůležitějších událostí za uplynulý den (pátek 8. 9. 2006) byl případ Čecha M. Novotného. Proto hned první zpráva pátečního večerního zpravodajství. Obdobně i následující den hlavní titulek Lidových novin. Čech zabil/zavraždil v USA svoji brazilskou přítelkyni a byl odsouzen na doživotí. To je celá zpráva.

Nevím, jestli pochází z Horní nebo Dolní, ale ta zpráva má cenu snad jen v hospodě, kde ho znali. I tam tak na deset minut. Lituji matku i otce a další příbuzenstvo odsouzeného (pochopitelně dvojnásob to platí o příbuzných zabité slečny), ale televizní zprávy a první stránka Lidových novin, by se bez této "události" jistě obešly.

Prodejme o pár výtisků více za cenu čehokoliv -- to je jejich víra a plán.

11. 9. 2006

"Blábol starého dědka":

Na výloze jedné samoobsluhy v našem městě je sprejem nápis: "Důchodci smrdí, do plynu s nimi."

Z doby okupaci v srpnu 1968 zůstalo v národě jedno -- strach. Když jsem si na internetu přečetl stránku Ne raketám, protože souhlasím s peticí požadující referendum, vytiskl jsem si podpisové listy a text petice. Začal jsem sbírat podpisy. Přes dvě hodiny jsem stál před prodejnou Kauflandu, zastavoval lidi, dával jsem přečíst petici a žádal podpis. Ze třiceti oslovených se podepsali čtyři. Ostatní podpis odmítli. Ne snad proto, že by s výstavbou základny souhlasili, všichni do jednoho byli proti. Ale různě se vymlouvali, muž se mnou debatoval deset minut a potom mi řekl, že se nemůže podepsat, že nemá čas.

Normálně to nedělám. Nejsem novinář, o politiku jsem se nikdy nezajímal, nerozumím politice a měl jsem v životě jiné starosti,píše šestasedmdesátiletý čtenář z Kolína Jiří Vlasák:

11. 9. 2006

Nemám rád konspirační teorie -- ty nejslavnější z nich, šířené antisemity (Protokoly sionských mudrců), Vatikánem (proti zednářům) a také komunisty (proti klerofašistům a imperialistické CIA) vystihují jejich podstatu. Konspirovat může kdokoli a pro nás obyčejné lidi, kteří nikdy nebudeme mít tu možnost vstoupit do zákulisí, je velké pokušení vidět v tajemnu nějaká dost jednoduchá vysvětlení, obracející se proti těm, jimž zrovna nedůvěřujeme. Nicméně může-li se konspirační teorie stát skandální rozbuškou pro výbuch veřejné diskuse, může-li pomoci ku cíli ověřovat naše informace, stát v bdělosti a nikoli v slepé, dogmatické důvěře, vítám ji dosti srdečně. A to platí také o kacířské teorii některých "vědců z USA" o tom, že slavné útoky na New York z jedenáctého září 2001 organizovala CIA.

11. 9. 2006

Je to pro mne neuvěřitelné, ale je to pravda: Vlastimil Tlustý se stal ministrem financí a Ivan Langer ministrem vnitra. Máme novou vládu, zcela zbytečnou, neboť přece nemá šanci získat nějakým čestným způsobem důvěru ve Sněmovně. Celý měsíc má uplynout, než divná vláda Mirka Topolánka najde odvahu ujistit se o pravdě a odejít.

Ptám se sám sebe se údivem: oč jim jde?

9. 9. 2006

Jako bývalí spolupracovníci z Prognostického ústavu ČSAV bychom se pravděpodobně mohli shodnout na tom, že nejčistším řešením současné povolební situace je velká koalice. Předpokladem jejího vzniku je, aby se zaprvé někteří politici vrátili do školních lavic a zopakovali si rozdíl mezi opoziční a koaliční smlouvou a za druhé, aby se konečně přestali chovat jako děti na pískovišti. "Vzal si mi lopatičku -- tu máš kyblíkem po hlavě!". Načež, oba plačíce jdou žalovat mamince, že za to "může ten druhý". Svatá prostoto!

9. 9. 2006

Nejlepším způsobem, jak vzpomenout na 11. září 2001, je mlčení. K tomu nedošlo, a tak se bin Ladin jistě velmi směje.

Zapněte si o tomto víkendu rádio a ďábelský hlas z podzemí bývalého Světového obchodního centra se bude snažit vyvolat u vás děs. Uslyšíte v BBC další upoutávku na pořad, evokující hrůzu dvou věžáků a zločinného monstra Usámy bin Ladina. V rozhlase a v televizi se v Británii budou po celý víkend vysílat pořady a filmy o 11. září. Je to -- glorifikace terorismu -- [ta je nyní, na nátlak Tonyho Blaira, v Británii nově trestným činem, pozn. red] píše v deniku Guardian konzervativní komentátor Simon Jenkins.

