Více než čtvrt milionu lidí protestovalo v Londýně proti vládním škrtům

26. 3. 2011

Jen skupinka několika set aktivistů se pokusila o násilné akce. Několik desítek anarchistů rozbíjelo okna a ničilo hmotný majetek kolem londýnské Oxford Street. Supermareketu Topshop, který je obviňován z toho, že neplatí daně, a bance HSBC rozbili výkladní skříně, pobočku Royal Bank of Scotland postříkali barvou a házeli na ni lahvemi. V Sackville Street nedaleko Piccadilly zmlátil maskovaný dav asi desítku policistů. Policie zatkla 211 lidí a oznámila, že videozáběry budou použity k dalšímu zatýkání. Bylo zraněno 13 policistů a celkem bylo zraněno 66 osob.

Drtivá většina více než čtvrt milionu demonstrantů demonstrovala pokojně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský ministr obrany: "Kaddáfí musí odejít"

27. 3. 2011

Britský konzervativní ministr obrany Liam Fox zaútočil na šéfa libyjského státu. Označil ho za "brutálního" diktátora, který "už dávno ztratil smysl pro realitu". Fox dodal, že bombardování přestane teprve tehdy, až "lidé budou moci pokojně doma spát a budou vědět, že se nestanou terčem zlovolného režimu." Fox varoval, že útoky budou pokračovat, dokud bude Kaddáfí dál střílet na civilní obyvatelstvo ve "školách, v domovech a v mešitách". Podle Foxe existuje jednoduché řešení jak konflikt ukončit. "Skončíme to, až splníme rezoluci OSN, což znamená, až budou libyjští občané v bezpečí," zdůraznil. "Pokud libyjský režim přestane útočit na civilisty, uzná, že to nepovede pro něj k vojenskému úspěchu, pak by to mohlo skončit relativně rychle."

Libye: Rebelové bez naděje?

27. 3. 2011

Zatímco rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1973 výslovně zakazuje 'cizí okupační síly v jakékoli podobě na jakékoliv části libyjského území', omezené a krátkodobé operace pozemních jednotek jsou teoreticky možné. Nicméně USA, Velká Británie a Francie vynakládají velké úsilí na to aby zdůraznily, že nemají v úmyslu pozemní jednotky vyslat. Po Afghánistánu a Iráku je ochota být zatažen do jiné - potenciálně nekonečné - války extrémně nízká, napsal ve své analýze Martin Ottmann ze School of Politics and International Relation při University of Nottingham.

Tři střípky z Libye v sobotní podvečer

26. 3. 2011

Jak je přineslo zpravodajství rozhlasu BBC:

  • Za podpory bombardování západních armád ovládli libyjští vzbouřenci město Adždabija. Zpravodaj BBC v reportáži uvažoval, zda jejich úspěch může být opakován i v západnějších městech, která podporují plukovníka Kaddáfího. Podle rezoluce OSN totiž smějí západní jednotky zasahovat proti Kaddáfího armádě pouze tam, kde útočí na civilní obyvatelstvo. V městech, která Kaddáfího podporují, jeho armáda na civilisty neútočí, a tak tam nemohou západní jednotky bombardovat.
  • V Londýně se konala obrovská demonstrace proti vládním škrtům. Lybijská televize z ní odvysílala pár záběru a uvedla, že jde o demonstraci proti západním leteckým útokům v Libyi.
  • Do jídelny hotelu v Tripolisu, kde snídala většina západních novinářů, pronikla žena s otevřenými ranami na rukou a nohou a začala křičet, že ji znásilnili příslušníci Kaddáfího tajné policie. Novináři s ní začali hovořit, personál hotelu se jim v tom snažil zabránit a ženu označil za "zrádce". Za pár minut na novináře v jídelně zaútočili muži v kožených kabátech, začali jim konfiskovat kamery a fotoaparáty a ženu rychle odvedli. Rozhlas BBC o tom vysílal svědectví reportéra britského hospodářského deníku Financial Times.

Kdo zapálil Koptům jejich kostel a kdo jej zase postaví

26. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Lednový pumový útok na kostel v Alexandrii zabil více než 20 lidí. To nebyl první útok na egyptské Kopty. Zapalování, vykrádání či demolování koptských kostelů je takový egyptský folklór... Stejně jako vraždy či bití křesťanů. A stejně jako následné demonstrativní politické usmiřování mezi křesťany a muslimy.

