Kdo zapálil Koptům jejich kostel a kdo jej zase postaví

26. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Lednový pumový útok na kostel v Alexandrii zabil více než 20 lidí. To nebyl první útok na egyptské Kopty. Zapalování, vykrádání či demolování koptských kostelů je takový egyptský folklór... Stejně jako vraždy či bití křesťanů. A stejně jako následné demonstrativní politické usmiřování mezi křesťany a muslimy.

Koptský papež Shenouda III. se začal záhy po otevření vnitroegyptské diskuze o změně ústavy vměšovat do -podle egyptských muslimů- ryze muslimské debaty o druhém a třetím článku egyptské ústavy, které tvrdí, že islám je základním náboženstvím Egypta a islámské právo šaría je a zůstane základním pramenem práva v Egyptě. Nutil ústavodárnou Radu k větší sekulariuzaci - spolu s egyptskými socialisty a dalšími liberálními sekulárními stranami. Snažil se o připuštění i jiných náboženství (čti toho koptského) jako pramene práva do 2. článku budoucím referendem inovované ústavy. Vojáci se tak rozzlobili, že nejdříve rozbořili ochrannou zeď okolo starobylého koptského chrámu, potom začali do objektu střílet a stříleli i po mniších. Na jiném místě muslimové zničili koptům kostel.

Koptové odpověděli lokálními demonstracemi, při kterých byly desítky mrtvých, pochodem na Káhiru a každodenními celonárodními demonstracemi před sídlem státní televize. Mimo potrestání viníků žádali vyhození guvernéra Helwanu. Tam na ně opět zaútočili muslimové. Vypukla další vlna demonstrací a snaha o potrestání násilníků. Státní moc se do konfliktu vměšovala silou a vyčkávala.

Kronika

Tisíce Koptů protestovali na začátku března na různých místech ve snaze vymoci si obnovu zničené kostela v provinčním městě Sol, jižně od Káhiry , potrestání pachatelů útoku, a celkové lepší zacházení s křesťany.

5. 3. V rámci rodinného sporu kvůli "nelegálnímu" vztahu mezi křesťanským mužem a muslimskou ženou , byli ve vesnici Sol ve sporu zabiti ženin otec, jeho bratranec, sestřenice a její bratr. Vesničané říkají, že otec musel zachovat čest rodiny tím, že zabil svou dceru za "cizoložství". Křesťanský kostel muslimové zapálili. Prezident Mezinárodní křesťanské unie Joseph Hakim řekl, že muslimský dav zapálil kostel po otcově pohřbu a poté, co imám vydal fatwu s úmyslem "zabít všechny křesťany." "Ničitelé vyplenili kostel, vyplenili křesťanský domovy a nyní se tito křesťané nemohou vrátit do svých domovů," řekl Hakim.

WorldNet Daily: Dozen dead as violence rocks Egypt - Army burns monastery in wave of attacks on Christians ZDE

Křesťané v Káhiře si tragédii vzali jako záminku. "Chceme, aby byl kostel postaven na stejném místě," řekl BBC mladý křesťanský lékař Bassim Shenouga, "a chceme změnit zákony,aby bylo stejné právo pro stavbu kostela jako budovy mešity." Jiní v davu volali, aby ti, kteří vypálili kostel v Sol, byli postaveni před soud. Obviňovali z podpory násilí hlavu Nejvyšší vojenské rady, nyní vládnoucí Egyptu, polního maršála Mohamada Husseina Tantawiho, protože ignoruje "jejich neutěšenou situaci". "Tantawi, máte křesťanskou krev na rukou," volali.

BBC: Egyptian village rebuilds after religious violence ZDE

9. 3. 13 lidí zůstalo na zemi mrtvých se střelnými ranami a nejméně 140 lidí bylo zraněno poté, co se křesťané a muslimové srazili jižně od Káhiry v chudé dělnické čtvrti Moqattam. 2000 koptských křesťanů zablokovalo silnici, protože protestovali proti dřívějšímu zničení vesnického kostela Shahadinů ve vesnici Sol v průmyslové provincii Helwan (20 kilometrů jižně od 18 milionového hlavního města). Svědci tvrdili, že muslimové napadli ozbrojené skupiny se střelnými zbraněmi a Molotovovými koktejly. Koptský biskup Morcos, mluvčí egyptských Koptů tvrdil, že ale všechny oběti byly křesťanské... (ale toto tvrzení nebylo dle Washington Post možno ověřit.)