11. září 2001
11. 9. 2006

Téměř 56 000 čtenářů si přečetlo článek Bushky Bryndové o nesrovnalostech ve vyšetřování pozadí i průběhu útoků na mrakodrapy Wolrld Trade Center. Článek obviňuje vládu USA z komplicity s teroristy. Některé odkazy článku z 18. 3. 2002 už dnes nejsou aktivní. Takový je internet. Nestálý. Argumenty ale zůstávají. Stejně jako citát nacistického polního maršála Hermana Göringa.

"Ale nakonec je to vláda státu, jež určuje politiku a získat pro ni lid je lehké, ať již v demokracii nebo ve fašistické či komunistické diktatuře. Je lehké lidi přesvědčit, aby podpořili svoji vládu. Potřebujete jen jim říct, že byli napadeni a pak odsoudit pacifisty pro nedostatek vlastenectví a ohrožování země. Funguje to tak všude."

Bushka Bryndová 18. 3. 2002: Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí ZDE

Bushka Bryndová 29. 3. 2002: Americký špión, který varoval před teroristickými útoky, získal v Kanadě politický azyl ZDE
Bushka Bryndová 3.4.2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? ZDE
Bushka Bryndová 11.6.2002 Scénář spiknutí: FAQ k 11. září 2001 "for dummies" ZDE
Bushka Bryndová 14.7.2003 Krásný nový svět je konec civilizace ZDE
Bushka Bryndová 17.7.2003 Šílený Bush a jeho Bůh ZDE
11. 9. 2006

Názory na to, co bylo přesnou příčinou zhroucení obou věží, se liší. Požár, spiknutí nebo konstrukční chyba? Požár za to nemohl. Za vším prý byla závažná konstrukční chyba. Přehled hypotéz i odkazů na internetové stránky o katastrofě přináší shrnující materiál serveru Technet.

podrobnosti ZDE

11. 9. 2006

Redakční výběr BL je někdy opravdu zvláštní, v dobré víře předpokládejme, že se tak děje na základě omezené míry prostředků a času. Existuje totiž více méně pár věcných pokusů o kritiku "9/11 Scholars for Truth" či podobných organizací a jednotlivců aktivních v této kontroverzi, které stojí za diskuzi. Nevím proč jste si ale aktuálně vybrali "pro vyvážení" onen článek z Daily Telegraphu, což je v mnoha směrech naprosto směšná agitka na úrovni svazácké redakce, nulová argumentace fakty, zato dehonestování nositele opozičního názoru přehršel.

Omlouvám, se že moje úvahy se budou rozbíhat více směry, ale Telegraph bohužel nenabídl žádnou skutečnou matérii k věci, jak bylo zřejmě i zadáním. V konečném důsledku jsou podobné články opravdu medvědí službou i případným obhájcům oficiální verze. Vládní činitelé a jejich propagandisté odmítají přímou faktickou konfrontaci při veřejné debatě a pokud jsou pozváni do sdělovacích prostředků, jsou jejich argumenty často velice rychle rozloženy na prvočinitele, jak se naposledy stalo například postpubertálním "expertům-redaktorům" z populárně vědeckého časopisu Popular Mechanics (patřícího do Herstova mediálního impéria) na rozhlasové síti Air America.

11. 9. 2006

Teror, česky vyvolávání strachu a hrůzy. V dnešní době pak především útoky malých skupin, případně jednotlivců, často na civilní cíle. Smyslem těchto teroristických činů je vyvolat v nepříteli takový strach a pocit nejistoty, že přistoupí na podmínky jejich pachatelů. Pocit nejistoty je vyvolán tím, že útoky jsou vedeny pokud možno brutálně a na vlastním území protivníka, tj. tam, kde se dosud cítil bezpečně.

10. 9. 2006

DOKUMENT

Miroslav Kalousek
tiskové prohlášení u příležitosti rezignace na vedení poslaneckého klubu KDU-ČSL

Personální vnitrostranická diskuse v KDU-ČSL již nemá žádnou skutečnou souvislost s povolebním vyjednáváním. Jedná se o často iracionální projevy osobních ambic a osobní nevraživosti bez ohledu na hodnotovou orientaci strany a její perspektivu na politické scéně.

10. 9. 2006

Britskému týdeníku Observer byly prozrazeny důvěrné emaily, z nichž vyplývá, že CIA byla informována o jejich plánech provádět v Somálsku tajné vojenské operace - které jsou porušením předpisů OSN. Z emailů také vyplývá, že se na operacích zřejmě podílely i britské bezpečnostní firmy.