Koptský papež Shenouda III. se začal záhy po otevření vnitroegyptské diskuze o změně ústavy vměšovat do -podle egyptských muslimů- ryze muslimské debaty o druhém a třetím článku egyptské ústavy, které tvrdí, že islám je základním náboženstvím Egypta a islámské právo šaría je a zůstane základním pramenem práva v Egyptě. Nutil ústavodárnou Radu k větší sekulariuzaci - spolu s egyptskými socialisty a dalšími liberálními sekulárními stranami. Snažil se o připuštění i jiných náboženství (čti toho koptského) jako pramene práva do 2. článku budoucím referendem inovované ústavy. Vojáci se tak rozzlobili, že nejdříve rozbořili ochrannou zeď okolo starobylého koptského chrámu, potom začali do objektu střílet a stříleli i po mniších. Na jiném místě muslimové zničili koptům kostel.

Bílý muž předstírá že je hloupý, jen aby nemusel zpytovat své svědomí

26. 3. 2011 / Filip Mahďák

A "hloupý" snědý muž mu v tom pomáhá seč mu síly stačí. Jak se již několik dnů snaží velmi mírně a neúspěšně upozornit Jan Čulík. Vrchem spodem kritizovaná vojenská intervence v Libyi pod vachrlatým mandátem OSN a Ligy arabských států by nebyla vůbec možná, kdyby vojska vedená mafiánským klanem Kaddáfiho rodiny nezačala v boji se vzbouřenci programově používat těžké vojenské techniky. A to tak, že jako rukojmí třetí strany položila maminky s dětmi a pokojné islámské pacifisty. Bezbranné lidi. CIVILISTY sedící někde po tmě ve studených domech, uvnitř vzbouřeneckých měst, bez internetu, televize, telefonu, jídla, léků, vody, elektřiny, fungujících toalet a mléka pro kojence. Čekajíce bez pomoci až na ně či na jejich školu, mešitu a nemocnici dopadne bomba či dělostřelecký granát Kaddáfiho socialistické lidově osvobozenecké protikoloniální armády velké džamáhíríje.

"Velmi omezená ozbrojená humanitární operace v Libyi"

27. 3. 2011 / Karel Dolejší

"Koneckonců cézarové vždycky stáli výš než gramatika..."
Karl Kraus
"Výslovně se říká, že 'výstřelky bezuzdné chátry' nejsou tak škodlivé jako stav, kdy nepřítel může volně disponovat svými oddíly..."
Carl Schmitt

Něco je prosté, něco nikoliv. Jsme ve válce, ale už zase se to nesmí říkat. Co jsme zatím neznali je nesnesitelná lehkost, s níž americký prezident za Demokratickou stranu vtáhne svou zemi do války bez souhlasu Kongresu a vytvoří jasný precedent pro to, aby jeho nástupce stejně ležérním způsobem rozpoutal útok na Írán. Nedokážeme teď zjistit, zda může mít pravdu francouzský provokatér Thierry Meyssan, podle nějž přípravy intervence do Libye začaly mnoho měsíců předtím, než vůbec v Benghází propukly nepokoje. Nemůžeme vědět, zda podobnost úkolů, které měly britsko-francouzské síly nacvičovat v rámci na poslední chvíli zrušených manévrů Southern Mistral 2011 se současnými událostmi v Libyi je záměrná, nebo pouze náhodná. Co však víme docela jistě je, že právě probíhá ozbrojená intervence, a že je to intervence ve prospěch těch, kdo sami otevřeně přiznávají spojení s ozbrojeným náboženským extrémismem. Jinak řečeno, jde o kombinaci ozbrojeného útoku s acherontickou politikou.

V Londýně má v sobotu demonstrovat až 300 000 lidí proti vládním škrtům

26. 3. 2011

Londýnská policie se připravuje na velkou demonstraci proti vládním škrtům. 800 autobusů a asi 10 zvláštních vlaků přivážejí demonstranty z celé země.

