Dopis Nečasovi: Proč ČR zaujímá k Izraeli a k Palestině jiný postoj než EU?

24. 3. 2011

tisková zpráva ProAlt

Iniciativa ProAlt dnes odeslala otevřený dopis premiéru Nečasovi ve věci izraelsko-palestinského konfliktu. V dopisu je na premiéra Nečase vzneseno pět otázek k české vládní politice vůči Izraeli a Palestině.

ProAlt se ptá, jaké důvody vedou vládu premiéra Nečase, aby zastávala k izraelsko-palestinskému konfliktu jiné stanovisko, než ostatní státy EU.

Další otázky vycházejí z nedávných návštěv regionu ministry Vondrou a Schwarzenbergem. ProAlt se dotazuje, co Nečasova vláda plánuje v oblasti vojenské spolupráce se státem Izrael, o které při návštěvě hovořil ministr Vondra.

Následující dotazy směřují k porušování lidských práv v regionu a k postoji vlády ČR k rezolucím a zprávám OSN, které toto porušování lidských práv odsuzují.

"Považujeme přístup vlády ČR k blízkovýchodnímu konfliktu za nevyvážený," uvádí mluvčí ProAltu Ondřej Lánský. "Nečasova vláda při obhajobě lidských práv uplatňuje politiku `dvojího metru'."

Závěrem se ProAlt premiéra Nečase dotazuje na agendu plánované státní návštěvy izraelského premiéra Netanjahua v Praze. "U příležitosti této návštěvy budou v Praze probíhat demonstrace a protesty," uvádí Václav Klusák, koordinátor ProAltu pro zahraniční politiku. "Důvodem kritiky je především blokáda Gazy a pokračující výstavba osad na palestinském území řízená vládou premiéra Netanjahua. Což kritizuje i izraelská levicová opozice."

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.3. 2011