Michael Marčák: Klidně spi, drahá, o nabytí našeho bytu se protikorupční policie určitě starat nebude.
10. 9. 2006

11. 9. 2006
dorazilo z internetu

Krajani a druzi moji, ach, smutno mi je, trudno, neveselo, chmurami jsem zavalen, hanbou jsem zdrcen a jest mi za co pykat. Maje na mysli jen dobro, bez rozmyslu jsem vnesl do jazyka velkou lotrovinu, a tak zavinil historickou nehodu. Dlouho se to tutlalo, teprve tato epocha celou moji vinu naplno vyjevila. Uznal jsem to a kaji se. V troufalosti ducha, a usiluje pouze o to, aby bylo lze rychleji rozmluvy, ano i knihy, skripta a lejstra zapisovati, jsem vymyslel potrhlou a krutou fintu. Brkem z husy jsem litery a, c, d, e, i, n, o, r, s, r, u, y, z pobodal a zle poranil.

"Je to jako bobky od much, co si nad linkami v letu ulevily, fuj!" podotkli k diakritice kritici z univerzity, ledva ohrnuli nos.

11. 9. 2006

Americký vysoce intelektuální časopis má náklad 1 milion výtisků a vydělává 10 milionů dolarů ročně

Americký intelektuální týdeník New Yorker publikuje třicetistránkové rozbory o politice v jednotlivých afrických státech či o důchodové reformě, netiskne skoro žádné obrázky a vychází jen černobíle. Přesto má náklad přes 1 milion výtisků týdně. Co je příčinou tohoto úspěchů, který v minulých letech způsobil editor New Yorkeru David Remnick? V souvislosti s vydáním Remnickovy nové knihy Reporting (Macmillan, £18.99) se ho na to zeptal reportér britského týdeníku Observer. Remnick přiznal, že "nemá tušení", proč je jeho časopis tak úspěšný:

"Má éra jako editora je érou mezinárodní krize, která se týká prehistorie 11. září, událostí z 11. září, Afghánistánu, Iráku a problematických vztahů mezi USA a téměř každým," poznamenává Remnick. Jeho kolega Malcom Gladwell, autor bestsellerů The Tipping Point a Blink, také vysvětluje že "žijeme najednou ve vážných časech, kdy lidé chtějí inteligentní, rozmyslná vysvětlení závažných problémů".

Remnick si je velmi dobře vědom, že obrovská čtenost jeho týdeníku je záhadou. Proto zásadně nepoužívá při editorských rozhodnutí žádné informace ze sociologických průzkumů tzv. focus groups ohledně toho, co si čtenáři údajně přejí. Rozum dá, že sto procent jeho čtenářů asi těžko přijde domů z práce, odloží klíče a řekne manželce: "Víš, miláčku, právě v tuto chvíli si potřebuju přečíst třicetistránkový článek o Kongu." Remnick: "Tak to prostě vydáte v dobré víře a doufáte, že některé věci si lidi přečtou hend - kreslené vtipy, kratší články, atd. A pak, nakonec, druhý den ráno ve vlaku, si někdo toho článku o Kongu všimne a začne ho číst, navzdory tomu, že se může zdát nezdolatelný."

Že by se časopis prodával právě v důsledku Remnickovy výstřednosti?

Rozhovor s Davidem Remnickem - v angličtině ZDE

11. 9. 2006

BRITÁNIE:

Nesčetné množství českých studentů opisuje své seminární práce z internetu. Stejný problém mají i vysoké školy v Británii, avšak tam nyní zavádějí univerzity účinná protiopatření. Univerzita v Coventry začala používat softwaru jménem Turnitin, který dokáže srovnávat studentské seminární práce s publikovanými akademickými texty a seminárními pracemi jiných studentů. Zjistila, že 237 studentů opsalo své seminární práce bez udání zdroje. V důsledku toho bylo 7 studentů vyloučeno z univerzity a 12 dalších případů se řeší.

9. 9. 2006

Rozhovor Radka Kubička s Janem Čulíkem a Fabianem Golgem, který se vysílal na ČRo 6 v pátek 8.9. 2006.

Pořad si můžete poslechnout ZDE

10. 9. 2006

Boje o nástupnictví v Labouristické straně pokračují

Prý "až deset" členů Blairovy vlády nyní jedná o tom, že podpoří jako nástupce Tonyho Blaira v premiérském úřadě "kohokoliv jiného než Gordona Browna" a že ani Tony Blair už osobně nepodpoří kandidaturu Gordona Browna na premiéra poté, co minulý týden došlo mezi Brownem a Blairem ohledně doby, kdy má Blair odejít z funkce, k ostrým sporům.

Mezi blairovským a brownovským táborem došlo k ostrému konfliktu. Týdeník Observer cituje jednoho činitele "velmi blízko britskému premiéru", který prý byl svědkem, že Blair si svým přátelům stěžoval: "Nikdy jsem netušil, jak prolhaný je Gordon, jak je opravdu prolhaný."

10. 9. 2006

Sociální demokracie je podle předsedy Jiřího Paroubka ochotna jednat o tom, že by na území Česka stála radarová stanice Spojených států amerických. Myšlenka protiraketové základny USA je pro ČSSD nepřijatelná. Paroubek to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce při diskuzi s ministrem zahraničních věcí Alexandrem Vondrou.