Očekává se, že centrum Londýna dnes zaplní více než čtvrt milionu demonstrantů protestujících proti škrtům v britském veřejném sektoru. Z průzkumu veřejného mínění organizace YouGov vyplývá, že 56 procent Britů si myslí, že jsou škrty příliš tvrdé. Průzkum organizace ComRes pro komerční televizi ITV uvedl, že dvě třetiny britského obyvatelstva zastává názor, že jsou škrty příliš rozsáhlé, avšak podle průzkumu v deníku Guardian si myslí jen 35 procent Britů, že jsou škrty příliš drastické.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hloupí bílí muži ve vleku svého úkolu

25. 3. 2011 / Karel Dolejší

Dnes bylo oznámeno, že britské letouny Tornado začnou střelami Brimstone ničit bojovou techniku Kaddáfího jednotek ve strategicky důležitém městě Adždábíja, které se dezorganizovaným povstalcům ani po několika dnech útočení nepodařilo dostat pod kontrolu. Vývoj koaliční operace v Libyi tedy vypadá následovně: Zničení protivzdušné obrany; zničení systému řízení a velení; zničení letectva; ničení logistických kapacit; ničení těžké techniky na linii doteku s nepřítelem. Cíl operace nebyl na jejím počátku zřetelně stanoven a operace se tak postupným přidáváním nových a nových úkolů stále rozrůstá. Koalice přitom postupně přechází od Rezoluce č. 1973 stanovující za cíl "ochranu civilního obyvatelstva" k otevřené spolupráci s povstalci. Jak může vypadat další vývoj?

ANALÝZA

Kořeny arabské revolty a předčasné oslavy

25. 3. 2011 / James Petras

Většina zpráv o arabských revoltách z Egypta, Tuniska, Libye, Maroka, Jemenu, Jordánska, Bahrajnu, Iráku i odjinud se zaměřila na nejbezprostřednější příčiny: politické diktatury, nezaměstnanost , útlak a zraňování a zabíjení protestujících. Nejvíce se věnovaly "střední třídě", mladým vzdělaným aktivistům, jejich komunikaci přes internet (Los Angeles Times, 16.2. 2011), a, v případě Izraele a jeho sionistických spikleneckých teoretiků, "skrytým rukám" islámských extrémistů.

Muammar Kaddáfí - foto AFP Joseph Eid/RIA

Libyjské otazníky

26. 3. 2011 / Václav Jumr, Štěpán Kotrba

1. září 1969 provedla malá skupina vojenských důstojníků vedená 28letým armádním důstojníkem Mu'ammarem Abu al-Minyar Kaddáfím nekrvavý převrat proti hlavě Libyjského království, králi Idrísovi I.. Nový režim, v čele s Výkonnou radou revoluce zrušil monarchii a vyhlásil novou Libyjskou arabskou republiku. Heslem revoluce bylo „svoboda, socialismus a jednota“. Po Kaddáfího převratu byli Američané nuceni v červnu 1970 svou leteckou základnu Wheelus Air Base na území Libyjského království opustit. Arabský svět byl fascinován silou, z níž se dařilo likvidovat kolonialismus a realizovat tak odkaz egyptského prezidenta Násira.

Rychlokurs pro mladé a perspektivní diktátory

25. 3. 2011 / Karel Dolejší

1. Nikdy nezklam západní obchodníky se zbraněmi! Kdyby si Kaddáfí koupil francouzské stíhačky, jak se ještě nedávno všeobecně očekávalo, sotva by Paříž vedla útok na jeho zemi.

2. Nikdy se nespojuj s Američany. Snad bys mohl nakrást víc, ale nikdy nevíš, kdy se jim zachce vyměnit tě za nový model. Podívej na Mubaraka. Chceš-li se udržet, ozbrojené síly nesmějí naslouchat žádné zahraniční mocnosti. Sestav je výhradně z vlastních příznivců a příslušníků neoblíbených menšin, jimž při lidovém povstání hrozí pogrom.

3. Suverenita se jmenuje "bomba". Severní Korea má jasno, dobře si pamatuj: Nikdy nepodepisuj smlouvu o nešíření jaderných zbraní! Naopak, musíš mít bombu co nejdříve. Jen tak si zajistíš bezpečnost před intervencí. Drž krvelačné vášně na uzdě, dokud tu věcičku nebudeš mít. Protivníky povraždíš později, neutečou!

