Libye: Letecké bombardování zajistilo město Misuráta pro vzbouřence

24. 3. 2011

Téměř dvanáct hodin leteckých úderů zlikvidovalo pětidenní ofenzívu Kaddáfího jednotek proti vzbouřeneckému městu Misuráta. Obyvatelé města konstatovali, že letecké bombardování zničilo tanky a dělostřelecké baterie a způsobilo, že mnoho Kaddáfího vojáků z Misuráty uprchlo. Tím skončilo Kaddáfího obléhání Misuráty, při němž v důsledku volného a náhodného střílení do města zahynulo téměř 100 osob.

Mohammed Ali, počítačový inženýr v hlavní nemocnici v Misurátě svědčil, že vlny bombardování začaly krátce po půlnoci ve středu.

"Bombardovali mnoho míst Kaddáfího armády. Existuje tu bývalá nemocnice, kde bylo umístěno mnoho jeho tanků. Všechny ty tanky a ta nemocnice byly zničeny. Na okraji města byla zničena kolona tanků. Pak už bombardování přestalo. Přivítali jsme to s ulehčením. Jsme velmi vděčni. Chceme světu poděkovat. Kaddáfího jednotky jsou rozprášeny. Zůstávají už jen ostřelovači a s nimi si naši bojovníci poradí."

Lékař ve městě, který nechtěl být jmenován, konstatoval, že ostřelovači dál šíří ve městě strach, protože střílí nejen na vzbouřence, ale i na libovolné civilisty.

Bombardování však nezabránilo Kaddáfího jednotkám v pokračujícím útoku na strategické město Adždabija na východě země, navzdory bombardování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.3. 2011