Kalouskovo kázání vody a pití vína (mj.)!

23. 3. 2011 / Jiří Baťa

V nedělních OVM (20.03.2011) se přechytralý ministr financí a velmistr přes reformy Kalousek ostře ohradil proti námitkám odborů, že nebudou souhlasit se zrušením tzv. benefitů. Měl tím na mysli stravenky a jiné zaměstnanecké výhody, které "prý" jsou diskriminační. Přitom neopomněl poukázat na to, že tyto výhody nemají všichni zaměstnanci un bloc, ale jen někteří - a ti co tyto nemají, jsou diskriminováni. Projevil tím nesmírný soucit (chtělo by se říci solidaritu, ale to je v jeho případě výrazně mimo mísu) s těmi diskriminovanými, kteří si nejsou rovni s ostatními, ale zdůraznil, že: "...nic nemá proti stravenkám a jiným zaměstnaneckým výhodám (benefitům), ale jen v případě, že tyto výhody budou mít všichni. A to je nereálné!" V rámci návrhu na zrušení těchto benefitů pak navrhuje jistou kompenzaci zaměstnancům ve výši 3 000 Kč za rok, tj. 500 korun na měsíc! Jak velkorysé, když si uvědomíme, že jen stravenky činí cca 1 000 Kč měsíčně. Čemuž se zúčastnění v OVM (kromě Kalouska) srdečně zasmáli. Ale o tom až potom.

Ale je tu jiná skutečnost. Pan Kalousek dští oheň a síru na nespravedlivé přidělování benefitů, které by rád zrušil, ale úplně zapomíná na jiné zaměstnance, rovněž na pozici těch diskriminujících. Tím jsou poslanci a senátoři Parlamentu ČR. Poněkud mu uniká fakt, že "tito" zaměstnanci mají rovněž přehršel benefitů na úkor "ostatních" státních zaměstnanců. A že nejsou malé, že jich není málo, není třeba zdůrazňovat a snad ani jmenovat! O jejich pozici diskriminujících však ani slovo.

Takže: chce-li pan Kalousek šetřit a být současně spravedlivý, měl by začít u těch "zaměstnanců", kteří nemají benefity stokorunové, ale naopak desetitisícové, notabene nejen nezasloužené, ale mnohdy i nezákonně získané. Jen se tímto jeho vystoupením potvrzuje ono známé, že "káže vodu, sám pije víno" (a prý toho vypije dost, nejen vína)! A budou-li odbory trvat na svém, tj. nesouhlasit se zrušením benefitů i za cenu generální stávky, držím jim palce. Pokud by se nestal zázrak a Kalousek nezlikvidoval benefity poslancům a senátorům. Protože se však zázraky nedějí, benefity poslancům a senátorům zrušeny nebudou - je tedy mnohem pravděpodobnější, že bude generální stávka. Zda se potom Kalouskovi "rozsvítí na věži" je otázka. Odpověď znám: nerozsvítí! On je totiž s ostudou a lží jedna ruka.

PS:: V rámci Kalouskova "šetření" a "rozpočtové odpovědnosti" stojí zmínit jeho úmysl vytvořit GFŘ. Že nevíte co to je? Tedy: Generální finanční ředitelství. Další státní orgán, který bude placen ze státního rozpočtu, tedy z našich daní, další orgán v rámci "snižování administrativy a byrokracie v Česku"! Ale nejspíše to bude supertrafika pro ty "zasloužené", na které v rámci úsporných opatření také došlo nebo dojde, budou muset "odněkud" odejít, aby zase mohli "někam" do teploučka přejít! Místo, aby se posílila funkce všech bezpečnostních složek, především Finanční policie či Celní správy, Kalousek hodlá založit nový "včelín". U Kalouska to není nic mimořádného, ale přesto se domnívám, že by mu už konečně někdo měl "zatnout tipec". Čeho je moc, bývá obyčejně víc než hodně. A u Kalouska to platí mnohonásobně. Zvláště co se toho "šetření" a reforem týká!

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.3. 2011