Paroubkův názor ovšem je v rozporu s výsledkem vnitrostranického referenda, ve kterém 89% procent sociálních demokratů nesouhlasilo s jakoukoliv základnou systému protiraketové obrany USA - bez ohledu na to, zda se bude jednat o radar či antirakety. Jelikož jedno bez druhého nefunguje, riziko pro Českou republiku by umístěním radarů na jejím území nebylo menší...

Pokud by ale měla na území ČR základna stát, tak by to mělo být v rámci obrany Evropy a hlavně po konzultacích s Ruskem, řekl Paroubek. Nejspíš už ví, že ruská strana systém, který je podle odborníků určen jako obrana vůči ruským raketám, odmítá.

10. 9. 2006

Deníku Právo sdělil český velvyslanec v NATO Štefan Füle, že rozhodnutí o nejvhodnějším umístění protiraketové základny ve střední Evropě Američané patrně odloží až na prosinec, na dobu po listopadovém summitu NATO v Rize.

Bitva o podobu protiraketové obrany skončila. Spojeným státům se nepodařilo prostřednictvím několika českých diplomatů a politiků vrazit klín mezi evropské země při budování společné obranné strategie. Budou se muset smířit s tím, že diplomatický nátlak v Evropě neplatí. Padla klíčová slova o tom, že v Alianci panuje shoda. Americké rakety totiž nevítají s fáborky ani v Británii, ani v Česku, ani v Polsku. Teď už zbývá jen oželet přítomnost desítek tisíc mladých Američanů a - opět po dohodě s dalšími zeměmi Evropské unie - zavést reciproční režim v otázce vydávání víz. Vyřešit už s definitivní platností "hostování" Radia Free Europe. Zrovnoprávnění vztahů s USA je na pořadu dne. Spojené státy budou postaveny před volbu. Buď s celou Evropou, nebo bez Evropy. To se novopečenému (českému) ministru zahraničí Alexandru Vondrovi líbit nebude...

Nicméně by měl někdo vysvětlit představitelům americké administrativy, že oni to nebudou, kdo bude rozhodovat o umístění (nebo neumístění) základen kdekoliv. Ty doby už jsou pryč.

Právo, pátek 8. 9. 2006 : USA odloží rozhodnutí o raketách na prosinec ZDE

Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní ZDE
10. 9. 2006

MÉDII IGNOROVANÉ INFORMACE

Zaorálek řekl na tiskové konferenci v Lidovém domě 8. 9. 2006, že ČSSD bude preferovat jednání o protiraketové obraně až na setkání NATO v listopadu 2006 v Rize a že o tom panuje mezi státy Aliance shoda. Tuto důležitou informaci, stejně jako slova exministra obrany Tvrdíka na totéž téma, česká média mimo jedno naprosto ignorovala.

USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po summitu NATO ZDE

Redaktorku zpravodajství ČT Kateřinu Eliášovou ani parlamentní zpravodajku Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu Miladu Richterovou to na tiskové konferenci nezajímalo, protože nejspíše nevědí, kde leží Riga... Obě se staraly jen o obsazení křesel předsedů sněmovních výborů. Alespoň že ví, kde je Parlament. Opět selhání médií veřejné služby. Informaci přinesl 9. 9. 2006 pouze deník Právo v článku "ČSSD žádá po Vondrovi omluvu". Britské listy informaci o jednání NATO v Rize a o jeho programu přinesly jako součást analýzy protiraketové obrany pod názvem "Rakety od Boeingů - peacekeeper's pro 21. století?" už před měsícem - 10. 8. 2006 - současně s informací, že do té doby je jakákoliv česká odpověď Spojeným státům předčasná. Znovu se na Rigu ptaly premiéra Paroubka 11. 8. 2006, kdy jeho odpověď Britským listům téměř všechna média taktéž ignorovala. Zvláště trapné je to u médií veřejné služby. Ředitelé zpravodajství Zdeněk Šámal i Jan Pokorný by se měli zamyslet, jak inteligentní a profesionálně připravené reportérky posílají na tiskové konference...

Bezpečnostní strategie ČR nehovoří výslovně o závazku ČR zapojit se do projektu protiraketové obrany. Na fakt, že takový závazek nemá ČR ani vůči NATO, ani vůči EU, jak tvrdil premiér Mirek Topolánek (ODS), poukázal stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek - také v deníku Právo.

14. 8. 2006 Paroubek odmítl americkou základnu, média ho ignorovala ZDE

Americká antiraketová základna na území ČR TÉMA BL

9. 9. 2006

Bývalý premiér přiznal, že vláda se obávala mediálních důsledků při důsledném stíhání trestné činnosti policistů

Předseda ČSSD Paroubek zveřejnil na zasedání ÚVV ČSSD 9. 9. 2006 koncept scénáře mediálního prefabrikátu, kterou nazval Kubice II.. Konstrukce ukazuje možné koordinované šíření informací v médiích o Paroubkovi a jeho propojení na provozovatele Matějské poutě z rodiny Kočků.