Líbyjskí povstalci Sarkozymu: Ďakujeme, z Líbye už ale odíďte

26. 3. 2011

SITA│ Líbyjskí povstalci sú vďační spojeneckým silám za ich podporu, no pomoc zahraničia už viac nepotrebujú. V liste adresovanom francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu to uviedol povstalecký líder a šéf Dočasnej národnej rady Mahmúd Džibríl. List v sobotu zverejnil denník Le Figaro.

podrobnosti ZDE

Nikdo nemůže být obviňován za to, jaké měl rodiče

25. 3. 2011

Omlouváme se čtenářům za to, že kolegové bez rozmyslu vydali poznámku, obviňující syna někdejšího říšského protektora Reinharda Heydricha z toho, že je jeho synem. Nikdo nemůže za své rodiče. Pokud chtějí autoři kritizovat pana Heydricha juniora za jeho názory či politické postoje, jsou jim Britské listy otevřeny.

Musíme však dodržovat v BL aspoň základní civilizační principy a jedním z nich je, že nikdo nenese odpovědnost za své rodiče!!

Jan Čulík

šéfredaktor BL

Média, politici i vojáci v Evropě narazili na nedostatek vzdělanosti

25. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

"Arabské jaro" a následná válka v Libyi ukázaly, že zeměpis a dějepis nebyly silnou stránkou nejen novinářů, ale i většiny politiků či čtenářů resp. diváků. Ačkoliv jde o "blízké zahraničí" Evropské unie a cíl mnoha dovolených, jde o jinou, námi často nepochopenou a ještě častěji nepoznanou kulturu.

Ono nestačí jen vědět, že v Egyptě jsou pyramidy.

Zaujatost

25. 3. 2011 / Jan Čulík

Motto:

Příznivce Kaddáfího vraždí jeho odpůrci jen proto, že nechtějí na obsazených územích vyvěšovat na domy novou roajalistickou vlajku. Máme mít obavy a nebo máme daný stav uvítat jako zrod nové demokracie? (Štěpán Kotrba)

Je to pravda. Tato zpráva se vyskytla v jedné neověřené telefonické depeši z třetí ruky, přicházející z Benghází. Naproti tomu brutální útoky Kaddáfího armády, s použitím těžké vojenské techniky, proti civilnímu obyvatelstvu Libye, jsou dobře zdokumentovány už celou řadu týdnů.

Proč?

25. 3. 2011

reakce na článek od Vladimíra Jumra "Protiprávní agrese"

Závěrečná otázka, zda je možné v takovém barbarském světě žít, moc optimismu nepřidá. Autor mi ale mluví z duše, protože mám stejně tíživý pocit, že něco v mezinárodním měřítku nefunguje. Nebo spíše funguje jen to, co si přejí světové mocnosti.

Chybí věrohodné odpovědi na nejzákladnější otázku - otázku "proč", píše čtenář Jaroslav Foltánek z Brna.

Zmrazí trestná výprava proti Libyi rašení arabského jara ?

25. 3. 2011 / Jaroslav Kuba

Arabský svět se na počátku roku probudil. Nakažlivými revoltami. Nikoli puči financovanými globalizátory. Revoltami především mladých lidí, hledajícími alternativu bezperspektivnímu živoření. V režimech podle jedné šablony. Na pozicích věčných domorodců. Jejichž bohatství odtéká do ciziny. Výměnou za trůny a zahraniční konta doživotním panovníkům jejich domovin.

Kde se globalizátorům v tomto punktu zasekla mašinka světovlády?

Protiprávní agrese

25. 3. 2011 / Václav Jumr

O barbarském napadení Libye se hovoří a píše jako o akci OSN. Na špatně, podle mého názoru záměrně, vykládanou rezoluci Rady bezpečnosti OSN o zavedení bezletové zóny se odvolávají mezinárodní aktéři agrese a v České republice ti, kdo "pravdivě a s láskou" podporují vojenské akce proti "diktátorovi". Já však pravím: Neznalost mezinárodního práva neomlouvá, podpora válečného masakrování a ničení hodnot je podporou zločinu.