9. 3. "Vyzývám muslimy a křesťany, aby zabránili podněcování sektářského násilí a kladli větší váhu na národní lásku," prohlásil vzápětí Amr Khaled, islámský duchovní v telefonním hovoru pro populární egyptský televizní program. Mezitím, představitelé různých mládežnických a politické frakcí vyzvali své následovníky, aby se připojili k pátečnímu protestu pod heslem "Ne sektářským svárům."

Washington Post: 13 die in sectarian violence in Cairo ZDE

Jako blesk z čistého nebe se koptů zastali Muslimští bratři, kteří před "demokratickou" veřejností nechtěli vypadat, jako kdyby se oni sami rozhodli porušit "revoluční" náboženský smír .

Někteří svědci říkali, že egyptská armáda stála poblíž čtyři hodiny, aniž by zasahovala do šarvátky. Ale ani toto tvrzení nebylo dle Washington Post možno ověřit. Z Washingtonu to lze vždy těžko, pokud na místě nejsou výsadkové jednotky US Marines....

Nejvyšší rada ozbrojených sil se vzápětí osypala strachem, omluvila se, "sektářské" útoky odsoudila. Stejně se zachovali immámové v Káhiře. Demonstranti v pondělí 14. 3. řekli, že pozastaví více než týden protestů poté, co armáda slíbila Koptům, že jim vypálený kostel znovu postaví - za armádní peníze a na tom samém místě. "Egyptské ozbrojené síly začnou v neděli přestavovat kostel v Sol v provincii Helwan," prohlásil generál Adel al-Qorashi. Hlava hlavní islámské instituce mešity al-Azhar, Velký šejk Ahmed al-Tayyib sliboval, že muslimové pomohou s rekonstrukcí kostela. Egyptský premiér se přidal k demonstraci...

7. 3. Al Ahram: Egypt's prime minister meets Coptic protesters ZDE

AFP: Egypt army to 'rebuild torched church' ZDE

15. 3. AFP: Egypt's Copts halt protests sparked by church fire ZDE

Tato sada protikřesťanských provokací a militantních útoků za lhostejného přihlížení armády a policie ovšem nebyla zdaleka v tomto roce první a nejspíš nebude ani poslední. Egyptská armáda napadla na konci února koptské kláštery .

Kongresu USA bylo koptskými křesťany řečeno, že egyptská armáda nařídila 23. a 24. února útoky na dva koptské kláštery. Vojenský útok přišel asi týden poté, co americký prezident Barack Obama schválil 1,3 miliardy dolarů vojenské pomoci Egyptu na fiskální rok 2012. Nejméně pět tanků M1A1, obrněná vozidla a buldozer byly nasazeny v operaci proti klášterům sv. Al-Anba Bishoy ve Wadi El-Natron asi 70 od Káhiry a Al-Anba Makarious Al-Sakandarie ve Fajjúmu, 140 kilometrů od Káhiry. Tanky, obrněné transportéry a vozidla střílela půl hodiny ostrými náboji z AK-47 a kulometů ráže 50 z věží amerického obrněného transportéru M-113 , granáty a RPG do vzácných kamenných klášterů z 5. století n.l., obrněné transportéry ničily stromy na areálu kláštera a vojáci napadli mnichy.

Nejvyšší vojenská rada, které předsedá ministr obrany Hussein Tantawi, útoky popřela. Přesto, že na internetu existuje video. V prohlášení vyzvala Rada Egypťany, aby zůstali jednotni...