Doslovný přepis materiálu tzv. Kubiceho zprávy II. ZDE

Paroubek poté na tiskové konferenci přiznal v sérii odpovědí na otázky Britských listů o provázanosti těchto her s úniky informací a dezinformací z policie, že se obával mediálních důsledků v případě, že by ministr vnitra razantně zasáhl proti struktuře policistů z finanční policie, protikorupční policie a Útvaru odhalování organizovaného zločinu, který vedl plukovník Kubice. Právě z jejich útvarů unikaly informace do řady médií včetně televizí po celých složkách.

11. 9. 2006

Asi bych měl na další z nesčetných perel z dílny Ivana Breziny reagovat podrobněji, ale Štěpán Kotrba byl rychlejší a ušetřil mi tak čas, který bych jinak musel věnovat rešerši faktů a odkazů vyvracejících obvyklá Brezinova klišé.

Přesto mám za to, že by se na ně reagovat mělo. Ani ne tak proto, že mě osobně napadá (už jsme si u něho zvykli, že každá obrana těch, kdo se octnou v ohnisku jeho zvráceného zájmu, vyvolá další vodopád jeho osobních útoků, takže jednodušší a účinnější je jeho jeho výlevy ignorovat), jako spíš proto, že na jeho příkladu lze znovu ukázat, v čem spočívá ubohost řady obyvatel zdejšího současného mediálního prostředí.

11. 9. 2006

Evropské priority prezidentského kandidáta

Minulý pátek navštívil Nicolas Sarkozy Brusel. Horký kandidát na úřad francouzského prezidenta tu přednesl projev, v kterém představil ambiciózní plán, jež by měl pomoci dostat Evropskou unii ze slepé uličky, do které se dostala poté, co občané Nizozemí a Francie odmítli euroústavu.

Období reflexe, které následovalo, zatím žádné výsledky nepřineslo a zdá se, že idea Ústavy pro Evropu byla nadobro poslána k ledu. EU tak stále čeká na nějakého politika -- praktického vizionáře à la Jacques Delors.

8. 9. 2006

Virtuální bohoslužba nejen pro nedůvěřivé nevoliče

Název tohoto kázání jsem si vypůjčil od slavného psychiatra Viktora Emila Frankla, zakladatele tak zvané logoterapie (logos = slovo, smysl, řád).

Podstatu lidské existence vidí Frankl v odpovědnosti člověka za vlastní život. Objevil, že člověk k tomu, aby mohl být šťastný, potřebuje nutně cítit ve svém životě smysl. Smysluplnost však potřebujeme také a zejména ve chvílích, kdy prožíváme a překonáváme nějaké těžké životní situace. Franklova životní zkušenost se opírá především o vlastní zážitky z koncentračního tábora, kde žil s ostatními v každodenním utrpení a ohrožení vlastní existence.

11. 9. 2006

Lívia Járókaová, třicetiletá maďarská Romka z hudebnické rodiny, byla do Evropského parlamentu v červnu 2004 zvolena z 8 místa kandidátky Svazu mladých demokratů - Maďarské občanské strany (Fidesz-MPP). Fidesz tehdy získal 47,41 % hlasů. I přes své pravicově liberální zaměření Fidesz-MPP fungoval v EP jako součást křesťansko-demokratické a konzervativní frakce Evropská lidová strana -- Evropští demokraté (EPP-ED). Járókaová pracovala dříve jako antropoložka a moderátorka romského Rádia C. (Romea, 14. 6. 2004). Uváděla, že její matka je Židovka, otec Rom. Pracovala v Budapeští, pak v Británii vystudovala antropologii se zaměřením na romské záležitosti a kulturu. (Radio Free Roma, Lívia Járóka).

11. 9. 2006

Redaktor s policejní mluvčí v každodenním kontaktu

Pavel Eichler

Jsem redaktor iDnes.cz ne MF Dnes. Vám vyšel na blisty.cz článek 5. 9. a na serveru iDnes.cz až 9. 9. z jednoduchého důvodu. Když ČT informovala o účasti jednoho ze strážníků MP Praha na demonstraci neonacistů, byl iDnes.cz první, kdo upozornil, že se jedná o p. Milana Tobiáše. Autorem článku jsem shodou okolností já. S ředitelem MP Praha Kotroušem a jeho mluvčí dr. Částovou jsem byl kvůli p. Tobiášovi v každodenním kontaktu.

9. 9. 2006

Jako holocaust i útoky z 11. září jsou tak nepochopitelnou tragédií, že musela vést některé lidi k popírání toho, co je samozřejmé. Avšak Bushova vláda neúmyslně poskytla Jonesovi a jeho stoupencům podporu v důsledku svého nesmírného tajnůstkářství a také proto, že poskytla veřejnosti tolik nepravdivých informací. Paranoiu jedné skupiny živí arogance skupiny druhé.