Libye může volit pouze mezi morem a cholerou

25. 3. 2011

To nejlepší, čeho může být v Libyi dosaženo, je změna režimu, jež by však byla krokem do neznáma. V nejhorším možném případě Západ upadne do válečného dobrodružství bez konce, napsal Michael Stürmer pro Die Welt.

Jak Donald Trump vyzrál nad Kaddáfím

25. 3. 2011 / Jan Mrskoš

Americký businessman Donald Trump - známý nejen svými velkorysými transakcemi v oboru realit, ale U Nás také svým předešlým manželstvím - se tento týden pochlubil na televizních Fox News, že se jednou podílel na oslabení moci diktátora Kaddáfího. "Já jsem dělal obchod s Kaddáfím, pronajal jsem mu svůj pozemek. A on mně zaplatil za jednu noc víc, než by ten pozemek stál za dva roky. Ale pak jsem ho tam nepustil. Takto bychom s ním měli všichni jednat. Já nechci použít to slovo "vyjebal" (screwed), ale já jsem s ním vyjebal."

Bude Jednotné inkasní místo jednotným inkasním tunelem?

25. 3. 2011 / Vladislav Černík

Na pozadí domácí kauzy Vondrovy agentury ProMoPro a zahraniční odyseje v Libyi probíhá snaha o personální rozval nejen důchodového aparátu. Tento nápad je již několik let starý, a je prezentován pod neutrálně vypadající zkratkou JIM. Jde o úsilí vybudovat instituci, kterou by občan - daňový poplatník navenek tolik nevnímal, ale která by mu mohla přinést nepříjemná překvapení. Ta jsou skryta v povaze této instituce.

Volit ODS znamená volit korupci a rozkrádání

25. 3. 2011 / Boris Cvek

Informace o včerejší koaliční schůzce a dnešním dění ve Sněmovně, kdy se ministr Vondra omlouval-neomlouval ve smyslu, že vlastně za nic nemůže a vše je OK, svědčí jasně o tom, že TOP09 a VV začínají chápat, že s korupčními skandály za zády se nedá dělat politika škrtů, šetření a zvyšování DPH, ba vůbec žádná politika.

Siamská dvojčata a síla ticha

25. 3. 2011 / Jan Campbell

Doma, v dětství mě učili: mluviti (umět) je stříbro, mlčeti (umět) je zlato. Později v životě jsem se naučil poznávat a cenit si sílu ticha. Ta je snad jedinou sílou, která léčí svět vnější a vnitřní od nepořádku, která chladí oheň zla a dává možnost ekologicky, efektivně a ekonomicky řídit myšlenky a přijímat odpovědi. Těch je v dnešním dění hodně a zároveň málo. Proto tímto vyhovuji těm mladým kolem mne na univerzitě, kteří pátrají po tom, co si myslím, aby se nemuseli zlobit. Vždyť zlobit se, anger, je jen o jedno jediné písmenko kratší než slovo podobné, danger: nebezpečí. A většina z nás touží po bezpečí.

Egypt: Konec nadšeného protestování na náměstích

25. 3. 2011

ŠOK│ Egyptská vláda odsouhlasila 23.3. na svém zasedání vedeném Dr. Essamem Sharafem návrh zákona kriminalizujícího stávky, protesty a demonstrace. Tím skončila bezbřehá demokracie ulice po pádu Mubaraka, ohrožující už nyní moc těch, které právě demonstrace na náměstí Tahrír vynesly po desítkách let do čela egyptské politiky.

Válka kalífátů: Jak chápat skutečný souboj myšlenek

25. 3. 2011

Existuje spousta důvodů, proč na tvrzení, že současný poprask na Středním Východě představuje progresívní "Arabské jaro", pohlížet se skepsí. Jen v samotném Egyptě 82% populace podporuje kamenování za cizoložství, 84% je příznivcem trestu smrti za odpadnutí od víry a 79% by vznik jaderného Íránu považovalo za pozitivní událost. Pokud tohle znamená Arabské jaro, můžeme jen hádat, jak asi bude vypadat Arabský podzim, napsal bývalý pracovník amerického ministerstva zahraničí Tony Korn.