Ägyptisches Militär macht Jagd auf koptische Mönche. Panzer-Angriffe des ägyptischen Militärs gegen das Kloster Anba-Bishoy-Kloster im Wadi El Natrun ZDEZDE

World Tribune: Egypt's military attacked Coptic monasteries in late February ZDE

"Je stále nejasné, co vojáky vyprovokovalo k útoku. Někteří říkají, že spor o umístění plotu a vrat na pozemcích v okolí kláštera..." Tak komentovala útok americká CNN. Vojáci zranili dva koptské mnichy a šest laiků. Čtyři lidé byli zatčeni, včetně tří mnichů a koptského právníka, který byl v klášteře vyšetřovat armádní útok.

Buldozer strhl plot postavený mnichy o měsíc dříve, "aby ochránili sebe a klášter proti bezpráví, které zvítězilo v Egyptě v průběhu povstání 25 ledna, které vedlo k odstoupení prezidenta Husního Mubaraka". Mniši postavili plot na svou ochranu poté, co policejní stráže opustily svá stanoviště a uprchly ze svých postů. "Když jsme se snažili s vojáky mluvit, armáda střílela ostrými náboji, zranila otce Feltaowse na noze a otce Barnabáše v břiše," řekl mnich Ava z kláštera sv. Bishoy. "Šest koptských pracovníků v klášteře bylo také zraněno, někteří s vážnými zraněními na hrudi." "Armáda byla v šoku z toho, že mniši jen stáli a modlili se 'Pane, smiluj se' bez toho, aby utíkali. To je opravdu rozzlobilo, "řekl otec Hemanot Ava . "Vojáci zničili bránu a plot za skandování 'Allahu Akbar' a 'Vítězství, vítězství'." Dodal také, že armáda zabránila mnichům odvést zraněné do nemocnice. Zranění byli nakonec převezeni do blízké nemocnice Sadat, ti ve vážném stavu byli převezeni do Anglo-egyptské nemocnice v Káhiře.

Mp At Anglo Hospital After Anba Bishoy Monastery Attack WMV

Armáda také napadla klášter sv. Makarios z Alexandrie ve Wadí el-Rayan, ve Fajjúmu, asi 70 kilometrů od Káhiry. Zaútočila na klášter a vypálila ostrou municí na mnichy. Otec Mina řekl, že jeden mnich byl zastřelen a více než deset zraněno tím, že je vojáci bili obušky. Armáda zničila nově postavený plot a jednu místnost kláštera a zabavila stavební materiál. Kolem kláštera byl postaven plot, aby se mniši mohli bránit po událostech z 25. ledna poté, co byli napadeni ozbrojenými Araby a oloupeni, což vedlo k újmě šesti mnichů, včetně jednoho mnicha v kritickém stavu, který je stále hospitalizován. Armáda dala mnichům ultimátum 21. února, aby zbourali plot do 48 hodin. V Egyptě existuje dlouhodobý svár mezi křesťanskou menšinou kvůli výstavbě a opravě klášterů a jiných církevních zařízení. Křesťané v Egyptě potřebují na opravu svých kostelů a klášterů povolení, které nedostanou....

Téměř 7000 Koptů přišlo na mírové shromáždění před koptskou katedrálu v Káhiře, kde papež Shenouda III dával pravidelné týdenní kázání. Po něm pochodovali Koptové směrem k náměstí Tahrir na protest proti ozbrojeným silám, útočícím na koptské kláštery.

Spero News: Ecumenical prayer services planned in support of persecuted Egyptian Christians ZDE

Předpokládám, že chrám budou za trest stavět titíž vojáci, kteří ho neochránili před vypálením a ze svého žoldu to budou muset zaplatit... Nicméně guvernér Helwanu požadoval, aby křesťanský kostel byl přemístěn mimo obec. Tím situaci nepomohl. Protesty pokračovaly každý den. Když dorazili koptští demonstranti před budovu televize v Káhiře 16.3., armáda se s nimi střetla. Nejprve vojáci stříleli do vzduchu a pak demonstranty vyháněli pryč elektrickými obušky a holemi. Stejně tak se armáda zachovala o tři dni dříve, když v noci na náměstí tábořící křesťanské vesničany vyhnala. Koptové vyzvali k ukončení demonstrací poté, co se reprezentativní skupina aktivistů setkala s premiérem Essamem Sharafem v neděli odpoledne. Mimo znovupostavení kostela chtějí otevření kostelů, zavřených z moci úřední v minulosti, desetinu vysílacího času ve státní televizi a vyvážené komentování událostí, stejně jako Kabinet dostal čas do 25. března pro splnění jejich požadavků.