Americký prezident a Kongres chtěli zahájit invazi na Blízký východ, avšak nikoliv proto, že to plánovali. Šlo o to, že lidé prostě požadovali, aby tento Pearl Harbor z 21. století byl pomstěn tradičním vítězstvím proti nepřátelskému státu. Přehrávala se znovu druhá světová válka, Saddám Husajn byl považován za Hitlera a Bush se snažil hrát roli námořního pilota stihačky jako jeho otec.

Nejpřesvědčivějším argumentem proti spiknutí je obrovská nekompetentnost, kterou odhalily následující události na všech úrovních, dokonce i u údajných spiklenců. Ti lidé, kteří tak dramatickým způsobem zvorali Irák, nebyli tak chytří ani záludní, aby se jim podařilo zorganizovat složitý útok na dvě úzké věže z ocele a skla u Hudson River.

Pět let po útoku na Světové obchodní centrum tvrdí skupina 75 amerických akademiků, že byla utajena "skutečná pravda" o útocích z 11 září. Šéfem skupiny je Steven E. Jones, profesor fyziky na univerzitě v Utahu. Ten studoval trosky po katastrofě a dospěl k závěru, že obě budovy spadly v důsledku řízené demolice. Uvedl to tento týden v rozhovoru pro deník New York Times.

Není to samozřejmě poprvé, co byly takové konspirační teorie zformulovány. Většina z nich byla odmítnuta, ale dnes mnoho lidí v amerických médiích bere tato tvrzení vážněji, píše Michael Shelden, profesor anglické literatury z Indiana State University, v britském deníku Daily Telegraph a pokračuje: Zjevně tito novináři nebyli na jednom ze seminářů, který vedl Jones minulý měsíc na své mormonské univerzitě - Brigham Young v městě Provo ve státě Utah -- kde hovořil například o tom, že podle jeho názorů chodil po starověkém Mexiku asi kolem roku 600 po Kr. Ježíš Kristus a navštěvoval různé májské vesnice. Vydal "důkazy", že Májové si prý byli dobře vědomi tohoto Kristova zmrtvýchvstání o mnoho století předtím, než překročili Atlantik španělští kněží a rozšířili tam křesťanství.

Dokument amerického Senátu  -  Real Security Act of 2006
9. 9. 2006

Zničující zpráva o Bushových důvodech irácké války

Čtyřistastránková zpráva amerického Senátu je hlasitým políčkem pro presidenta Bushe. Podle ní neexistují důkazy pro spojení mezi diktátorem Saddamem Husseinem a teroristickou sítí al-Qaida - jeden z hlavních Bushových důvodů irácké války, napsal v pátek večer německý časopis Der Spiegel, upozorňuje Tomáš Krček.

7. 9. 2006

Útoky z 11. září 2001, při nichž zahynulo téměř 3000 osob, prý "zosnovala sama americká vláda", tvrdí skupina čelných amerických univerzitních profesorů. Asi 75 významných amerických profesorů a čelných vědců je přesvědčeno, že útoky připravili váleční štváči z Bílého domu, aby ospravedlnili okupaci arabských zemí, bohatých na ropu.

Jejich tvrzení vyvolávají v některých kruzích v Americe zuřivost. Avšak čelní vědci tvrdí, že fakta, která vyplývají z jejich vyšetřování, nelze ignorovat, a zdůrazňují, že prý mají důkazy o snad "největším spiknutí, jaké se kdy uskutečnilo", píše britský konzervativní deník Daily Mail.

K tomu: Otazníky kolem 11. září ZDE

Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století ZDE

9. 9. 2006

Britské listy zveřejnily 5. 9. 2006 článek "Tobiáš odchází od městské policie dohodou". V něm informovaly, že se strážníkem Městské policie rozvázal zaměstnavatel 28. 8. pracovní poměr. Uvedly tak na pravou míru dohady o reakci Městské policie a kontroverzi, kterou vyvolal zástupce náčelníka protiextremistického oddělení policie státní zadržením Tobiáše a následným vysvětlením kroků, které tomu předcházely.

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů TÉMA BL

Britské listy uvedly i zdroj informace. Informací disponovaly už od pátku 1. 9., ale veliteli Městské policie trvalo pět dní, než pochopil, že zákaz informovat o strážníkově případu mu nevydrží dlouho. Kotrouš zakázal podávat informace svým podřízeným, včetně tiskového mluvčího a přitom sám nebyl k zastižení. Teprve 5. 9. se ozvala vedoucí útvaru pro styk s veřejností MP Praha redakci Britských listů. Vzápětí jsme informaci vydali - jako oficiálně potvrzenou. Pavel Eichler z redakce MfD napsal 9. 9. 2006 prakticky totéž, co Britské listy 5. 9. 2006, doplnil jen informaci o "begáč" (background - pozadí kauzy) . Aniž by informace, které si přečetl v Britských listech, uvedl jako převzaté či jako informace, o kterých první informovaly ony. Aniž by uvedl původní zdroj. Sprosté chování redaktorů šmejdících po internetu a ignorujících práci druhých je typické pro sprostý bulvár, nikoliv pro seriózní noviny.