Proletáři všech zemí, zaujměte postoje!

24. 3. 2011 / Karel Dolejší

Od té doby, co politicky činné osoby už nezajímají ani názory občanů z vlastní čtvrti, spočívá politika v zásadě v zaujímání postojů vůči zvnějšku daným událostem "velkého světa". Jak ovšem konstatoval Kryl, zaujímat postoje není totéž co stát rovnýma nohama na zemi. Zaujímání postojů je naopak často podobné spíše fandění na fotbalovém hřišti, kde se jeden tým postavil druhému, v zásadě obdobnému. Pokud nejste příznivci žádného z klubů, nemáte důvod zaujímat postoj ve prospěch té či oné strany a tvrdit, že je bílá, zatímco druhá naprosto černá. Pokud ovšem chcete dělat politiku formou zaujímání zásadních postojů, pak od vás pozérství vyžaduje, abyste si stranu každopádně vybrali - a prezentovali výběr v optice co možná nejčernobílejší.

Benghází jako zeď komunardů u Pere Lachaise?

24. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

reakce na článek Martina Hekrdly "Levice bez nápadu" v Právu 23.3.2011 jako pokračování komentáře "Brutální" "vraždění" "civilního" obyvatelstva v Libyi" k mediálním misinterpretacím událostí, přerůstajících ve válku civilizací

Jsa popliván ze strany idealistické, romantické levice a ostouzen zastánci humanitárního bombardování coby příznivec obskurních diktátorů jsem nucen konstatovat tváří v tvář novým pro-demokratickým revolucionářům, vyvolávajícím "Allahu akbar" a střílejícím do vzduchu radostí, že písek kolem nich jim konečně patří, nebo si to alespoň myslí, že nejsem příznivcem islamistických revolucí káhirské ani bengházské ulice. Nedomnívám se, že "naše zkurvysyny" z dob studené války lze za staccata kulometů a jódlování černě zahalených žen nahradit odnikud se vynořícími demokraty.

Současná "pro-demokratická" protikaddáfíovské opozice v Libyi není v žádném případě pro-demokratická, v žádném případě pro-západní a v žádném případě nepřinese do Libye systém, se kterým by se mohla Evropa ztotožnit či jej vůbec tolerovat. To ale vedoucí lídři Evropy kupodivu doteď stále ještě nezjistili. Nezjistili to ještě ani mnozí levicoví komentátoři.

Murphyho zákony pro libyjskou intervenci

24. 3. 2011

Některé chyby jdou sice napravit, ale bylo by lepší, kdyby se nikdy nestaly.

Zabíjet kvůli míru je jako znásilňovat kvůli panenství.

Co se může pokazit, to se pokazí.

Každý rozkaz, který může být špatně pochopen, bude špatně pochopen.

Pokud existuje nějaký způsob, jak to udělat špatně, tak ho najdu.

Libye: Letecké bombardování zajistilo město Misuráta pro vzbouřence

24. 3. 2011

Téměř dvanáct hodin leteckých úderů zlikvidovalo pětidenní ofenzívu Kaddáfího jednotek proti vzbouřeneckému městu Misuráta. Obyvatelé města konstatovali, že letecké bombardování zničilo tanky a dělostřelecké baterie a způsobilo, že mnoho Kaddáfího vojáků z Misuráty uprchlo. Tím skončilo Kaddáfího obléhání Misuráty, při němž v důsledku volného a náhodného střílení do města zahynulo téměř 100 osob.

Kalouskovo kázání vody a pití vína (mj.)!