16.3. Al Ahram: Army violently disperses new Copts' protest ZDE

14.3. Al Ahram: Coptic protest ends both voluntarily and violently ZDE

17. 2. ve vesnici El-Hathatah u Minya, 231 km jižně od Káhiry, skupina obyvatel pohněvaná výstavbou střechy v koptském kostelíku sv. Georgese házeli po shromáždění cihlami a kameny. Útoky se přesunuly do různých ulic kolem kostela, jako dav se pokoušel zbořit církevní stavbu. Guvernér provincie Minya, Ahmed Al-Deen Diaa nakonec slíbil, že kostel bude mít dovoleno dokončit střechu tak, aby všechno bylo provedeno legálně.

12. 2. ozbrojenci vnikli do kostela Panny Marie v El-Arish, který se nachází v severní části Sinajského poloostrova, a pak jej vyplenili .

5. února někdo založil požár uvnitř církevní budovy v Rafáhu, který se nachází na hranici mezi Egyptem a palestinských okupovaných územích. Kostel utrpěl drobná poškození a byl z něj odcizen velký kříž , prohlásily místní sdělovací prostředky.

Background

Anba Kirollos, biskup z Nag Hammádí, vyzval ozbrojené síly, aby zasáhly a ukončily "násilnictví ve jménu náboženství", protože je to "nákaza" a šíří se do dalších oblastí Egypta. Řekl, že jestli bude násilnictví kladeno nad zákon, důstojnost a prestiž státu by byly ztraceny.

Vyjmenované případy nejsou jediné. Naposled včera podle koptského televizního kanálu CTV skupina muslimů zaútočila na Kopta Ajmána Anwara Mitri, 45 letého správce na střední škole v elHasweya, v hornoegyptském městě Qena, přepadla ho, zbila ho, vypálila mu byt, auto a uťala mu ucho. Během exekuce ho obracela na islám... Protože měl údajně "nezákonný poměr s muslimskou ženou". Jednali prý v souladu s právem šaría.

Koptové nesou nevraživost muslimů velmi úkorně. Koptů je v Egyptě 9-20% tradičního obyvatelstva (údaje se liší podle toho, kdo to tvrdí), jsou (stejně tradičně) pod ochranou islámu. Představují nejpočetnější křesťanskou komunitu na Blízkém východě. Soužití Koptů a muslimů tvoří páteř politické stability Egypta, která když by nebyla, vypukla by v zemi náboženská občanská válka. To si uvědomoval i Mubarak a Kopty ochraňoval. Radikalizaci muslimů si nepřejí ani po letech disentu a věznění Mubrakovým Muchabaratem dnes "revolucí" legitimizovaní Muslimští bratři. Uvědomuje si to i nejvyšší velení armády, tvořící dnes jedinou stabilizační sílu v zemi. Dosud žádná politická či náboženská síla se neodvážila vyvolat proti Koptům nábožensky orientovaný pogrom, i když Koptové jsou v Egyptě tolerováni, ale nepřipuštěni jako rovnoprávní občané země. Podle novely ústavy například nikdo koptského vyznání nesmí kandidovat na egyptského prezidenta. Tradiční nevraživost mezi kostelem a "revolucí" radikalizující se mešitou ovšem zastřít nelze.

Britské listy registrovaly "sektářské násilí" v Egyptě aktuálně v rámci zpravodajství z "arabského jara". Dovolil jsem si tentokrát odkazovat laskavého čtenáře do anglosaských, převážně prokřesťanských článků, nikoliv do arabských, převážně muslimských médií s daleko barvitější argumentací o vztazích mezi muslimy a křesťany.

24. 02. 2011 ČTVRTEK Klid před bouří ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.3. 2011