Redakce Britských listů čeká reakci vedoucího domácí rubriky MfD. Ráda si ji řečte v MfD či ji ráda zveřejní.

MfD 9.9. 2006, Pavel Eichler : Strážníka Tobiáše oficiálně svékly z uniformy články ZDE

9. 9. 2006
Stanovisko ČSSD k tématu protiraketové základny na území ČR

ČSSD se důrazně ohrazuje proti výpadům ministra zahraničí Alexandra Vondry na adresu předchozích vlád sociální demokracie a prohlašuje, že vlády ČSSD nikdy ve svém funkčním období nejednaly na politické úrovni, natož s politickým mandátem schváleným parlamentem, s americkou stranou o umístění vojenských zařízení USA v ČR, tedy ani o protiraketové základně.

8. 9. 2006

Motto: čím více zabíráte pravým veslem,

tím více se loďka stáčí do leva.

Všimli jste si toho už také? Mnozí píšící novináři, těmi z ČTK počínaje, přípravci rozhlasových a televizních zpráv a další a další žurnalisté, stále a do omrzení opakují, že Američané se ještě nerozhodli, zda protiraketová základna nebo její radarová součást bude v České republice Velké Británii, Polsku či nějakých jiných horoucích peklech (dle právě nastavší konstelace). To i odcházející velvyslanec USA W. J. Cabaniss řekl přišlému/přicházejícímu zaminirovi A. Vondrovi, že USA zatím nerozhodly, koho (kterou zemi) o umístění základny požádají. Jasná diplomatická mluva, nic víc.

Šéfredaktoři by si měli své ovečky více hlídat. Ono je, jak známo, opakování matka moudrosti. Měli by jim opakovat do zblbnutí, že ne USA, ale Česká republika, či jiná oslovená země svými občany (což jsou i poslanci, senátoři a ministři) rozhodne, zda základna bude umístěna u nás nebo ne.

8. 9. 2006

ČT 2 uvede v pondělí 11. září, v den 5. výročí útoku teroristů na World Trade Center v 21.25 kontroverzní snímek amerického dokumentaristy Michaela Moora Fahrenheit 9/11, oceněný Zlatou Palmou a Cenou FIPRESCI na 57. mezinárodním filmovém festivalu v Cannes 2004.

Proti Moorovi nasadil ČT1 Reportéry ČT, Prima reality show Jste to, co jíte a Nova americko německou komedii Těžce zamilován. Dramaturgie České televize začíná v nezávislém informování veřejnosti dohánět to, co za několika let zanedbala. Nicméně ale annonce na film nepostrádají "kouzlo starých časů" Československé televize z let, kdy jejím ředitelem byl nesmrtelný Jan Zelenka ...

... Snímek se vrací k problematickému volebnímu vítězství George W. Bushe v prezidentských volbách, v souvislosti s událostmi 11. září 2001 spekuluje o obchodních kontaktech rodin Bushových a bin Ládinových a zpochybňuje nasazení amerických vojenských sil v Iráku. Michael Moore pojal svůj film se záměrem deklasovat George Bushe před jeho druhou prezidentskou kandidaturou. Zabránit Bushovi ve znovuzvolení se mu nepodařilo, jeho dílo však i poté zůstává ukázkou dovedného zacházení s filmovými prostředky. Mooreovi nejde o hledání pravdy, spíše lze říct, že proti oficiálním polopravdám režisér staví polopravdu svou. Jeho snímek je záměrně předpojatý a tendenční. ...

ČT2 11: 9. 2006 21:25 Fahrenheit 9/11 | VPS 211092125 ČT


Mirek Vodrážka: Podzim demokracie a politická pornografie - Neofeministická esej o pornografii adresovaná Václavu Havlovi, Alexandru Vondrovi a Martinu Šimečkovi ZDE

Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin ZDE

Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11 ZDE
Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord ZDE
Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin ZDE

Americký dokumentarista Michael Moore a film Fahrenheit 9/11 TÉMA BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 9. 2006