23. 3. 2011 / Jiří Baťa

V nedělních OVM (20.03.2011) se přechytralý ministr financí a velmistr přes reformy Kalousek ostře ohradil proti námitkám odborů, že nebudou souhlasit se zrušením tzv. benefitů. Měl tím na mysli stravenky a jiné zaměstnanecké výhody, které "prý" jsou diskriminační. Přitom neopomněl poukázat na to, že tyto výhody nemají všichni zaměstnanci un bloc, ale jen někteří - a ti co tyto nemají, jsou diskriminováni. Projevil tím nesmírný soucit (chtělo by se říci solidaritu, ale to je v jeho případě výrazně mimo mísu) s těmi diskriminovanými, kteří si nejsou rovni s ostatními, ale zdůraznil, že: "...nic nemá proti stravenkám a jiným zaměstnaneckým výhodám (benefitům), ale jen v případě, že tyto výhody budou mít všichni. A to je nereálné!" V rámci návrhu na zrušení těchto benefitů pak navrhuje jistou kompenzaci zaměstnancům ve výši 3 000 Kč za rok, tj. 500 korun na měsíc! Jak velkorysé, když si uvědomíme, že jen stravenky činí cca 1 000 Kč měsíčně. Čemuž se zúčastnění v OVM (kromě Kalouska) srdečně zasmáli. Ale o tom až potom.

Soudní znalci ničí lidské životy

23. 3. 2011 / Aleš Uhlíř

Název článku není původní, jde o výrok někdejšího ombudsmana JUDr. Otakara Motejla z roku 2007, kdy tento dnes již nežijící renomovaný právník tvrdými slovy kritizoval stav na poli znaleckého zkoumání slovy: "Soudní znalci ničí lidské životy! Případy, kdy soudní znalci pochybili, mívají často za následek zpackaný lidský život, jejich odpovědnost je ale téměř nulová". Výrok Otakara Motejla nedávno také použil Daniel Vaněk jako nadpis svého článku uveřejněného v předposledním únorovém čísle časopisu Vesmír, upozorňující mimo jiné na nešvary, jimiž se u nás znalecké posudky jen hemží, jako kupř. prázdné formulace bez vědeckého základu, nesrozumitelná terminologie aj.

Libye: několik pochybností

23. 3. 2011 / Jakub Horňáček

Vojenské operace nad libyjským území vzbudily velkou pozornost médií a debatu uvnitř společností Evropské unie. Nejasná situace v zemi i málo transparentní postup některých západních vlád totiž vzbuzují rozpaky nad celou záležitostí. Ačkoliv jsem odmítal předchozí vojenské operace USA a jejich Spojenců v Afghanistánu a v Iráku, dnes kriticky podporuji ustanovení bezletové zóny nad libyjským územím, jelikož je nutné ochránit obyvatelstvo povstaleckých měst před odvetnými opatřeními sil plk. Kaddáfího a donutit samotného Kaddáfího, aby odešel ze země. Tato podmínka je nutná, aby bylo možné obnovit libyjskou společnost a vytvořit základy pro demokratizační proces v zemi. Současně ale vojenské operace Spojenců vzbuzují závažné pochybnosti a kritiky, které se budu snažit shrnout do sedmi bodů.

Klausovo mlčení je víc než všechna bla bla bla

23. 3. 2011 / Miloslav Štěrba

Tažení ochotných proti africkému státu nezpůsobilo žádný poprask na víkendovém sjezdu ČSSD. Naši levicoví nadsamci si netroufli na samostatný názor na právě začínající válku. Mohli jsme snad čekat od adeptů na nejvyšší funkci v sociální demokracii odmítnutí válečného dobrodružství? Ve zdejších šířkách si přece vystačíme s vlastním dobytkem. Vždyť i jindy racionální stínový Luboš Zaorálek jen omílá známá klišé o plnění rezoluce OSN.

Německo bez jádra? -- aneb jak zemětřesení v Japonsku dochvívá v Evropě

23. 3. 2011 / Kay Čejka

Po živelných pohromách a následné jaderné kalamitě v Japonsku se v celé Evropě, zvláště pak ve Spolkové republice, rozhořela opět debata o bezpečnosti jaderné energie. Opoziční SPD a Zelení se dožadují okamžitého vypnutí. Nejlépe všech reaktorů a to nejlépe již včera. Média, zdá se, toto volání jen podporují. Výsledek je ten, že z  15 zbývajících aktivních reaktorů v Německu (často je uváděn počet 17 reaktorů, ale v posledních letech byly předběžně odstaveny AKW Brunsbüttel a AKW Krümmel) bude 7 nejstarších elektráren společně s výše jmenovaným AKW Brunsbüttel odpojeno na příští 3 měsíce, kdy se bude zkoumat jejich bezpečnost. Mluví se o možnosti, že tato dočasná odstávka by mohla přerůst v trvalou.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní