OSOBNÍ SVĚDECTVÍ Z ARIZONY:

Atentát na Giffordsovou - kvalitativní změna v politice?

9. 1. 2011 / Greg Evans

S Gabrielle Giffordsovou jsem se seznámil během pikniku při amerického Svátku práce (Labor Day) a politického shromáždění r. 2006, když poprvé usilovala o zvolení do americké Sněmovny reprezentantů. Zdálo se mi, že je to příjemná, atraktivní a inteligentní žena a nebylo těžké usouditm, že má před sebou skutečně významnou politickou budoucnost, píše Britským listům z Arizony Greg Evans.

An English version of this article is in CLICK HERE

Za poslední čtyři roky od svého zvolení prokázala, že je efektivní Demokratkou středního proudu. A nyní leží v nemocnici s vážným zraněním hlavy a bojuje o život poté, co ji na malém shromáždění, kde hovořila se svými voliči, postřelil mladý muž, Celkem devatenáct lidí se na tom shromáždění stalo terčem střelby a šest jich bylo usmrceno. To je, samozřejmě, pro všechny lidi tady šokující. Ale takové je politické klima v Arizoně, a ve Spojených státech, že je nakonec víc šokující, že se konečně stalo něco, co se dlouho očekávalo, než samotný atentát.

Na témže pikniku, kde jsem se seznámil s Giffordsovou, stál těsně před oficiální hranicí této akce pravicový "aktivista" a hlasitě nadával na Američany mexického původu, na přistěhovalce, na Demokraty a na "federalistickou" vládní policii. Ještě pozoruhodnější bylo, že byl ozbrojen poloautomatickou pistolí (takovou, jakou střílel v sobotu dvaadvacetiletý muž) a řečnické pódium bylo pro něho jasně na dohled a na dostřel. Přesto nebylo možné ho žádným způsobem odstranit ze scény, přesto, že na pódiu promluvilo během dne několik důležitých politiků, včetně Demokratického guvernéra státu.

Kromě toho, Giffordsová a druhý pokrokový kongresman v této části Arizony, Raul Grijalva, byli neustále terčem hrozeb, že budou usmrceni, a jejich kanceláře byly zdemolovány. Například někdo vystřílel sklo v poslanecké kanceláři Giffordsové poté, když hlasovala pro Obamův zdravotnický plán.

Přesto jsem byl, během svého podivného života, při němž střídán pobyt mezi Arizonou a Českou republikou (a navzdory americkým bizarním a přehnaně liberálním zákonům o nošení zbraní) až do včerejška daleko více zděšen řízeným pravicovým politickým násilím v České republice než v Arizoně - zejména bizarním incidentem, kdy se na Andělu v Praze házela vajíčka na Paroubka, a fyzickým útokem na Bohuslava Sobotku v Brně.

Ale jak v Arizoně leží v nemocnici a bojuje o život krásná, mladá poslankyně a šest dalších lidí je mrtvých, včetně hlavního federálníhou soudce pro Arizonu, měli bychom si uvědomit, že zuřivý, odporný pravicový tisk (ať je český, americký anebo jakékoliv jiné národnosti) úmyslně nabádá šílence, aby páchali násilí - chce totiž vytvořit atmosféru strachu a zastrašování. Vím, že ve svém současném stavu - kdy jsem plný smutku a odporu vůči tomu, co se tady v Arizoně stalo, nemohu být v této věci zrovna objektivní, ale nemohu si pomoci a mám pocit, že tímto atentátem došlo možná k zásadní kvalitativní změně.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.1. 2011