V srpnu přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 761.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 8. 2006 částku 370 357.38 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,459.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Válku jsem zažil - jsem proti základně   
11. 9. 2006 Rakety a teror Milan  Valach
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po listopadovém summitu NATO Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Paroubek by se smířil s radarem Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 ČSSD: základny jsou zásadním problémem národní suverenity a bezpečnosti   
8. 9. 2006 Oprava: USA smlouvy o základně s ČR a Polskem "teprve podepíší"   
8. 9. 2006 Jak proameričtí novináři škodí proamerické věci Oldřich  Průša
7. 9. 2006 Vojáci ve výslužbě proti válce   
7. 9. 2006 Proměny konceptu vnitřní bezpečnosti a jeho "Kmotři"   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...   
1. 9. 2006 Po izraelském útoku na Libanon: Souvislosti a perspektivy Thomas  Franke
31. 8. 2006 Italský ministr odmítl přirovnávání Hamásu a Hizballáhu k al-Kajdě   
30. 8. 2006 V zápalu boje: svůj ke svému Pavel  Pečínka
30. 8. 2006 OSN odsoudila izraelské tříštivé bomby   
28. 8. 2006 Nasrallah lituje rozsahu nedávné války v Libanonu   
26. 8. 2006 Většina Izraelců "chce, aby Olmert odešel"   
26. 8. 2006 Americký podnikatel obžalován za šíření televize organizace Hizbullah v New Yorku   
25. 8. 2006 Mohou evropská vojska stabilizovat Blízký východ? Josef  Brož

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Jason Burke: Al Kajda je v úpadku   
11. 9. 2006 Chvála kacířství Boris  Cvek
11. 9. 2006 BL by měly podporovat faktickou diskuzi, nikoliv neumělou propagandu Telegraphu Michal  Brož
11. 9. 2006 iDnes se věnuje anatomii útoků na WTC   
9. 9. 2006 Útoku na Světové obchodní centrum předcházel třicetihodinový výpadek proudu ve vyšších patrech WTC Jiří  Mašek
9. 9. 2006 Mlčení   
9. 9. 2006 Saddám neměl žádné styky s al Kajdou   
9. 9. 2006 Vyprodáno: V Londýně vystoupí hlavní konspirační teoretik o 11. září   
9. 9. 2006 Konspirační teorie, anebo alternativní verze událostí? Michal  Brož
9. 9. 2006 CIA je příliš neschopná na to, aby zorganizovala útoky z 11. září...   

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Milan Tobiáš: snaha někoho profesně zlikvidovat? Ondřej  Šlechta
1. 9. 2006 Veliteli tolerovaný Tobiáš Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Popírání holocaustu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny? Ondřej  Šlechta
30. 8. 2006 Jak nelze pomluvit extremistu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Milan Tobiáš už není členem KDU-ČSL   
30. 8. 2006 Názorové neshody KDU-ČSL se strážmistrem Tobiášem Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Neonacista Tobiáš konečně končí u policie, kdy se k němu vyjádří domovská strana - KDU-ČSL? Jiří  Asher

Český film RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Dobrý člověk stále žije -- Jan Špáta Martin  Štoll
10. 8. 2006 Účastníci zájezdu lehce vítězí v soutěži o snad nejslabší český film z poslední doby Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
4. 7. 2006 Rafťáci: Zábavný, příjemný film Jan  Čulík
3. 7. 2006 Hřebejkova schematická Kráska v nesnázích Jan  Čulík
2. 7. 2006 Toyen a mladí kluci Jan  Čulík
1. 7. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Jan  Čulík
30. 6. 2006 Filmaři skórovali v trapnostech Michal  Petřík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Uprostřed cesty Fráňa  Šrámek
7. 9. 2006 Ustýlání pro dva Tomáš  Fürstenzeller
6. 9. 2006 Mám v sobě třísku Karla  Erbová
5. 9. 2006 Odskok Jana  Štroblová
1. 9. 2006 Jeden sen Tomáš  Čurda
31. 8. 2006 Rozdal jsem... Gregory Nunzio Corso
29. 8. 2006 19. XII. Petr  Borkovec
28. 8. 2006 Svatební list   
25. 8. 2006 Odpovědi Zeno  Kaprál
24. 8. 2006 To, co bych chtěl Petr  Eisner

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda   
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Perly Ivana Breziny Jindřich  Kalous
30. 8. 2006 Lze odstranit globální oteplování vystřelováním síry do atmosféry?   
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2   
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo Štěpán  Kotrba
3. 9. 2006 Ožralý soudce se vrací Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Policejní odposlechy Klausových poradců: RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Státní zástupkyně ví o podvodných machinacích policistů v kauze Srba, ale mlčí Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Topolánkova vláda: fraška na náš účet Boris  Cvek
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
5. 9. 2006 Václav Havel: Podpora vlády od komunistů nevadí, "nevím, co to opírání se o komunisty je" Josef  Baxa
1. 9. 2006 Sparta, vláda, talenty Vít  Klíma
31. 8. 2006 Sledování povolebního vývoje má svůj specifický půvab Luděk  Prokop
31. 8. 2006 Všichni skuteční demokraté Milan  Vlk
29. 8. 2006 Máme v české politické oboře do předčasných voleb odtroubeno? Miloš  Dokulil
28. 8. 2006 KDU-ČSL nemůže porušit své předvolební sliby Boris  Cvek
28. 8. 2006 Když Bůh dělal čas Pavel  Kopecký
28. 8. 2006 Pragmatismus Miroslava Kalouska Luboš  Zálom

Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
6. 7. 2003 Československý underground se směje   
12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik